6 beste Friteuses Test van 2024

 

Beste friteuses – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Bijna elk gezin heeft wel een friteuse in huis. Wanneer je aan vervanging toe bent kun je tegenwoordig kiezen uit diverse modellen met olie maar je kunt ook gaan voor een hetelucht friteuse die een gezondere optie is. Om de keuze voor jou wat gemakkelijker te maken hebben we er reeds 3 uitgezocht om de voor- en de nadelen eens te bekijken. Zo zul je merken dat de Philips Premium Airfryer XXL een hetelucht friteuse is waarin je wel 1,4 kg frietjes tegelijk kunt bereiden. Vervolgens zie je de Tefal Easy Fry hetelucht friteuse die over 8 verschillende programma’s beschikt om verschillende ingrediënten klaar te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste friteuses (Reviews) van 2024

 

Om de beste friteuse uit te kiezen voor jouw gezin zijn er enkele overwegingen nodig. Kies je voor een mini friteuse? Of ga je voor een gezondere mogelijkheid en valt jouw oog op een hetelucht friteuse? Met de hulp en het advies van enkele hobbykoks hebben we de 6 populairste producten uitgekozen die mogelijk aan jouw wensen zullen voldoen. Een leuke aanbieding is altijd mooi meegenomen dus bekijk zeker ook de speciale promotiecampagnes. 

 

1. Philips Premium Airfryer XXL HD9650/90 hetelucht friteuse

 

Als we denken aan het beste merk voor kleine huishoudelijke apparaten, dan staat Philips zeker ergens bij de toppers. Het merk staat voor innovatieve producten die mensen helpen om een comfortabel en gezond leven te leiden. Daar is ook deze Philips friteuse met hetelucht een mooi voorbeeld van.

Dit ingenieuze toestel kun je niet alleen gebruiken om lekkere frietjes te maken met tot wel 90% minder vet maar ook om vlees en vis te roosteren, bakken, braden en grillen. De airfryer heeft een inhoud van 1,4 kg waardoor je voor het hele gezin friet kunt bereiden of zelfs een grote kip kunt bakken. Het mooie zwarte apparaat heeft een vermogen van 2250 Watt waardoor hij over meer dan voldoende vermogen beschikt om je gerechten snel te bereiden.

Deze airfryer van Philip is voorzien van een temperatuurregelaar waardoor je verschillende gerechten kunt bereiden. De warmhoudfunctie zorgt er trouwens voor dat alles op temperatuur blijft tot iedereen aan tafel kan. Bovendien kan hij gemakkelijk worden bediend met het digitale touchscreen waarop je het snelkeuze programma vlot kunt instellen. In de reviews zien we dat het toestel een uitstekende beoordeling kreeg.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de airfryer van Philips is geschikt voor het frituren, bakken, braden, grillen en roosteren van voedingswaren met tot wel 90% minder gebruik van vet.

Inhoud: door de extra grote inhoud van 1,4 kg kun je in één keer frietjes op tafel zetten voor het ganse gezin en er past zelfs een volledig kip in het mandje.

Vermogen: het toestel heeft een vermogen van 2250 Watt en werkt veel zuiniger dan een hetelucht oven.

Onderhoud: dankzij de QuickClean-mand die voorzien is van een antiaanbaklaag kan het apparaat snel en gemakkelijk worden gereinigd. Alle losse onderdelen kunnen trouwens in de vaatwasmachine worden geplaatst.

 

Nadelen:

Gewicht: enkele klanten maken de opmerking dat het toestel met zijn gewicht van 7,990 kg wel zwaar weegt als je hem moet verplaatsen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Tefal Easy Fry EY4018 hetelucht friteuse 8 verschillende programma’s

 

De Tefal friteuse Easy Fry is ook zo een topproduct in onze selectie. De hetelucht friteuse heeft een vermogen van 1500 Watt en heeft een temperatuurinstelling tussen 80 en 200° C om uiteenlopende voedingswaren te bereiden. Hij heeft bovendien een capaciteit om 800 g frietjes te bakken.

Daarnaast is hij geschikt om te frituren, bakken, grillen en braden met een minimum aan olie. De 3D Air Pulse Technology zorgt ervoor dat al je bereidingen een zachte binnenkant en een knapperige buitenkant hebben. Daarnaast is het toestel voorzien van een timer die tot 60 min kan worden ingesteld en een geluidssignaal geeft wanneer je gerecht klaar is. De 8 automatische instellingen maken hem trouwens heel gebruiksvriendelijk.

De Tefal friteuse weegt 4,5 kg waardoor je hem gemakkelijk kunt verplaatsen. Naast het mandje wordt er bij deze friteuse ook een rooster geleverd om vleesbereidingen klaar te maken. Alle losse onderdelen kunnen trouwens in de vaatwasmachine worden geplaatst. In de reviews zien we dat de meningen over dit apparaat nogal verdeeld zijn. Hij kreeg toch 4,4 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Capaciteit: in deze friteuse kunnen 800 g frietjes worden klaargemaakt waardoor hij ideaal is voor een gezin van 2 à 3 personen.

Onderhoud: alle losse onderdelen mogen in de vaatwasmachine worden gereinigd.

Gebruiksgemak: dankzij de 8 verschillende automatische programma’s is dit toestel heel eenvoudig te gebruiken. De timer kan tot 60 min worden ingesteld en heeft een signaal wanneer de bereiding klaar is.

Vermogen: de hetelucht friteuse heeft een vermogen van 1500 Watt waardoor hij  met een minimum gebruik van olie vlot kan frituren, bakken, grillen en braden.

 

Nadelen:

Lawaai: de meeste opmerkingen gaan over het feit dat dit apparaat nogal veel lawaai zou maken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Princess Family Castel 182626 frituurpan inhoud 3 liter

 

Dit apparaat is een friteuse met 3 liter inhoud waardoor je ruim 4 porties frietjes ineens kunt bakken. Daarnaast heeft hij een vermogen van 2000 Watt en kun je hem instellen tot 190° C waardoor het ook perfect mogelijk is om diverse diepvriessnacks snel te bereiden. 

De Princess friteuse is bovendien voorzien van een koude zone waardoor je gezonder gaat frituren en je olie ook langer meegaat. Door de koude zone zullen alle restjes die uit het mandje zijn gevallen naar de bodem zakken waar ze niet verbranden. Daarnaast is het toestel heel eenvoudig te onderhouden door de uitneembare binnenpan en de andere losse onderdelen die gewoon in een sopje kunnen worden schoongemaakt. De losse stukken zijn echter niet vaatwasbestendig.

Het frituurmandje heeft een inklapbaar handvat waardoor je de friteuse gemakkelijk kunt wegzetten. De oververhittingsbeveiliging zorgt er trouwens voor dat het toestel zichzelf gaat uitschakelen wanneer de olie een te hoge temperatuur bereikt. Ook hier merken we dat de klanten een verschillende mening hebben over dit apparaat. 

 

Voordelen: 

Inhoud: deze goedkope frituurpan is geschikt om 800 g frietjes te bakken waardoor hij ideaal is voor alleenstaanden of kleine gezinnen. Hij kan ook goed dienen als 2de friteuse om enkel snacks in te bereiden.

Vermogen: door zijn vermogen van 2000 Watt haalt hij vlot zijn temperatuur die trouwens  tot 190° C kan worden ingesteld.

Koude zone: onderaan de frituurpan bevindt zich een koude zone waar alle restjes naartoe zakken zodanig dat deze niet kunnen verbranden en de olie verontreinigen.

Onderhoud: het apparaat heeft een dubbele binnenpan die kan worden uitgenomen om de olie te verversen en om hem vervolgens in een sopje te reinigen.

 

Nadelen:

Geen antigeur: het toestel is niet voorzien van een antigeur filter waardoor je hem beter buiten of in de garage kunt plaatsen om te frituren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Inventum GF350HLD hetelucht friteuse inhoud 1, 500 kg frietjes

 

In de reeks van de hetelucht friteuses valt dit toestel van Inventum in de laagste prijscategorie. Hij werd verkozen tot de beste koop in zijn prijsklasse door Kieskeurig.NL en werd ook in de reviews mooi beoordeeld met 4,6 sterren.

De Inventum hetelucht friteuse heeft een extra groot mandje waarin je tot wel 1,5 kg frietjes ineens kunt klaarmaken. Door gebruik te maken van het vermogen van 1500 Watt en het heteluchtsysteem is het perfect mogelijk om bereidingen knapperig en krokant te maken met een minimum aan tijd en vetstoffen. Naast het klaarmaken van frietjes is hij ook geschikt om diverse ingrediënten te grillen, roosteren en te bakken.

De friteuse heeft 8 automatische programma’s die op de digitale display kunnen worden gekozen. Bovendien is het toestel voorzien van een geurfilter waardoor je geen last zult hebben van nare geuren in huis. De losse onderdelen van deze airfryer mogen trouwens allemaal in de vaatwasmachine worden gereinigd.

 

Voordelen:

Inhoud: in de airfryer van Inventum kunnen 1,5 kg frietjes in één keer worden klaargemaakt zodat je meteen het ganse gezin kunt bedienen.

Gebruiksvriendelijk: op de digitale display kun je de temperatuur instellen en de baktijd of je kunt ook kiezen voor één van de 8 programma’s om frietjes, vlees en vis te bereiden.

Onderhoud: alle losse onderdelen mogen in de vaatwasmachine worden geplaatst. De binnenpan is trouwens voorzien van een antiaanbaklaag.

Geurfilter: deze hetelucht friteuse heeft een geurfilter waardoor je geen last hebt van vieze geuren in huis.

 

Nadelen:

Geluid: ook hier wordt de opmerking gemaakt dat het apparaat nogal luidruchtig is. Het is echter normaal dat een toestel dat werkt met de heteluchttechnologie meer lawaai maakt dan een gewone frituurpan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Fritel FR 1455 frituurpan met koude zone onderhoudsvriendelijk

 

Deze frituurpan is van het Belgische merk Fritel dat onder andere ook bekend is voor zijn professionele friteuses, wafelijzers, grills en dergelijke meer. Deze Fritel friteuse getuigt dan ook van betrouwbaarheid en degelijkheid zonder al teveel poespas. De reviews tonen ons dat de klanten uiterst tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit apparaat.

De frituurpan heeft een vermogen van 2200 Watt en een inhoud van 3 liter waardoor je gemakkelijk frietjes kunt bereiden voor 3 à 4 personen. Hij is bovendien voorzien van een koude zone waardoor de bakrestjes naar de bodem zakken waar ze niet kunnen verbranden. Hierdoor zal je frituurolie helder blijven en kun je die tot 3 keer langer gebruiken. Hij kan trouwens op een temperatuur tussen 150 en 190°C worden ingesteld.

Daarnaast kan het apparaat volledig uit elkaar worden gehaald zodat je de binnenpan, de buitenmantel en het filterdeksel in de vaatwasmachine kunt plaatsen. Het filterdeksel is trouwens voorzien van een kijkvenster en een permanente metalen filter waardoor je het deksel kunt dicht laten om geen oliespatten te hebben. De antislipvoetjes zorgen ervoor dat de friteuse stevig op je werkblad staat.

 

Voordelen:

Capaciteit: de frituurpan heeft een vermogen van 2200 Watt waardoor hij gemakkelijk voor 3 à 4 personen tegelijk frieten kan bereiden. De temperatuur kan manueel tussen 150 en 190°C worden ingesteld.

Koude zone: het apparaat heeft een koude zone waarin alle restjes zakken zodat ze niet kunnen verbranden zodat de olie veel langer meegaat.

Onderhoud: de friteuse kan volledig worden gedemonteerd waarna de mantel, de binnenpan en het filterdeksel in de vaatwasmachine kunnen worden schoongemaakt.

 

Nadelen:

Geen aftapkraantje: een klant merkt op dat een aftapkraantje om de olie te verwijderen wel handig was geweest.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Tomado TDF6001S dubbele frituurpan 2 x 3 liter  koude zone 2 x 1800 watt 

 

Deze frituurpan van Tomado is een exemplaar met 2 pannen waardoor je er eentje kunt gebruiken om frieten te bakken en de andere kun je reserveren om kroketjes of snacks in te bereiden. Hij kan ook perfect worden gebruikt wanneer je voor grotere groepen iets moet frituren.

Het toestel heeft een capaciteit van 6 liter die verdeeld is over de 2 frituurpannen. Hij heeft bovendien een vermogen van 2 x 1800 Watt waardoor hij gemakkelijk de maximumtemperatuur van 190° C bereikt die door middel van een draaiknop kan worden ingesteld. Beide pannen zijn trouwens ook voorzien van een koude zone zodat je frituurolie heel wat langer bruikbaar is.

Daarnaast kan het toestel gemakkelijk worden gedemonteerd waarna de losse onderdelen in de vaatwasmachine kunnen worden gereinigd. Het verwarmingselement dat direct in de olie hangt kan na gebruik met een stukje keukenpapier en een vochtige doek worden schoongemaakt . In de reviews zien we dat de klanten tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen:

Inhoud: deze friteuse bestaat uit 2 frituurpannen elk met een inhoud van 3 liter. Hierdoor is het perfect mogelijk om voor een grotere groep frietjes te bereiden.

Vermogen: het apparaat heeft een vermogen van 2 x 1800 Watt waardoor hij makkelijk zijn maximumtemperatuur van 190° C haalt.

Gebruiksgemak: doordat de beide frituurpannen ook apart kunnen worden gebruikt kun je de ene gebruiken voor frieten en de andere voor kroketjes en andere snacks die anders  je olie al snel een geurtje geven.

Koude zone: beide pannen zijn tevens voorzien van een koude zone zodat je olie helder blijft en je die bovendien ook langer kunt gebruiken.

 

Nadelen:

Netsnoer: een klant merkt op dat het toestel maar 1 netsnoer heeft. Je kunt echter gewoon één frituurpan uitschakelen door middel van de temperatuurknop voor deze pan op 0 te zetten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Friteuses Koopgids

 

Net zoals de Belgen zijn ook de Nederlandse gezinnen verzot op frietjes en/of een lekkere gefrituurde hap. Bij de aankoop van een nieuw apparaat merk je al gauw dat er diverse mogelijkheden zijn. Sommige toestellen zijn echt een aanbeveling om bewust gezonder met gefrituurde lekkernijen om te gaan. Daarnaast is de inhoud van het toestel heel belangrijk bij het maken van jouw keuze. Neem de tijd om alle apparaten eens goed te vergelijken. Kijk ook even na of er eventueel aanbiedingen zijn waarbij je bijvoorbeeld een aantal accessoires voor de hetelucht friteuse er gratis krijgt meegeleverd.

 

Het gebruiksgemak van een hetelucht friteuse

De meeste mensen denken dat je met een airfryer enkel frieten en aardappelschijfjes kunt bakken. Echter, niets is minder waar bij dit veelzijdige toestel. Door gebruik te maken van enkele accessoires waaronder een rooster of een speciale bakpan is het perfect mogelijk om ook vlees-, vis- en gevogeltebereidingen klaar te maken. Sommige dames gebruiken zelfs hun airfryer om een cake of taart te bakken. Door het minimale gebruik van vetstoffen is dit type toestel de beste optie voor mensen die met hun gezondheid bezig zijn en toch willen genieten van een lekkere bereiding.

De verschillende voorgeprogrammeerde programma’s zorgen ervoor dat je door een simpele instelling op de display naar je bereiding geen omkijken meer hebt. Daarnaast zijn alle hetelucht friteuses voorzien van een geur- en vetfilter. Doordat je ook maar heel weinig olie gebruikt zul je sowieso al minder last hebben van een zware frietgeur die lang blijft hangen. Dankzij de dubbele bodem zal het overtollige vet dat bijvoorbeeld uit een kippenbout komt, worden opgevangen waarna je dit gewoon kunt weggieten en je kunt genieten van een gezond stukje kip zonder vet.

 

De verschillende soorten

Tegenwoordig kun je kiezen uit 2 verschillende systemen die volgens jouw persoonlijke smaak de ene al beter en gezonder is dan de andere. Zo is er de gewone frituurpan die we allemaal kennen en die bij velen nog steeds de voorkeur geniet. Bij deze frituurpan maak je gebruik van een grote hoeveelheid olie of vet om je frietjes of je snacks snel en lekker knapperig te bakken. Dat deze optie niet meteen de gezondste is, daar zijn we ons allemaal wel van bewust. Daarnaast is het schoonmaken van het apparaat een hele klus en heb je altijd wel last van een frietgeur in je woning.

De hetelucht friteuse is reeds een aantal jaar op de markt en wordt steeds meer gebruikt in plaats van de frituurpan. De airfryer is een gezondere manier om je frieten te bakken omdat er een minimum aan olie wordt gebruikt. Daarnaast kan hij met de hulp van diverse accessoires ook dienen om vlees, vis en gevogelte te roosteren, grillen, te bakken of braden. Bij gebruik van een dergelijk apparaat heb je veel minder last van geurtjes en moet je trouwens ook niet om de zoveel tijd olie aankopen. Hier is de baktijd wel iets langer, is het toestel meestal een pak duurder en soms hebben snacks nu eenmaal nood aan een duik in de olie.

 

De inhoud van het mandje

Het laadvermogen van de frituurmand is een belangrijk aspect dat je voor ogen moet houden. Je wilt natuurlijk graag met het ganse gezin samen eten en met één bakbeurt voldoende hebben om iedereen voor een eerste maal van een goede portie te voorzien. Je rekent voor een gemiddelde eter best op zo’n 250 g frietjes per persoon. Afhankelijk van de samenstelling van je gezin kies je dus voor een friteuse met een grote of een gewone inhoud. Er is ook de mogelijkheid om te kiezen voor een mini-friteuse voor 1 persoon.

De toestellen met een dubbele frituurpan zijn ideaal om een grote groep mensen van frieten te voorzien of je kunt de tweede pan ook gebruiken om je snacks en kroketten in te bereiden. Een gewone airfryer heeft meestal de capaciteit om maximum 800 g frieten klaar te maken. De grote of XXL-modellen beschikken over een grotere inhoud en kunnen tot 1,5 kg frietjes  bereiden. Houd er wel rekening mee dat de goedkopere XXL airfryers wel aangeven dat ze een grote capaciteit hebben maar dat deze vaak niet over voldoende vermogen beschikken om de grote hoeveelheid in één keer goed krokant te bakken.

De extra’s bij een frituurpan

Bij je aankoop kun je beter even nakijken of je frituurpan voorzien is van een geurfilter. Wanneer je frites of snacks in olie gaat bakken zal er achteraf een indringende geur in de woning blijven hangen. Daarom kies je beter voor een toestel met een geurfilter die een gedeelte van de geur zal neutraliseren. De filter zal de geur echter niet volledig wegnemen en daarom gebruiken veel gezinnen hun frituurpan buiten of bijvoorbeeld in de garage. Daarnaast kun je ook kiezen voor een frituurpan met een koude zone die ervoor zorgt dat je de olie langer kunt gebruiken omdat alle bakresten naar onderen zakken waar ze niet verbranden.

De meeste toestellen zijn ook uitgerust met een temperatuurindicator die aangeeft wanneer de olie voldoende op temperatuur is om de frieten te bakken. Sommige frituurpannen beschikken over een timer die een signaal geeft wanneer je bereiding klaar is. Daarnaast zijn er ook apparaten met een ingebouwde vetfilter die ervoor zorgt dat je de olie minder snel moet verversen. De verversindicator is een lichtje dat aangeeft wanneer de olie moet worden vervangen. Een deksel met een kijkvenster om je frietjes in de gaten te houden is ook een leuke handigheid.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe maak ik een friteuse schoon?

Wanneer je kiest voor een friteuse met olie of vet, dan moet dit regelmatig worden vervangen. Als je frietvet een donkere kleur krijgt en stroperig wordt is hij hoognodig aan vervanging toe. Dit zal meestal na 5 tot 7 bakbeurten zijn naargelang het soort aardappel dat je gebruikt en of je er ook snacks en kroketjes in klaarmaakt. Na gebruik kun je best zo snel mogelijk het frituurmandje afwassen en je friteuse reinigen met een vochtige doek. Wanneer je de olie gaat verversen kun je deze in een lege fles gieten om naar de container te brengen.

Meestal zijn de losse onderdelen van een friteuse vaatwasmachinebestendig en anders kun je alles gewoon in een sopje reinigen met uitzondering van het elektrische gedeelte. Een hetelucht friteuse is eenvoudig schoon te maken door de losse onderdelen in de vaatwasmachine te stoppen. De spiraal die zich binnenin boven het mandje bevindt kan worden schoongeveegd met een zachte doek en een beetje warm water met afwasmiddel. Wanneer je het toestel op zijn kop zet kun je ook een tandenborstel gebruiken voor de moeilijk bereikbare plekjes. Deze grondige reiniging hoeft wel niet iedere keer.

Q2: Hoe werkt een hetelucht friteuse?

Een hetelucht friteuse of airfryer werkt met hete lucht die wordt opgewarmd tot ongeveer 200°C en bij sommige toestellen ook nog hoger. Door middel van een ventilator wordt deze warme lucht binnenin het toestel rond geblazen net zoals het geval is bij een heteluchtoven. Op die manier wordt de warmte gelijkmatig verdeeld waardoor alle frietjes warm worden en een krokant korstje verkrijgen. Het resultaat is afhankelijk van de aardappelsoort, de baktijd, de ingestelde temperatuur en het vermogen dat de snelheid waarmee de ventilator de warme lucht verdeeld, bepaalt.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES