7 beste grillpannen Test van 2024

 

Beste grillpannen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Het ruime assortiment grillpannen maakt de keuze tegenwoordig niet altijd vanzelfsprekend. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we dan ook op zoek gegaan naar enkele hedendaagse toppertjes die we meteen voorzien hebben van de nodige voor- én/ of nadelen. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Le Creuset vierkante grillpan die gekenmerkt wordt door een maximale diameter van 26 cm en geschikt blijkt voor gebruik op eender welke warmtebron. Daartegenover staat de Sola – Grillpan Fair Cooking die uitgerust blijkt met een degelijke greblon antiaanbaklaag waardoor vetarm koken een fluitje van een cent blijkt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste grillpannen (Reviews) van 2024

 

De zoektocht naar de beste grillpan gebiedt je rekening te houden met bepaalde factoren zoals het formaat, de materialen en de warmtebron. Zo kun je onder meer opteren voor een grote dan wel kleine grillpan of een gietijzeren grillpan op inductie dan wel een elektrische grillpan. Bedenk eveneens of je daarbij de voorkeur geeft aan een grillpan van Staub, een grillpan van Tefal of toch liever kiest voor een BK grillpan, een grillpan van Masterchef of een Le Creuset grillpan. Bekijk de 7 toppertjes hieronder inclusief het klantenadvies vermeld in de online reviews en wie weet ga jij binnenkort wel met het populairste en/ of laagste geprijsde product naar huis.

 

1. Le Creuset vierkante grillpan – 26 CM – Voor iedere warmte bron – Vaatwasserbestendig

 

Deze, op het eerste gezicht ietwat atypische vierkante, grillpan van het populaire – en misschien wel gelijk beste – merk Le Creuset wordt gekenmerkt door een maximale doorsnede van zo’n 26 cm. De pan blijkt overigens vervaardigd uit duurzaam en hoogwaardig geëmailleerd gietijzer wat hem geschikt maakt voor eender welke warmtebron.

Wat het schoonmaken van de grillpan betreft, hoef je je evenmin zorgen te maken. Zo kan de pan na gebruik makkelijk in de vaatwasmachine worden geplaatst wat je alvast een nare klus en heel wat tijd kan besparen. Zoals je kunt zien blijkt de pan voorzien van een degelijk geribbeld oppervlak waardoor het voedsel makkelijk kan worden dichtgeschroeid en het eveneens mogelijk wordt om zo vetarm mogelijk te bakken.

Een blik op de online reviews laat gelijk een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren zien in combinatie met diverse enthousiaste klantenreacties. Houd er wel rekening mee dat het niet meteen aanbieding betreft.

 

Voordelen:

Materiaal: doordat de pan vervaardigd blijkt uit duurzaam geëmailleerd gietijzer kan hij op eender welke warmtebron van dienst zijn.

Hoge rand: de hoge rand maakt het mogelijk om de ingrediënten zonder problemen te mengen en eventueel gespetter te vermijden.

Schenktuit: zoals je kunt zien is de grillpan eveneens uitgerust met 2 schenktuiten wat het afgieten een pak makkelijker laat verlopen.

Doelgroep: deze unieke grillpan met een diameter van ongeveer 26 cm, blijkt uitermate geschikt voor maximaal 4 personen.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: vanwege zijn hoge prijskaartje zul je deze grillpan niet meteen tussen de goedkope pannen hoeven te verwachten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Sola – Grillpan Fair Cooking greblon anti aanbaklaag – Sola Fair

 

In vergelijking met het vorige product lijkt deze unieke grillpan van Sola – afkomstig uit de Sola Fair serie – alvast een echte aanbieding. De relatief lage prijs maakt de pan gelijk een pak aantrekkelijker en toegankelijker bij het grote publiek wat eveneens de mooie score van 4,8 sterren kan verklaren.

De grillpan kent een breedte van 28 cm aangevuld met een lengte van 28 cm en een hoogte van 5 cm wat resulteert in een inhoud van 2 liter. Dankzij zijn sterk geribbeld oppervlak worden de ingrediënten niet alleen goed dichtgeschroeid maar wordt het eveneens mogelijk om vetarm te koken en de ingrediënten mooi en gelijkmatig te verwarmen.

Verder blijkt dit unieke paradepaardje vervaardigd uit duurzaam RVS materiaal in combinatie met een greblon antiaanbaklaag wat hem niet alleen magnetron- maar ook vaatwasbestendig maakt. Dit alles wordt verder aangevuld met een zogenaamde cool touch handgreep en een stevige schenktuit.

 

Voordelen:

Schenktuit: net zoals de meeste andere grillpannen uit deze selectie, blijkt ook dit exemplaar voorzien van een schenktuit wat het afgieten makkelijker maakt.

Cool touch handgreep: de aanwezigheid van een cool touch handgreep voorkomt ongelukjes zoals bijvoorbeeld brandwonden.

Gebruiksgemak: de keuze voor de materialen zorgt er niet alleen voor dat deze pan op eender welke warmtebron kan worden gebruikt maar maakt hem ook magnetron- én vaatwasserbestendig.

 

Nadelen:

Geen warmte-indicatie: houd er rekening mee dat de Sola grillpan niet voorzien is van een warmte-indicatie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Lodge Round Grillpan L8GP3, 26 cm – Lodge Logic – Gietijzer 

 

De L8GP3 grillpan van Lodge Logic kent een diameter van ongeveer 26 cm aangevuld met een diepte van zo’n 5 cm waardoor hij geschikt is voor maximaal 3 à 4 personen. Doordat de pan vervaardigd blijkt uit duurzaam gietijzer kan hij overigens op eender welk type warmtebron worden gebruikt wat dan weer bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak. Houd er echter wel rekening mee dat de pan bij voorkeur niet in de vaatwasser wordt geplaatst.

Doordat de grillpan “pre-seasoned” is, kun je hem vrijwel meteen na aankoop gaan gebruiken, indien mogelijk in combinatie met een duurzame 100% plantaardige olie. Dankzij het stevig geribbeld oppervlak, kun je de ingrediënten zo goed als vetarm opdienen en mooi en gelijkmatig opwarmen. Kortom, alleen maar voordelen zo lijkt wel.

Een blik op de online reviews lijkt dit ook meteen te bevestigen. Zo zien we dat klanten duidelijk tevreden zijn over de gebruiksvriendelijkheid en aangeboden kwaliteit wat resulteert in een mooie 4,8 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Warmtebron: je kunt dit type grillpan op eender welk type warmtebron gebruiken. Bovendien kunnen ook de oven en barbecue aan dit lijstje worden toegevoegd.

Handig in gebruik: zijn sterk geribbeld oppervlak garandeert niet alleen een mooie en gelijkmatige hitteverdeling maar verzekert eveneens een vetarme oplossing tijdens het bakken.

Materiaal: zoals heel wat andere grillpannen blijkt ook dit exemplaar vervaardigd uit duurzaam gietijzer.

 

Nadelen:

Niet vaatwasserbestendig: houd er wel rekening mee dat deze grillpan jammer genoeg niet vaatwasserbestendig blijkt te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. BK Easy Induction Grillpan – 26 cm – speciaal voor inductie 

 

Tussen de budgetvriendelijke grillpannen zul je vast en zeker dit paradepaardje van het bekende en uiterst gebruiksvriendelijke merk BK, BK Easy Induction serie, spotten. De pan kent een doorsnede van ongeveer 26 cm en blijkt vervaardigd uit aluminium en afgewerkt met een duurzame Teflon platinum plus coating waardoor aanbakken voorgoed verleden tijd is. Hoewel de pan specifiek voor inductiekookplaten ontworpen werd, kan hij ook op diverse andere warmtebronnen zijn dienst bewijzen.

Verder kun je de pan na gebruik probleemloos in de vaatwasmachine plaatsen waardoor je jezelf een naar klusje en heel wat extra tijd kunt besparen. Dankzij de aanwezige cool touch handgreep hoef je je overigens evenmin zorgen te maken over eventuele ongelukjes zoals brandwonden.

Hoewel een kleine minderheid van de klanten niet helemaal overtuigd blijkt van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding, zijn de meeste kopers wel degelijk 100% enthousiast over hun aanwinst.

 

Voordelen:

Cool touch handgreep: doordat het een cool touch handgreep betreft, is de kans op verbranden miniem tot vrijwel onbestaande.

Materiaal: deze unieke BK Easy Induction grillpan blijkt voornamelijk vervaardigd uit duurzaam aluminium en voorzien van een Teflon platinum plus coating.

Warmtebron: de grillpan kan gebruikt worden in combinatie met eender welke warmtebron en kan daarnaast ook in de oven tot een maximale temperatuur van 160ºC en nadien in de vaatwasmachine.

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het vriendelijke prijskaartje.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: slechts een beperkt aantal klanten blijkt niet helemaal tevreden te zijn over de kwaliteit van de grillpan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. 28 cm 100% PFOA vrije Grillpan – Premium Grill pan met afneembare handgreep 

 

Je kunt natuurlijk ook altijd nog kiezen voor deze unieke grillpan, jou aangeboden en geleverd door Coninx. De Premium grillpan kent een maximale diameter van 28 cm en blijkt voornamelijk vervaardigd uit duurzaam en hoogwaardig aluminium. Dit maakt de grillpan geschikt voor gebruik op diverse warmtebronnen gaande van inductie tot elektrisch, gas en/ of keramisch.

Verder blijkt de rechthoekige grillpan uitgerust met een schenktuit – wat het afgieten makkelijker laat verlopen – én een degelijke antiaanbaklaag die eveneens bijdraagt aan het onderhoud achteraf. Dankzij zijn sterk geribbeld oppervlak kan het vet makkelijk van de ingrediënten afglijden waardoor relatief vetarm kan worden gekookt.

Hoewel de grillpan niet magnetron- noch vaatwasserbestendig is, blijken heel wat klanten overtuigd van hun aankoop wat resulteert in een brede waaier aan positieve reacties en aanbevelingen.

 

Voordelen:

Antiaanbaklaag: de antiaanbaklaag verhindert niet alleen dat ingrediënten aan de pan blijven kleven maar draagt ook bij aan het onderhoud achteraf.

Schenktuit: dankzij de aanwezige schenktuit wordt het afgieten net dat tikkeltje eenvoudiger.

Warmtebron: de grillpan kan gebruikt worden op diverse warmtebronnen zoals bijvoorbeeld elektrisch, keramisch, inductie en/ of gas.

 

Nadelen:

Niet vaatwasserbestendig: houd er wel rekening mee dat de grillpan bij voorkeur niet in de vaatwasmachine wordt geplaatst.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Tefal Unlimited Grillpan – 26 x 26 cm – 100% veilige coating 

 

Met de Tefal Unlimited grillpan – die overigens een totale afmeting van 26 x 26 cm kent – ben je verzekerd van een uitstekende kwaliteit en optimale gebruiksvriendelijkheid. Echter betekent dit wel dat je er net iets meer budget voor over moet hebben. Toch lijken de meeste klanten zich daar niet meteen aan te storen wat de mooie score van 4,6 sterren bewijst.

Verder blijkt deze grillpan voornamelijk vervaardigd uit duurzaam aluminium en afgewerkt met een extra grote Thermo-Fusion inductieplaat wat een snelle én gelijkmatige hitteverdeling in de hand werkt. Hoewel de grillpan na gebruik maar beter niet in de vaatwasmachine wordt geplaatst, mag je er toch vanop aan dat het onderhoud een fluitje van een cent is dankzij de gebruikte materialen en afwerking.

Kortom, deze unieke Tefal Unlimited grillpan is een echte aanwinst voor zij die heel wat uurtjes in de keuken spenderen en op zoek zijn naar een echt paradepaardje.

 

Voordelen:

Thermo-Fusion inductieplaat: dankzij de aanwezige Thermo-Fusion inductieplaat kunnen de ingrediënten snel en gelijkmatig worden opgewarmd.

Formaat: de grillpan levert een totale afmeting van 26 x 26 cm en is daardoor geschikt voor een gezin van ongeveer 3 à 4 leden.

Gebruiksgemak: naast de krachtige antiaanbaklaag is de pan eveneens uitgerust met een warmte-indicatie en een ergonomisch gevormde geïntegreerde handgreep.

 

Nadelen:

Kostprijs: je dient er dan weer wel rekening mee te houden dat de prijs van deze pan zich iets boven het gemiddelde situeert.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. GreenPan Essentials Keramische Grillpan – Ø28 cm – Inductie

 

We sluiten onze selectie van de grillpannen af met dit unieke exemplaar van GreenPan, overigens afkomstig uit de bekende GreenPan Essentials serie. De ronde pan kent een doorsnede van ongeveer 28 cm en blijkt vervaardigd uit duurzaam en 100% PFOA-vrij aluminium. Het geheel werd verder afgewerkt met een stevige antiaanbaklaag waardoor je niet alleen gezonder kunt kopen maar ook het onderhoud een tikkeltje in de hand kunt werken.

De keuze voor deze materialen zorgt er tevens ook voor dat de grillpan op eender welke warmtebron kan worden gebruikt en zelfs geschikt is om in de oven te plaatsen. Na gebruik kun je de grillpan eenvoudigweg door de vaatwasmachine laten schoonmaken wat jou een naar klusje en heel wat extra tijd bespaart.

Hoewel de pan in de vaatwasser mag en kan worden geplaatst, raden diverse experts het toch wel af. Desondanks reageren klanten bijzonder tevreden en raden ze deze grillpan aan iedereen aan.

 

Voordelen:

Formaat: in tegenstelling tot de andere grillpannen uit onze selectie, kenmerkt dit exemplaar zich door een ronde vorm en maximale diameter van 28 cm.

Handgrepen: de 2 stevige handgrepen maken het mogelijk om de pan eenvoudig en snel te verplaatsen.

Warmtebron: de gebruikte materialen zoals aluminium maken dat je deze grillpan op eender welke warmtebron kunt gebruiken. Zelfs de oven kan aan dit lijstje worden toegevoegd.

 

Nadelen:

Geen vaatwasser: hoewel het niet verboden wordt, raden experts en verschillende gebruikers aan om de pan toch maar beter niet in de vaatwasmachine te plaatsen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Grillpannen Koopgids 

 

Ben je op zoek naar een degelijke grillpan dan lijkt het ons alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende modellen en eventuele aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Zo zul je merken dat er meerdere soorten grillpannen bestaan in diverse uitvoeringen, formaten, designs en bijgevolg ook prijskaartjes. Bedenk voor jezelf waar jij naar op zoek bent rekening houdend met je budget en de mogelijkheden die door bepaalde keukenapparatuur worden aangeboden.

Het nut van een degelijke grillpan

In tegenstelling tot heel wat andere kook- en bakpannen, valt de grillpan meteen op vanwege zijn geribbelde oppervlak wat gelijk resulteert in een toch wel zeer typische grill- en bakwijze waarbij voedingswaren moeiteloos worden dichtgeschroeid. Een dergelijke bereidingswijze zorgt er dan ook gelijk voor dat de aanwezige smaken en sappen zo goed als mogelijk behouden blijven wat resulteert in bijzonder smaakvolle en intense gerechten en/ of ingrediënten.

Daarnaast is de grillpan ook zodanig ontworpen dat de aanwezige vetten – afkomstig van de ingrediënten – netjes worden opgevangen tussen de ribbels van de desbetreffende grillpan waardoor de uiteindelijke bereidingen relatief vetvrij kunnen worden opgediend. 

Kortom, grillpannen bieden alvast heel wat voordelen en pluspunten aan waar we niet zomaar om heen kunnen kijken. Echter, is het evenmin de bedoeling om de eerste de beste grillpan in het winkelmandje te plaatsen. Zo zul je zien dat er diverse uitvoeringen, formaten, materialen en designmogelijkheden voorhanden zijn waardoor de keuze behoorlijk intensief kan worden. Maar wij hopen jou met deze koopgids alvast de goede richting uit te helpen.

 

Het type grillpan in functie van de warmtebron

In eerste instantie is het belangrijk om rekening te houden met het type grillpan. Hoewel het principe en het uitgangspunt van eender welke grillpan 100% overeenkomen, is er wel degelijk een verschil te noteren op het gebied van warmtebronnen. Zo zullen de meeste soorten grillpannen voornamelijk bedoeld zijn voor gebruik op een gas- dan wel elektrisch vuur. Slechts een bijzonder kleine minderheid – hoewel de laatste jaren duidelijk in opmars – is geschikt om te gebruiken in combinatie met een inductiekookplaat.

Ben je echter bereid om iets meer budget te spenderen en gelijk te opteren voor een degelijke grillpan en/ of grillpan set, dan raden wij jou aan om te kiezen voor een exemplaar dat op eender welke warmtebron kan worden geplaatst. Op die manier kom je alvast niet voor onaangename verrassingen te staan en hoef je de pan bijvoorbeeld niet weg te gooien of te verkopen op het moment dat je de keuken wilt verbouwen of gaat verhuizen.

 

Formaat en materialen

Naast de mogelijke warmtebron is het uiteraard ook aangewezen om aandachtig te zijn voor het formaat en de gebruikte materiaalsoorten. Zo wordt het formaat van de grillpan – overigens steeds aangeduid in cm – aangegeven door middel van de diameter die ter hoogte van de bovenkant van de pan gemeten werd. 

Op basis daarvan kun je opteren voor een bijzonder compacte grillpan met een maximale diameter van 15 cm die perfect geschikt is voor een eenmanshuishouden. Voor standaard gezinnen van 4 à 5 personen is een grillpan met een diameter van 26 à 28 cm dan weer het meest geschikt en kiezen restaurantuitbaters dan weer liever voor een grillpan met een diameter vanaf 50 cm.

In samenspraak met het formaat, dien je eveneens oog te hebben voor de gebruikte materialen. Waaruit is de pan vervaardigd? Wordt de grillpan geleverd met een bijbehorend deksel en uit welke materialen is dit dan vervaardigd? Afhankelijk daarvan lijken materialen zoals bijvoorbeeld gietijzer, emaille, RVS en metaal tot de favorieten te behoren.

Extra kenmerken en opties

Tot slot willen we het nog even hebben over eventuele mogelijke extra’s en/ of kenmerken die misschien wel een meerwaarde kunnen betekenen. Zo is het altijd handig indien de grillpan geleverd wordt inclusief een bijpassend deksel. Is het deksel transparant dan kun je zelfs het hele grill- en bakproces meevolgen. 

Kies je voor een grillpan met deksel, wees dan zeker dat het deksel is uitgerust met een zogenaamde cool touch handgreep. Daarnaast is een antiaanbaklaag ook altijd een mooie meerwaarde aangezien het bijdraagt aan het uiteindelijke onderhoud. Kortom, heel wat elementen waar je rekening mee moet houden en bijgevolg ook heel wat knopen om door te hakken.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een grillpan en hoe werkt deze?

Een grillpan is een pan die gekenmerkt wordt door zijn specifieke grill/ bakwijze waarbij het eten wordt dichtgeschroeid. Dergelijke manier van bereiden maakt dat alle sappen én smaken zoveel mogelijk behouden blijven. Bovendien wordt het aanwezige vet – afkomstig van het eten – netjes opgevangen tussen de ribbels van de grillpan waardoor de gerechten/ bereidingen zo goed als vetvrij kunnen worden opgediend.

Wanneer je van plan bent om een grillpan te gebruiken, is het uiteraard aangewezen om met enkele factoren en kenmerkende eigenschappen rekening te gaan houden. Zo is het belangrijk dat de grillpan behoorlijk heet wordt alvorens je er een stukje vlees of vis op laat grillen, wat overigens meteen verklaart waarom dergelijke pannen voornamelijk uit robuuste materialen zoals gietaluminium of gietijzer vervaardigd zijn. Daarnaast raden experts en ervaringsdeskundigen eveneens aan om enkel en alleen het eten te gaan insmeren met olijf- of bakolie en dus niet de grillpan zelf.

Q2: Hoelang moet een kipfilet in de grillpan?

Staat er deze avond een heerlijke gerecht met kipfilet op het menu dan kun je daar gerust de grillpan voor gebruiken. Afhankelijk van de grootte én de dikte van de kipfilet, dien je rekening te houden met zo’n 3 à 4 minuutjes per kant op de grillpan. We willen er wel meteen op wijzen dat de grillpan al grondig voorverwarmd dient te worden op vrij hoge temperaturen zodanig dat de kipfilet perfect kan worden gegrild.

 

Q3: Hoelang moet zalm in de grillpan?

Net zoals bij het grillen van een stukje kipfilet, is het ook bij zalm uiterst belangrijk dat de grillpan op voorhand goed werd voorverwarmd – bij voorkeur op een vrij hoge temperatuur. Vervolgens leg je het stukje zalm op de grillpan en houd je rekening met een gaartijd van ongeveer 6 minuten verdeeld over de beide kanten. Echter dienen we hier wel een kleine kanttekening te maken aangezien de gaartijd ook afhankelijk is van de grootte, de dikte én je persoonlijke voorkeur. 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES