10 beste broodbakmachines Test van 2024

 

Beste broodbakmachines – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke broodbakmachine waarmee je niet alleen brooddeeg maar ook cakedeeg kunt bewerken? Dan lijkt de Panasonic SD-2500WXE misschien wel aan het verwachtingspatroon te voldoen. Daartegenover staat de Moulinex – Home Bread Baguette die meteen opvalt vanwege de leuke toebehoren en extra bakaccessoires die op het moment van aankoop worden meegeleverd. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan de selectie toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen jou op die manier alvast van heel wat zoekwerk te besparen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

10 beste broodbakmachines (Reviews) van 2024

 

Tegenwoordig zijn er heel wat merken die 1 of meerdere beste broodbakmachines op de markt hebben staan. Daarom selecteerden wij alvast 7 van deze toppertjes gaande van de bekende Kenwood broodbakmachine en de Inventum broodbakmachine tot de Panasonic broodbakmachine en de Domo broodbakmachine. Neem rustig de tijd om de opties te bekijken en houd daarbij rekening met het advies vermeld in de online reviews. Brood bakken in een broodbakmachine was nog nooit zo makkelijk en de kans op aanbiedingen en/ of laagst geprijsde artikelen is bijzonder groot met dit uitgebreide assortiment. 

 

1. Panasonic SD-2500WXE – Broodbakmachine – Geschikt voor cakedeeg

 

Net zoals de Princess broodbakmachines en de broodbakmachines van Tefal behoort ook dit exemplaar van Panasonic alvast tot de populairste machines om brood mee te bakken. Een blik op de online reviews laat dan ook gelijk een mooie gemiddelde score van 4,7 sterren zien alsook heel wat tevreden klantreacties. De moeite waard om de mogelijkheden van dit apparaat even van naderbij te bekijken.

De broodbakmachine wordt gekenmerkt door een formaat van 28 x 37 x 33 cm en is, ondanks de compactheid ervan, in staat om met een broodgewicht van maximaal 1200 gram te werken. Door hem correct op de netstroom aan te sluiten, kan hij makkelijk een vermogen tot wel 550 Watt garanderen alsook de mogelijkheid om gebruik te maken van de 9 vooraf geprogrammeerde programma’s.

Verder is deze unieke broodbakmachine, die eveneens geschikt is voor het bereiden van cake, jam en compote, voorzien van een deksel met vulopening, een koele wand, een antiaanbaklaag, antislipvoetjes en diverse handige functies. Denk bij dit laatste maar aan een automatische afslag- en uitschakelingsfunctie alsook een instelbaar bruiningsniveau.

 

Voordelen:

Vermogen: hij levert moeiteloos een ruim vermogen van 550 Watt en kan daarbij een broodgewicht van minimaal 500 tot maximaal 1200 gram bewerken.

Glutenvrij programma: zijn vernieuwde glutenvrije programma wordt aangevuld met tal van andere vooraf geprogrammeerde programma’s en de mogelijkheid tot gebruik van de timerfunctie.

Gebruiksgemak: deze broodbakmachine is niet alleen geschikt voor het maken van brood maar kan ook gebruikt worden om cake, jam en compote te bereiden.

 

Nadelen:

Geen timer: het is jammer genoeg niet mogelijk om de timerfunctie tijdens korte bakprogramma’s te gebruiken.

Geen warmhoudfunctie: mocht je van plan zijn om deze broodbakmachine aan te kopen dan is het wel handig om er rekening mee te houden dat er geen warmhoudfunctie aanwezig is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Moulinex – Home Bread Baguette OW6101 – Broodbakmachine

 

Tussen de goedkope keukenapparatuur zul je deze Moulinex broodbakmachine jammer genoeg niet meteen hoeven te verwachten. Toch lijken de meeste klanten zich daar niet echt aan te storen wat de verschillende positieve reacties alsook de mooie gemiddelde eindscore van 4,6 sterren bewijzen. De moeite waard dus om de Home Bread Baguette OW6101 broodmachine van Moulinex eens even onder de loep te nemen.

Zo valt het apparaat meteen op vanwege zijn vrij grote capaciteit die toelaat om broden tot 1500 gram te bakken én de meegeleverde bakkeraccessoires. Zo wordt het mogelijk om, dankzij de bijbehorende stokbroodplaten, maar liefst 8 mini stokbroodjes te bereiden. Ideaal om je zondagochtend mee te starten. Dit alles wordt aangevuld met maar liefst 16 automatische programma’s inclusief een uitgestelde startfunctie zodat je ‘s ochtends van een heerlijk warm en vers brood kunt genieten.

De broodbakmachine blijkt verder 39 x 30,9 x 49,5 cm groot en levert, bij correct gebruik, een maximaal vermogen van 1600 Watt. Hij blijk verder voorzien van een snoeropbergruimte, een indicatielampje, een warmhoudfunctie, antislipvoetjes en een antiaanbaklaag.

 

Voordelen:

Voeding: de broodbakmachine is voorzien van een 2,5 meter lang snoer dat je in het stopcontact dient te pluggen rekening houdend met een aansluitspanning van 230 Volt.

Gebruiksgemak: deze broodbakmachine is niet alleen geschikt om brood mee te bakken maar kan ook gebruikt worden voor de bereiding van lekkere cakes. Verder kun je er, dankzij de meegeleverde stokbroodplaten, ook mini stokbroodjes in maken.

Warmhoudfunctie: in tegenstelling tot heel wat andere broodbakmachines is dit apparaat wel degelijk voorzien van een warmhoudfunctie.

Handig in gebruik: de broodbakmachine is uitgerust met een degelijke vulopening inclusief kijkvenster dit alles aangevuld met een antiaanbaklaag en stevige antislipvoetjes.

 

Nadelen:

Slechte kwaliteit: volgens één koper zou de antiaanbaklaag in minder dan 2 maanden loslaten. Aangezien dit niet bevestigd wordt door de andere kopers vermoeden we dat het hier om een productiefout gaat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Russel Hobbs 18036-56 Classics – Broodbakmachine  2 + 1 jaar garantie

 

Net zoals de Unold broodbakmachines behoren ook de exemplaren van Tomado en Russell Hobbs tot de populairste en beste merken. Deze Russell Hobbs 18036-56 Classics mocht dan ook niet in het rijtje ontbreken en valt meteen op vanwege zijn vriendelijke prijskaartje. Klanten reageren dan ook voornamelijk positief en belonen deze broodmachine met een mooie gemiddelde eindscore van 4,6 sterren.

Net zoals de vorige apparaten, dien je ook deze broodbakmachine aan te sluiten op het stroomnet rekening houdend met een aansluitspanning van 230 Volt waarna hij een maximaal vermogen van 660 Watt weet te leveren. Zijn ruime inhoud maakt dat hij geschikt is om broden tot 1000 gram te bereiden en daarnaast eveneens ook gebruikt kan worden om pizzadeeg, cakedeeg, vruchtenbrood en jam te bewerken.

Verder blijkt deze broodbakmachine eveneens uitgerust met maar liefst 12 vooraf geprogrammeerde bakprogramma’s en 3 verschillende bruiningsniveaus waartussen je probleemloos kunt schakelen. Dankzij het grote kijkvenster en bijbehorende LCD display kun je het hele proces in de gaten houden.

 

Voordelen:

Warmhoudfunctie: deze broodbakmachine maakt wel degelijk gebruik van een krachtige warmhoudfunctie.

Formaat: je kunt met deze broodbakmachine brood in 3 formaten maken gaande van 450 tot 700 en 1000 gram. 

Handig in gebruik: de warmhoudfunctie wordt aangevuld met 12 vooraf geprogrammeerde bakprogramma’s, 3 bruiningsniveaus en een programmeerbare activeringstimer.

Gebruiksgemak: je geniet een groot kijkvenster en bijbehorend LCD display alsook een uitneembaar bakblik en bijbehorende kneedhaak die beiden vaatwasbestendig zijn.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: één koper had misschien toch wel wat meer van de kwaliteit verwacht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Domo B3963 – Broodbakmachine – Inclusief glutenvrijbakprogramma

 

De Domo B3963 broodbakmachine wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 32 x 35 x 26 cm wat resulteert in een maximaal brood- of cakegewicht van 1000 gram. Met behulp van het 1 meter lange snoer kun je deze broodmachine eenvoudig op het stroomnet aansluiten waarna een maximaal vermogen van wel 550 Watt kan worden geleverd. 

Daarbij geniet je de mogelijkheid om gebruik te maken van de 12 vooraf geprogrammeerde bakprogramma’s waaronder zijn felbegeerde glutenvrije programma. Met behulp van het handig te bedienen display, de ruime vulopening en het deksel met kijkvenster kun je het hele proces nauwlettend in de gaten houden.

De broodbakmachine blijkt verder uitgerust met een antiaanbaklaag, antislipvoetjes, een automatische uitschakelingsfunctie, een instelbaar bruiningsniveau, een timer, een waarschuwingssignaal en een krachtige warmhoudfunctie.

 

Voordelen:

Warmhoudfunctie: hij is wel degelijk voorzien van een handige warmhoudfunctie.

Programma’s: de broodbakmachine wordt geleverd met maar liefst 12 vooraf geprogrammeerde programma’s waaronder een glutenvrij programma, programma voor cake en eentje voor kneden en rijzen.

Onderhoud: er is sprake van een uitneembaar bakblik dat tevens voorzien is van een handige antiaanbaklaag.

 

Nadelen:

Geen snoeropbergruimte: houd er rekening mee dat er geen snoeropbergruimte voorzien is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Tomado TBM9001B – broodbakmachine – 900 gram – display , 12 bakprogramma’s

 

Je kunt natuurlijk ook nog altijd kiezen voor de Tomado TBM9001B broodbakmachine die, indien correct aangesloten, makkelijk een vermogen van wel 550 Watt weet te leveren. Verder blijkt de Tomado broodbakmachine uitgerust met een uitneembaar bakblik inclusief antiaanbaklaag waarmee het mogelijk wordt om broden van 700 of 900 gram te bereiden.

De TBM9001B broodbakmachine van Tomado biedt eveneens 12 verschillende programmastanden aan waardoor het mogelijk wordt om diverse soorten brood te bereiden. Gaande van 100% glutenvrij tot heerlijk zoet notenbrood of een standaard volkoren broodje. Door middel van het digitale display en het bijbehorende deksel met kijkvenster kun jij het hele proces nauwlettend in de gaten houden.

We zien dat heel wat klanten uitermate tevreden zijn over de geleverde kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van deze broodbakmachine. Slechts één klant vindt het apparaat waardeloos maar geeft daarbij geen verder uitleg.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: naast de warmhoudfunctie is er ook een automatische uitschakelingsfunctie, een antikleef binnenzijde, een deksel met kijkvenster en een optie tot toevoer van extra ingrediënten.

Broodgewicht: de machine is geschikt om broden van 700 of 900 gram te maken.

Programmastanden: het apparaat biedt maar liefst 12 programmastanden waardoor het mogelijk wordt om diverse soorten brood te creëren.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: de kwaliteit van deze broodbakmachine heeft 1 koper jammer genoeg niet weten te overtuigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Kenwood BM350 – Broodbakmachine , 650 Watt – Warmhoudfunctie

 

Mag het toch allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget niet meteen een bepalende factor dan lijkt de BM350 broodbakmachine van Kenwood misschien wel wat voor jou. Deze broodbakmachine is in staat om, wanneer correct op het stroomnet aangesloten, een ruim vermogen van wel 645 Watt te leveren. Dit wordt aangevuld met maar liefst 14 vooraf geprogrammeerde programma’s en een efficiënte warmhoudfunctie.

De broodbakmachine is verder voorzien van een handig deksel met bijbehorende vulopening én kijkvenster zodanig dat je het volledige proces nauwlettend in de gaten kunt houden. Er is eveneens sprake van een indicatielampje, een snoeropbergruimte, een veelzijdig uitneembaar bakblik, antislipvoetjes én een instelbaar bruiningsniveau.

Ondanks het feit dat sommige klanten vermelden dat de broodbakmachine vrij veel lawaai maakt, zijn de meesten toch overtuigd van de kwaliteit en het gebruiksgemak.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de Kenwood broodbakmachine wordt jou aangeboden inclusief een handleiding, een maatbeker en een maatschep.

Voeding: het apparaat is voorzien van een 0,8 meter lang snoer dat je in het stopcontact dient te pluggen en waarna een vermogen van 645 Watt kan worden geleverd.

Handig in gebruik: de 14 voorgeprogrammeerde programma’s worden aangevuld met een warmhoudfunctie en een indicatielampje.

 

Nadelen:

Geen cakedeeg: in tegenstelling tot de vorige apparaten blijkt deze broodbakmachine niet geschikt voor de bewerking van cakedeeg.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Inventum BM55 – Broodbakmachine – Geschikt voor cakedeeg 

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke BM55 broodbakmachine van Inventum die, in tegenstelling tot het vorige toppertje, wel degelijk in staat is om brood en/ of cake in te bereiden. Dit maakt hem alvast veelzijdig en zorgt ervoor dat hij een streepje voor heeft op apparaten die deze mogelijkheid niet aanbieden. Hij wordt daarbij voorzien van een uitneembaar bakblik dat geschikt is voor een maximaal broodgewicht van 800 gram.

Door hem correct op het stroomnet aan te sluiten kan hij vervolgens een ruim vermogen tot wel 550 Watt leveren wat, in combinatie met de 12 vooraf geprogrammeerde programma’s, resulteert in een waar topproduct. Met behulp van het deksel met kijkvenster en het unieke display kun je het hele proces nauwlettend in de gaten houden.

De broodbakmachine is eveneens voorzien van antislipvoetjes en biedt een instelbaar bruiningsniveau aan alsook een timer, een warmhoudfunctie en een waarschuwingssignaal. Ondanks het feit dat de machine volgens sommigen vrij luidruchtig te werk gaat, zijn de meesten wel degelijk overtuigd van hun aankoop.

 

Voordelen:

Voeding: de broodbakmachine is uitgerust met een 1 meter lang snoer waarmee je hem probleemloos op het stroomnet kunt aansluiten.

Vermogen: indien correct aangesloten en bij correct gebruik kan hij makkelijk een vermogen tot wel 550 Watt leveren.

Handig in gebruik: de broodbakmachine biedt niet alleen diverse vooraf geprogrammeerde programma’s aan maar verder ook een instelbaar bruiningsniveau, een warmhoudfunctie, een timer en een waarschuwingssignaal.

 

Nadelen:

Luidruchtig: volgens sommige klanten zou de broodbakmachine toch wel behoorlijk veel lawaai maken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Princess 152007 Homemade Deluxe Broodbakmachine 

 

Ben je op zoek naar één van de goedkope broodbakmachines dan lijkt dit product van Princess misschien wel aan jouw verwachtingen te voldoen. Deze deluxe broodmachine is volledig vervaardigd uit duurzaam roestvrijstaal en is voorzien van een deksel met vulopening én kijkvenster. Niet alleen ideaal om brood te bakken maar ook geschikt voor heerlijke cake.

Het is een vrij krachtige broodbakmachine met een totaal vermogen van maar liefst 500 Watt en de mogelijkheid om gebruik te maken van de 19 beschikbare programma’s. Dankzij de antiaanbaklaag zul je merken dat de broodbakmachine makkelijk en snel te onderhouden is. De antislipvoetjes aan de onderkant zorgen ervoor dat de broodbakmachine niet omvalt en mooi stabiel blijft staan.

Verder biedt het apparaat nog heel wat andere extra functies en opties. Denk maar aan een indicatielampje, een instelbaar bruiningsniveau, een programma voor jam en eentje voor het kneden en rijzen van deeg. We merken dan ook heel wat positieve reacties van klanten op, alhoewel het product niet BPA vrij blijkt te zijn.

Het is niet altijd makkelijk om een keuze te moeten maken tussen de verschillende broodbakmachines. Dit apparaat wordt jou aangeboden door het bekende, en misschien wel het beste merk Princess. Of het ook voorzien is van de laagste prijs, dat valt nog even af te wachten.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van deze broodbakmachine heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van de positieve eigenschappen van roestvrij staal.

Deksel: het deksel van het apparaat is niet alleen uitgerust met een handige vulopening maar beschikt verder ook over een transparant kijkvenster.

Vermogen: met een maximaal vermogen van wel 500 Watt en de mogelijkheid tot het gebruik van 19 verschillende voorgeprogrammeerde bakprogramma’s, kies je alvast voor een topproduct.

 

Nadelen:

Niet BPA vrij: echter is het belangrijk om er rekening mee te houden dat deze broodbakmachine niet BPA vrij blijkt te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Tristar BM-4586 Broodbakmachine 19 Bakprogramma’s

 

De Tristar broodbakmachine is een bijzonder degelijk en duurzaam apparaat dat vervaardigd is uit kwalitatieve materialen en dan ook best wel tegen een stootje kan. Zo is het product voorzien van een krachtige motor die moeiteloos een totaal vermogen van 550 Watt bereikt en de mogelijkheid aanbiedt te kiezen uit 19 voorgeprogrammeerde programma’s.

Het deksel van de broodbakmachine is voorzien van een handige vulopening en transparant kijkvenster waarmee je het proces in de gaten kunt houden. Verder is het bakblik uitneembaar en voorzien van een antiaanbaklaag wat het onderhoud alleen maar bevordert. De antislipvoetjes bieden dan weer net iets meer comfort en zorgen ervoor dat het apparaat niet wegschuift.

In tegenstelling tot het vorige product, zul je merken dat deze broodbakmachine wel degelijk BPA vrij is en voorzien van een automatische afslag en uitschakelingsfunctie. Verder kun je het bruiningsniveau regelen en is er ook een inschakeltimer aanwezig. Klanten reageren bijzonder positief alhoewel sommigen graag een receptenboekje hadden ontvangen.

Door te kiezen voor de broodbakmachine van Tristar kies je niet alleen voor kwaliteit en design maar ook voor gebruiksvriendelijkheid. Het is een bijzonder krachtig product dat makkelijk een vermogen bereikt van ruim 550 Watt. Dit in combinatie met wel 19 verschillende doch bijzonder handige bakprogramma’s.

 

Voordelen:

Bakblik: het bakblik van deze unieke machine is niet alleen uitneembaar maar ook makkelijk te reinigen dankzij de voorziene antiaanbak coating.

Antislipvoetjes: de antislipvoetjes onderaan het apparaat zorgen ervoor dat de bakmachine mooi stevig en stabiel blijft staan.

Functies: het apparaat beschikt over tal van handige functies en opties zoals bijvoorbeeld een uitschakelingsfunctie en de mogelijkheid om het bruiningsniveau eigenhandig te regelen.

 

Nadelen:

Geen receptenboekje: enkele klanten vinden het toch bijzonder jammer dat geen receptenboekje bij de aankoop van het toestel werd meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Tomado TBM8001W broodbakmachine 800 gram display 

 

Ben je bereid om iets meer budget op tafel te leggen, dan lijkt deze Tomado broodbakmachine misschien wel iets voor jou. Het prachtige neutraal witte design oogt fenomenaal in eender welke keuken en zorgt voor een echte blikvanger. Ideaal voor zowel brood- als cakedeeg.

Met een totaal vermogen van maar liefst 550 Watt kunnen we deze broodbakmachine vast en zeker tussen de krachtige apparaten spotten. Verder heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van de 12 beschikbare programma’s. Het deksel van de machine is voorzien van een rijkelijke vulopnening en een handig kijkvenster. Dankzij de antislipvoetjes blijft het apparaat mooi en stabiel staan.

Het toestel is helemaal BPA vrij en met de antiaanbaklaag makkelijk te onderhouden. Verder geniet je niet alleen een automatische afslag maar ook uitschakelingsfunctie en de mogelijkheid om het bruiningsniveau eigenhandig in te stellen. Houd er wel rekening mee dat er geen inschakeltimer voorzien is bij dit apparaat.

Tenslotte kunnen we het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze unieke broodbakmachine van het bekende merk Tomado. Om te weten te komen of deze machine al dan niet aan jouw wensen zou kunnen voldoen, is het handig om de kenmerkende eigenschappen hieronder alvast even te bekijken.

 

Voordelen:

Vermogen: de broodbakmachine is uitgerust met een krachtig motortje dat makkelijk een vermogen van ruim 550 Watt kan behalen.

Programma: je hebt de mogelijkheid om te schakelen tussen de 12 voorgeprogrammeerde bakprogramma’s.

Antislipvoetjes: de antislipvoetjes bieden extra stevigheid en stabiliteit en dragen zo bij tot het comfort.

 

Nadelen:

Geen inschakeltimer: ben je bereid om deze broodbakmachine aan te kopen dan is het wel handig om rekening te houden met het feit dat er geen inschakeltimer aanwezig is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Broodbakmachines Koopgids

 

De aanschaf van een degelijke broodbakmachine gaat vaak gepaard met heel wat stress. Tegenwoordig is het aanbod zo uitgebreid dat het dan ook een goede aanbeveling lijkt om rekening te houden met bepaalde kenmerken gaande van het broodgewicht tot de baktijd, de functiemogelijkheden en de programma’s. En wanneer je verschillende apparaten met elkaar gaat vergelijken, negeer dan evenmin de aanbiedingen en/ of promoties. 

Wat is een broodbakmachine en zijn gebruiksgemak

Het merendeel van de Nederlandse én Belgische bevolking eet zo goed als dagelijks 1 of meerdere sneetjes brood. Opdat je zeker niet zonder brood zou komen te zitten en/ of om te vermijden dat je dagelijks nog even naar de bakker moet hollen, zou je uiteraard het brood kunnen invriezen. Echter zal de smaak nooit meer helemaal hetzelfde zijn als dat van een volledig vers brood, wat uiteraard best wel jammer is.

Wil je echter toch dagelijks van een heerlijk en vers sneetje brood voorzien zijn, dan kun je tegenwoordig opteren voor de zogenaamde broodbakmachine. Dergelijk apparaat is dan ook aan een stevige opmars bezig en lijkt in reeds menig huishouden aanwezig. Zoals de naam doet vermoeden, wordt een broodbakmachine gebruikt om eigenhandig en geheel naar wens vers brood te bakken. Zo kun je de ene keer opteren voor een standaard wit brood om vervolgens af te wisselen met een meergranen of volkorenbroodje.

En heb je helemaal de smaak te pakken en ben je tevens bereid om iets meer budget te spenderen dan kun je tegenwoordig zelfs opteren voor een broodbakmachine waarmee je niet alleen brooddeeg maar ook cakedeeg, jam en compote kunt bewerken. Kortom, mogelijkheden zat en dat maakt de keuze juist zo moeilijk.

 

Baktijd in functie van het broodgewicht en het vermogen

Bij de aanschaf van een broodbakmachine komt het er in eerste instantie op aan om je te focussen op enkele, mogelijks doorslaggevende, kenmerken. Zo blijkt het vermogen, steevast uitgedrukt in Watt, een belangrijke factor aangezien deze de kracht en bijgevolg ook de snelheid en de functiemogelijkheden van het apparaat zal bepalen. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger het apparaat functioneert en hoe korter de uiteindelijke baktijd zal zijn.

Maar, het vermogen is natuurlijk niet alles. Zo wordt de baktijd niet alleen bepaald door de kracht van de machine maar ook het type brood ej vooral het broodgewicht! Het spreekt voor zich dat een brood van 1000 gram iets meer baktijd zal nodig hebben dan een brood van amoer 450 of 500 gram. Net zoals een standaard wit brood ook veel eenvoudiger is dan een multigranen of volkorenbroodje wat eveneens resulteert in een langere baktijd.

In de meeste gevallen zal een degelijke broodbakmachine tot wel 3 broodgewichtej aanbieden alhoewel sommige apparaten er maar 2 hebben. Dit kan worden aangevuld met 1 of meerdere bruiningsniveaus en vooraf ingestelde snelheden en programma’s.

 

Hoeveel programma’s en wat is hun snelheid?

Een standaard broodbakmachine levert minimaal zo’n 12 vooraf ingestelde bakprogramma’s gaande van wit tot bruin, volkoren en diverse snelbak opties. Dergelijke apparaten zijn dan ook een goede basis om mee te starten en worden geleverd tegen een aannemelijk prijskaartje. 

Echter bestaan er tegenwoordig ook broodbakmachines die heel wat extra bakprogramma’s lijken aan te bieden waaronder een glutenvrije optie. Extra handig indien jijzelf, een vriend of een familielid een glutenintolerantie heeft. Daarnaast kan een broodbakmachine met diverse deegprogramma’s eveneens een meerwaarde betekenen aangezien je dan naast brood vaak ook croissants, stokbroden, pizza, ciabatta en/ of cakes kunt maken.

Ben je voldoende op de hoogte van de aanwezige bak- en/ of deegprogramma’s dan raden wij jou aan om toch ook even aandachtig te zijn voor de snelheid waarmee het brood gemaakt wordt. Afhankelijk van het vermogen en het broodgewicht zijn er heel wat broodbakmachines die in staat zijn om een standaard wit brood in amper een uurtje te bereiden terwijl andere machines er misschien dubbel zo lang over doen.

Extra kenmerken en accessoires in verhouding tot het budget

Tot slot willen wij het nog even kort hebben over bepaalde kenmerken die mogelijks een meerwaarde kunnen betekenen. Zo raden wij jou aan om een broodbakmachine aan te kopen die voorzien is van een tijdvertraging. Met behulp van dergelijke functie wordt het mogelijk om de starttijd van het brood bakken te vertragen. Extra handig indien je wilt dat het brood pas klaar is tegen de ochtend of wanneer je een heerlijk broodje wilt voorzien bij thuiskomst van het werk.

En ben je vooral dol op multigranen brood of brood met stukjes gedroogd fruit in, dan lijkt een broodbakmachine met bijkomende dispenser in het deksel alvast een absolute aanbeveling. Bedenk of de broodbakmachine voorzien is van antislipvoetjes en de bakvorm uitgerust is met een handige antiaanbaklaag. Houd er wel rekening mee dat al deze extra mogelijkheden uiteraard ook een invloed zullen hebben op het prijskaartje. Algemeen kan de prijs dan ook makkelijk variëren van zo’n 50 euro tot maar liefst 80 euro of meer.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een broodbakmachine?

Een broodbakmachine is een bijzonder handig keukenapparaat dat tegenwoordig in menig huishouden te spotten is. Zoals de naam reeds doet vermoeden, biedt dit apparaat jou de mogelijkheid om zelf in de broodvoorraad te voorzien. Je kunt daarbij in de meeste gevallen niet alleen het broodgewicht bepalen maar ook de smaak en de baktijd waardoor je dagelijks van je eigen creaties kunt smullen.

Tegenwoordig bestaan er ook heel wat broodbakmachines die naast brooddeeg eveneens in staat zijn om cakedeeg te verwerken en in bepaalde gevallen zelfs jam of compote. Hoewel het prijskaartje van dergelijke machines een pak duurder geprijsd staat, kunnen ze uiteraard wel een meerwaarde zijn in grote gezinnen bijvoorbeeld.

Q2: Hoe lang duurt het brood bakken in een broodbakmachine?

Jammer genoeg is het niet echt mogelijk om hier een rechtlijnig en eenduidig antwoord op te bieden aangezien dit afhankelijk blijkt van verschillende factoren. Zo dien je rekening te houden met het broodgewicht, het type brood en natuurlijk het vermogen van de machine die je besluit aan te kopen. 

Het spreekt vanzelf dat een brood met een gewicht van 1000 gram er net iets langer over zal doen dan een brood van amper 500 of 450 gram. Daarnaast is er ook een verschil tussen een standaard wit brood of een multigranen dan wel 100% glutenvrij brood. De laatste 2 types vragen, in verhouding tot het standaard wit brood, toch net iets meer tijd. Algemeen zul je dus toch wel rekening moeten houden met een baktijd variërend van anderhalf tot misschien wel 3 uren.

 

Q3: Hoe krijg ik het brood uit de broodbakmachine?

Eenmaal het brood helemaal klaar is, zullen de meeste broodbakmachines een signaal uitzenden onder de vorm van een bepaald alarm. Op die manier weet je dat de baktijd helemaal verlopen is, en dat het mogelijk wordt om het brood uit zijn bakvorm te halen. Echter willen wij erop wijzen om dit niet meteen te doen en het toestel eerst eventjes te laten afkoelen. Dit om eventuele brandwonden te vermijden. Daarnaast is het gebruik van ovenwanten ook altijd mooi meegenomen.

Indien je de bakvorm dus eventjes hebt laten afkoelen, volstaat het in de meeste gevallen om de vorm gewoon om te keren zodat het brood er als het water “uitvalt”. Uiteraard dien je hierbij met je ene hand de bakvorm vast te houden en met je andere hand het brood tegen te houden. Houd er rekening mee dat de deegklopper bij sommige toestellen, zoals die van Princess, nog in het brood zit. 

Daarnaast kan het eveneens helpen om, alvorens je het brood gaat bakken, de bakvorm even in te smeren met enkele druppeltjes olijfolie. Op die manier verhinder je dat het brood aan de bakvorm blijft kleven.

 

Q4: Waar kun je meel kopen voor de broodbakmachine?

Tegenwoordig zijn er heel wat mogelijkheden om meel te kopen en bijgevolg zelf je eigen broden te bakken. Zo zijn er tal van fysieke winkels waar je naartoe kunt rijden gaande van Aveve tot Boerenbond en zelfs de grotere supermarktketens. Echter, bestaat er vandaag de dag ook de optie om alle ingrediënten, en bijgevolg ook het meel, gewoon online te kopen. Nog zo gemakkelijk aangezien je op die manier niet het huis uit moet en het meel in de meeste gevallen een dag later al geleverd wordt.

 

Q5: Wat kost een broodbakmachine?

De aanschaf van een degelijke broodbakmachine gaat natuurlijk wel gepaard met een bepaald prijskaartje dat onderhevig is aan diverse factoren. Zo zal de prijs onder andere beïnvloed worden door het merk, het design, het vermogen en de mogelijkheden van het toestel. Een broodbakmachine waarbij je de optie hebt om met cakedeeg, jam en compote aan de slag te gaan zal uiteraard hoger geprijsd staan dan een apparaat dat deze optie niet lijkt aan te bieden.

Algemeen kan het prijskaartje dan ook makkelijk variëren van enkele tientjes tot maar liefst 70 à 80 euro of misschien ook wel meer. Hoe meer mogelijkheden en functies de broodbakmachine lijkt aan te bieden, hoe duurder het uiteindelijke prijskaartje zal zijn.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES