7 beste Melkopschuimers Test van 2024

 

Beste melkopschuimers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer we op zoek gaan naar een melkopschuimer komen we verschillende types tegen. Je hebt de handmatige opschuimers, maar ook mechanische of elektrische apparaten. Daarnaast zijn er melkopschuimers die geïntegreerd zijn in het koffiezetapparaat en anderen die als vrijstaande model kunnen worden gehanteerd. Om de zoektocht voor jou wat aangenamer te laten verlopen, zijn we zo vrij geweest om enkele toppertjes in de kijker te zetten. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Severin SM 3587 – Inductiemelkopschuimer die gekenmerkt wordt door een ruime vulcapaciteit van 700 ml. Mag het toch allemaal net een tikkeltje compacter zijn, dan is de KitchenBrothers Elektrische Melkopschuimer misschien voor jou wel een betere keuze.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste melkopschuimers (Reviews) van 2024

 

Denk je na over de aankoop van een elektrische melkopschuimer van de populairste merken Nespresso of Jura die je op tv ziet voorbij komen? Of zoek je gewoon een melkopschuimer met aparte schenkkan of een spiraal opschuimer op batterijen? Wij willen jou het advies geven om de 5 topproducten die wij jou hebben geselecteerd hieronder eens rustig te bekijken. De online reviews van de klanten kunnen je helpen om de juiste beslissing te nemen. Kies er voor jou de beste melkopschuimer uit en misschien is betreft het wel een leuke aanbieding.

 

1. Severin SM 3587 – Inductiemelkopschuimer – Spuma 700 Plus // Grote melkopschuimer

 

Naast de bekende Nespresso melkopschuimer of de melkopschuimer van Senseo, behoort ook dit toppertje van Severin tot de populaire – en misschien wel beste – merken. Zo wordt de Severin SM 3587 inductie melkopschuimer gekenmerkt door een totale afmeting van 15,5 x 25 x 19 cm wat resulteert in een vulcapaciteit van maar liefst 700 ml; voldoende voor het hele gezin dus!

Verder is deze melkopschuimer – overigens vervaardigd uit duurzaam en makkelijk te onderhouden geborsteld RVS – voorzien van een behoorlijk lang snoer, alhoewel hij ook draadloos weet te functioneren. Daarbij kan een ruim vermogen tot maar liefst 500 watt worden gegarandeerd alsook de mogelijkheid om te schakelen tussen de 13 geïntegreerde programma’s. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een instelbare temperatuurinstelling voor koud én warm schuimen, een eenvoudige reiniging en de optie tot nauwkeurig inschenken dankzij de unieke Barista-uitloop.

Een blik op de online reviews bij deze Severin melkopschuimer tonen meteen heel wat tevreden klanten alsook een mooie eindscore van 4,6 sterren aan. Slechts enkele kopers vinden de melkopschuimer veel groter dan verwacht en beschouwen dit als een minpuntje.

 

Voordelen: 

Vulcapaciteit: de melkopschuimer van Severin kent een vrij grote vulcapaciteit van maar liefst 700 ml wat voldoende is voor een gemiddeld tot groot gezin.

Vermogen: eenmaal correct ingeschakeld, weet dit apparaat een ruim vermogen tot 500 watt te genereren verdeeld over verschillende temperatuurinstellingen tijdens het koud of warm schuimen.

Barista-uitloop: dankzij de perfect getekende Barista-uitloop, wordt het schenken van de schuimige melk een fluitje van een cent.

Handig in gebruik: de melkopschuimer is voorzien van een handig en duidelijk leesbaar display en eenvoudige bediening met knoppen. Het systeem blijkt ook nog eens 360º draaibaar.

 

Nadelen: 

Te groot: hoewel het duidelijk wordt aangegeven, vinden sommige klanten de melkopschuimer nog veel te groot.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. KitchenBrothers Elektrische Melkopschuimer – 240 ml – RVS – Zwart // Keuken apparaten

 

Net zoals de onderstaande Inventum melkopschuimer mag ook deze elektrische melkopschuimer van Kitchen Brothers niet zomaar uit het oog worden verloren. In vergelijking met het vorige toppertje, kent dit apparaat een totale afmeting van 15,7 x 10,8 x 18,5 cm wat overeenkomt met een netto vulcapaciteit van 240 ml. Net iets compacter maar daarom niet minder qua kwaliteit.

Door de melkopschuimer – overigens vervaardigd uit een combinatie van RVS en kunststof – op het stroomnet aan te sluiten, kan een ruim vermogen tot 500 watt worden geleverd. Aangevuld met zijn multifunctionele karakter – naast warm opschuimen tevens ook in staat om koud op te schuimen en/ of op te warmen – kies je met de Kitchen Brothers dus echt wel voor een paradepaardje. En dit alles ook nog eens tegen een betaalbaar prijskaartje waardoor velen ervan overtuigd zijn dat het de beste melkopschuimer in de reeks is.

Een blik op de online reviews laat dan ook meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,5 sterren zien waarbij de overgrote meerderheid duidelijk positief advies geeft over de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid. Slechts een kleine minderheid had meer kwaliteit verwacht en vindt het apparaat vrij kwetsbaar.

 

Voordelen: 

Capaciteit: de Kitchen Brothers elektrische melkopschuimer kent een totale vulcapaciteit van maar liefst 240 ml.

Voeding: met behulp van het snoer kun je deze melkopschuimer eenvoudig op het stroomnet aansluiten, rekening houdend met een invoerspanning van 220-240V.

Multifunctioneel: het betreft een multifunctioneel 3-in-1 apparaat dat niet alleen in staat is om warm of koud op te schuimen maar daarnaast ook kan opwarmen.

Handig in gebruik: zijn gebruiksgemak wordt verder aangedikt dankzij de low noise functie, de temperatuur controle, de antikleef coating, het onderhoudsvriendelijke karakter en de automatische uitschakelingsfunctie.

 

Nadelen: 

Kwetsbaar: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat het apparaat behoorlijk kwetsbaar is en bijgevolg geen lang leven beschoren is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Inventum MK351 melkopschuimer met antikleeflaag

 

De melkopschuimer van het merk Inventum heeft de laagste prijs in ons lijstje maar werkt daarom niet minder goed. Met deze melkopschuimer kun je melk verwarmen en opschuimen in slechts 90 seconden. Hij heeft een vermogen van 500 Watt en een netsnoer van 0,7 m.

Met de melkopschuimer van Inventum maak je zowel koude als warme bereidingen. Dit toestel is met zijn compacte afmetingen van 13 x 18,5 x 10 cm en zijn gewicht van 0,946 kg geschikt om vloeistof op te warmen  tot 240 ml. Om melk op te schuimen is de maximale hoeveelheid 115 ml. Ideaal dus voor 2 kopjes cappuccino te bereiden. Doordat de behuizing van deze melkopschuimer gemaakt is van roestvrij staal, is hij makkelijk te onderhouden.

De schenkkan heeft een handige maatverdeling die ervoor zorgt dat je nooit melk verspilt. In de reviews zien we een gemiddelde tevredenheid over deze melkopschuimer. Enkele klanten merken op dat de coating aan de binnenkant van de schenkkan kwetsbaar is waardoor er snel krassen ontstaan en de melk toch gaat aankoeken.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze melkopschuimer van Inventum is heel eenvoudig in gebruik door een druk op de knop en zijn automatisch stopsysteem. 

Onderhoud: door de antikleeflaag in de schenkkan is hij makkelijk schoon te maken.

Design: deze melkopschuimer komt in de kleuren zwart en wit en hij heeft een eenvoudig design.

Veiligheid: deze melkopschuimer heeft een afneembare schenkkan en antislipvoetjes waardoor hij mooi stevig op je werkblad blijft staan.

 

Nadelen:

Niet vaatwasbestendig: de melkopschuimer van Inventum is niet vaatwasbestendig. De schenkkan moet gewoon onder de kraan worden schoongemaakt zonder onderdompeling in water.

Antikleeflaag: de coating in de schenkkan blijkt kwetsbaar te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Ad Hoc handmatige melkopschuimer met houder

 

Deze handmatige melkopschuimer van het merk Ad Hoc werkt op batterijen en is bijna geruisloos. Dit is een goedkope oplossing om ook onderweg, bijvoorbeeld met de camper,  van een kopje cappuccino te kunnen genieten. Hij is ideaal voor 1 persoon en hij ziet er bovendien leuk uit. Hij komt in een handige houder waarin de melkopschuimer kan bewaard worden, daardoor kun je hem ook gewoon in de lade opbergen.

Terwijl de melkopschuimer is gemaakt uit roestvrij staal, is de behuizing gemaakt uit kunststof. De losse delen zijn dan ook vaatwasbestendig. Hij heeft een lengte van 22,5 cm en hij weegt maar 0,3 kg. De melkopschuimer van Ad Hoc werkt op 3 AAA batterijen die meegeleverd worden of je kunt ook gewoon oplaadbare batterijen gebruiken.

De handmatige melkopschuimer werkt heel eenvoudig. Je stopt hem in een kannetje met melk en je schakelt hem aan. Meer is het niet. Door de dikke as waar de melkopschuimer aan vast zit is hij stevig en slingert hij niet rond. In de reviews zien we een algemene tevredenheid over de prijs-kwaliteitverhouding.

 

Voordelen:

Gebruik: de handmatige melkopschuimer is heel eenvoudig in gebruik en is geschikt voor koude of warme bereidingen.

Onderhoud: de losse delen kunnen in de vaatwas gestopt worden maar hij kan ook even snel onder de kraan worden schoongemaakt.

Voeding: het apparaat werkt op basis van 3 AAA batterijen die bovendien worden meegeleverd op het moment van aankoop.

 

Nadelen:

Vermogen: de melkopschuimer is zo krachtig dat je hem steeds in een kannetje of een hoge maatbeker moet gebruiken. Als je hem rechtstreeks in een kopje plaatst, spat alles in het rond.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. GrandLux handmatige melkopschuimer met batterijen 

 

De handmatige melkopschuimer van het merk GrandLux werkt op 2 AAA batterijen. Door zijn krachtige motor heb je op 20 seconden je melkschuim klaar om je heerlijke kopje cappuccino te drinken. Je kunt deze melkopschuimer gebruiken voor zowel koude als warme bereidingen

Hij is gemaakt uit hoogwaardig roestvrij staal en hij is makkelijk schoon te maken onder de kraan. De melkopschuimer heeft een lengte van 25 cm en een breedte van 2 cm en is een echt lichtgewicht, hij weegt slechts 0,100 kg. Met dit apparaatje kun je makkelijk 500 ml melk opschuimen. Let er dan wel op dat je maatbeker groot genoeg is.

Je kunt met deze handmatige melkopschuimer ook eieren opkloppen, cocktails mengen of milkshakes maken. In de online reviews merken we een zeer grote tevredenheid op over dit toestel. Bijna alle klanten raden hem aan.

 

Voordelen:

Gebruik: deze melkopschuimer is heel gemakkelijk in gebruik. Je stopt hem in de vloeistof in een kannetje of maatbeker en je zet hem aan, waarna het toestel de rest doet.

Onderhoud: hij is makkelijk onder de kraan af te spoelen en te reinigen. Stop de opschuimer even in een sopje en schakel hem aan. Hij mag wel niet volledig ondergedompeld worden.

Design: hij ziet er zo mooi uit dat je hem makkelijk als geschenk kunt geven.

Voeding: 2 AAA batterijen worden inclusief meegeleverd of je kunt ook oplaadbare batterijen gebruiken.

 

Nadelen:

Vaatwas: doordat deze melkopschuimer uit 1 deel bestaat, is hij niet vaatwasbestendig.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Philips Senseo CA6500/60 Melkopschuimer

 

Met de Philips Senseo CA6500/60 melkopschuimer kun je heerlijk melkschuim maken voor koude en warme dranken. Dit product heeft een inhoud van 120 ml en is genoeg om twee kopjes cappuccino lekker af te werken met schuim. Doordat er met de juiste temperatuur en snelheid gewerkt wordt, kan er extra fijn schuim gemaakt worden. Het is een gebruiksvriendelijk apparaat dat licht van gewicht is en een snoerloze draaivoet heeft. Hierdoor is het gemakkelijk om het te verplaatsen. Dit product is ook gemakkelijk om schoon te maken.

Voor dit product staan er toch een aantal reviews geschreven. De meeste kopers zijn tevreden met dit product, want het heeft een goede kwaliteit en het is eenvoudig in gebruik. Het is een voordelige koop, omdat de prijs redelijk is. Voor sommige gebruikers heeft dit product een te hoge prijs en het heeft een matige kwaliteit. Dit product is voor deze gebruikers ook kwetsbaar.

Als je echt kunt genieten van een lekker kopje cappuccino of toch liever een latte macchiato drinkt, dan kun je maar best deze melkopschuimer eens bekijken. Dit model is afkomstig van het bekende en gewaardeerde merk Philips. Aan de vele overwegend positieve online reviews te zien, zijn vele kopers ervan overtuigd dat het ook veruit het beste merk is.

 

Voordelen:

Design: deze melkopschuimer is beschikbaar in 4 verschillende doch zachte kleuren. Zo kun je kiezen uit een zwart, een wit, een lichtroze of een munt groen design.

Veiligheid: het apparaat is helemaal BPA-vrij waardoor je geen schrik hoeft te hebben van eventuele schadelijke stoffen.

Volume: het apparaat is voorzien van een inhoud van maar liefst 120 ml. Dit is ruim voldoende om 2 heerlijke kopjes latte macchiato of cappuccino te maken.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ondanks de degelijkheid van het apparaat vinden sommige personen wel dat de prijs van deze melkopschuimer veel te hoog ligt.

Kwetsbaar: een kleine minderheid laat ook weten dat ze bepaalde onderdelen van het toestel toch wel vrij kwetsbaar vinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Inventum MK350 Melkopschuimer 

 

De Inventum MK350 melkopschuimer biedt jou genoeg opties. Met dit product kun je tot 115 ml melk opschuimen en ongeveer 240 ml melk opwarmen om de lekkerste warme dranken te maken zoals een heerlijke cappuccino of latte macchiato. Je kunt het schuim natuurlijk ook voor koude dranken gebruiken zoals ijskoffie. Binnen een korte tijd van 90 seconden is je melkschuim al klaar voor gebruik. Dit product is gemakkelijk om schoon te maken vanwege de speciale coating dat het aan de binnenkant heeft. Het is handig in gebruik want je kunt de kan eraf halen om het snoerloos bij te vullen.

Het grootste deel van de kopers geeft positief advies voor dit product en raadt het aan. Het heeft een redelijke prijs en is van goede kwaliteit. Dit product is eenvoudig om te gebruiken, want het wordt snel warm en is gemakkelijk om schoon te maken.

Aan de vele overwegend positieve reacties te zien, zou deze melkopschuimer misschien wel eens één van de populairste toestellen kunnen zijn. Het is afkomstig van het merk Inventum dat bij heel wat mensen wel een belletje zal doen rinkelen. Toch is het altijd een goed idee om eerst even op zoek te gaan naar de eigenschappen van het apparaat.

 

Voordelen:

Capaciteit: het toestel biedt je de mogelijkheid om wel 240 ml melk per keer te gaan opwarmen en tot wel 115 ml melk te gaan opschuimen.

Duur: het duurt slechts 90 seconden om de melk te laten opschuimen. Op die manier kun je in een mum van tijd genieten van een heerlijke latte macchiato, cappuccino of eventueel zelfs een warme chocolademelk.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ondanks het feit dat deze melkopschuimer zeker niet zo duur is als de voorgaande toestellen, vinden sommige kopers het prijskaartje nog steeds te hoog.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Melkopschuimers Koopgids

 

We stellen vast dat meer en meer mensen ook graag thuis genieten van een lekkere cappuccino of frappuccino. Daarom gaan ze op zoek naar een handige melkopschuimer. Bedenk welk type apparaat jouw voorkeur heeft en welk volume dat jouw opschuimer moet hebben. Ook de functies zijn per toestel verschillend. Neem daarom even de tijd om alle toestellen te vergelijken en met de hulp van onze koopgids zul je makkelijker een keuze kunnen maken. De aanbevelingen van menig barista kunnen ook een goede leidraad zijn.

Wat is een melkopschuimer en het gebruiksgemak 

Om thuis te genieten van een lekkere koffiebereiding heb je in de meeste gevallen een melkopschuimer nodig. Bij enkele espressomachines is deze geïntegreerd, andere kun je apart verkrijgen.

Een aparte melkopschuimer gaat de melk verwarmen en,  door middel van een ingebouwd kloppertje, worden er luchtbelletjes in de melk geslagen. Zo verkrijg je een lekker fluweelzacht melkschuim. Een andere manier, en dit is bij de geïntegreerde melkopschuimers, is dat er stoom in de melk wordt geblazen en je zo belletjes verkrijgt.

Een handmatige spiraal melkopschuimer werkt als een klopper. Je stopt het toestel gewoon in de vloeistof en je schakelt hem aan. Je kunt er ook milkshake mee maken of bepaalde sauzen opkloppen. Je visite een kopje cappuccino aanbieden op een snelle en eenvoudige manier is dankzij de melkopschuimer geen opgave meer.

 

De soorten melkopschuimers

De zoektocht naar de beste melkopschuimer voor jouw keuken hangt volledig af van wat je ervan verwacht. Zo heb je de handmatige melkopschuimer met spiraal die vaak op batterijen werkt. Dit apparaat ziet er uit zoals een staafmixer maar dan met een vaste spiraal. Je stopt hem gewoon in de melk onder het oppervlak en de melk wordt opgeklopt. Bij deze spiraal melkopschuimer moet je de melk apart gaan verwarmen. 

De melkopschuimer met schenkkan werkt heel eenvoudig. Je doet de melk in het kannetje en je schakelt je toestel aan. Je melk wordt verwarmd en ondertussen wordt de melk opgeschuimd. In een mum van tijd is deze klaar om bij je koffie te schenken.

De mechanische melkopschuimer behoort tot de categorie van de handmatige melkopschuimers. De melk wordt in een kannetje gedaan waarin een soort zeef zit. Door een mechanisme in het handvat of in het deksel gaat de zeef op en neer bewegen. Door deze bewegingen en de druk die ontstaat in het kannetje wordt de melk omgevormd tot schuim.

 

Gebruikte materialen en functies

Meestal zijn de melkopschuimers voorzien van een antikleeflaag of teflon laag. Deze laag zorgt ervoor dat de melk tijdens het opwarmen niet gaat aanbranden of aankoeken. De opwarmfunctie zorgt ervoor dat de melk opgewarmd wordt en dat je dit niet meer apart hoeft te doen. De meeste melkopschuimers worden gemaakt uit roestvrij staal of hebben een behuizing in kunststof.

De grote merken voegen de melkopschuimers toe aan hun lijn van espresso apparaten zodat deze volledig op elkaar zijn afgestemd qua kleur en vorm. Ze zijn in dezelfde hippe kleurtjes te verkrijgen als je espressoapparaat.

Over het algemeen zijn de melkopschuimers voorzien van een automatisch stopsysteem. Dit voorkomt dat het apparaat verder gaat opwarmen nadat het schuim al is uitgeschonken. De bodem zal zo de kans niet krijgen om droog te koken wat veel scheelt bij het reinigen. 

Het formaat en het onderhoud

Het formaat van de melkopschuimer die je kiest, is afhankelijk van het aantal gezinsleden en van je verbruik. Voor een gezin met 2 personen die graag hun kopje cappuccino drinken in de namiddag is een klein toestel al snel voldoende. Deze zijn meestal voorzien voor 2 kopjes. Heb je veel bezoek en drink je meerdere kopjes, dan is een groter formaat wellicht een betere keuze. Ben je alleen, dan is een spiraal melkopschuimer misschien wel handig.

Het schoonmaken van een melkopschuimer is vaak een vervelend klusje. Een apparaat met een goede coating in de kan, zal meestal al een hoop schelen. Toestellen waarvan de kan apart kan afgenomen worden zijn een verademing. Deze zijn meestal vaatwasbestendig of kunnen onder de kraan worden afgewassen. Belangrijk is om steeds na ieder gebruik het apparaat onmiddellijk te reinigen, zodat je een hoop ongemak kan voorkomen.

 

Het prijskaartje 

Bij de aanschaf van een melkopschuimer is het budget die je er aan wilt besteden van belang. Ze komen in verschillende soorten en prijscategorieën. Voor een handmatige spiraal melkopschuimer met batterijen mag je rekenen op een bedrag rond de € 18. Zoek je een apparaat met een aparte schenkkan en waarbij een druk op de knop voldoende is dan ga je gemiddeld richting € 55 als prijs. 

De melkopschuimer met een groter reservoir heeft een gemiddelde prijs van € 70. In de aanbiedingen kun je al een goede melkopschuimer op de kop tikken doet gewoon doet wat hij moet doen.  Je kunt natuurlijk ook nog duurdere toestellen vinden die bijvoorbeeld ook nog chocolade smelten. Deze gaan tot ongeveer € 100. De prijs is volledig afhankelijk van wat je behoefte is en wat je van het toestel verwacht.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een melkopschuimer?

Melk opschuimen met een melkopschuimer is bijzonder eenvoudig en snel klaar. Gebruik een glas of kopje dat groot genoeg is om de melk zachtjes op te warmen, let hierbij wel op dat de melk niet kookt of de smaak van je schuim zal minder lekker zijn.

Stop het uiteinde van de melkopschuimer volledig in de vloeistof en zet de melkopschuimer aan. Beweeg hem vervolgens op en neer en zachtjes rond, zorg er wel voor dat de melkopschuimer steeds onder het oppervlak van de vloeistof blijft. Na ongeveer een half minuutje, afhankelijk van welke melk je gebruikt, zal je schuim klaar zijn.

 

Q2: Welke melk wordt het best gebruikt om melk op te schuimen?

Het allerbeste resultaat van opgeschuimde melk verkrijg je met volle melk. Doordat de eiwitten veranderen in schuim en het vet in de melk een laagje vormen rond de belletjes van de opgeschuimde melk, blijft deze bij volle melk langer stevig en krijgt de melk een mooie glans. Het vet in de melk zorgt ook voor een volle en romige smaak.

Het lukt natuurlijk ook met halfvolle of magere melk en zelfs met plantaardige melk, al zal het resultaat net iets anders zijn dan bij volle melk. Bij plantaardige melk zoals soja- en amandelmelk moet het eiwitgehalte minimum 3,5 gram zijn anders zal het niet lukken om de melk op te schuimen.

Q3: Hoe werkt een handmatige melkopschuimer?

Om melk op te schuimen met de hand kun je verschillende manieren gebruiken. Op de klassieke manier met een klopper zet je een pannetje met melk op het vuur en ga je kloppen totdat je een mooi melkschuim krijgt. Je hebt tegenwoordig ook kloppers die op batterijen werken of je kunt gewoon je mixer gebruiken met de draadklopper.

Verder heb je ook nog de mechanische melkopschuimer, zonder stoom. Dit is een glazen kannetje met een deksel, waarmee je lucht kan pompen in de bij voorkeur koude melk. De melk kan daarna wel opgewarmd worden door de glazen kan in de magnetron te plaatsen.

 

Q4: Hoe maak je cappuccino met een melkopschuimer?

Het maken van cappuccino met een melkopschuimer is heel eenvoudig. Zet een kopje koffie van jouw favoriete merk volgens de sterkte en de hoeveelheid die je wenst. Ondertussen voeg je de melk toe aan je melkopschuimer volgens het aantal kopjes koffie die je gezet hebt maar nooit meer dan de maximum hoeveelheid aangeduid op de melkopschuimer. Wacht nu even tot de melk volledig is opgeschuimd.

Zorg dat je koffie klaar staat in een mooi glas of kopje, vers opgeschuimde melk laat zich namelijk makkelijker uitschenken. Schenk het melkschuim bij de koffie en werk deze af met een beetje cacaopoeder. Je kunt nu genieten van je zelf gezette kopje cappuccino.

 

Q5: Hoe wordt melk opgeschuimd met een melkopschuimer?

Een melkopschuimer werkt aan de hand van stoom waarbij de temperatuur heel belangrijk is. Het pijpje van de melkopschuimer wordt een paar centimeter onder het oppervlak van de vloeistof in een metalen melkkan gestopt. De stoom zorgt ervoor dat de melk begint rond te draaien zoals een draaikolk. Laat wel eerst de condens uit het pijpje ontsnappen, anders wordt deze in de melk geblazen. 

Doordat de melk als het ware rond geslingerd wordt in de melkkan zal deze beginnen lucht opnemen en uitzetten in volume waardoor de melk begint te knetteren. Je kunt de kan nu langzaam laten zakken, zodat de melk nog meer in volume toeneemt. Let op het geluid, dit moet gelijk blijven, als het geluid verandert, is het tijd om het pijpje wat dieper in de vloeistof te laten zakken, zo zal de melk alleen nog maar verwarmen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES