7 beste inductie koekenpannen Test van 2024

 

Beste inductie koekenpannen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Doordat er tegenwoordig een ruim en uitgebreid assortiment aan inductie koekenpannen voorhanden is, is het niet altijd vanzelfsprekend om een weldoordachte keuze te maken. Daarom zijn wij alvast op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo kun je onder meer kiezen voor de Demeyere Alu Comfort 3 Koekenpan die gekenmerkt wordt door een keramische antikleeflaag. Daarnaast blijkt ook de Tefal Titanium Fusion Koekenpan een schot in de roos en vanwege zijn maximale diameter van 28 cm geschikt voor standaard gezinnen tot maximaal 4 personen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste inductie koekenpannen (Reviews) van 2024

 

De beste inductie koekenpan wordt gekenmerkt door een sterk magnetische bodem en blijkt – hoewel er ook keramische inductie koekenpannen bestaan of modellen uit gietijzer en plaatstaal – vooral uit RVS vervaardigd. Wij selecteerden alvast 7 toppertjes inclusief het advies uit de bijbehorende online reviews. Bedenk of je voorkeur uitgaat naar één van de populairste Tefal inductie koekenpannen dan wel een BK inductie koekenpan, een Fissler inductie koekenpan of een inductie koekenpan met deksel. Wat het formaat betreft kun je kiezen voor een gemiddelde inductie koekenpan van 24 cm dan wel een grotere inductie koekenpan van 28 cm.

 

Keramische koekenpan inductie

 

1. Demeyere Alu Comfort 3 Koekenpan – Keramische Antikleeflaag – Koekenpan Inductie – Ceraforce

 

Hoewel deze Demeyere koekenpan niet meteen tot de goedkope alternatieven lijkt te behoren, wordt hij door heel wat klanten beschouwd als uitermate duurzaam, kwalitatief én gebruiksvriendelijk waardoor hij toch gelijk tot de beste merken behoort. Hoewel deze koekenpan oorspronkelijk in het rijtje van inductie werd opgenomen, kan hij in theorie op eender welke warmtebron worden gebruikt en daarbij zelfs in de oven worden geplaatst.

De set koekenpannen telt maar liefst 2 volwaardige exemplaren met een doorsnede van respectievelijk 24 en 28 cm en blijkt volledig uit duurzaam aluminium te zijn vervaardigd. Elke afzonderlijke pan werd daarnaast voorzien van een keramische antikleeflaag, een handige cool touch handgreep en kan na gebruik probleemloos in de vaatwasmachine worden geplaatst.

Een blik op de online reviews toont meteen aan dat klanten de unieke prijs-kwaliteitverhouding best wel weten te smaken wat meteen resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen:

Set: de set telt 2 stevige aluminium pannen met een respectievelijke doorsnede van 24 en 28 cm. 

Antikleeflaag: elke pan werd afgewerkt met een Ceraforce keramische antikleeflaag en blijkt daardoor niet alleen PTFE-vrij maar ook nog eens hittebestendig tot maar liefst 230ºC.

Onderhoud: na gebruik kunnen de pannen zonder problemen in de vaatwasmachine worden geplaatst hoewel handwas aanbevolen is om de levensduur te bevorderen.

Warmtebron: deze koekenpannen van Demeyere kunnen werkelijk op eender welke warmtebron worden gebruikt. Zelfs de oven behoort tot de mogelijkheden.

 

Nadelen:

Niet flamberen: let wel dat deze koekenpannen niet geschikt zijn voor gebruik onder de grill noch om in te flamberen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Tefal koekenpan inductie

 

2. Tefal Titanium Fusion Koekenpan – Ø 28 cm // Geschikt voor ongeveer 4 personen

 

Net zoals de bekende plaatstalen of gietijzeren inductie koekenpannen, blijken ook koekenpannen uit aluminium uitermate geschikt voor gebruik op inductie en tal van andere warmtebronnen waaronder elektrisch, gas en halogeen. Niet zo verwonderlijk dus dat deze Tefal koekenpan – uit de bekende Tefal Titanium Fusion serie – in het assortiment werd opgenomen.

De Tefal Titanium Fusion koekenpan kent een ronde vorm met een diameter van 28 cm waardoor hij geschikt is voor een standaard gezin bestaande uit maximaal 4 personen. Hij is daarbij vervaardigd uit duurzaam aluminium in combinatie met een bijbehorende titanium excellence antiaanbaklaag waardoor het gebruik van extra vetstoffen vrijwel overbodig is. Dit maakt de bereiding van voedsel niet alleen gezonder maar het onderhoud achteraf ook een pak eenvoudiger. Mooi meegenomen als je weet dat je deze koekenpan maar beter niet in de vaatwasmachine plaatst.

Daarnaast blijkt de koekenpan tevens geschikt voor gebruik in de oven. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangedikt door de aanwezigheid van een nauwkeurige warmte-indicatie en een stevige cool touch handgreep. Klanten reageren dan ook enthousiast hoewel 1 koper problemen ondervond met de levering.

 

Voordelen:

Doorsnede: de koekenpan van Tefal kent een ruime doorsnede van maximaal 28 cm en is dan ook geschikt voor 4 personen.

Uitvoering: de pan werd vervaardigd uit duurzaam aluminium en verder afgewerkt met een bijbehorende titanium excellence antiaanbaklaag waardoor vetstoffen overbodig worden.

Warmtebron: de specifieke materialen maken het mogelijk om deze koekenpan op eender welke warmtebron alsook oven te gebruiken.

 

Nadelen:

Onderhoud: het advies van menig expert luidt dat je deze koekenpan maar beter niet in de vaatwasmachine plaatst zodoende de duurzaamheid ervan te waarborgen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Koekenpan 24 cm inductie

 

3. Demeyere Restoline 3 RVS Koekenpan – Koekenpan Inductie – 24 cm – PTFE-vrij

 

Net zoals het eerste product, wordt ook deze Restoline 3 koekenpan aangeboden door het bekende en populaire merk Demeyere. Hoewel de pan – in vergelijking met bijvoorbeeld de bekende Sola inductie koekenpannen – een pak duurder in de aanschaf blijkt, reageren heel wat klanten overtuigd op de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding. De moeite waard dus om de eigenschappen even van naderbij te bekijken.

Zo wordt de Restoline 3 koekenpan gekenmerkt door een relatief compact formaat met een doorsnede van 24 cm waardoor hij geschikt blijkt voor 2 tot 3 personen. Hij werd daarbij vervaardigd uit duurzaam en hoogwaardig RVS materiaal en getypeerd door een unieke capsulebodem bestaande uit 3-lagenmateriaal. Daardoor is hij in staat om een uitstekende én gelijkmatige warmteverdeling te garanderen.

Bovendien kan deze koekenpan probleemloos op eender welke warmtebron worden gehanteerd waarbij zelfs inductie en ovengebruik tot de mogelijkheden behoren. Hoewel de pan na gebruik probleemloos in de vaatwasmachine kan worden geplaatst, wordt handwas uiteraard aanbevolen.

 

Voordelen:

Capsulebodem: de koekenpan wordt gekenmerkt door een stevige capsulebodem bestaande uit 3-lagenmateriaal waardoor een optimale en gelijkmatige warmteverdeling kan worden beoogd.

Warmtebron: de capsulebodem in combinatie met het gebruikte PTFE-vrije RVS materiaal maken deze pan geschikt voor eender welke warmtebron.

Onderhoud: na gebruik kun je deze koekenpan zonder problemen door de vaatwasmachine laten reinigen.

Gebruikscomfort: het gebruikscomfort wordt extra aangedikt door de aanwezigheid van ergonomisch gelaste grepen vervaardigd uit duurzaam roestvrij staal.

 

Nadelen:

Te klein: deze koekenpan zou mogelijks te klein kunnen zijn voor 3 stevige eters en/ of gezinnen vanaf 4 personen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Koekenpan inductie 28 cm

 

4. Tefal Easy Chef Koekenpan – Ø 28 cm // Middelgrote pan voor 4 personen

 

De Tefal Easy Chef koekenpan kent een diameter van 28 cm en wordt daarmee beschouwd als een volwaardige middelgrote pan die geschikt is voor gebruik door 4 volwassen personen. Doordat hij vervaardigd blijkt uit duurzaam aluminium kan hij tevens op eender welke warmtebron – inclusief inductie én oven – worden gebruikt wat hem multifunctioneel en uiterst gebruiksvriendelijk maakt.

Tijdens het productieproces werd de koekenpan voorzien van een 100% veilige coating én extra brede inductiebodem waardoor een snellere en gelijkmatige warmteverdeling kan worden beoogd. Dankzij de Thermo-Signal spot in het midden van de koekenpan, kan de correcte temperatuur probleemloos worden aangegeven.

Met een gemiddelde eindscore van 4,5 sterren lijken heel wat klanten alvast uitermate overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Ben je natuurlijk op zoek naar een compacte inductie koekenpan van 20 cm of een exemplaar dat na gebruik in de vaatwasmachine kan, dan is dit product van Tefal niet de  beste aanbeveling.

 

Voordelen:

Krasbestendig: de antiaanbaklaag werd verder aangedikt met minuscule titanium deeltjes waardoor de coating extra krasbestendig blijkt.

Warmtebron: de koekenpan kan op eender welke warmtebron worden gebruikt waaronder zelfs inductie. Ook de oven behoort tot de mogelijkheden indien de temperatuur de 175ºC niet overstijgt.

Formaat: de pan wordt gekenmerkt door een maximale doorsnede van 28 cm en blijkt daardoor geschikt voor maximaal 4 personen.

Veilig: de coating is niet alleen PFOA vrij maar tevens ook vrij van lood en cadmium en bijgevolg 100% veilig.

 

Nadelen:

Geen vaatwasmachine: na gebruik dien je deze koekenpan jammer genoeg met de hand af te wassen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

BK koekenpan inductie

 

5. BK Allround Koekenpan – 24 cm – PFAS-vrij // Keramische antiaanbaklaag

 

Ben je op zoek naar een degelijke koekenpan voor gebruik door maximaal 2 personen? Dan lijkt de BK allround koekenpan alvast een meer dan geschikte aanbeveling. Met een diameter van 24 cm is de pan geschikt om maximaal 3 hamburgers tegelijk klaar te maken.

Door zijn unieke gesatineerde roestvrijstalen body is deze koekenpan uitermate geschikt voor gebruik op eender welke warmtebron. Zelfs inductie behoort tot de mogelijkheden alsook ovengebruik tot op een temperatuur van 230ºC. In tegenstelling tot heel wat andere koekenpannen, blijkt dit exemplaar ook nog eens uitgerust met een unieke sandwichbodem waardoor een optimale en gelijkmatige warmteverdeling kan worden beoogd.

Het gebruiksgemak wordt nog net dat tikkeltje meer aangedikt door de PFAS-vrije coating waardoor vetarm bakken mogelijk wordt én de hoge opstaande rand waardoor opspattende vetspatten aanzienlijk verminderen. Hoewel heel wat klanten overtuigd zijn, vindt een enkele koper de pan allesbehalve gebruiksvriendelijk.

 

Voordelen:

Formaat: de koekenpan wordt gekenmerkt door een maximale doorsnede van 24 cm en is daarmee geschikt om tot 3 hamburgers tegelijk te bakken.

Materiaal: de pan werd voornamelijk uit duurzaam roestvrij staal vervaardigd en blijkt daardoor geschikt voor eender welke warmtebron.

Oven: je kunt deze koekenpan eveneens in de oven gebruiken tot op een temperatuur van maximaal 230ºC.

Gebruiksgemak: de aanwezige sandwichbodem zorgt voor een optimale én  gelijkmatige warmteverdeling terwijl de antiaanbaklaag het gebruik van vetstoffen beperkt. 

 

Nadelen:

Geen cool touch handgreep: het gebrek aan een cool touch handgreep zorgt ervoor dat het handvat behoorlijk heet wordt. Eén koper ervaart dit als niet gebruiksvriendelijk.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Fissler koekenpan inductie

 

6. Fissler Adamant Classic Koekenpan, 26cm – Materiaal: RVS / Kunststof

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan lijkt de Fissler Adamant Classic koekenpan een stap in de goede richting. De pan kent een doorsnede van maximaal 26 cm en blijkt vervaardigd uit een combinatie van duurzame materialen zoals RVS en kunststof. Dit maakt hem uitermate geschikt voor gebruik op diverse warmtebronnen waaronder inductie, halogeen, elektrisch, gas en keramisch.

In tegenstelling tot heel wat andere koekenpannen, werd de Adamant Classic pan voorzien van een extreem robuuste seallaag bestaande uit een aaneenschakeling van minuscule siliciumcarbide deeltjes. Deze zorgen voor een nieuwe bijzonder sterke oppervlaktestructuur waardoor krassen voorgoed tot het verleden behoren. Geen paniek dus indien je regelmatig metalen keukengerei gebruikt. Het gebruiksgemak wordt verder versterkt door de uitstekende antiaanbaklaag waardoor het gebruik van vetstoffen niet langer nodig is. Kortom, gezonder koken én een snel en makkelijk onderhoud.

Ben je van plan om deze koekenpan in het winkelmandje te plaatsen dan is het misschien wel verstandig om te beseffen dat je deze maar beter met de hand schoonmaakt. Jammer genoeg werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst wat het moeilijker maakt om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Formaat: de koekenpan van Fissler wordt gekenmerkt door een maximale doorsnede van 26 cm.

Krasbestendig: de Adamant Classic koekenpan van Fissler blijkt uitermate krasbestendig vanwege de aanwezige robuuste seallaag. Dit maakt het gebruik van metalen keukengerei zonder problemen mogelijk.

Antiaanbaklaag: de antiaanbaklaag maakt het gebruik van vetstoffen vrijwel overbodig en opent de weg naar gezond koken.

 

Nadelen:

Onderhoud: experten raden aan om deze pan zoveel mogelijk met de hand te wassen en bijgevolg niet door de vaatwasmachine te laten schoonmaken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Koekenpan met deksel inductie

 

7. Cheffinger / Koekenpan met deksel / 26Ø / Geschikt voor inductie / Granieten coating

 

We sluiten het rijtje af met de Cheffinger koekenpan die – net zoals het vorige product – een maximale doorsnede kent van 26 cm en daarbij geschikt is voor gebruik door ongeveer 3 personen. Doordat de pan hoofdzakelijk vervaardigd blijkt uit duurzaam aluminium kan hij overigens op eender welke warmtebron worden gehanteerd. Zelfs de oven én de magnetron kunnen aan dit rijtje worden toegevoegd wat zijn toepassingsveld alleen maar ruimer maakt.

De koekenpan – overigens geleverd inclusief bijbehorend deksel – typeert zich overigens ook door de aanwezige PFOA-vrije granieten coating, een unieke cool touch handgreep en een betrouwbare antiaanbaklaag waardoor vetstoffen vrijwel overbodig worden. Na gebruik kun je de pan eenvoudig in de vaatwasmachine plaatsen en klaar is Kees! 

Hoewel deze positieve kenmerkende eigenschappen ook nog eens worden aangeboden tegen een zacht prijsje – het lijkt wel een aanbieding – werden er nog geen online reviews geplaatst. Laat je echter niet afschrikken want deze laagst geprijsde koekenpan loont echt de moeite.

 

Voordelen:

Handgreep: de cool touch softgrip is afgewerkt met een unieke siliconencoating die bijdraagt aan het gebruiksgemak.

Deksel: de pan wordt geleverd inclusief een transparant glazen deksel dat werd afgewerkt met een bijbehorende ventilatieopening. 

Materiaal: bij de productie van deze koekenpan werd gekozen voor de positieve eigenschappen van aluminium.

Warmtebron: de koekenpan kan op eender welke warmtebron worden gebruikt. Zelfs de oven en magnetron behoren tot de vele optiemogelijkheden.

 

Nadelen:

Geen staal: ben je specifiek op zoek naar een stalen inductie koekenpan, dan is dit niet meteen de best mogelijke aanbeveling.

Geen warmte-indicatie: jammer genoeg werd de pan niet voorzien van een warmte-indicatie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Inductie koekenpannen Koopgids

 

Hoewel een traditionele koekenpan in eerste instantie voornamelijk gebruikt werd om een lekker eitje of heerlijke pannenkoek te bereiden, is zijn gebruiksgemak de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Dat betekent dat er tegenwoordig een ruim assortiment aan diverse koekenpannen bestaat waarbij een onderscheid kan gemaakt worden op het gebied van formaat, materialen, antiaanbaklaag en warmtebron. Wij zullen ons in de onderstaande koopgids beperken tot de koekenpannen op inductie. Neem rustig de tijd om de gids even door te nemen alvorens de verschillende inductie koekenpannen en eventuele aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Het gebruiksgemak

Kun je ook zo genieten van een heerlijk eitje bij het ontbijt of een lekkere zelfgemaakte pannenkoek op zondagochtend? Dan kan een degelijke koekenpan alvast niet in de keukenlade ontbreken. Uiteraard beperkt het gebruiksgemak zich niet enkel en alleen tot de creatie van een lekker eitje of heerlijke pannenkoek maar kan een koekenpan eveneens worden aangewend bij de bereiding van een lekker stukje vlees, gebakken aardappeltjes of een traditioneel roerei. 

Tegenwoordig is er dan ook een uitgebreid assortiment aan diverse koekenpannen op de markt te vinden. Zo kun je de koekenpan los of als set aanschaffen en is er een groot onderscheid op basis van de gebruikte materialen, het formaat, de warmtebron en de aan/ afwezigheid van een antiaanbaklaag. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zullen wij ons in deze gids toespitsen op de inductie koekenpannen. Hoewel de meeste van deze koekenpannen enkel op inductie te gebruiken zijn, kan een kleine minderheid eveneens op andere warmtebronnen worden geïnstalleerd.

 

De gebruikte materialen in relatie tot hun magnetische waarde

Een belangrijke voorwaarde om een koekenpan aan te schaffen die geschikt is voor inductie, is de aanwezigheid van een magnetische bodem. Sommige materialen bieden uit zichzelf een magnetische waarde aan zoals bijvoorbeeld RVS, gietijzer en plaatstaal waardoor deze materialen met rede de meest populaire blijken bij de productie van inductie koekenpannen. 

Andere materiaalsoorten daarentegen, zoals onder meer koper en aluminium, blijken uit zichzelf dan weer niet magnetisch te zijn. Dergelijke materialen moeten dus worden aangevuld met een magnetische materiaalsoort die – bij voorkeur – in de bodem van de koekenpan verwerkt zit. Op die manier is het dus mogelijk om voor een koperen/ aluminium koekenpan te kiezen met een bijbehorende RVS bodem zodoende deze geschikt te maken voor gebruik op inductie.

 

Het formaat van de koekenpan

Naast de gebruikte materiaalsoorten is het eveneens een goede aanbeveling om even stil te staan bij het formaat van de koekenpan. Om het formaat van de koekenpan te kunnen bepalen, is het raadzaam om rekening te houden met het gebruiksgemak dat je eraan wilt geven. Is de koekenpan bedoeld om enkel op zondagochtend 1 à 2 eitjes te maken, dan kies je beter voor een compact exemplaar met een diameter van ongeveer 20 cm.

Ben je eerder op zoek naar een koekenpan voor normaal gebruik en bedoeld om een standaard gezin van 4 à 5 personen te onderhouden? Geef dan je voorkeur aan een koekenpan met een diameter gaande van 26 tot maximaal 28 cm. Een koekenpan met een doorsnede van minstens 30 cm is dan weer geschikt voor gebruik van 6 à 7 personen.

Met of zonder antiaanbaklaag?

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de aan/ afwezigheid van een antiaanbaklaag. In sé kan eender welke inductie koekenpan worden aangevuld met een antiaanbaklaag zonder de kenmerkende inductie eigenschappen te veranderen. 

Kies je voor een inductie koekenpan mét een antiaanbaklaag dan bestaat de mogelijkheid om te opteren voor een standaard teflon antiaanbaklaag enerzijds of een keramische antiaanbaklaag anderzijds. Onderzoek en enquêtes hebben aangetoond dat teflon de meest populaire antiaanbaklaag blijkt te zijn.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES