10 beste percolators Test van 2024

 

Beste percolators – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een geschikte authentieke percolator waarmee jij vanaf nu de heerlijkste espresso’s kunt samenstellen? Dan loont het alvast de moeite om even verder te lezen. Wij zijn namelijk op zoek gegaan naar 3 toppertjes binnen dit segment, die we dan ook maar wat graag aan jou willen voorstellen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Perkomax le14 RVS percolator die zonder problemen op een gasvuurtje of fornuis kan worden gebruikt. Daartegenover staat de Saro RVS Koffie Percolator die, net zoals zijn voorganger, een waardig alternatief is gebleken. Hij kent een maximale inhoud van 10,8 liter en is daarbij geschikt voor gebruik op een elektrische warmtebron.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

10 beste percolators (Reviews) van 2024

 

De percolator – waarmee je eigenhandig de beste espresso’s maakt – is weer helemaal van weg geweest en duidelijk aan een stevige opmars begonnen. Of je daarbij kiest voor een elektrische percolator of niet, blijft alsnog een persoonlijke keuze. Evenals de voorkeur voor een bepaald type warmtebron. Hoewel er tegenwoordig heel wat inductie percolators op de markt zijn, geniet je ook tal van andere opties binnen het segment van de espresso percolators. Wij zetten alvast 5 toppertjes – inclusief bijbehorend advies uit de online reviews – op een rijtje. Neem zeker even een kijkje alvorens er de voor jou beste koffie percolator uit te kiezen.

 

1. Perkomax le14 RVS percolator – 14 kops – Geschikt voor: Gas

 

Tussen de aanbiedingen of goedkope percolators zul je dit exemplaar van Perkomax niet bepaald hoeven te verwachten. Toch lijkt hij – bij het zien van de vele positieve reacties en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren – duidelijk tot de populairste percolators uit het rijtje te horen. Dat alleen al maakt hem de moeite waard om even van naderbij te bekijken.

Zo blijkt de percolator gekenmerkt door een vrij grote inhoud van maar liefst 2,1 liter wat ongeveer overeenkomt met zo’n 14 kopjes koffie en/ of thee Doordat hij voornamelijk uit duurzaam en makkelijk te onderhouden RVS materiaal vervaardigd blijkt, kun je hem probleemloos gebruiken op een gasfornuis of boven een kampvuur. Bovendien is hij uitgerust met een handige beugel zodat je hem boven een bepaalde warmtebron kunt ophangen.

De percolator blijkt eveneens voorzien van een prachtige en handzame glazen knop waardoor het mogelijk wordt om het volledige bereidingsproces nauwgezet te kunnen volgen. Kortom, een echt toppertje binnen dit segment.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van deze unieke percolator heeft men ervoor gekozen om te werken met duurzaam en makkelijk te onderhouden RVS.

Vaatwasserbestendig: de percolator kan zonder problemen in de vaatwasmachine worden geplaatst.

Inhoud: de percolator biedt een royale inhoud van wel 2,1 liter aan wat ongeveer resulteert in zo’n 14 kopjes thee of koffie.

Warmtebron: hij kan gebruikt worden op meerdere warmtebronnen zoals het gasfornuis of boven een kampvuur. In het laatste geval zou je zelfs gebruik kunnen maken van de aanwezige beugel.

 

Nadelen:

Prijzig: jammer genoeg blijkt deze percolator niet meteen voorzien van het laagste prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Saro RVS Koffie Percolator – 10,8 Liter – 49 (h) x 26 Ø cm 

 

Met de Saro koffie percolator kies je – althans volgens heel wat kopers en experts – voor een uitstekende combinatie van kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. Net zoals het vorige product, blijkt ook dit exemplaar volledig vervaardigd uit een staaltje hoogwaardig RVS, wat meteen bijdraagt aan het onderhoud achteraf.

Hoewel zijn prijskaartje hier duidelijk een heel pak hoger ligt in vergelijking met sommige andere percolators uit deze top 5 selectie, krijg je wel degelijk waar voor je geld. Zo blijkt hij een bijzonder royale inhoud van maar liefst 10,8 liter aan te bieden, wat overeenkomt met zo’n 100 kopjes koffie of thee. Verder blijkt de zwarte koffie percolator voorzien van een vergrendelbaar deksel en 100% geschikt voor gebruik op een elektrische warmtebron.

Een blik op de online reviews toont voorlopig alleen maar positieve reacties van klanten aan, wat gelijk resulteert in een unieke en mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen:

Inhoud: de percolator kent een bijzonder ruime inhoud van maar liefst 10,8 liter waardoor je tot wel 100 kopjes koffie of thee per keer kunt zetten.

Materiaal: ook hier heeft men ervoor gekozen om te werken met duurzaam RVS materiaal.

Handig in gebruik: de koffie percolator van Saro kan zonder problemen op een elektrische warmtebron worden gebruikt en is voorzien van een handig en betrouwbaar vergrendelbaar deksel.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: we durven vermoeden dat zijn hoge prijskaartje mogelijks wel eens een struikelblok zou kunnen zijn voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Wilfa PE-12S elektrische percolator – 12 kopjes / Geschikt voor: Elektrisch

 

Net zoals de Bialetti percolators behoren ook de apparaten van Wilfa tot de populairste – en misschien wel beste merken, wat meteen de mooie score van 5 sterren verklaart. Klanten zijn duidelijk tevreden over de aangeboden kwaliteit en weten ook zijn duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid enorm te waarderen.

De Wilfa PE-12S percolator is geschikt voor gebruik boven eender welke elektrische warmtebron en levert daarbij moeiteloos een vermogen van 1100 Watt wat gelijk resulteert in een korte opwarmtijd van amper 25 seconden. Met een inhoud van zo’n 1,8 liter levert hij bovendien tot wel 12 kopjes koffie en/ of thee wat van hem de geschikte percolator maakt voor gezinsgebruik.

Verder blijkt de Wilfa PE-12S percolator – die overigens uit duurzaam RVS vervaardigd blijkt – eveneens voorzien van een deksel met bijbehorend handvat, een indicatielampje en een automatische uitschakeling. Houd er wel rekening mee dat je hem met de hand moet schoonmaken.

 

Voordelen:

Formaat: de percolator kent een maximaal formaat van 21,6 bij 13,3 cm en levert daarmee moeiteloos een inhoud van 1,8 liter. Dit komt overeen met zo’n 12 kopjes koffie of thee.

Voeding: de koffie percolator is voorzien van een 71 cm lang snoer waarmee je hem op het stroomnet kunt aansluiten.

Vermogen: bij correct gebruik levert hij moeiteloos een vermogen tot wel 1100 Watt waardoor je een relatief korte opwarmtijd van amper 25 seconden geniet.

 

Nadelen:

Niet vaatwasserbestendig: indien je van plan bent om deze koffie percolator aan te kopen, dan moet je er wel rekening mee houden dat hij niet in de vaatwasmachine kan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. BiggCoffee – Percolator Koffie – Espressomaker Inductie – Perculator

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve én betaalbare percolator die bovendien op diverse warmtebronnen kan worden gebruikt, dan lijkt dit exemplaar van BiggDesign misschien wel wat voor jou. Zo is deze BiggCoffee percolator inclusief scharnieerdeksel – door sommigen ook wel omschreven als “mokapot” – voornamelijk vervaardigd uit RVS en bijgevolg geschikt voor gebruik op verschillende warmtebronnen gaande van inductie tot keramisch, elektrisch, gas en halogeen.

De percolator biedt een relatief royale inhoud aan van zo’n 200 ml wat van hem de ideale mokapot maakt voor maximaal 4 volwassen personen. Bovendien zorgt de combinatie van het compacte formaat en lichte gewicht ervoor dat hij makkelijk mee te nemen is tijdens een leuke kampeervakantie. Kortom, een echte aanrader én vooral betaalbaar.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren zien. Heel wat klanten zijn duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit en het fraaie design hoewel 1 koper niet overtuigd is van het gebruik op inductie.

 

Voordelen:

Inhoud: deze unieke espressomaker kent een maximale inhoud van 200 ml en blijkt daardoor geschikt voor maximaal 4 personen.

Materiaal: ook hier werd gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van duurzaam RVS materiaal.

Gebruiksgemak: de percolator is geschikt voor gebruik op eender welke warmtebron en blijkt verder uitgerust met een praktisch scharnierdeksel en een stevig handvat.

Budgetvriendelijk: je zult alvast aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het vriendelijke prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen inductie: hoewel de beschrijving anders vermeldt, meldt 1 koper dat de percolator toch maar beter niet op een inductiekookplaat wordt gebruikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Bialetti Moka Express Percolator – Middel – 6 Kops 

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke Bialetti Moka Express Percolator die meteen opvalt vanwege zijn unieke design met zilveren en zwarte accenten. De Bialetti percolator blijkt vervaardigd uit duurzaam aluminium en kan daardoor gebruikt worden op diverse warmtebronnen gaande van gas tot keramisch en elektrisch.

Deze veelzijdige percolator inclusief handig scharnierdeksel kent een totale afmeting van 11,5 x 22 x 16,5 cm wat overeenkomt met een behoorlijk royale inhoud van 240 ml en bijgevolg de mogelijkheid om tot wel 6 kopjes koffie of thee per keer te zetten. Na gebruik kun je de aluminium percolator – die overigens 100% demonteerbaar is – eenvoudig reinigen. Houd er wel rekening mee dat gebruik in de vaatwasmachine wordt afgeraden.

De koffie percolator wordt geroemd vanwege zijn uitstekende kwaliteit, unieke gebruiksvriendelijkheid en betaalbare prijskaartje. Slechts één koper is niet overtuigd van de materiaalkeuze en kent dan ook een minder goede beoordeling toe.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de Bialetti Moka Express Percolator wordt geleverd inclusief een duidelijke en informatieve handleiding.

Formaat: de driedelige percolator biedt een vrij royale inhoud van zo’n 240 liter aan en bijgevolg de mogelijkheid om 4 tot maximaal 6 kopjes koffie en/ of thee per keer klaar te maken.

Materiaal: in tegenstelling tot de vorige percolators, blijkt dit exemplaar voornamelijk uit duurzaam aluminium vervaardigd.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: volgens één enkele koper had de kwaliteit van deze percolator toch best wel wat beter mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Bialetti Moka Express Percolator Groot 9 kops

 

Met deze percolator van Bialetti haal je vast en zeker een blikvanger in huis. Het toestel ziet er heel apart maar toch meteen ook heel stijlvol uit. Daardoor past het vrijwel in elk interieur. Bovendien is het apparaat geschikt om op vele warmtebronnen te functioneren. Denk maar aan elektrisch en keramisch.

Het kleinste model heeft een inhoud van 550 ml. Uiteraard is het ook mogelijk om een Bialetti percolator te kiezen die een groter volume heeft. De percolator is gemaakt uit aluminium en is handig in gebruik. Je hoeft enkel water in het reservoir te doen, koffie in de filter te stoppen en het geheel in elkaar te schroeven. Vervolgens plaats je het op een warmtebron.

De meerderheid vindt dat het een product van een goede kwaliteit is en handig in gebruik. Verder is het ook eenvoudig en snel schoon te maken. Voor één enkele koper mocht de percolator misschien nog net een tikkeltje groter zijn.

Wil je kunnen genieten van een heerlijk bakje zelfgemaakte koffie? Kies dan vooral voor de beste percolator. Dit exemplaar wordt jou aangeboden door het bekende, en misschien wel het beste merk Bialetti. We zetten dan ook graag de populairste kenmerken even op een rijtje voor jou.

 

Voordelen:

Warmtebron: het is een degelijke en duurzame percolator die je kunt gebruiken in combinatie met diverse soorten warmtebronnen.

Volume: de percolator is gezegend met een totale inhoud van maar liefst 550 ml. Dat kan misschien voor sommige klanten te weinig lijken, maar dan kies je voor een soortgelijke percolator met een grotere capaciteit.

Materiaal: je zult merken dat het om een degelijk percolator gaat die vooral vervaardigd is uit duurzaam aluminium.

 

Nadelen:

Te klein: zoals reeds vermoed werd, mocht deze percolator voor één enkele gebruiker toch net een tikkeltje groter zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Percolator voor 6 kopjes

 

Tussen de goedkope percolators zul je zeker dit model terugvinden. Het ziet er misschien een beetje uit zoals het vorige product maar het heeft een veel lagere prijs. Dit is ideaal als je liever niet zoveel geld wilt spenderen hieraan of gewoon een beperkt budget hebt.

Deze percolator werkt helaas niet op elke warmtebron. Het is dus belangrijk dat je er rekening mee houdt dat deze enkel werkt op een elektrisch vuur of eventueel op gas. Met dit apparaat kun je tot maar liefst 6 kopjes koffie in één keer klaarzetten.

Voor de meeste kopers is dit een handig product dat er ook nog eens goed uitziet. Een aantal gebruikers geven zelfs een goed advies over de prijs-kwaliteitverhouding ervan. Een kleine minderheid van de kopers is er echter van overtuigd dat de percolator niet zo gebruiksvriendelijk is.

Je zou natuurlijk ook kunnen opteren voor deze unieke percolator. Indien je liever niet zoveel geld wenst te spenderen of over een beperkter budget beschikt, dan lijkt dit product alvast de ideale keuze te zijn. Bovendien zou de percolator zo maar eens over de laagste prijs kunnen beschikken.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de percolator is bijzonder makkelijk om te gebruiken en kan zonder problemen tot wel 6 kopjes koffie tegelijk klaarmaken.

Materiaal: net zoals het vorige product zul je merken dat ook hier de percolator hoofdzakelijk vervaardigd is uit degelijk aluminium.

Budget: je zult meteen versteld staan van het mooie en betaalbare prijskaartje van deze percolator.

 

Nadelen:

Niet alle warmtebronnen: het is echter wel belangrijk om er rekening mee te houden dat je dit type percolator niet op eender welke warmtebron zult kunnen gebruiken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Cloer mokkamaker 5928

 

Heb jij thuis een elektrisch kookvuur? Dan is deze percolator van het merk Cloer zeker een aanwinst voor jou. Zo kun jij vanaf nu op een handige en vooral snelle manier van een heerlijke espresso genieten.

Dit model is uitgerust met een pot die je er gemakkelijk kunt afhalen en dus snel kunt reinigen. Er is ook een controlelampje voorzien en zelfs 2 inzetfilters. Als je 3 kopjes espresso wilt klaarmaken dan heb je ongeveer 150 ml water nodig. Als je 300 ml gebruikt dan kun je tot wel 6 kopjes bereiden zonder problemen. Het apparaat schakelt automatisch uit na gebruik.

Beide kopers zijn het er unaniem over eens dat dit echt een topproduct is. Het beschikt over een uitstekende kwaliteit en bovendien is het helemaal niet zo duur. Het apparaat past ook perfect en is heel handig te gebruiken. Kortom een echte aanrader.

Indien je over een elektrische kookplaat beschikt, dan loont het vast en zeker de moeite om dit product even te bekijken. Om te weten te komen of deze percolator al dan niet aan je verwachtingspatroon voldoet, loont het de moeite om de voor- en nadelen hieronder even onder de loep te nemen.

 

Voordelen:

Onderhoud: je hoeft je helemaal geen zorgen te maken over het onderhoud van deze unieke percolator. Zo zul je merken dat je de pot of inhoud er makkelijk kunt afdraaien en zo kunt schoonmaken.

Handig in gebruik: de percolator wordt gekenmerkt door een nauwkeurig controlelampje in combinatie met 2 degelijke inzetfilters.

Comfort: in tegenstelling tot de vorige producten uit onze lijst, zul je merken dat deze unieke percolator geheel automatisch zal uitschakelen na gebruik.

Inhoud: de percolator wordt gekenmerkt door een maximale inhoud van maar liefst 300 ml. Dit biedt de mogelijkheid om een heerlijke bakje koffie te voorzien voor maar liefst 6 personen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: slechts een bijzonder kleine minderheid van de klanten is toch niet helemaal overtuigd met het ietwat hoge prijskaartje van de percolator.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Weis Espressomaker 6-kops RVS

 

Met deze percolator van het merk Weis heb je echt helemaal een topproduct in huis gehaald. Het kan namelijk op alle warmtebronnen gebruikt worden zoals elektrisch en halogeen. Het is zelfs mogelijk om het op inductie te gebruiken.

Dit apparaat is volledig uit roestvrij staal gemaakt. Met een inhoud van maar liefst 0,3 liter is het mogelijk om tot 6 kopjes koffie klaar te maken. Ideaal als je vrienden of familie over de vloer krijgt. Of gewoon wanneer jij in de ochtend wilt genieten van een heerlijke espresso.

Ook hier zijn er helemaal geen minpunten aan het product als we de reacties van de kopers nalezen. Ze vinden het beiden een handig product dat beschikt over een correcte prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast ziet het toestel er gewoon ook nog eens heel leuk en stijlvol uit.

Ook Weis is een bijzonder bekend en degelijk merk op het gebied van percolators. Het loont dan ook de moeite om deze percolator even van dichterbij te bekijken. En misschien beantwoordt dit product dan ook nog eens aan je verwachtingspatroon. Neem alvast een kijkje.

 

Voordelen:

Warmtebron: je hoeft je helemaal geen zorgen te maken over het type warmtebron je in huis hebt aangezien deze percolator op eender welke warmtebron probleemloos kan worden gebruikt.

Materiaal: het is een bijzonder degelijke percolator die geheel vervaardigd is uit duurzaam roestvrij staal.

Volume: je geniet van een maximale inhoud die ruim 0,3 liter bedraagt. Daardoor wordt het mogelijk om een heerlijk bakje koffie klaar te maken voor maximaal 6 personen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een blik op de online reviews leert ons dat er vooral positieve reacties zijn geplaatst. Slechts één klant blijkt toch niet helemaal overtuigd te zijn van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Rommelsbacher EKO 364/E Elpresso Mini Elektrische Percolator

 

Als je op zoek bent naar een compacte percolator dan hoef je zeker dit apparaat van het merk Rommelsbacher eens van naderbij te bekijken. Houd er wel rekening mee dat het tot de duurdere apparaten behoort omwille van de iets hogere prijs.

Doordat deze percolator iets compacter is in vergelijking met de vorige producten, kun je dit ook gemakkelijk meenemen. Denk maar als je bijvoorbeeld op kampeertrip gaat. Het apparaat is in staat om 2 tot 4 kopjes koffie per keer klaar te maken. Bovendien is het zowel handig voor rechtshandigen alsook linkshandige personen.

De kopers zijn alvast blij met de aankoop van dit product. Het is niet alleen handig maar beschikt over een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien gaat het lang mee en is het dus duurzaam.

Tenslotte kunnen we het rijtje van deze 5 topproducten afsluiten met deze unieke percolator die je aangeboden wordt door Rommelsbacher. Ben je benieuwd naar wat nu precies de mogelijkheden zijn van dit product? Dan loont het alvast de moeite om deze voor- en nadelen hieronder even rustig te bekijken.

 

Voordelen:

Formaat: in vergelijking met sommige andere producten zul je merken dat deze percolator vrij compact is en daardoor ideaal is om bijvoorbeeld mee te nemen in de camper.

Gebruiksgemak: de percolator is bijzonder eenvoudig te bedienen en biedt minimaal 2 kopjes koffie aan en maximaal 4 kopjes. Of je nu links- of rechtshandig bent; deze percolator is daar helemaal op voorzien.

 

Nadelen:

Hoge vraagprijs: indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden vermeld dan zou de hoge vraagprijs misschien wel een struikelblok kunnen zijn voor sommigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Percolators Koopgids

 

Tegenwoordig is er een ruim aanbod aan percolators waarbij je kunt kiezen uit diverse formaten, kleuren, designs en prijsklassen. Bovendien zullen sommige percolators ook net iets meer functies en opties aanbieden ten opzichte van anderen. Het is bijgevolg een goede aanbeveling om grondig op de hoogte te zijn van de mogelijkheden alvorens je de verschillende percolators en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. Neem daarom alvast even de onderstaande koopgids door waarin we jou een inkijk bieden in de wereld van de percolators.

Wat is een percolator en hoe werkt het?

De percolator is duidelijk terug van weggeweest! Hoewel hij reeds in de 18e eeuw op het toneel verscheen, nam zijn populariteit doorheen de jaren 70 behoorlijk af. Echter, vandaag lijkt de authentieke percolator – zoals wij hem kennen – aan een stevige opmars bezig. In tegenstelling tot de huidige koffiezetapparaten en espressomachines vraagt de percolator een tikkeltje meer voorbereiding en werk om een heerlijke potje koffie en/ of espresso te zetten. Toch is het resultaat duidelijk verfijnder en intenser van smaak in vergelijking met de koffiepads en capsules zoals we ze nu kennen. Meteen één van de voornaamste redenen waarom heel wat koffieliefhebbers opnieuw vaker naar de percolator grijpen.

Dergelijke apparaten worden vaak gekenmerkt door verschillende  compartimenten die bovenop elkaar gestapeld worden tot 1 geheel. Zo bevindt zich helemaal onderaan het waterreservoir dat dient gevuld te worden met (kraantjes)water. Bovenop het reservoir staat de filter die – in de meeste gevallen weliswaar – wordt vastgehouden door middel van een rubberen ring en bedoeld is om de gemalen koffie in te gieten. Daarna plaats je de percolator op het vuur – gaspit of inductie – waardoor het water opwarmt en vervolgens in de richting van de gemalen koffie wordt gestuwd. Indien je de percolator na enkele minuutjes zachtjes hoort pruttelen, dan is de bereidingstijd ten einde.

 

Het formaat in functie van het aantal kopjes

Hoewel de werking van percolators over het algemeen vrij gelijklopend blijkt, kunnen ze wel degelijk van elkaar verschillen. Zo blijkt, naast het design en de uitvoering, het formaat een belangrijke en misschien wel allesbepalende factor te zijn. 

Het formaat of de inhoud van de percolator wordt steevast weergegeven in liters en wordt bepaald op basis van het aantal kopjes per zetbeurt. Zo zal een percolator met een inhoud van 10,8 liter alvast meer kopjes koffie per zetbeurt kunnen bereiden dan een percolator waarvan de inhoud geschat wordt om zo’n 2,1 liter. Op basis daarvan kunnen we dan ook diverse toestellen van elkaar onderscheiden waarbij het aantal kopjes per zetbeurt makkelijk kan variëren van amper 1 tot maar liefst 12 kopjes of meer.

 

Warmtebron en koffievulling

Omdat de werking van de percolator steunt op de combinatie van verwarmd water en koffie, lijkt het eveneens belangrijk om even stil te staan bij de gebruikte warmtebron. Hoewel we het in de inleiding voornamelijk over een inductiekookplaat of gaspit hadden, bestaan er vandaag de dag ook heel wat percolators die op een elektrisch, keramisch of halogeen vuur kunnen worden gebruikt. En indien je er echt wel wat voor over hebt, kun je zelfs opteren voor een percolator die op eender welke warmtebron kan worden geplaatst.

Wees daarnaast eveneens alert voor het type koffievullling. Hoewel er – weliswaar in mindere mate – ook percolators bestaan die werken op basis van koffiebonen, lijkt de overgrote meerderheid te steunen op het principe van gemalen koffie. Daarbij is het van belang dat de maalgraad niet te fijn noch te grof is. Je dient bijgevolg op zoek te gaan naar een koffiesoort met een medium maalgraad.

Extra kenmerken, opties en mogelijke prijskaartje

Tot slot willen we het nog even kort hebben over bepaalde extra kenmerken en optiemogelijkheden die misschien wel een meerwaarde kunnen betekenen. Zo is het altijd handig indien de percolator voorzien is van een stevige handgreep én een transparant deksel – bij voorkeur inclusief veiligheidsmechanisme – waarlangs je het hele proces kunt volgen.

Indien de percolator daarnaast ook nog eens blijkt uitgerust met een duidelijke maatverdeling, een druppelstop én een waarschuwingssignaal; dan mag je pas echt zeker zijn van een heus toppertje binnen dit segment. Daarnaast blijken sommige percolators voorzien van isolerende onderdelen en geschikt om in de magnetron en/ of vaatwasmachine te stoppen. Vooral dit laatste is jammer genoeg niet het geval bij eender welk type percolator.

Het spreekt voor zich dat dit alles natuurlijk wel een invloed zal hebben op het prijskaartje. Afhankelijk van de aanwezige mogelijkheden, de uitvoering en het design kan het prijskaartje dan ook makkelijk evolueren van zo’n 10 à 15 euro tot maar liefst 250 euro of meer. Het loont dan ook de moeite om voor jezelf op voorhand even op te sommen wat de verwachtingen en eisen precies zijn. Ben je van plan om de percolator regelmatig te gebruiken of slechts sporadisch eens een keertje? In het laatste geval hoef je dan bijvoorbeeld niet meteen de duurste percolator uit het rijtje aan te kopen. Bedenk dus waar je naar op zoek bent en welk bedrag je bereid bent om hieraan te spenderen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een percolator?

Hoewel de percolator niet altijd even populair bleek, kunnen we vandaag de dag wel degelijk een duidelijke opmars vaststellen. Zo lijken steeds meer mensen op zoek te gaan naar een authentieke en kwalitatieve percolator waarmee ze een heerlijk kopje espresso kunnen bereiden. De moeite waard dus om even te bekijken hoe een dergelijk apparaat precies functioneert.

Hoewel er tegenwoordig een behoorlijk uitgebreid aanbod aan percolators voorhanden is, waarbij je kunt kiezen uit verschillende formaten, uitvoeringen en designs; blijkt de werking ervan grotendeels gelijklopend. 

Zo dien je in eerste instantie het waterreservoir – dat zich overigens helemaal onderaan het apparaat bevindt – op te vullen met water en de filter, die zich dan weer bovenop het waterreservoir bevindt én wordt vastgehouden door een rubberen ring, te voorzien van de nodige gemalen koffie of koffiebonen. Het water in het reservoir wordt vervolgens verwarmd door middel van een warmtebron zoals een gaspit of inductie, waarna het verwarmde water omhoog gestuwd wordt in de richting van het filterzeefje, langs de koffie en verder naar de uiteindelijke uitschenkkan/ opvangbak die zich helemaal bovenaan bevindt. Wanneer je de percolator lichtjes hoort pruttelen dan weet je dat het proces ten einde is.

Q2: Wat is een percolator?

De percolator – door sommigen ook wel eens omschreven als een “perculator”, “mokapot” of “moka express” – is een bijzonder handig keukenapparaat dat speciaal ontwikkeld werd om heerlijke espresso’s mee te maken. Hoewel de eerste percolators reeds ten tijde van de 18e eeuw op de markt kwamen, nam de populariteit in de jaren 70 zienderogen af. Veel had dan ook te maken met de komst van de meer gesofisticeerde koffiezetapparaten die functioneren op basis van capsules, snelfilters en koffiepads.

Vandaag de dag echter, lijkt het tij duidelijk te keren en is de percolator weer terug van weggeweest. Zo stellen we vast dat mensen steeds vaker terug grijpen naar een degelijke authentieke moka express.

 

Q3: Welke koffie is geschikt voor een percolator?

Het spreekt voor zich dat niet elk type koffie ook effectief geschikt is voor gebruik in een percolator apparaat. Het advies van experts luidt dan ook steevast om steeds op zoek te gaan naar kwalitatieve gemalen koffie; indien mogelijk zelfs versgebrand, wat betekent dat de koffie – bij voorkeur – slechts kort voor gebruik gemalen wordt.

Let daarnaast eveneens op de malingsgraad. Zo resulteert een te fijne maling in een vrij bittere smaak en een te grove koffiemaling in een behoorlijk zure smaak. De malingsgraad dient zich dus ergens tussen de beide extremen in te bevinden. Om er zeker van te zijn dat je voor gemalen koffie met de juiste malingsgraad kiest, ga je beter op zoek naar koffie die gebrand is voor filter, wat overigens in de meeste gevallen gewoonweg op de verpakking vermeld staat. Dergelijke koffiesoorten kennen een middelgrove malingsgraad.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES