Beste whisky

 

Whisky´s test van 2024

 

Kun je zo nu en dan genieten van een lekker glaasje whisky? Dan is het een goed idee om steevast op zoek te gaan naar één van de betere whisky producten. En daar willen wij jou graag bij helpen. In onze koopgids bespreken we een aantal factoren en eigenschappen die de zoektocht eveneens makkelijker kunnen maken. Echter kun je ook gelijk verder klikken naar onze top 3 waarin we de 3 best beoordeelde hedendaagse whisky producten aan jou voorstellen. Zo zou je kunnen kiezen voor de Johnnie Walker White Walker whisky die jou wordt aangeboden in een prachtige designvolle fles. Bovendien een “limited edition”. Echter blijkt ook de Glenfiddich Experimental Series een schot in de roos te zijn. Een sterk smakende whisky die werd geproduceerd in Schotland.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Whisky Reviews – Top 5

 

Ben je een liefhebber van whisky dan weet je ongetwijfeld je voorkeur. Heb je geen ervaring met het drinken van deze alcoholische drank, dan kun je ook nog niet bepalen wat voor jou de beste whisky is. We zetten een vijftal voor je op een rijtje. Dan is het voor jou makkelijker te bepalen waarop jouw keuze valt. De zeker niet onbekende Islay whisky hebben wij niet in deze selectie opgenomen.

 

 

1. Johnnie Walker White Walker

 

Eén van de meest bekende producenten is wel deze. De fles voor deze whisky is gebaseerd op de White Walkers uit de veel bekeken successerie Game of thrones. Dit is echt een collectors item. Leg de fles in de vriezer en de inhoud wordt blauw. Op de fles verschijnen de woorden “winter is here”.

Deze non-aged whisky behoort tot de categorie goedkope whisky´s maar dat kun je van de smaak niet zeggen. Die heeft tonen van karamel, vanille en fruit en een mild, zoet profiel. Uiteraard ligt de origine van deze blend whisky in Schotland. Deze whisky heeft een alcoholpercentage van 41,7%.

De review van kopers is erg lovend. Hij heeft een lekkere karamelsmaak en dat maakt deze whisky milder dan je eigenlijk zou verwachten van een whisky. Met zijn gunstige prijs en goede kwaliteit kun je zeker spreken van een top prijs-kwaliteitverhouding.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Glenfiddich Experimental Series

 

Dit is een whisky voor de liefhebber van de zeer bekende producent Glenfiddich. Natuurlijk is ook deze whisky afkomstig uit Schotland. Schotland en Ierland zijn zo ongeveer de meest bekende landen voor de productie van whisky. Je kunt hier met zijn prijs zeker niet spreken van een goedkope whisky.

Deze single malt whisky met een melange van citrus en vanille heeft een wat fruitige smaak. De afdronk is iets pittig en daarin proef je de bier hop. Het alcoholpercentage is 43% en hij wordt geleverd in een fles met 70 cc inhoud.

Door kopers die deze Schotse whisky reeds proefden, wordt hij met maar liefst 5 sterren gewaardeerd. Advies tot aankoop is dan ook erg positief. Hij wordt geroemd om zijn heerlijke en bijzondere smaak. 

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Jura Superstition

 

Een whisky afkomstig van the Isle of Jura. Een Schots eiland, ooit eens het thuis van de beroemde schrijver Orwell. Jura heeft een ruig landschap, waarbij natuurlijk ook een stevige whisky verwacht wordt. De Jura whisky variëert in smaak van zoet tot krachtig met een lekkere turfsmaak.

Deze single malt whisky heeft een rokerig smaakprofiel. Deze whisky is op turf gestookt en ook dit element vind je in de smaak terug. De prijs is zeer redelijk te noemen wanneer je je realiseert dat hij geleverd wordt in een fles met een inhoud van 1 l. Geadviseerd wordt de fles uit de zon op een droge koele plaats te bewaren.

Helaas hebben wij nog geen beoordelingen van onze klanten mogen ontvangen over deze whisky. Je mag er echter van uitgaan, dat je met een Jura whisky een prima kwaliteit in huis haalt.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Jameson 

 

Jameson whisky is al sinds 1780 één van de meest favoriete whisky´s. Als je naar de prijs kijkt, krijg je onmiddellijk het gevoel met een whisky aanbieding te maken te hebben. Deze whisky komt niet uit Schotland maar uit Ierland. Het land dat natuurlijk ook een echte whisky producent is.

Dit is een zachte whisky doordat gebruik is gemaakt van een combinatie van pure pot met grain whisky. Het maakt daarmee deze whisky geschikt om zowel puur te drinken maar ook voor een mix leent hij zich perfect. Het is één van de weinige whisky´s die niet op turf gestookt is. Het alcoholpercentage bedraagt 40% en hij wordt geleverd in een fles met een inhoud van 70cc.

Tot onze spijt mochten wij nog geen beoordelingen van klanten ontvangen over de kwaliteit van deze whisky. Mocht je hem nu toch niet super vinden, dan smaakt hij ongetwijfeld prima als een mixdrank.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Nikka Pure Malt

 

Dit is een Japanse whisky. De Japanse familie Taketsura begon ooit met een Sake brouwerij in 1733 die altijd in de familie bleef. Eén van de latere familieleden had een voorliefde voor whisky en ging in Schotland studeren. Hij leerde daar hoe hij whisky moest stoken en ging met die kennis terug naar Japan.

Deze pure malt zwart heeft een rokerig, zoet en noten smaakprofiel. Hij heeft een alcoholpercentage van 43% en wordt geleverd in flessen met een inhoud van 50 cc. In verhouding tot zijn prijs is het niet direct een goedkope whisky. Ook voor deze whisky geldt uit de zon op een droge en koele plaats bewaren.

Jammer genoeg mochten wij nog geen reviews van klanten ontvangen. Maar het leek ons zeker de moeite waard om deze Nikka in onze selectie op te nemen. Japan is niet het whiskyland bij uitstek en het lijkt ons toch de moeite waard deze whisky eens uit te proberen.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Whisky’s koopgids

 

Ben je een echte whisky verzamelaar? Of kun je zo nu en dan van een heerlijke glaasje whisky genieten? Maar wat zijn nu de beste whisky’s? En bestaat er ook zoiets als goedkope whisky’s of hebben dergelijke producten niets meer met kwaliteit te maken. Wij zoeken het graag voor jou uit. Het is daarom een goede aanbeveling om deze koopgids even rustig door te nemen. Bekijk vervolgens de verschillende soorten whisky en ga deze, op basis van de kenmerkende factoren, met elkaar vergelijken. Wie weet spot je zo nog wel een whisky aanbieding.


Wat is whisky en het gebruiksgemak

Whisky wordt beschouwd als één van de meeste bekende, en misschien ook wel populairste, sterkedranken. Toch is het niet de bedoeling om meteen de eerste de beste whisky in het winkelkarretje te leggen. Als je even rondkijkt, zul je werkelijk versteld staan van de enorme keuzemogelijkheden die er vandaag de dag zijn. Kies je voor een Single Malt whisky of toch eerder een Blended exemplaar? En wat dan met het verschil tussen Schotse, Ierse of Bourbon Whisky?

Je merkt het al, er bestaat wel degelijk meer dan één whisky. Als fervent verzamelaar kan het leuk zijn om zoveel mogelijk verschillende whisky’s in huis te halen. Ook voor mensen die dol zijn op het drinken van een goed glaasje whisky, is een whisky alvast een leuk en origineel geschenk. Het biedt hen de mogelijkheid om na een lange stressvolle werkdag even helemaal te ontspannen. Of het zorgt voor een leuke avond onder vrienden waarbij je even gezellig kunt babbelen. Kortom, redenen genoeg om een heerlijke whisky fles in huis te halen.

Deze typische sterkedrank wordt gedistilleerd uit kwalitatief gegist graanbeslag. Vervolgens wordt de whisky dan gerijpt door gebruik te maken van houten vaten. In deze koopgids gaan we graag ook verder in op het productieproces van whisky.

 

Welke soorten whisky bestaan er

In eerste instantie is het belangrijk om even stil te staan tussen de verschillende soorten whisky. En dan hebben we het niet specifiek over het verschil tussen Schotse, Ierse en Amerikaanse whisky maar veeleer over het verschil inzake het productieproces. Want geloof het of niet, maar ook in het productieproces kunnen al bepaalde verschillen optreden die de smaak, de geur en de kleur van de uiteindelijke whisky zullen bepalen.

Zo zou je kunnen kiezen voor de “grain whisky”, of in het Nederlands “graanwhisky”. Dergelijk type whisky komt tot stand doordat het gestookt wordt uit eender welk type graansoort. Vaak worden diverse graansoorten ook nog eens met elkaar gecombineerd. Denk maar aan rogge, maïs, gerst of tarwe. Door te kiezen voor de Malt Whisky kies je voor een whisky die specifiek uit gemoute gerst gestookt wordt.

Dat is wel even anders wanneer je kiest voor een Single Malt whisky. Dergelijke whisky’s worden gecreëerd in één en dezelfde distilleerderij en worden gekenmerkt door een specifieke smaak. Zo zal een Single Malt whisky die geproduceerd werd in het westen van Schotland helemaal anders smaken dan eentje uit het noorden van Schotland. Bovendien worden Single Malt whisky’s gedistilleerd door gebruik te maken van koperen potketels.

De Blended Malt whisky’s daarentegen bestaan uit diverse Malt whisky’s afkomstig van diverse distilleerderijen. Terwijl de Blended whisky veeleer diverse Malt whisky’s betreft die gecombineerd worden met graanwhisky’s.


Het rijpen van de Whisky

Je hoort het al, er is ook heel wat verschil op het gebied van het rijpingsproces. De meeste whisky soorten laat men rijpen door gebruik te maken van houten vaten. In de meeste gevallen maakt men specifiek gebruik van eiken vaten. Toch smaken niet alle whisky’s gerijpt in eikenhouten vaten hetzelfde. En dat heeft voornamelijk te maken met het product dat voorheen in de eiken vaten werd gerijpt. Zo worden vaten van Sherry gebruikt die de whisky een zoete ondertoon bieden. Maar evengoed vaten van Madeira en Port behoren tot de mogelijkheden. In zeldzame gevallen maakt men gebruik van koperen potketels.

 

Design, verpakking en mogelijke prijskaartje

Heel wat gebruikers hechten bovendien ook belang aan het design en het ontwerp van de whisky fles evenzeer als aan de verpakking ervan. Het oog wil uiteindelijk ook wat en zeker voor verzamelaars kan dit de doorslag geven om een product al dan niet aan te kopen. Het spreekt voor zich dat een uniek en apart design vaak tot een hoger prijskaartje zal leiden. Uiteraard kunnen er zich altijd aanbiedingen of leuke promoties voordoen. Zoals een leuke glazenset bij aankoop van een iets duurdere whisky fles. Houd hier zoveel mogelijk rekening mee tijdens de zoektocht.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES