7 beste vergieten Test van 2024

 

Beste vergieten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor het Araven Vergiet – 28 cm, kies je alvast voor een stevig rond vergiet vervaardigd uit kunststof en 100% vaatwasmachinebestendig. Ga je binnenkort echter op reis en ben je bijgevolg op zoek naar een inklapbaar vergiet, dan lijkt de Benjini – Vergieten – Zeef – Vergiet – Vergietset alvast een betere aanbeveling te zijn. In de onderstaande tabel hebben we – voor de volledigheid – nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen de zoektocht op die manier alvast iets aangenamer en makkelijker voor je te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste vergieten (Reviews) van 2024

 

Dol op pasta? Dan is een degelijk en functioneel vergiet niet geheel overbodig. Het ruime assortiment gaande van kleine tot grote vergieten, Tupperware vergieten en vergieten met een lekbak; maakt het niet eenvoudig om te kiezen. Wij selecteerden daarom 6 toppertjes inclusief het advies uit de bijbehorende reviews. Neem zeker even een kijkje alvorens er het voor jou beste vergiet uit te kiezen. En wie weet kies jij wel voor het populairste en beste merk of gaat je voorkeur uit naar een inklapbaar vergiet aanbieding, de laagste prijs of één van de vele goedkope metalen vergieten.

 

Plastic vergiet

 

1. Araven Vergiet – 28 cm // Materiaal: Kunststof – Vorm: Rond – Vaatwasserbestendig

 

Ben je op zoek naar een horeca-geschikt vergiet dat binnen een breed temperatuurbereik inzetbaar is? Dan loont het alvast de moeite om dit plastic vergiet van Araven even onder de loep te nemen. Het ronde vergiet kent daarbij een maximale diameter van 28 cm en werd voornamelijk uit duurzaam kunststof/ plastic vervaardigd wat betekent dat het nadien gewoon in de vaatwasmachine kan worden geplaatst.

Maar dat is natuurlijk niet alles want hij blijkt eveneens een paradepaardje op het gebied van gebruiksgemak en gebruiksvriendelijkheid. Zo zorgen de 2 stevige handvatten ervoor dat je het vergiet zonder problemen kunt optillen, terwijl het compacte onderstel-voetje verhindert dat het vergiet rechtstreeks op het aanrecht leunt. Daarbij geniet je tevens ook een ruim temperatuurbereik gaande van -40ºC tot maar liefst +95ºC.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren zien waarbij klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding. Slechts één koper beschouwt het vergiet als onhandig in gebruik.

 

Voordelen:

Uitvoering: het vergiet kent een ronde uitvoering met een maximale diameter van 28 cm.

Gebruiksgemak: het gebruiksgemak wordt verder aangedikt dankzij het stevig onderstel-voetje én de bijbehorende handvatten.

Materiaal: het vergiet werd vervaardigd uit duurzaam en makkelijk te onderhouden kunststof en kan bijgevolg na gebruik in de vaatwasmachine worden geplaatst.

Temperatuurbereik: het vergiet is inzetbaar binnen een ruim temperatuurbereik gaande van -40ºC tot maar liefst +95ºC.

 

Nadelen:

Te groot: één gebruiker vindt het vergiet veel te groot en daardoor vrij onhandig in gebruik.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Opvouwbaar vergiet

 

2. Benjini – Vergieten – Zeef – Vergiet – Vergietset – Inklapbaar – BPA-free Opvouwbaar

 

Op zoek naar een leuk, origineel maar bovenal praktisch geschenk? Dan lijkt dit opvouwbaar vergiet van Benjini vast en zeker een stap in de goede richting. Het betreft hier bovendien een tweedelige vergietset bestaande uit een kleiner en groter vergiet met een maximale diameter van respectievelijk 20 en 24 cm. Handig in gebruik en wegens zijn inklapbaar vermogen praktisch om overal mee naartoe te nemen.

De blauw/grijze vergieten zijn vervaardigd uit 100% BPA-vrij PP en rubbermateriaal dat uitvoerig getest werd in combinatie met allerhande voedselbereidingen. Dit gebruiksgemak wordt verder aangedikt dankzij het roest- én vlekbestendige karakter van de gebruikte materialen alsook de aanwezige handvatten en de bijbehorende antslipcoating. Na gebruik kunnen de vergieten zonder problemen in de vaatwasmachine worden geplaatst.

Het zal je allicht niet verwonderen dat heel wat klanten enthousiast reageren inzake het de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in een mooie eindscore van 4,8 sterren.

 

Voordelen:

Comfort: het lichte gewicht in combinatie met de stevige gripvaste handvatten en het opvouwbare karakter, dragen alvast bij aan het gebruikscomfort.

Onderhoud: na gebruik kun je de set zonder problemen door de vaatwasmachine laten reinigen.

Materialen: de vergietset werd vervaardigd uit milieuvriendelijk en 100% BPA-vrij PP en rubber materiaal.

Gebruiksvriendelijk: de set blijkt daarnaast eveneens voorzien van een antislip en is daarbij roest- én vlekbestendig.

 

Nadelen:

Geen scherpe objecten: het is uiteraard aangewezen om geen scherpe objecten te gebruiken daar deze de duurzaamheid van het product kunnen aantasten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vergiet RVS

 

3. Cosy&Trendy Vergiet – RVS – Ø 24 cm // Vaatwasserbestendig – Vorm: Rond

 

Sommige keukentools zijn vrijwel onmisbaar geworden in de keuken. Neem nu bijvoorbeeld dit prachtige roestvrijstalen vergiet, jou aangeboden door het bekende en populaire merk Cosy&Trendy. Het vergiet kent daarbij een maximale hoogte van 10 cm en wordt aangevuld met een totale doorsnede van 24 cm wat het geschikt maakt voor standaard tot grote gezinnen van 4 à 5 personen.

Verder blijkt het RVS vergiet uitgerust met een stevige voet en een bijpassend paar handvatten die allen op hun beurt bijdragen aan het uiteindelijke gebruiksgemak. Na gebruik kun je dit unieke ronde vergiet eenvoudig in de vaatwasmachine plaatsen, wat je al weer heel wat tijd en een minder leuk karweitje bespaart.

Hoewel dit vergiet op het eerste gezicht alles in huis heeft om een toppertje te worden, lijkt een kleine minderheid niet helemaal overtuigd van het eenvoudige ietwat saaie design. Desondanks wordt nog steeds een mooie gemiddelde eindscore van 4 sterren toegekend.

 

Voordelen:

Formaat: het vergiet van Cosy&Trendy kent een totale hoogte van 10 cm en wordt aangevuld met een maximale diameter van 24 cm.

Materiaal: het vergiet blijkt vervaardigd uit duurzaam roestvrij staal en kan nadien eenvoudig door de vaatwasmachine worden gereinigd.

Gebruiksvriendelijk: de voet maakt het mogelijk om het vergiet eenvoudig op het aanrecht of in de gootsteen te plaatsen terwijl de handvatten bedoeld zijn om deze keukentool veilig te verplaatsen en/ of boven een kom te hangen.

 

Nadelen:

Design: enkele klanten lijken alvast minder overtuigd van het saaie ietwat ouderwetse design van dit vergiet.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vergiet zwart

 

4. RVS vergiet/zeef 20 x 14 cm – Keukenbenodigdheden – Kookgerei – Zeven – Vergieten

 

In tegenstelling tot de vorige toppertjes, valt dit vergiet meteen op vanwege zijn unieke doch prachtige zwarte design waardoor hij in heel wat strakke en moderne interieurs perfect tot uiting zal komen. Maar dat is uiteraard niet alles want dit zwarte vergiet heeft uiteraard ook heel wat te bieden op vlak van kwaliteit, gebruiksgemak en degelijkheid. De moeite waard dus om deze handige keukentool eens even van naderbij te bekijken.

Zo kent het vergiet – overigens vervaardigd uit duurzaam en vaatwasmachinebestendig RVS – een maximale hoogte van 14 cm in combinatie met een doorsnede van 20 cm. Het geheel werd daarbij afgewerkt met een stel stevige handvatten en de nodige pootjes aan de onderkant zodat het voedsel niet in contact hoeft te staan met de wasbak of het aanrecht. En dit alles ook nog eens tegen een zacht prijsje.

Bekijken we de online reviews, dan stellen we gelijk vast dat heel wat klanten tevreden zijn met hun aankoop wat moeiteloos resulteert in een gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Materiaal: het vergiet werd vervaardigd uit duurzaam roestvrij staal.

Gebruiksvriendelijk: de handvatten zorgen ervoor dat je het vergiet makkelijk en 100% veilig kunt afgieten terwijl de voetjes aan de onderzijde direct contact tussen het voedsel en de wasbak/ aanrecht vermijden.

Formaat: het geheel kent een hoogte van 14 cm en wordt aangevuld met een maximale doorsnede van 20 cm.

Vaatwasmachinebestendig: je kunt dit vergiet na gebruik zonder problemen door de vaatwasmachine laten reinigen. 

 

Nadelen:

Onderhoud: hoewel het vergiet perfect in de vaatwasmachine kan, raden experts aan om het vooraf al even met de hand uit te spoelen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Mini vergiet

 

5. Inklapbare vergiet – Opvouwbaar – Siliconen – Klein // Licht van gewicht

 

Staat er binnenkort een leuke kampeertrip op de agenda? Dan kan dit inklapbare mini vergiet alvast niet in de uitrusting ontbreken. Het vergiet kent – indien uitgeklapt – een afmeting van 19 x 23,5 x 8 cm wat het geschikt maakt voor 3 à 4 personen. In combinatie met het lichte gewicht, de 2 handvatten en het uitvouwbare karakter; ben je dan ook verzekerd van een gebruiksvriendelijke keukentool.

Het blauw/grijze mini vergiet blijkt overigens vervaardigd uit duurzaam siliconen en kan bijgevolg na gebruik zonder problemen door de vaatwasmachine worden gereinigd. En dit alles wordt jou aangeboden tegen een zacht en betaalbaar prijskaartje.

Hoewel dit vergiet heel wat positieve kenmerkende eigenschappen aanbiedt, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons moeilijk om jou verder advies te geven over eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Formaat: het vergiet kent een formaat van 19 (exclusief handvat) x 23,5 cm en wordt – weliswaar uitgeklapt – aangevuld met een hoogte van maximaal 8 cm. (Dichtgeklapt bedraagt de hoogte amper 3 cm.)

Opvouwbaar: het vergiet is 100% opvouwbaar en bijgevolg erg praktisch om overal mee naartoe te nemen en/ of op te bergen.

Materiaal: bij de productie van dit vergiet heeft men de voorkeur gegeven om te werken met siliconen.

Budgetvriendelijk: het lage prijskaartje maakt dit vergiet meteen een pak toegankelijker voor heel wat gebruikers.

 

Nadelen:

Niet stevig: in vergelijking met een vergiet uit RVS of emaille, zou dit siliconen vergiet net iets minder stevig kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Emaille vergiet

 

6. Emaille vergiet – Vorm: Rond // Vaatwasserbestendig – Materiaal: Emaille

 

We sluiten het rijtje af met dit unieke emaille vergiet dat gekenmerkt wordt door een ronde uitvoering met een maximale diameter van 22 cm inclusief hoogte van 13,5 cm. De 2 stevige handvatten alsook de pootjes aan de onderzijde van het vergiet, dragen elk op hun beurt bij aan een optimaal gebruiksgemak.

Maar dat is natuurlijk nog niet alles want het vergiet – dat overigens 100% vaatwasmachinebestendig blijkt – werd afgewerkt met een traditioneel doch mooi design waarin een witte ondertoon in combinatie met zwarte accenten centraal staan.

Hoewel dit vergiet heel wat mogelijkheden te bieden heeft, werden er tot op heden nog geen online reviews neergepend. Daardoor is het voor ons bijzonder moeilijk om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen. Toch willen wij jou vragen om je daar niet door te laten afschrikken.

 

Voordelen:

Formaat: het vergiet kent een hoogte van 13,5 cm en wordt aangevuld met een maximale doorsnede van 22 cm.

Materiaal: deze handige keukentool werd hoofdzakelijk uit duurzaam emaille vervaardigd en afgewerkt in een witte ondertoon met zwarte accenten.

Gebruiksgemak: het vergiet is voorzien van 2 stevige handvatten waarmee je de tool makkelijk en veilig kunt verplaatsen. De bijbehorende voetjes aan de onderkant zorgen er dan weer voor dat het voedsel niet in contact staat met de wasbak of het aanrecht.

Onderhoud: na gebruik kun je het vergiet zonder problemen door de vaatwasmachine laten reinigen.

 

Nadelen:

Niet opvouwbaar: houd er rekening mee dat dit emaille vergiet allesbehalve opvouwbaar is en bijgevolg heel wat ruimte vergt bij het opbergen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Cha-Cult Magic Tea Maker | 0,5 L

 

Sommige mensen drinken graag koffie terwijl andere personen dan weer meer kunnen genieten van een heerlijk kopje thee. Dan is dit vergiet van Cha Cult zeker en vast een aanrader.

Het vergiet is gemaakt van kunststof dat bovendien hittebestendig is en ideaal is voor het zetten van een lekker en gezond kopje thee. Doordat het vergiet in de vaatwasser mag gestoken worden, is het dus ook heel gemakkelijk schoon te maken.

Uit de reviews bij dit product zien we dat de meningen eerder verdeeld zijn. Dit is uiteraard helemaal niet verkeerd want op die manier is er veel meer ruimte voor verbetering. Sommige vinden het een product van matige kwaliteit terwijl andere personen dan weer wel overtuigd zijn ervan. Het product is gemakkelijk schoon te maken en ziet er gewoon nog eens goed uit.

Je zou natuurlijk ook kunnen opteren om te kiezen voor dit unieke Cha Cult Magic vergiet. Cha Cult is misschien niet meteen één van de bekende merken maar kan door sommige klanten wel als veruit het beste merk worden beschouwd. Als je echt dol bent op een lekker kopje thee dan is dit vergiet alvast een goede aanrader.

 

Voordelen:

Materiaal: net zoals de meeste andere vergieten uit deze lijst, zul je merken dat ook dit product volledig vervaardigd is uit duurzaam kunststof. Stevig en bovendien ook nog eens helemaal hittebestendig.

Onderhoud: het vergiet is makkelijk en snel te reinigen aangezien je het gewoon in de vaatwasmachine kunt stoppen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: de reviews tonen echter wel aan dat een kleine minderheid van de klanten niet helemaal overtuigd is van de geleverde kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vergieten Koopgids

 

Op zoek naar het geschikte vergiet? Dan zul je alvast overweldigd zijn door het uitgebreide assortiment dat tegenwoordig voorhanden is. Zo kun je niet alleen kiezen uit diverse soorten vergieten maar tegelijk ook uit meerdere materiaalsoorten, designs en mogelijkheden waardoor er vast en zeker voor elk wat wils op de markt is. Wij willen jou daarom alvast aanraden om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende vergieten met elkaar te vergelijken. Neem daarbij de aanbeveling om aanbiedingen en/ of promoties gade te slaan, zeker in acht.

Wat is een vergiet en waarvoor wordt het gebruikt?

Een vergiet is een kleine, middelgrote of grote schaal die gekenmerkt wordt door een heleboel gaatjes en bedoeld is om overtollig kookvocht en/ of water eenvoudig van etenswaren te verwijderen. In de volksmond durft men nog wel eens spreken van een gortemetiel, gatenpetiel of gatenbetiel; verschillende benamingen die allen naar één en hetzelfde product verwijzen.

Misschien een beetje ondergewaardeerd maar het vergiet is één van de vele keukentools die vrijwel onmisbaar is geworden in eender welke keuken. Groentjes en/ of fruit spoelen? Geen enkel probleem met behulp van een degelijk vergiet. Wil je graag het kookvocht van de pasta afgieten of het schuim op een eenvoudige manier van de vers gemaakte erwtensoep verwijderen? Alles kan met het juiste vergiet. 

Niet verwonderlijk dat er vandaag de dag dan ook heel wat mogelijkheden zijn op het gebied van vergieten gaande van verschillende types tot diverse formaten, designs en prijscategorieën.

 

Het type in verhouding tot het gebruiksgemak

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je op zoek te gaan naar een degelijk vergiet? Of misschien is je oude vergiet wel aan vervanging toe? Dan zul je alvast verwonderd staan kijken naar de vele mogelijkheden die er tegenwoordig voorhanden zijn. Zo kunnen we verschillende soorten vergieten van elkaar onderscheiden waarbij de keuze voor een bepaald type vooral gebaseerd op het gebruiksgemak dat je eraan wilt toekennen en de persoonlijke verwachtingen.

Zo kun je in eerste instantie kiezen voor het standaard traditionele vergiet gekenmerkt door een onderstel of voetje in combinatie met 1 of meerdere handvatten en vaak vervaardigd uit RVS of emaille. Deze soorten bestaan in diverse vormen, formaten en designs en bijgevolg ook verschillende prijsklassen.

Ga je binnenkort met het hele gezin of met vrienden op kampeervakantie dan lijkt de keuze voor een opvouwbaar vergiet alvast een betere aanbeveling. In tegenstelling tot het typische traditionele vergiet, zijn dergelijke setjes vaak vervaardigd uit makkelijk te vervormen siliconen. Praktisch en handig om bijzonder compact op te bergen.

Daarnaast kun je eveneens opteren voor de zogenaamde vergietlepel. Zoals de naam doet vermoeden, kent deze keukentool een unieke uitvoering die heel wat gelijkenissen vertoont met de klassieke lepel. Echter functioneert het uiteinde van deze “figuurlijke lepel” als een standaard vergiet. Tot slot is er ook nog de optie om te kiezen voor de vergietbak met lekbak waarbij de lekbak dan dienst doet als een soort van functionele opvangbak. Op die manier kun je de pasta met vergiet en lekbak gewoon op tafel neerzetten. Let wel; deze uitvoering is iets groter en vergt bijgevolg meer opbergruimte.

Het formaat, de gebruikte materiaalsoorten en het onderhoud

Naast het type is het minstens even belangrijk om rekening te houden met het formaat en de gebruikte materiaalsoorten. Zo komen vergieten tegenwoordig in allerlei vormen en formaten voor waarbij het aangewezen is om rekening te houden met het gebruiksgemak dat je eraan wilt toekennen en het aantal leden die van het vergiet gebruik willen maken. Als alleenstaande student is een compact vergiet vaak voldoende wat bijvoorbeeld niet het geval is voor gezinnen bestaande uit 4 of 5 leden.

Daarnaast kunnen ook de gebruikte materiaalsoorten een doorslaggevende functie betekenen. Hoewel heel wat standaard traditionele vergieten uit duurzaam RVS of emaille vervaardigd zijn, kun je vandaag de dag ook kiezen uit tal van andere materialen zoals kunststof en siliconen. Let ook hier opnieuw op het gebruiksgemak. Een vergiet om makkelijk overal mee naartoe te nemen zal in de meeste gevallen uit makkelijk vervormbaar siliconen zijn gemaakt.

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op het onderhoud van het desbetreffende vergiet dat je besluit aan te kopen. Hoewel de meeste vergieten vandaag de dag zonder problemen door de vaatwasmachine kunnen worden gereinigd, raden experts aan om ze op voorhand toch al even grondig met de hand te spoelen. Op die manier blijven eventuele voedselresten – zoals bijvoorbeeld pasta – niet in de gaatjes kleven.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een vergiet?

Een vergiet is een kleine dan wel grote schaal met een heleboel gaatjes erin en bedoeld om etenswaren op een eenvoudige manier van overtollig vocht/ water te ontdoen. In de volksmond worden ze ook wel eens omschreven als gortemetiel, gatenpetiel of gatenbetiel; verschillende benamingen die naar één en hetzelfde product verwijzen.

Vandaag de dag bestaat er dan ook een uitgebreid assortiment aan diverse vergieten gaande van verschillende formaten tot uiteenlopende materiaalsoorten, mogelijkheden en designs waardoor er vast en zeker voor elk wat wils te vinden is.

Q2: Hoe gebruik je een vergiet?

Zoals in het antwoord bij vraag 1 reeds min of meer duidelijk werd gemaakt, wordt een vergiet voornamelijk ingezet om overtollig kookvocht en/ of water van etenswaren te verwijderen. Bijgevolg kan een vergiet in diverse omstandigheden worden aangewend gaande van het afspoelen van fruit/ groente tot het uitlekken van gekookte etenswaren en/ of het afgieten van pasta.

 

Q3: Hoe maak je een vergiet schoon?

Heel wat vergieten blijken vervaardigd uit duurzame onderhoudsvriendelijke materialen zoals RVS, kunststof of siliconen. Dat betekent dat ze na gebruik eenvoudig in de vaatwasmachine mogen worden geplaatst zodoende een optimale en grondige reiniging te ondergaan. Echter raden experts aan om – zelfs in dergelijke gevallen – het vergiet op voorhand al even grondig af te spoelen zodat er geen etensresten in de gaatjes vast komen te zitten.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES