6 beste Keramische Kookplaten Test van 2024

 

Beste keramische kookplaten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je de overstap maakt van een klassieke elektrische kookplaat naar een moderne versie, dan wordt al dikwijls gekozen voor een keramische kookplaat. Deze zijn vrij eenvoudig in gebruik, snel gebruiksklaar en daarnaast zijn ze heel gemakkelijk te onderhouden. Het aanbod is overweldigend groot en daarom hebben we voor jou 3 toestellen uitgezocht zodat we deze kunnen vergelijken. Zo zul je merken dat het inbouwtoestel Bosch PKF645B17E  een keramische kookplaat is die bovendien een timer heeft. Daarnaast vind je de Siemens ET845FNP1E die een powerboost-functie heeft zodat je de snelheid en de efficiëntie van de kookzone kunt verhogen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste keramische kookplaten (Reviews) van 2024

 

Bij de aankoop van een keramische kookplaat staat het gebruiksgemak voorop. Deze kookplaten zijn heel gemakkelijk schoon te maken en bovendien kun je gewoon je kookpotten en pannen die je voordien al had, blijven gebruiken. We hebben voor jou 5 topproducten uitgezocht gebaseerd op het advies van klanten die een review hebben geplaatst en met de hulp van enkele hobbykoks. Zo kun je er de beste keramische kookplaat uitpikken die het meest aan jouw wensen voldoet.

 

1. Bosch PKF645B17E serie 4 keramische kookplaat met timer

 

Het gerenommeerde merk Bosch, dat door velen wordt beschouwd als het beste merk voor alle elektroapparatuur, pakt weer uit met een echte parel in het segment van de kookplaten. Bovendien heeft hij ook de laagste prijs in onze lijst met toppers. De betrouwbare Duitse kwaliteit en de voordelige prijs zorgen ervoor dat hij een zeer goede beoordeling kreeg in de reviews.

De keramische kookplaat van Bosch is een inbouwtoestel met een afmeting van 560 x 490-500 x 43 mm waardoor hij gemakkelijk in elke keuken kan worden geplaatst die een plaatdikte heeft van minimum 20 mm. Het apparaat heeft een vermogen van 6600 Watt en hij wordt aangesloten op 2 fasen met een Perilex stekker. Bovendien heeft deze kookplaat 1 variabele kookzone en 4 highspeed kookzones die kunnen worden ingesteld op 17 standen. Hierdoor kun je niet alleen snel iets bakken maar ook een gerecht langzaam laten garen.

Dit apparaat wordt bediend met een touch select-functie waarmee je slecht met één enkele aanraking het vermogen kunt kiezen én de gewenste kookzone. Verder beschikt deze kookplaat over een timer met uitschakelfunctie die de kookplaat na de ingestelde tijd automatisch zal uitschakelen. Hierdoor heb je je handen vrij om even iets anders te gaan doen. Dankzij de kinderbeveiliging kan het bedieningspaneel niet per ongeluk door kleine kindervingertjes worden ingeschakeld of gewijzigd.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: de kookplaat is eenvoudig te bedienen dankzij de touch select-functie.

Onderhoud: dankzij het highspeed keramisch glas en de rand in roestvrij staal is dit toestel heel gemakkelijk schoon te maken.

Beveiliging: het bedieningspaneel is beveiligd waardoor de instellingen niet ongewild kunnen gewijzigd worden of per ongeluk worden in- of uitgeschakeld.

Timer: met de timer kun je een kooktijd instellen waarna de kookzone zichzelf zal uitschakelen wanneer de ingestelde tijd verstreken is.

 

Nadelen: 

Netsnoer: het netsnoer van 1 m wordt geleverd zonder Perilex stekker.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Siemens ET845FNP1E iQ300 keramische inbouw kookplaat

 

 

Siemens is één van de marktleiders en bovendien de populairste fabrikant in de lage landen wat betreft elektrische huishoudtoestellen. Deze inbouw keramische kookplaat meet 4,8 x 76,5 x 50,7 cm en weegt 10 kg. Door zijn vermogen van 8300 Watt zijn de kookzones heel snel op de gewenste temperatuur waardoor je bijna onmiddellijk kunt beginnen koken. Dit is trouwens een 3-fasen toestel dat moet aangesloten worden door een erkend installateur.

De Siemens keramische kookplaat is voorzien van een digitale display waarop de instellingen duidelijk afleesbaar zijn. Bovendien kun je de temperatuur regelen met een TouchSlider-functie waarmee je direct op de juiste plaats van de standen kunt tikken ofwel met je vinger ernaartoe schuiven. Daarnaast werkt de temperatuurregeling met sensoren die tussen 0,5 en 9 kunnen worden ingesteld. Er zijn trouwens 4 kookzones waarvan er 1 een dubbele ring kookzone is en 1 een braadzone. Hierdoor kunnen met gemak grote potten of pannen worden gebruikt.

Verder beschikt dit toestel over een kookwekker met uitschakelfunctie die de kookzone automatisch zal uitschakelen wanneer de ingestelde kooktijd is verstreken. Dankzij de powerboost-functie kun je de snelheid van de kookprestaties verhogen met 35 tot 50% zodat de kookzones sneller warm worden en grote hoeveelheden sneller klaar zijn. In de reviews merken we een uitstekende tevredenheid over de prijs-kwaliteitverhouding van dit apparaat.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: door de TouchSlider-functie is dit toestel snel en eenvoudig te bedienen.

Kookwekker: de kookplaat kan ingesteld worden met een timer zodat de kookzone automatisch zal uitschakelen wanneer de ingestelde kooktijd verstreken is.

Kookzones: dit apparaat heeft 2 grote kookzones waardoor een grote braadpan of vispan en een grote kookpot zonder probleem voldoende warmte krijgen om je gerechten perfect te bereiden.

Onderhoud: de keramische kookplaat kan gemakkelijk worden gereinigd met een vochtige doek.

 

Nadelen:

Aansluiting: dit 3-fasen toestel moet worden aangesloten door een erkend installateur.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. AEG HK634060XB keramische kookplaat inbouwtoestel met kinderbeveiliging

 

Deze keramische kookplaat van AEG is een aanbieding die een serieuze korting kreeg van wel 64%. De kookplaat is geschikt om in te bouwen en meet 3,8 x 57,6 x 51,6 cm. Bovendien heeft hij een vermogen van 7000 Watt dat verdeeld is over 4 kookzones waardoor vlot de ingestelde temperatuur wordt bereikt. Dit type kookplaat is ook verkrijgbaar als  keramische kookplaat van 90 cm breed.

De voordelen van deze keramische kookplaat zijn het gebruiksgemak van de uitbreidbare kookzone en de eenvoudige bediening met het Touch Control-systeem. Daarnaast reageert dit systeem snel en nauwkeurig waardoor je de kookzones precies kunt instellen zoals jij dat wenst. De automax-functie zorgt voor een efficiënt energieverbruik omdat deze de kookplaat heel snel zal opwarmen zodat je quasi onmiddellijk bij inschakeling kunt beginnen met koken.

Dankzij de timer kun je de bereidingstijd tot 99 minuten instellen waarna hij zichzelf uitschakelt als de ingestelde kooktijd verlopen is. Bovendien zal de Stop&Go-functie bij de gekozen kookzone, het gerecht warm houden tot je klaar bent met je andere bereidingen. De kinderbeveiliging zorgt ervoor dat dit apparaat niet ongewild kan worden ingeschakeld. Het AEG-toestel kreeg in de reviews een zeer goede beoordeling. 

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de kookplaat is heel eenvoudig te bedienen en gemakkelijk schoon te maken.

Energieverbruik: door de AutoMax-functie wordt de kookzone extra snel verwarmd waardoor je onmiddellijk kunt beginnen koken. Hierdoor wordt de energie op een zeer efficiënte manier benut.

Kookzones: de kookplaat beschikt over 4 kookzones waaronder 1 uitbreidbare ovale zone voor grote potten of braadsledes.

Kookwekker: er kan een timer worden ingesteld voor een bereidingstijd tot 99 min.

 

Nadelen:

Netsnoer: er wordt bij dit apparaat geen snoer en stekker meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Miele KM 6522 FR – keramische kookplaat met 2 fasen aansluiting

 

Het apparaat van Miele is een vitrokeramische kookplaat met 4 kookzones die een gedeeld vermogen hebben van 7600 Watt. Hierdoor zal het kookvuur in slechts enkele seconden de ingestelde temperatuur bereiken zodat je snel kunt beginnen koken. Daarnaast is er 1 kookzone die uitbreidbaar is voor een extra grote kookpot en daarbij een kookzone die kan aangepast worden naar een ovale vorm.

Het toestel meet 4,3 x 76,4 x 50,4 cm wat overeenkomt met de standaardmaat waardoor hij in elke keuken kan worden ingebouwd. Het toestel kan heel eenvoudig worden ingesteld en beschikt bovendien over een geheugenfunctie waarin de programmering tijdelijk wordt bewaard. Naast de standaard instellingen kun je deze kookplaat ook volledig naar eigen wens programmeren. 

Dankzij de Stop&Go-functie kunnen alle kookzones tegelijk op een lager vermogen worden gezet wanneer er bijvoorbeeld plots wordt aangebeld. Zo loop je niet het risico dat je eten gaat aanbranden. De kinderbeveiliging zorgt voor een veilige omgeving omdat je kind het toestel niet per ongeluk kan inschakelen. Deze kookplaat valt in de hogere prijsklasse. Dit zou wel eens de reden kunnen zijn dat er nog geen reviews zijn geplaatst.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de kookzone begint op een hoog vermogen waarna het na bepaalde tijd naar een lager vermogen schakelt zodat overkoken en aanbakken quasi onmogelijk zijn.

Stop&go-functie: alle kookzones worden gelijktijdig op stand 1 gezet waardoor je gerechten niet kunnen aanbranden wanneer er bijvoorbeeld iemand aanbelt.

Kookwekker: er kan een timer worden ingesteld zodat je exact weet wanneer je pasta klaar is.

Recall-functie: wanneer de kookplaat per ongeluk wordt uitgeschakeld, zullen de instellingen 10 sec in het geheugen worden bewaard. Wanneer je hem direct terug inschakelt kun je je bereiding verder afwerken.

 

Nadelen: 

Perilex stekker: de kookplaat wordt geleverd met het netsnoer zonder de benodigde 5-polige Perilex stekker.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Etna KCV154WIT keramische kookplaat vrijstaand model met Perilex stekker

 

De keramische kookplaat van Etna is een goedkope variant die toch alles biedt wat je nodig hebt. Bovendien hoef je voor een keramische kookplaat geen speciale potten en pannen te gebruiken waardoor dit een perfect toestel is voor wie over een beperkt budget beschikt. Dit vrijstaand model wordt geleverd met een netsnoer met Perilex stekker zodat je hem onmiddellijk kunt gebruiken.

Deze kookplaat is eenvoudig te bedienen met handige draaiknoppen die vooraan op het toestel staan zodat er geen ruimte verloren gaat van de kookzones. Daarnaast heeft het toestel een afmeting van 75 x 560 x 540 mm waardoor hij perfect op een tafelmodel koelkast kan geplaatst worden. Dit apparaat heeft trouwens een vermogen van 6000 Watt dat verdeeld is over 4 kookzones waarvan 2 een doorsnede hebben van 16 cm en 2 een doorsnede van 18 cm.

Verder beschikt deze vrijstaande keramische kookplaat over een restwarmte indicator die zal aanduiden welke zones na het koken nog warmte afgeven zodat je je hieraan niet kunt verbranden. Het toestel heeft net zoals alle keramische kookplaten een zwarte glazen plaat met daarnaast een witte sierlijst en witte draaiknopen. Er zijn voor dit toestel nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Vrijstaand: dit is een vrijstaand model dat kan gebruikt worden als extra kookzones tijdens een feestje.

Gebruiksvriendelijk: dankzij de draaiknoppen vooraan, kan dit toestel heel eenvoudig bediend worden net zoals een klassiek kookvuur.

Formaat: door zijn breedte van 54 cm past hij perfect op een tafelmodel koelkast.

Onderhoud: doordat de draaiknoppen niet op de glasplaat zijn geplaatst is deze bijzonder eenvoudig te reinigen met een vochtige doek.

 

Nadelen:

Kookzones: de kookzones zijn niet uitbreidbaar waardoor grotere potten minder efficiënt verwarmd worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Siemens ET645HN17E iQ300 Inbouw keramische kookplaat

 

Van het Duitse merk Siemens verwacht je een degelijke kwaliteit voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze fraai vormgegeven keramische kookplaat is daar een voorbeeld van.Tegen een betaalbare prijs wordt een luxe product geleverd.

Hij wordt bediend via een touch control systeem. De kookplaat is vervaardigd uit high speed keramisch glas. Hij heeft een variabele kookzone met een diameter van 21 cm voor grote pannen. Een aparte braadzone is bij te schakelen. Via een digitaal led-display kun je de kookstand in de gaten houden.

Klanten waarderen deze kookplaat in hun review met maar liefst 5 sterren. Met name wordt lovend gesproken over de snelle opwarming en de eenvoudige bediening. Voor aankoop wordt dan ook zeker een positief advies uitgebracht.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Keramische kookplaten Koopgids

 

Een nieuwe kookplaat aanschaffen vraagt toch wel even wat denkwerk. Zo is er de keuze tussen een inbouwtoestel of een vrijstaand model. Daarnaast heb je toestellen die over heel wat extra functies beschikken die je misschien wel of niet wenst op je apparaat. Bovendien kunnen het aantal kookzones en of ze al dan niet uitbreidbaar zijn, de doorslag geven. We raden je aan om de toestellen eens rustig te bestuderen en alles te vergelijken. Neem ook even de tijd om de aanbevelingen  in de reviews te bekijken. De ervaringen van deze klanten zullen je helpen bij het maken van je keuze.

Wat is een keramische kookplaat en hoe werkt ze

Een keramische kookplaat lijkt qua werking heel sterk op een traditioneel elektrisch fornuis. De keramische kookplaat werkt namelijk door middel van warmtegeleiding en warmtestraling. Net zoals de elektrische kookplaat wordt het oppervlak van de kookzone heet en die warmte zal aan de bodem van je kookpot worden doorgegeven. 

Een keramische kookplaat heeft trouwens wat tijd nodig om op te warmen omdat het vitrokeramisch glas dat bovenop het verwarmingselement ligt de hitte moet opnemen. Echter, deze glasplaat mag niet warmer worden dan 500° C. Het duurt ook eventjes alvorens de plaat weer is afgekoeld. Het grote gemak bij dit soort kookplaten is dat je de potten en pannen die je voordien al had, gewoon kunt blijven verder gebruiken. In tegenstelling tot een inductiekookplaat kunnen alle soorten kookgerei worden gebruikt.

 

De verschillende types

We onderscheiden 2 verschillende types bij de keramische kookplaten. Namelijk de toestellen die gebruik maken van metalen spiralen om de kookzone te verwarmen en andere toestellen die dit doen door middel van halogeenstralers. Een keramische kookplaat met een metalen spiraal heeft onder de glasplaat een verwarmingselement zitten in de vorm van een spiraal. Deze wordt heet en roodgloeiend wanneer er hoge elektrische stroom doorheen gaat. Dit komt omdat deze spiralen een lage elektrische weerstand hebben.

Tijdens het afkoelen is de roodgloeiende kleur minder zichtbaar. Daardoor maken sommige fabrikanten gebruik van een restwarmte indicator om aan te duiden welke zones nog warm zijn en waar je je dus aan kunt verbranden. De kookplaat met halogeenstralers heeft halogeenlampen onder de glasplaat die door middel van infrarood licht, warmtestraling voortbrengt. Wanneer je hierop aan het koken bent zul je merken dat de lampen aan en uit gaan om op die manier de temperatuur te regelen. Echter, deze kookplaten komen steeds minder voor omdat deze lampen snel stuk gaan. 

 

De voordelen en het gebruiksgemak

Een keramische kookplaat heeft een vitrokeramische glasplaat bovenop de verwarmingselementen liggen die bovendien voorzien is van markeringen die de verschillende kookzones aanduiden. Wanneer een keramische kookplaat gaat opwarmen, dan zul je merken dat de kookzone geleidelijk begint rood te kleuren. Hoe feller de rode kleur wordt, hoe warmer de kookzone ook zal zijn. Naar gebruik toe is dit dus heel eenvoudig. 

Daarnaast wordt de warmte op een evenredige manier verdeeld over de kookzone. Hierdoor krijgt je kookpot op elke plaats dezelfde warmtestraling zodat je etenswaren gelijkmatig worden opgewarmd. De wijze waarop een kookplaat wordt bediend kan verschillen per fabrikant. Enkele merken werken met een touch-systeem, andere maken gebruik van draaiknoppen. 

 

De extra functies 

Sommige keramische kookplaten hebben nog tal van extra functies en mogelijkheden om je het leven gemakkelijker te maken. Omdat de meeste toestellen gebruik maken van het touch-systeem, is de kinderbeveiliging één van de belangrijkste extra functies. Door deze beveiliging wordt het bedieningspaneel geblokkeerd zodat kleine vingertjes de kookplaat niet per ongeluk kunnen inschakelen. Daarnaast wordt ook vaak gebruik gemaakt van een restwarmte indicator die de kookzone zal aanduiden die nog warmte afgeeft en waaraan je je dus mogelijk zou kunnen verbranden.

Verder zien we dat enkele merken gebruik maken van de powerboost-functie om op een snelle en efficiënte manier de kookzone en de kookpot te verwarmen. Met de Stop&Go-functie kun je de gerechten warm houden tot iedereen aan tafel kan. Hiermee kunnen trouwens ook alle kookzones gelijktijdig op een lager vermogen worden geschakeld wanneer je snel even wat anders moet doen. Tenslotte zijn de meeste kookplaten voorzien van een kookwekker waarbij de gekozen kookzone automatisch zal uitschakelen als de ingestelde tijd voorbij is.

Het onderhoud en het prijskaartje

Een keramische kookplaat is bijzonder gemakkelijk te onderhouden. Er wordt aangeraden om gemorste etensresten snel even weg te nemen met een vochtige doek. Wanneer de kookplaat voldoende is afgekoeld, kun je de glasplaat reinigen met een sponsje en een vetverwijderaar of met Cif. Tenslotte alles even schoonvegen met een vochtig doekje, opblinken en je fornuis is terug als nieuw.

De aankoopprijs van een dergelijk toestel is helemaal niet zo duur. Je kunt al een degelijke keramische kookplaat aankopen voor gemiddeld 230 euro. Apparaten die over extra functies beschikken kun wat duurder zijn waardoor je dan gemiddeld moet rekenen op 350 euro. Er zijn natuurlijk nog duurdere exemplaren die alle extra functies in één pakket hebben. Wanneer je gaat vergelijken, neem dan ook even een kijkje bij de aanbiedingen voor een interessant koopje van een gerenommeerd merk.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een keramische kookplaat en hoe werkt hij?

Een keramische kookplaat werkt op elektriciteit en is een afgeleide van het klassieke elektrische kookvuur. De kookplaat zelf wordt bedekt met een plaat in glaskeramiek en hij ziet er trouwens net zo uit als een inductiekookplaat. De keramische kookplaat wordt meestal bediend met een tiptoets systeem ofwel met aparte bedieningsknoppen. Daarnaast werkt het apparaat met warmtegeleiding en/of –straling die het glazen oppervlak van de kookplaat verhit.

Bovendien krijgen de kookzones een roodgloeiende kleur wanneer ze worden verwarmd. Deze warmte wordt doorgegeven aan de bodem van de kookpot waardoor je ingrediënten worden verwarmd. Na gebruik heeft de glasplaat ook weer wat tijd nodig om af te koelen. In tegenstelling tot een inductiekookplaat zijn hier geen speciale potten en pannen nodig. Een keramisch kookplaat is trouwens heel gemakkelijk schoon te maken dankzij de glazen bovenplaat.

Q2: Wat is het verschil tussen een inductie en een keramische kookplaat?

Beide types kookplaten werken op elektriciteit maar verschillen in de manier waarop de kookplaat wordt opgewarmd. Bij een keramische kookplaat worden de hitte-elementen verwarmd die de warmte doorgeven aan de glasplaat waarop je de pan moet plaatsen. De gebruikte kookzone zal rood gloeien wanneer het element wordt opgewarmd. Deze hitte zal de bodem van de pot of pan verwarmen waardoor je kunt koken. Een keramische kookplaat heeft bovendien meer tijd nodig om op te warmen en terug af te koelen in vergelijking met een inductiekookplaat.

Bij inductie wordt een magnetisch veld opgewekt tussen een inductiespoel en de bodem van de pan waardoor enkel de pan wordt verwarmd. Hiervoor heb je wel speciale potten en pannen nodig. Daarnaast is de inductiekookplaat heel zuinig doordat hij enkel werkt wanneer er een pan op de kookplaat staat. Doordat de kookzones zelf niet worden opgewarmd wordt de glazen plaat niet heet waardoor hij ook heel veilig is.

 

Q3: Welke pannen kunnen gebruikt worden voor een keramische kookplaat?

In principe kun je elke soort braadpan of kookpot gebruiken op een keramische kookplaat. Wel wordt aangeraden om goed uit te kijken of het kookgerei wel een mooie gladde bodem heeft en geen scherpe randen. Hiermee zou je krassen kunnen maken in de glasplaat. Zware gietijzeren potten en pannen van het type Le Creuset mogen zonder probleem worden gebruikt.

Daarnaast zijn plaatstalen braadpannen van een degelijke kwaliteit ook een aanrader. Een pan met keramische bodem wil enkel zeggen dat ze een antiaanbaklaag heeft. Verder is er geen connectie tot een keramische kookplaat,  je kunt ze er wel op gebruiken.

 

Q4: Hoe maak je best een keramische kookplaat schoon?

Een keramische kookplaat is heel gemakkelijk te onderhouden. Het is beter om de glasplaat onmiddellijk schoon te vegen met een vochtige doek. Dit voorkomt dat etensresten verder in de kookplaat inbakken. Wanneer de glasplaat voldoende is afgekoeld, dan kun je hem helemaal schoonmaken met een zachte spons met schoonmaakmiddel. Er zijn speciale reinigingsproducten op de markt om je keramische kookplaat te onderhouden. Daarnaast is een glasschraper in metaal best ook wel handig wanneer er toch aangekoekte etensresten zijn die met een sponsje moeilijk te verwijderen zijn.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES