6 beste Inbouwovens Test van 2024

 

Beste inbouwovens – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als je oven aan vernieuwing toe is of je gaat een nieuwe keuken installeren, dan kun je meteen kiezen voor een mooie inbouwoven. De nieuwe inbouwovens zijn veel efficiënter, veelzijdiger en sneller dan oudere ovens. Deze nieuwe functies kunnen soms overweldigend zijn waardoor het niet gemakkelijk is om de juiste keuze te maken. We hebben voor jou 3 exemplaren uitgezocht om eens de voor- en nadelen te bekijken. Je hebt bijvoorbeeld de AEG KMS361000M  inbouw combi-oven waarbij de functies van een oven en een magnetron worden gecombineerd. Daarnaast is er de Bosch HBA534BS0 – Serie 4 inbouwoven die ook een goede keuze zou kunnen zijn omdat hij een heel voordelige prijs heeft.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste inbouwovens (Reviews) van 2024

 

Bij de aankoop van een nieuwe inbouwoven kom je voor heel wat belangrijke keuzes te staan. Kies je voor een inbouwoven met magnetron of wil je liever meteen een grote inbouwoven van 90 cm hoog die bovendien over alle mogelijke functies beschikt? Enkele hobbykoks hebben ons advies gegeven en hebben geholpen om deze lijst met topproducten samen te stellen. Neem even de tijd om alle toestellen eens grondig te bekijken alvorens je er de beste inbouwoven uitkiest die het meest aan je verlangens voldoet.

 

1. AEG KMS361000M Inbouw combi-oven met 3 inschuifhoogtes

 

De inbouwoven van AEG is eigenlijk een combi-oven die de functies van een heteluchtoven en een magnetron combineert. De primaire functies van deze inbouw combi-oven zijn de ovenfuncties waardoor je de heerlijkste ovenschotels, broden en taarten kunt bakken.

Daarnaast heeft de magnetronfunctie een vermogen van 1000 Watt die perfect kan worden gebruikt om restjes op te warmen en voedingswaren te ontdooien. Bovendien biedt de inbouwoven met een inhoud van 43 liter voldoende ruimte om meerdere gerechten tegelijk te bereiden. Alles wordt trouwens gelijkmatig gegaard met de regelbare temperatuur tussen 30 en 230°C en de geavanceerde ventilatortechnologie.

Door zijn compacte formaat neemt deze inbouw-oven met een hoogte van 45 cm maar weinig ruimte in beslag waardoor hij ideaal is om in een kleinere keuken te integreren. Hij is trouwens voorzien van overzichtelijke display waar je de temperatuuraanduiding en de tijd kunt aflezen en waarbij ook aan een timer werd gedacht die hem automatisch in- en uit gaat schakelen. In de reviews zien we dat de klanten tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen: 

Ruimtebesparend: de oven heeft een inbouwhoogte van 45 cm en combineert een heteluchtoven en een magnetron in één toestel.

Inhoud: het apparaat heeft een inhoud van 43 liter waardoor je gemakkelijk meerdere gerechten tegelijk kunt bereiden.

Vermogen: de magnetronfunctie heeft een vermogen van 1000 Watt terwijl de oven met zijn 1900 Watt snel zijn temperatuur zal halen die tussen 30 en 230°C kan worden ingesteld.

Gebruiksvriendelijk: een handig display heeft de temperatuurinstelling en de tijdsindicatie weer en daarnaast is hij voorzien van een timer die de oven automatisch in- en uit gaat schakelen.

 

Nadelen:

Geen draaiplateau: de inbouwoven beschikt niet over een draaiplateau waardoor bij gebruik van de magnetron niet alles gelijkmatig wordt verwarmd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Bosch HBA534BS0 Serie 4 Inbouwoven met 3D hetelucht en 5 inschuifhoogtes

 

De Bosch inbouwoven staat momenteel in de aanbieding waardoor hij meteen in de goedkope prijsklasse terechtkomt en zo tot de populairste toestellen behoort die je ook met een beperkt budget kunt aankopen. Deze oven heeft trouwens een inhoud van 71 liter en een formaat van 59,5 x 59,4 x 54,8 cm waardoor hij in de meeste standaardkeukens zonder probleem kan worden ingebouwd.

Bovendien zorgt de 3D heteluchttechnologie ervoor dat de 5 inschuifhoogtes een gelijkmatige warmteverdeling krijgen zodat alle voedingswaren optimaal worden bereid. Dankzij zijn vermogen van 3500 Watt bereikt hij trouwens snel zijn maximale temperatuur van 275°C waardoor de 7 verschillende ovenfuncties efficiënt hun werk kunnen doen om lekkere gerechten klaar te maken.

Daarnaast is deze oven voorzien van de ecoClean Plus coating van Siemens die tijdens het braden, grillen en bakken het schoonmaakproces eigenlijk al in gang zet zodat de oven achteraf gemakkelijk kan worden gereinigd. In de reviews zien we dat bijna alle klanten heel tevreden zijn over hun beslissing om dit toestel aan te kopen.

 

Voordelen: 

Vermogen: het apparaat heeft een vermogen van 3500 Watt waarmee hij snel zijn maximale temperatuur bereikt om je gerechten te bereiden.

Ovenfuncties: deze 3D heteluchtoven beschikt ook over een infrarood grillfunctie, pizzastand, boven- en onderwarmte, grootvlakgrill en een milde heteluchtstand zodat je de meest uiteenlopende bereidingen perfect kunt klaarmaken.

Formaat: het toestel meet 59,5 x 59,4 x 54,8 cm waardoor hij in de meeste keukens past. Zijn inhoud van 71 liter en de 5 inschuifhoogte bieden ruim de plaats om meerdere gerechten tegelijk in de oven te schuiven.

Onderhoud: hij is voorzien van een speciale ecoClean Plus coating zodat hij na gebruik heel weinig onderhoud vraagt.

 

Nadelen:

Timer: de ingebouwde timer die een signaal geeft als de bereiding klaar is zou niet luid genoeg zijn waardoor gerechten soms te lang in de oven blijven staan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Etna CM751ZT combi-oven met stoomfunctie geschikt voor onderbouw

 

Deze Etna inbouwoven combineert diverse ovenfuncties, grill- en magnetronfuncties in een compact toestel met een afmeting van 45 x 56 x 55 cm. Het formaat en de naar beneden opendraaiende deur maken hem geschikt voor onderbouw waardoor je hem gemakkelijk onder de kookplaat kunt installeren. Bovendien werd er in deze oven geen draaiplateau voorzien zodat je meer beschikbare ruimte hebt om grote ovenschalen te gebruiken.

Ondanks zijn beperkte volume van 51 liter beschikt deze oven toch over 5 inschuifhoogtes om gelijktijdig verschillende gerechten te bereiden. Het toestel beschikt trouwens over alle standaardfuncties en biedt daarnaast ook de mogelijkheid om voedingswaren te stomen. De 7 magnetronstanden en de 20 kookprogramma’s kunnen bovendien gemakkelijk op de display worden ingetoetst met een tiptoetssysteem.

Daarnaast heeft dit apparaat een magnetronvermogen van 800 Watt en een grillvermogen van 2500 Watt waardoor je niet lang hoeft te wachten voor de oven zijn maximumtemperatuur van 230°C bereikt. In de reviews kunnen we zien dat de meeste klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit toestel.

 

Voordelen:

Montage: doordat deze oven een compact formaat heeft van 45 x 56 x 55 cm met daarnaast een deur die naar beneden opendraait is hij ideaal om onder de kookplaat in te bouwen. Deze inbouwoven is trouwens ook te verkrijgen met een hoogte van 60 cm.

Vermogen: de oven heeft een grillvermogen van 2500 watt om vlot de maximale temperatuur van 230°C te halen. De magnetron beschikt over een capaciteit van 800 Watt waarmee hij in 7 verschillende standen kan worden gezet.

Inhoud: het apparaat heeft een inhoud van 51 liter en beschikt over wel 5 inschuifhoogtes zodat je diverse gerechten gelijktijdig kunt bereiden.

Ovenfuncties: hij heeft alle standaard ovenfuncties waaronder bakken, grillen, boven- en onderwarmte en hetelucht gecombineerd met de mogelijkheid om voedingswaren te stomen.

 

Nadelen: 

Bediening: het display moet worden bediend door middel van een tiptoetssysteem dat niet zo gebruiksvriendelijk blijkt te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Siemens CB634GBS3 iQ700 Oven Inbouw met Sabbat-mode

 

Siemens wordt door velen als het beste merk beschouwd voor allerhande keukenapparatuur. We merken dat deze oven dan ook het populairste toestel is die bovendien een uitstekende beoordeling kreeg met het maximum van 5 sterren.

De Siemens inbouwoven meet 45,5 x 59,4 x 54,8 cm en heeft een inhoud van 47 liter die voorzien is van 3 inschuifhoogtes om diverse gerechten samen klaar te maken. Daarnaast heeft hij een vermogen van 2990 Watt waardoor hij heel snel is opgewarmd wat meteen een pak scheelt in je energieverbruik. Hij haalt trouwens een maximumtemperatuur van 300°C zodat de 13 verschillende verwarmingssystemen efficiënt werken om de meest complexe gerechten te creëren.

Daarnaast zorgt de Sabbat-mode ervoor dat hij volledig kan worden ingesteld zodat Joodse gezinnen op vrijdag een heerlijke maaltijd op tafel kunnen zetten. De duidelijke en goed leesbare TFT-display zorgt trouwens voor een heel eenvoudige bediening. Bovendien is hij voorzien van een speciale ecoClean coating waardoor je bijzonder weinig hebt schoon te maken.

 

Voordelen: 

Formaat: het toestel meet 45,5 x 59,4 x 54,8 cm waardoor hij vrij gemakkelijk kan worden ingebouwd in elke standaardkeuken. Zijn inhoud van 47 liter heeft trouwens 3 inschuifhoogtes om meerdere gerechten te bereiden. 

Functies: deze inbouwoven heeft 13 verschillende verwarmingssystemen en een Sabbat-mode zodat hij ideaal is voor Joodse huishoudens.

Temperatuurinstelling: door zijn vermogen van 2990 Watt wordt hij snel opgewarmd tussen 40 en 300°C waardoor hij bijzonder energiezuinig is.

Onderhoud: de ecoClean coating zet het schoonmaakproces al in werking tijdens de bereiding van je schotels zodat je achteraf niet veel werk meer hebt.

 

Nadelen: 

Het prijskaartje: we merken op dat deze inbouwoven in de duurste prijsklasse valt waardoor hij minder toegankelijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Miele H 7140 BM Inbouwcombi-oven met 14 verschillende verwarmingsmethodes

 

De Miele inbouw combi-oven is een staaltje puur vakmanschap zoals we van het merk gewoon zijn. Deze veelzijdige oven heeft een inhoud van 43 liter en verdeelt zijn primaire functies over het magnetrongedeelte en de oven. Hij meet 45,5 x 56 x 59 cm en is voorzien van 3 inschuifhoogtes zodat er voldoende plaats is om meerdere gerechten tegelijk klaar te maken. 

Hij beschikt bovendien over 14 verschillende manieren van verwarmen waaronder boven- en onderwarmte, grill, circulatiegrill, braden en hetelucht Plus om alle gerechten met perfectie te bereiden. Sommige functies van de magnetron kunnen trouwens worden gecombineerd met de conventionele verwarmingstechnieken waardoor je een aanzienlijk kortere bereidingstijd bekomt.

Daarnaast is hij voorzien van een timer waarin je de gewenste tijd kunt programmeren zodat het toestel zichzelf zal uitschakelen als het gerecht klaar is. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over dit innovatieve toestel.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: deze inbouwoven beschikt over 14 verschillende verwarmingsmethodes en combineert dan ook de voordelen van zowel een oven als een magnetron.

Energiezuinig: doordat sommige verwarmingsmanieren van de oven samen met enkele magnetronfuncties worden gebruikt, is de bereidingstijd aanzienlijk verkort waardoor je minder energie verbruikt.

Display: het display is overzichtelijk en gemakkelijk te bedienen en bovendien ook voorzien van een instelbare timer zodat de oven automatisch wordt uitgeschakeld.

Formaat: hij heeft de afmetingen 45,5 x 56 x 59 cm waardoor hij het standaardformaat heeft om in elke keuken te passen.

 

Nadelen: 

De prijs: de Miele inbouw combi-oven blijkt nogal duur te zijn waardoor hij eigenlijk niet toegankelijk is voor mensen met een beperkt budget.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Inventum IOC6070GK Inbouwoven

 

Omdat de Inventum inbouwoven de laagste prijs heeft binnen onze selectie is hij heel geschikt om bijvoorbeeld als extra oven te worden gebruikt wanneer je veel gasten over de vloer hebt. Het functionele toestel is trouwens het ideale apparaat als je de keuken wilt vernieuwen zonder al te veel geld uit te geven.

De conventionele oven meet 59,5 x 59,5 x 55 cm en heeft een ruime inhoud van 70 liter met 5 inschuifhoogtes die je voldoende plaats geven om diverse gerechten te bereiden. Bovendien haalt hij gemakkelijk zijn maximale temperatuur van 250°C om de 4 ovenprogramma’s perfect te laten functioneren zodat je snel een heerlijke maaltijd op tafel  kunt zetten.

Daarnaast is deze oven voorzien van een easyClean coating waardoor hij eenvoudig kan worden gereinigd. Hij wordt trouwens geleverd met het benodigde bevestigingsmateriaal, een bakplaat en een ovenrooster zodat je hem meteen kunt installeren en van start gaan. In de reviews zien we dat hij het maximum van 5 sterren kreeg.

 

Voordelen:

Gebruiksklaar: het toestel wordt geleverd met een bakplaat, een ovenrooster en het nodige materiaal om hem onmiddellijk te kunnen installeren.

Afmetingen: hij meet 59,5 x 59,5 x 55 cm met een inhoud van 70 liter en voorzien van 5 inschuifhoogtes zodat je veel ruimte hebt om meerdere gerechten ineens klaar te maken.

Onderhoud: de inbouwoven heeft een easyClean coating die ervoor zorgt dat hij na gebruik snel met een vochtige doek kan worden gereinigd.

Energiezuinig: het toestel is zuinig in verbruik waardoor hij in de energieklasse A valt.

 

Nadelen

Beperkte mogelijkheden: we vinden het spijtig dat dit apparaat slecht over 4 verwarmingsmethodes beschikt waardoor je beperkt bent in je bereidingen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Inbouwovens Koopgids

 

Wanneer je voor een nieuwe oven kiest, zul je versteld staan van het aantal mogelijkheden die worden aangeboden. Een moderne oven is trouwens veel efficiënter om te reinigen en heeft een veel compacter formaat dan de meeste oudere ovens. Daarom geven we je graag de aanbevelingen mee die we van enkele keukenspecialisten kregen om gemakkelijker je keuze te kunnen maken. Neem even de tijd om de verschillende toestellen te vergelijken voor je een beslissing neemt. Soms zijn er ook interessante aanbiedingen te verkrijgen bij de aankoop van andere keukentoestellen.

Wat is een inbouwoven en wat zijn de voordelen

Een inbouwoven in niet meer dan een gewone oven die je in je keuken kunt inbouwen waardoor je heel veel ruimte kunt besparen. Doordat hij los staat van je kookfornuis kan hij op een perfecte hoogte in je keuken worden geïntegreerd zodat het veel veiliger is om hete gerechten uit de oven te halen. Wanneer je kiest voor een inbouwoven ben je bovendien niet meer verplicht om voor dezelfde energiebron te kiezen als je kookplaat. Zo kun je een elektrische oven zonder probleem combineren met een gas- of inductiekookplaat. Daarnaast heb je met een inbouwoven ook de mogelijkheid om meerdere ovens onder elkaar te laten inbouwen.

Je zou trouwens ook kunnen kiezen voor een inbouwoven die verschillende apparaten in één toestel combineert. Het komt heel vaak voor dat men niet over voldoende ruimte beschikt om meerdere toestellen te plaatsen waardoor je kunt kiezen voor een compact toestel die zowel de functies van een conventionele oven als die van een magnetron en/of een stoomoven aanbiedt. Een inbouwoven is trouwens veel esthetischer en functioneler dan een compleet fornuis met oven. Als het ene toestel stuk gaat moet je bovendien niet direct een volledig nieuw fornuis aankopen want je kookplaat is apart.

 

Het formaat en de montage

Voor je overgaat tot de aankoop raden we je aan om goed de maat van de beschikbare nis op te meten. De standaardhoogte van de meeste inbouwoven ligt tussen 45 en 60 cm terwijl de breedte tussen 55 en 60 cm varieert. De standaarddiepte van een nis is over het algemeen 55 cm. Wanneer je bijvoorbeeld een keuken van Ikea hebt staan of je bent van plan een dergelijke keuken te plaatsen, dan kun je beter bij dit bedrijf de gepaste toestellen kiezen omdat de standaardmaten daar helemaal anders liggen. Een inbouwoven is trouwens gemakkelijk zelf in te bouwen wanneer je met 2 personen bent.

Het toestel weegt meestal nogal zwaar waardoor het bijna onmogelijk is om deze klus alleen te klaren. In een bestaande keuken verwijder je eerst het oude toestel door hem met de schroeven los te maken zodat je er hem gemakkelijk kunt uitschuiven. Vervolgens plaats je de nieuwe oven in de vrijgekomen ruimte nadat je eerst de stekker met het stopcontact hebt verbonden. Nu kun je de oven volledig op zijn plaats schuiven en hem met de schroeven veilig vastzetten. Sommige apparaten hebben trouwens een gewone stekker en andere verbruiken meer stroom waardoor ze een Perilex stekker met 5 pinnen hebben.

De functies en het onderhoud

De verschillende functies waarover jouw oven moet beschikken kun je volledig zelf bepalen. Zo kun je kiezen voor een hetelucht inbouwoven met de standaardfuncties die bovendien ook bepaalde mogelijkheden van een magnetron aanbiedt. Je kunt ook gewoon voor een conventionele inbouw gasoven kiezen of een toestel waarmee je naast de gewone ovenfuncties eveneens voedingswaren kunt stomen. Er zijn toestellen die je vanop afstand met je mobiel kunt in- en uitschakelen en er zijn ook apparaten die gewoon alles samen combineren waardoor je alle mogelijke functies in huis hebt om de heerlijkste gerechten op tafel te zetten.

Tegenwoordig zijn de meeste ovens voorzien van een speciale coating waardoor het heel wat gemakkelijker is geworden om het toestel te reinigen. Door de coating in combinatie met de hoge temperaturen zullen de gemorste etensresten als het ware verpulveren waardoor je ze eenvoudig met een vochtige doek kunt wegvegen. Een stoomoven werkt met de hydrolyse methode om hem te reinigen waarbij stoom en reinigingsmiddel in de oven wordt geblazen dat vervolgens door de warmte zal verdampen. Bij de duurdere inbouwovens in er een geïntegreerde schoonmaakfunctie zodat je er zelfs bijna geen omkijken naar hebt.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke stekker is er nodig voor een inbouwoven?

De meeste inbouwovens hebben een hoge aansluitwaarde waardoor het niet mogelijk is om deze met een gewone stekker aan te sluiten. Meestal wordt gebruik gemaakt van een 2- of 3-fasen stekker, ook wel de Perilex stekker genoemd. Deze stekker heeft 5 pinnen en moet bijna altijd apart worden bijgekocht omdat de bedrading van elk stopcontact anders kan zijn. Er zijn trouwens ook inbouwovens met een gewone stekker die je op het normale stopcontact kunt aansluiten, maar deze ovens hebben dan meestal wel een laag vermogen.

Q2: Hoeveel kost een nieuwe inbouwoven?

De prijs van een nieuwe inbouwoven is vooral afhankelijk van het vermogen en de functies waarover hij beschikt. Wanneer je kiest voor een basistoestel met de 4 voornaamste functies en met een vermogen van 3000 Watt dan mag je rekenen op een bedrag tussen 250 en 400 euro. Voor een apparaat die over meerdere functies beschikt en een grotere capaciteit heeft betaal je al gauw tussen 400 en 800 euro. Er zijn natuurlijk nog duurdere toestellen op de markt die van nog meer gesofisticeerde mogelijkheden zijn voorzien om hem bijvoorbeeld van op afstand te kunnen bedienen.

 

Q3: Hoe wordt een inbouwoven vastgemaakt?

Een inbouwoven wordt in een daarvoor bestemde nis in je keuken ingewerkt. Wanneer je een oud toestel gaat vervangen zul je merken dat deze moet worden losgeschroefd om hem uit het keukenmeubel te halen. Omdat deze apparaten vaak nogal zwaar zijn kun je trouwens beter met 2 personen dit klusje uitvoeren. De nieuwe oven kun je nu meteen op het stopcontact aansluiten waarna je hem in de vrijgekomen nis kunt schuiven. Je hoeft nu enkel nog de schroeven links en rechts van het apparaat met een schroefmachine vast te maken en je oven zit netjes op zijn plaats.

 

Q4: Wat is de geschatte levensduur van een inbouwoven?

Naargelang de intensiteit waarmee je hem gebruikt en de manier waarop je de oven schoonmaakt is de gemiddelde levensduur ongeveer 10 jaar. Om het maximale uit je inbouwoven te halen is de gouden regel om het toestel zo goed mogelijk te onderhouden door hem na ieder gebruik te reinigen. Om ophoping, een minder efficiënt gebruik en rookontwikkeling te vermijden kun je beter de gemorste etenswaren zo snel mogelijk verwijderen van zodra de oven voldoende is afgekoeld. Gebruik ook altijd een sponsje en een mild reinigingsmiddel om de binnenkant schoon te maken.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES