6 beste Stoomkokers Test van 2024

 

Beste stoomkokers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met een degelijke stoomkoker is het mogelijk om je groenten, vlees of vis te stomen en op die manier een gezonde maaltijd op tafel te toveren. Daar er tegenwoordig best een ruim assortiment aan stoomkokers op de markt te vinden is, en de keuze daardoor niet altijd even makkelijk is, zijn we zo vrij geweest om enkele toppertjes op een rijtje te zetten. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Aigostar Fitfoodie 30INA die gekenmerkt wordt door 3 evenwaardige stoomschalen en een ruime capaciteit tot 9 liter. Je kunt ook altijd kiezen voor de Braun FS 3000 stoomkoker. Dit apparaat is zelfs voorzien van een handige automatische timerfunctie die je kunt instellen tussen 0 en 60 minuten.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste stoomkokers (Reviews) van 2024

 

Voor een gezonde leefstijl moet je zeker in het bezit zijn van een goede stoomkoker. Hiermee kun je alle groenten, vis en vlees het best bereiden met zo min als mogelijk vet. Bekijk de opties hieronder en kies voor de beste stoomkoker die zeker zal bijdragen aan een productief dieet.

 

1. Aigostar Fitfoodie 30INA – Stoomkoker met geborsteld base van RVS

 

De Aigostar Fitfoodie 30INA stoomkoker behoort – net zoals onder meer de befaamde Philips stoomkoker – tot de populairste apparaten binnen deze selectie. Dit lijkt te worden bevestigd door de vele positieve klantervaringen en de mooie gemiddelde eindscore van 4,9 sterren. Ben je dus op zoek naar een leuk alternatief voor je gegrilde groenten, dan is deze stoomkoker de ideale oplossing.

Zo kenmerkt de Aigostar Fitfoodie 30INA zich door middel van 3 gelijkwaardige onderdelen waarbij elk onderdeel apart een inhoud kent van 3 liter, wat de totale capaciteit op zo’n 9 liter brengt; goed voor maximaal 6 à 7 volwassen personen. Door de stoomkoker eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten, rekening houdend met een aanvoerspanning van 230V, kan een ruim vermogen tot wel 800 watt worden bereikt, verdeeld over meerdere standen.

Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een korte opstarttijd van amper 15 seconden, een 60 minuten mechanische timer, een bijbehorende kom om rijst te koken en een automatische uitschakelingsfunctie. En dit alles ook nog eens tegen een vriendelijk prijskaartje. Kortom, het geschikte toestel om broccoli te stomen.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: het stomen van groenten is nog nooit zo makkelijk geweest met de Aigostar Fitfoodie. Zo wordt dit apparaat aangevuld met een mechanische timer, een korte opstarttijd, 2 vulopeningen en een automatische uitschakelingsfunctie.

Snoerlengte: de stoomkoker is voorzien van een handig snoer met een maximale lengte van 1 meter.

Vermogen: de stoomkoker garandeert een bijzonder ruim vermogen tot 800 watt verdeeld over meerdere standen.

Budgetvriendelijk: of deze stoomkoker voorzien is van de laagste prijs is niet helemaal duidelijk. Toch behoort hij veruit tot de goedkope alternatieven om bijvoorbeeld bloemkool te stomen.

 

Nadelen:

Geen recepten: een instructieboekje met bijkomende stoomkoker recepten had misschien wel een leuke aanvulling geweest.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Braun FS 3000 Stoomkoker

 

De Braun FS 3000 stoomkoker beschikt over een stoomversneller die zorgt dat de geproduceerde stoom zich binnen 45 seconden ontwikkelt. Het heeft een automatische timer die ingesteld kan worden van 0 tot 60 minuten. De stoomkoker schakelt automatisch uit als de ingestelde tijd verstreken is.

De 2 lekbakken maken dat er geen aroma vermenging plaatsvindt en de stoom zorgt ervoor dat de groente zijn kleur en alle vitaminen behoudt, waarna de onderdelen van dit product in de vaatwasser gereinigd kunnen worden. De kommen zijn BPA-vrij waardoor de stoomkoker ook gebruikt kan worden voor het bereiden van babyvoeding.

De meeste gebruikers zijn tevreden met dit product, want het heeft een goede prijs- en kwaliteitsverhouding. Het is eenvoudig in gebruik en de onderdelen zijn los te bestellen. Voor andere gebruikers past dit product niet optimaal en het deksel is niet helemaal vaatwasserbestendig.

Ook Braun kunnen we tot de populairste merken rekenen op het gebied van elektronische toestellen. Deze FS 3000 stoomkoker kan dan ook op heel wat online reacties rekenen van de klanten. Alvorens je besluit om het toestel aan te kopen, lijkt het ons een goed idee om even op zoek te gaan naar de voor- en nadelen van deze stoomkoker.

 

Voordelen:

Stoomschalen: het apparaat is voorzien van 2 handige stoomschalen waarvan ze elk apart een inhoud hebben van ruim 2 liter.

Kracht: we hebben hier te maken met een krachtige stoomkoker die over een ruim vermogen van maar liefst 850 watt beschikt. Daardoor zul je merken dat het toestel slechts 45 seconden nodig heeft om stoom te produceren.

Timer functie: het apparaat is ook voorzien van een handige timer functie die je kunt gaan instellen van 0 tot 60 minuten.

Onderhoud: het is mogelijk om de losse onderdelen van deze stoomkoker gewoon in de vaatwasmachine te plaatsen. Op die manier bespaar je heel wat tijd en werk.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: slechts één enkele koper vindt het product toch wel wat kwetsbaar. Zo gaan bepaalde onderdelen vrij snel stuk.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Tefal Convenient Series Deluxe VC502D – Stoomkoker // Tefal Stoomkoker

 

Of je met de Tefal Convenient VC502D ook meteen voor één van de goedkope stoomkokers uit het rijtje kiest, valt misschien nog even af te wachten. Toch lijken klanten bijzonder tevreden over de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat de mooi gemiddelde eindscore van 4,7 sterren zou kunnen verklaren. De moeite waard dus om deze stoomkoker toch maar eens eventjes te bekijken.

Zo wordt de Tefal Convenient Series Deluxe VC502D gekenmerkt door de aanwezigheid van 3 makkelijk afneembare stoomschalen die elk afzonderlijk een inhoud waarborgen van 3 liter. Dat betekent dat deze stoomkoker een ruime totale capaciteit garandeert van maar liefst 9 liter wat hem dan weer geschikt maakt om voor 6 à 7 volwassen personen lekkere groente te stomen.

Maar dat is nog lang niet alles want verder geniet een ruim waterreservoir van 1,2 liter, een ruim vermogen tot 900 watt en de mogelijkheid om te schakelen tussen de 8 verschillende kookprogramma’s. Let wel; wil je graag het kookboek raadplegen, dan dient dit digitaal te gebeuren en dat zou voor sommigen misschien wel een minpuntje kunnen zijn.

 

Voordelen:

Vermogen: door het 0,8 meter lange snoer in het stopcontact te pluggen, kan een ruim vermogen tot 900 watt worden beoogd.

Kookprogramma: de Tefal Convenient stoomkoker wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van maar liefst 8 veelzijdige automatische kookprogramma’s.

Formaat: de stoomkoker telt maar liefst 3 stoomschalen die elk op hun beurt een nettocapaciteit van 3 liter kennen, wat het totaal volume op ruim 9 liter brengt. Dit wordt aangevuld met een waterreservoir van 1,2 liter.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ben je op zoek naar een leuke stoomkoker aanbieding om je groenten te stomen? Dan is dit exemplaar van Tefal niet de allerbeste aanbeveling uit het rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Seb Stoomkoker Convenient VC1451

 

De Seb Stoomkoker Convenient VC1451 heeft een volume van 1,1 liter en is voorzien van 2 uitneembare pannen en stoomschalen. Het heeft verder een uitwendige waterniveau indicator en er kan tijdens het koken ook water aangevuld worden.

Er staat aan de buitenkant van dit product duidelijk aangegeven hoe lang het voor elk product duurt, voordat het eten klaar is om te gebruiken. En het heeft ook een automatische timer die zelf uitschakelt als de geprogrammeerde tijd om is. Deze timer heeft een maximale tijd van 60 minuten.

Voor dit product staan er alleen positieve beoordelingen geschreven door de gebruikers van deze stoomkoker. De personen die het hebben aangeschaft geven er goed advies voor, want het is eenvoudig in gebruik en het is van goede kwaliteit. Dit product heeft verder ook een goede prijs en het past perfect voor deze gebruikers.

Ook met de Seb Convenient VC1451 stoomkoker mag je zeker zijn van een degelijk apparaat als we de online reacties van klanten mogen geloven. Bovendien valt de prijs ook nog behoorlijk goed mee en is het zeker en vast niet het duurste toestel uit de lijst. Bekijk hieronder dan ook even rustig de voor- en nadelen die aan deze stoomkoker verbonden zijn.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: het is mogelijk om het water aan te vullen zelfs op het moment dat het apparaat aan het stomen is.

Materiaal: de 2 stoomschalen zijn gemaakt uit bijzonder degelijk en duurzaam RVS.

Stoomschalen: het apparaat is voorzien van 2 handige stoomschalen. Deze kun je na gebruik gewoon omgekeerd in elkaar gaan opbergen. Op die manier bespaar je ook heel wat ruimte.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: slechts enkele gebruikers vinden dat bepaalde onderdelen aan deze stoomkoker toch wel behoorlijk kwetsbaar zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Russell Hobbs Stoomkoker 9 Liter – 19270-56 / Gezond koken met behoud van vitamines

 

We sluiten het rijtje af met de Russell Hobbs stoomkoker die – net zoals de meeste andere toppertjes binnen dit segment – eveneens gekenmerkt wordt door 3 afneembare en makkelijk te onderhouden stoomschalen. Doordat elke schaal afzonderlijk een capaciteit waarborgt van ongeveer 3 liter, kan de totale stoomcapaciteit op ruim 9 liter worden geschat wat voldoende is voor middelgrote tot grote gezinnen.

Door de stoomkoker op het stroomnet aan te sluiten en vervolgens correct in te schakelen, kan een ruim vermogen tot 800 watt worden gegenereerd. Zijn gebruiksgemak wordt daarnaast verder aangevuld met onder meer een geïsoleerde handgreep, de nodige antislipvoetjes, een automatische afslag én uitschakeling functie, een timer, een indicatielampje en een droogkookbeveiliging.

Bekijken we de online reviews dan stellen we vast dat velen overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding. Slechts een enkele koper vindt het apparaat vrij kwetsbaar en daardoor zijn geld niet waard.

 

Voordelen:

Stoomschaal: de Russell Hobbs stoomkoker telt maar liefst 3 stoomschalen die elk op hun beurt een inhoud garanderen van 3 liter.

Vermogen: dankzij het ruime vermogen tot maximaal 800 watt, kan een relatief korte opwarmtijd worden beoogd van ongeveer 15 seconden.

Warmhoudfunctie: de stoomkoker is uitgerust met een handige warmhoudfunctie die wordt aangevuld met een waterniveau-indicator, een waarschuwingssignaal en een ingebouwde snoeropbergruimte.

 

Nadelen:

Geen vaatwasser: zodoende de duurzaamheid van het product te vrijwaren, wordt aangeraden om de onderdelen niet in de vaatwasmachine te plaatsen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Tefal Convenient Series VC145100 Stoomkoker 2 stoommanden in roestvrij staal

 

De Tefal stoomkoker biedt je met dit toestel de hoge kwaliteit die we van het merk gewoon zijn. Door zijn 2 stapelbare stoommanden die netjes in elkaar passen, vraagt het toestel nauwelijks kastruimte en kan hij op een compacte manier worden weggezet.

De 2 roestvrij stalen stoommanden hebben trouwens een totale inhoud van 6 l zodat je voldoende ruimte hebt om een volledig gezonde en voedzame maaltijd te prepareren voor het ganse gezin. Dankzij de handige timer die je tot 60 minuten kunt instellen, zal het apparaat zichzelf uitschakelen als de bereiding klaar is waardoor je nooit het risico loopt dat je eten te gaar is.

Daarnaast is dit apparaat uitgerust met een goed zichtbare indicator die het waterniveau aangeeft zodat de stomer nooit droog zal koken. Je kunt overigens gemakkelijk water toevoegen met een extern vulsysteem terwijl het kookproces bezig is. Hij wordt geleverd met extra accessoires om rijst en peulvruchten te stomen. We konden voor dit vrij recente apparaat nog geen reviews terugvinden.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de waterniveau-indicator toont duidelijk hoeveel vloeistof er nog in het apparaat is zodat je nooit het risico loopt dat het toestel droog kookt.

Compacte opslag: de 2 stapelbare stoommanden in roestvrij staal passen perfect in elkaar zodat je heel weinig plaats nodig hebt om het apparaat op te bergen.

Timer: de timer kan tot maximum 60 minuten worden ingesteld en gaat het toestel automatisch uitschakelen wanneer de tijd verstreken is.

Accessoires: er worden extra accessoires bij de stoomkoker geleverd om peulvruchten en rijst klaar te maken.

 

Nadelen:

Onderhoud: we merken dat deze stoommanden gemaakt zijn uit roestvrij staal waardoor ze gevoeliger zijn voor kalkaanslag.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Stoomkokers Koopgids

 

Een stoomkoker is handig om voedsel te bereiden op een gezonde manier. Je kunt complete maaltijden maken met dit toestel omdat het over verschillende stoomschalen beschikt. Zo kun je bijvoorbeeld rijst aan de onderkant plaatsen, vis in het midden en groenten bovenaan. De stoomschalen geven geen smaken af onder elkaar dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je groenten naar vis zullen smaken. Bij het kopen van een stoomkoker is het belangrijk om te kijken naar de inhoud, het aantal stoomschalen, de functies van het toestel en de prijs.

Inhoud van een stoomkoker

De inhoud van je stoomkoker moet groot genoeg zijn om voedsel te bereiden voor alle mensen in het gezin. Als je meerdere kinderen hebt dan moet je daar zeker rekening mee houden want je moet dan al gauw voor 4 à 5 personen eten klaarmaken. Als je als koppel samenleeft kun je al vlugger een kleiner model kopen, dit is makkelijker op te bergen ook. Een ander punt is dat je het teveel aan voedsel altijd voor een nachtje in de koelkast kunt laten staan om het de volgende dag op te eten.

Je kunt controleren of je plaats vrij hebt in de kast om de stoomkoker te bewaren. Als je van plan bent om dagelijks eten te bereiden met de stoomkoker dan kun je het toestel gewoon op het aanrecht laten staan. Een groter apparaat zal sowieso moeilijker zijn om op te bergen. Houd daar rekening mee als je op zoek bent naar een goede stoomkoker.

 

Het aantal stoomschalen

Een rijstkoker werkt meestal met een binnenpan die beschikt over een antiaanbaklaag, maar een stoomkoker gebruikt verscheidene stoomschalen die je op elkaar kunt stapelen. Dit maakt het mogelijk om verschillende ingrediënten tegelijkertijd klaar te maken zonder dat de smaak van deze ingrediënten beïnvloedt wordt.

Het is een aanbeveling om het voedsel die het langst moet stomen onderaan te zetten. In de onderste schaal zul je de meeste stoom krijgen dus je kunt daar producten zoals rijst in plaatsen die meer tijd nodig hebben. Elke stoomschaal die je op de eerste schaal stapelt zal minder stoom ontvangen, dus het voedsel die het vlugst klaar is plaats je in de bovenste schaal.

De inhoud van de schalen kan onderling ook verschillen, niet elke stoomschaal hoeft dezelfde inhoud te hebben. Je kunt daar dus best ook rekening mee houden want voor een stuk vlees zul je een grotere schaal nodig hebben dan voor een portie erwten.

Kijk goed hoeveel schalen je bij de aankoop ontvangt. Deze schalen zijn meestal gemaakt van een harde soort plastic en zijn geschikt om schoon te maken in de vaatwasmachine.

 

Functies van de stoomkoker

Een stoomkoker beschikt meestal over verschillende programma’s die je kunt kiezen. Meestal wordt een stoomkoker vooral gebruikt om snel een maaltijd te bereiden maar je kunt dit toestel ook gebruiken om bevroren voedsel te ontdooien, bereid voedsel warm te houden of zelfs bepaalde gerechten langzaam te laten garen op een lage temperatuur.

Een andere handige functie van een stoomkoker is de automatische afslag. Dit wil zeggen dat het apparaat automatisch zal uitschakelen wanneer je voedsel klaar is. Meestal wordt je daarvoor gewaarschuwd door een alarm zodat je tijdens het koken rustig in de sofa kunt zitten.

De warmhoudfunctie is ook heel handig. Je hebt net het voedsel klaargemaakt maar je partner is nog niet terug van het werk? Je kunt het eten dan makkelijk warm houden totdat iedereen thuis is om te kunnen eten. Bij sommige modellen schakelt het toestel automatisch over op warmhoudfunctie wanneer het voedsel klaar is.

Bij sommige stoomkokers is het mogelijk dat je accessoires krijgt bij de aankoop. Dit komt meestal in de vorm van een rijstlepel of een spatel.

Kostprijs van een stoomkoker

Vele mensen zien het nut niet in van een stoomkoker. Waarom zouden ze dit toestel kopen als je even goed hetzelfde voedsel met een pan kun klaarmaken? Het gebruik van een stoomkoker is veel gezonder. De vitamines blijven beter bewaard in de groenten en je gebruikt geen vet, olie of boter om je eten klaar te maken.

De smaak van je voedsel blijft ook beter bewaard en je kunt meteen een ganse maaltijd in één apparaat bereiden. Een stoomkoker zorgt dus voor vele voordelen. Je kunt zelf de voor- en nadelen vergelijken van een stoomkoker voordat je een beslissing neemt.

Daarna kun je op zoek gaan naar aanbiedingen om daarop een budget te baseren. Zo kun je proberen om binnen je budget te blijven en niet teveel geld uit te geven. Houd er rekening mee dat het beter is om een duurder model te kopen, je zult er lang gebruik van kunnen maken. Goedkoop is meestal duurkoop in dit geval dus als je echt het goedkoopste toestel koopt dan kan het vlug stuk gaan.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES