Niet lekker in je vel? Gezonde voeding helpt echt!

 

De meeste mensen ervaren een flinke dip in hun mentale gezondheid gedurende de wintermaanden. Dit heeft verschillende oorzaken. Meestal komt dit doordat we simpelweg te weinig zonlicht zien. Daarnaast komen we vaak belangrijke voedingsstoffen tekort. Dit heeft grote gevolgen voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Zit je dus niet lekker in je vel? Dan is het belangrijk om je voedingspatroon goed onder de loep te nemen. Want ben je eigenlijk wel genoeg bezig met gezonde voeding? Nee? Dan valt hier nog veel winst te behalen. 

Maar hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat je dagelijks de benodigde voedingsstoffen binnen krijgt? In dit artikel geven we enkele tips die hierbij kunnen helpen. 

 

Sapkuur 

Ben je eigenlijk altijd druk en kies je daarom meestal voor de snelste opties? Opties die niet altijd even gezond zijn? Dan is de kans groot dat je cruciale voedingsstoffen misloopt. In dat geval is het verstandig om je voedingsstoffen elders op een snelle en eenvoudige manier binnen te krijgen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een sapkuur. Sapjes bestellen is een goede manier om snel je energieniveau op peil te krijgen. 

Een sapkuur is vooral handig voor mensen waarbij het zelf niet lukt om de benodigde hoeveelheid fruit en groente te eten. De sapjes kunnen dit tekort aanvullen. Bovendien kost het nauwelijks tijd om deze te drinken. Dit doe je gewoon onderweg of als een snelle snack tussendoor. 

Let op: gebruik de sapjes nooit ter vervanging van echte maaltijden. Ze dienen ter aanvulling van een gezond voedingspatroon. Op die manier weet je zeker dat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Na enkele weken merk je al verschil in je mentale en lichamelijke gezondheid. Dat is wat goede voeding met je doet. 

Voeden, niet vullen 

Veel mensen maken de fout om hun lichaam vooral te vullen en niet te voeden. Wees maar eerlijk. Als je kunt kiezen uit een zak chips of een bak met rauwkost, waar kies je dan voor? De meeste mensen zullen toch al snel voor een zak zoutjes kiezen. Lekker, snel en het vult ook nog eens heel goed. Maar wat doet het voor je lichaam? 

Als je ervoor kiest om je lichaam constant te vullen met ontoereikende voeding, dan kan dit grote gevolgen hebben voor je energieniveau. Bovendien loop je ook nog eens voedingsstoffen mis. Het nadeel van dergelijke voeding is namelijk dat ze je suikerlevels snel verhogen. Hierdoor voel je je na het nuttigen van een dergelijke snack direct veel energieker. Dit effect is slechts van korte duur, want hierna ontstaat een zogenaamde dip. Dit zorgt er dus ook voor dat zulke snelle koolhydraten verslavend werken. Om het gevoel vast te houden, ga je er steeds meer van eten en met korte tussenperiodes. 

Daarom is het beter om voor voeding te kiezen die de suikers stabiel houden. Zo blijf je je energiek voelen en ervaar je geen grote schommelingen. Kies hierbij voor vezel- en eiwitrijk voedsel.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES