7 beste koekenpannen Test van 2024

 

Beste koekenpannen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

In elke keuken hoort zeker een koekenpan om je vlees, pannenkoeken of groentjes en aardappelen heerlijk te kunnen bakken. Wanneer je naar een nieuwe koekenpan op zoek gaat, zul je al gauw merken dat er een heel ruim aanbod op de markt is. We hebben alvast 3 huidige toppers uitgezocht met hun bijhorende voor- en nadelen. Uit verschillende testen is gebleken dat je met de DeBuyer Mineral B Element Koekenpan een uitstekende aankoop doet. Hij beschikt over een natuurlijke antiaanbaklaag en is bovendien bestand tegen extreem hoge temperaturen. Daarnaast is de Tefal Hard Titanium+ Koekenpannenset, gekenmerkt door zijn duurzame antiaanbaklaag, zeker een meer dan waardig alternatief.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste koekenpannen (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een koekenpan zonder teflon waarin je bijvoorbeeld lekker vlees kunt bakken? Of gaat je voorkeur uit naar een kleine koekenpan om pannenkoekjes te bereiden? We kregen de hulp en het advies van enkele ervaren koks om deze lijst met topproducten samen te stellen. Neem even rustig de tijd om alles te bekijken alvorens je er de beste koekenpan uitkiest die aan al jouw noden voldoet.

 

1. DeBuyer Mineral B Element Koekenpan – Rond – Ø 24 cm

 

Deze koekenpan van DeBuyer blijkt de populairste variant in onze selectie te zijn. Bovendien is hij tijdelijk in de aanbieding en kun je hem aan een goedkope prijs aankopen zodat hij voor iedereen goed toegankelijk is. Deze koekenpan kent een diameter van 24 cm en is daarmee perfect voor 2 à 3 personen om lekkere stukjes vlees te bakken.

Doordat hij vervaardigd is uit oerdegelijk zuiver staal en tevens over een extra zware bodem beschikt, kun je hem op elk type warmtebron gebruiken. Wanneer je van outdoorcoocking houdt, is deze pan met zijn ergonomische handvat een echte must-have want hij kan zonder probleem op de barbecue worden geplaatst.

Daarnaast is hij voorzien van een natuurlijke antiaanbaklaag die steeds donkerder zal worden naarmate je de pan langer gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de antiaanbakbescherming zal verbeteren waardoor de pan ook functioneler wordt. In de reviews merken we dat dit product een zeer goede score van 4,6 sterren kreeg.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de koekenpan van DeBruyer kan op elke warmtebron worden aangewend, inclusief inductie. Hij kan tevens in de oven of op de barbecue worden geplaatst.

Materiaal: de volledige pan is gemaakt uit zuiver staal en beschikt over een natuurlijke antiaanbaklaag die aan functionaliteit wint naarmate je de pan langer gaat gebruiken.

Formaat: deze koekenpan heeft een doorsnede van 24 cm waardoor je zeker 2 à 3 stukken vlees lekker bruin kunt bakken.

Handvat: het handvat is ergonomisch gevormd zodat je de pan gemakkelijk kunt vastnemen.

 

Nadelen:

Antiaanbaklaag: enkele klanten merken op dat de bodem met natuurlijke antiaanbaklaag regelmatig aankoekt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Tefal Hard Titanium+ Koekenpannenset – Ø 24 & Ø 28 cm

 

De koekenpannenset van Tefal bestaat uit 2 pannen met een doorsnede van 24 en 28 cm waarin je allerlei bereidingen gelijktijdig kunt klaarmaken. De Tefal koekenpannen zijn natuurlijk voorzien van de welbekende rode Thermo-Spot die aangeeft wanneer de pan de ideale temperatuur heeft bereikt.

Doordat hij vervaardigd is uit hard titanium en tevens voorzien is van een uitstekende antiaanbaklaag, heb je zelfs geen vetstoffen nodig waardoor je de voedingswaren op een gezonde manier kunt bereiden. Daarnaast beschikt hij over een sterke roestvrijstalen bodem die de warmte optimaal verdeelt om alle ingrediënten gelijkmatig te bakken.

Verder kan de pan zonder probleem op elk type kookvuur worden gebruikt en daarnaast is hij ook ovenbestendig tot een maximumtemperatuur van 175°C om bijvoorbeeld je bereidingen langer te laten garen of te gratineren. In de reviews zien we dat de klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van deze set.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: dankzij de rode warmte indicator kun je meteen zien wanneer de pan zijn temperatuur bereikt heeft om het vlees perfect te kunnen bakken.

Materiaal: hij is gemaakt uit hard titanium en beschikt over een duurzame antiaanbaklaag zodat je geen boter of olie nodig hebt.

Krasbestendig: de sterke aanbakbescherming kent een uitstekende krasbestendigheid waardoor je er zelfs een metalen spatel in kunt gebruiken.

Formaat: de 2 koekenpannen hebben doorsnedes van 24 en 28 cm en zijn bijgevolg geschikt om voor 2 tot 4 personen vlees en andere etenswaren te bereiden.

 

Nadelen:

Vervorming: we merken op dat enkele klanten problemen hebben met de grote pan waarvan de bodem bol staat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Le Creuset Les Forgées Koekenpan – Ø28 cm – koudegreep

 

De stijlvolle koekenpan van Le Creuset wordt gekenmerkt door zijn uitstekende kwaliteit waarvoor het merk bekend staat en dat merken we ook in de reviews waar hij van bijna elke klant de maximale score kreeg.

Hij is vervaardigd uit gesmeed aluminium en voorzien van een zeer degelijke sandwichbodem waarin roestvrij staal werd verwerkt die voor een optimale warmteverdeling zorgt. Hierdoor is hij compatibel met elk type warmtebron, inclusief de inductiekookplaat. Het gebruikscomfort wordt nog extra bekrachtigd doordat de pan over een roestvrijstalen handgreep beschikt die niet heet wordt wanneer je aan het koken bent. 

Dankzij zijn PFAS-vrije antiaanbaklaag (zonder giftige stoffen), kun je bovendien op een gezonde manier koken want je hebt maar heel weinig vetstoffen nodig. Deze grote koekenpan weegt 1,7 kg en kent een ruime doorsnede van 28 cm zodat je zeker voor 4 personen vlees kunt bakken.  

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de koudegreep in roestvrij staal zorgt ervoor dat je de pan gewoon van het vuur kunt nemen zonder dat je je verbrandt.

Doorsnede: deze pan heeft een gewicht van 1,7 kg en kent een diameter van 28 cm waardoor je al een flinke hoeveelheid etenswaren kunt klaarmaken.

Warmtebron: door zijn solide sandwichbodem met roestvrij staal kan hij op elke kookplaat worden geplaatst.

Antiaanbaklaag: de degelijke antiaanbaklaag bevat geen schadelijke stoffen zodat een veilig gebruik gegarandeerd is.

 

Nadelen:

Krasgevoelig: enkele klanten merken op dat deze pan krasgevoelig is waardoor je er zeker geen metalen keukengerei in kunt gebruiken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. GreenPan Cambridge Keramische Koekenpannenset – Ø24 + Ø28 cm – PFAS-vrij

 

De GreenPan koekenpannenset is geschikt voor elke warmtebron, inclusief inductiekookplaten. Hij kan tevens in de oven worden geplaatst zodat je vlees na het dichtschroeien rustig verder kan garen. 

Deze set, bestaande uit 2 degelijke koekenpannen, wordt gekenmerkt door de standaarddoorsnedes van 24 en 28 cm waardoor je zowel kleine als grote porties kunt bereiden. Doordat ze beiden voorzien zijn van ergonomisch gevormde koudegrepen, kunnen de pannen gewoon van het vuur worden genomen zonder je te verbranden. 

Daarnaast beschikken ze over een bijzonder duurzame keramische antikleeflaag die met diamantpoeder werd versterkt waardoor de pannen krasbestendig zijn en bestand tegen metalen keukengerei. Dankzij de degelijke sandwichbodem die voor een optimale en snelle warmtegeleiding zorgt, zijn deze aluminium pannen tevens energiebesparend. In de reviews zien we dat deze set een uitstekende score kreeg met 4,9 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Compatibiliteit: deze koekenpannenset kan op elk type warmtebron worden aangewend en dankzij de ergonomische koudegrepen zijn ze ook geschikt om in de oven te zetten.

Antiaanbaklaag: doordat deze pannen een keramische antikleeflaag hebben die met diamantpoeder werd versterkt, zijn de pannen krasbestendig en heel duurzaam.

Formaat: ze hebben diameters van 24 en 28 cm zodat je meteen de meest gebruikte maten in huis hebt.

Energiebesparend: de solide sandwichbodem zorgt voor een snelle en optimale warmteverdeling waardoor je minder energie verbruikt.  

 

Nadelen:

Onderhoud: één klant merkt op dat de pannen rond de handgrepen iets moeilijker schoon te maken zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Demeyere Proline Koekenpan – Ø 28 cm – RVS 

 

Demeyere is een Belgische familieonderneming die sinds 1908 uitgegroeid is tot een bedrijf met wereldfaam. Ze worden dan ook door velen als het beste merk beschouwd voor innovatief en kwaliteitsvol roestvrijstalen keukengerei dat je in menig professionele keukens zeker kunt terugvinden.

Deze koekenpan heeft een diameter van 28 cm en is tevens beschikbaar met doorsnedes van 20, 24 en zelfs 32 cm. Hij is vervaardigd uit aluminium en roestvrij staal en bestaat uit wel 7 verschillende warmtegeleidingslagen die helemaal tot aan de bovenrand lopen. Hierdoor kent hij een uitstekende hitteverdeling die tot 50% meer bakoppervlakte creëert.

Door deze uitzonderlijke kwaliteit kun je de pan op elk type kookvuur plaatsen waaronder ook de inductiekookplaat. Deze koekenpan heeft geen antiaanbaklaag waardoor hij ideaal is om vlees mooi bruin te bakken. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen:

Gebruikscomfort: doordat de Demeyere koekenpan een innovatieve samenstelling kent, wordt de hitte tot aan de rand van de pan geleid waardoor je meer bakoppervlakte verkrijgt.

Formaten: deze pan wordt in verschillende formaten aangeboden zodat je kunt kiezen tussen doorsnedes van 20, 24, 28 en 32 cm.

Materiaal: hij bestaat uit verschillende lagen aluminium en roestvrij staal waardoor de hitte optimaal wordt verdeeld om een gelijkmatige garing te bekomen.

Kookvuur: de pan kan perfect op alle kookvuren worden aangewend waaronder ook inductie.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: we merken op dat deze pan vrij duur is zodat hij niet in elk budget past.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Bk Allround Koekenpan – 24 cm – PFAS-vrij- ook voor inductie

 

De BK koekenpan heeft de laagste prijs in onze lijst met topproducten waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is. Deze mooie eigentijdse pan is geschikt voor elk type warmtebron inclusief inductie en kan tevens in de oven worden gebruikt tot een maximale temperatuur van 223°C.

Hij is gemaakt uit roestvrij staal en wordt gekenmerkt door zijn stevige sandwichbodem die voor een snelle en gelijkmatige warmteverdeling zorgt zodat alle voedingswaren overal even gaar zijn. Dankzij zijn uitstekende PFAS-vrije antiaanbaklaag kun je probleemloos zonder olie of boter bakken waardoor deze pan ideaal is wanneer je een vetarm dieet volgt.

Daarnaast kent hij een diameter van 24 cm en weegt slechts 826 g wat hem heel goed hanteerbaar maakt. In de reviews merken we dat de meningen verdeeld zijn en dan heeft men het voornamelijk over het feit dat deze pan niet in een klein formaat beschikbaar is.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: door de uitstekende PFAS-vrije coating, hoef je in deze pan geen boter of olie te gebruiken zodat hij heel geschikt is om vetarm te bakken.

Warmtebron: hij is compatibel met alle soorten warmtebronnen en kan bijgevolg ook op inductie worden gebruikt en in een oven met maximum 230°C worden geplaatst.

Sandwichbodem: de uitstekende meerlagige sandwichbodem zorgt voor een uitstekende warmteverdeling waardoor je gerechten gelijkmatig worden gegaard.

Formaat: deze pan heeft een licht gewicht van 826 g en een doorsnede van 24 cm.

 

Nadelen:

Geen kleine koekenpan: enkele klanten maken de opmerking dat deze pan niet in een klein formaat bestaat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Fissler Protect Alux Premium zonder Deksel – Ø 20 cm

 

Deze prachtige Fissler koekenpan wordt gekenmerkt door zijn unieke Cookstar bodem die voor een optimale warmtegeleiding zorgt waardoor hij op elk type kookplaat kan worden gebruikt.

Zijn uitstekende gebruikscomfort wordt nog versterkt doordat deze bodem vormvast en energiebesparend is zodat je meteen je portemonnee én het milieu een handje helpt. Dankzij zijn sterke antikleefcoating kun je bovendien met heel weinig vetstoffen op een gezondere manier koken. Daarnaast werd hij voorzien van een hittebestendige veiligheidshandgreep waardoor je de pan van het vuur kunt nemen zonder je te verbranden.

Deze aluminium met koekenpan kent een doorsnede van 20 cm wat hem bijzonder geschikt maakt voor alleenstaanden en/of kleine gezinnen. Doordat aan de binnenkant van de pan een maatverdeling werd aangebracht, kun je de voedingswaren perfect afmeten en met de handige schenktuit kun je gemakkelijk de saus op je bord gieten. In de reviews zien we dat deze pan een uitstekende beoordeling van 5 sterren kreeg.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: hij is aan de binnenkant voorzien van een duidelijke maatverdeling om de ingrediënten af te meten en dankzij de handige schenktuit kun je zonder morsen de saus op je bord gieten.

Warmtegeleiding: de pan bezit een innovatieve Cookstar bodem die zorgt voor een uitstekende warmtegeleiding zodat je hem op elke warmtebron kunt aanwenden.

Antikleeflaag: door de degelijke antiaanbakcoating heb je heel weinig vetstoffen nodig om je voedingswaren te bereiden.

Afmeting: deze lichtgewicht koekenpan weegt slechts 386 g en kent een diameter van 20 cm.

 

Nadelen:

De prijs: we merken dat deze variant in de duurste prijsklasse valt waardoor hij niet voor iedereen toegankelijk is. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Koekenpannen Koopgids

 

Elk gezin heeft toch zeker 1 à 2 koekenpannen in de kast staan die bijna dagelijks worden gebruikt. We willen je dan ook graag de aanbeveling geven om meteen in een degelijke pan te investeren. In onze koopgids kun je heel wat informatie vinden omtrent de formaten, gebruikte materialen en voor welke warmtebronnen de pannen geschikt zijn. Neem even rustig de tijd om alle mogelijkheden in de diverse testen te vergelijken en laat de interessante aanbiedingen zeker niet zomaar aan je voorbijgaan.

Gebruiksgemak en formaat

De meeste mensen gebruiken een koekenpan om vlees, vis of eitjes te bakken maar je kunt er ook perfect pannenkoeken, groentjes en zelfs aardappelen in bereiden. Het is dus best wel handig om verschillende pannen in huis te hebben zodat je bepaalde gerechten gelijktijdig kunt klaarmaken. 

De handigste en bijgevolg best verkochte formaten worden door bijna elk merk aangeboden. Zo hebben de kleine pannen een diameter tussen 18 en 20 cm waardoor deze ideaal zijn voor alleenstaanden en tweepersoons gezinnen. De middelmatige pannen kennen een doorsnede van 22 tot 24 cm en de grote standaardpannen hebben een diameter tussen 26 tot 28 cm. 

Als je op een inductie kookplaat kookt, is het heel belangrijk dat je voor de aankoop even de omvang van je kookzones gaat bekijken. Het oppervlak van de panbodem moet namelijk perfect op de inductiezone passen om het toestel te laten functioneren. Wanneer de pan te klein of te groot is, zal er onvoldoende contact zijn waardoor het fornuis niet zal werken.

 

De compatibiliteit met de warmtebron

Wanneer je een koekenpan gaat uitkiezen is het goed om te weten welk type warmtebron je gebruikt om een optimale werking te bekomen. Het overgrote deel van de huishoudens kookt op gas, elektriciteit of halogeen en tegenwoordig kiezen de mensen ook meer en meer voor een inductiekookplaat omdat dit zeer energiezuinig is.

Echter, niet alle koekenpannen zijn voor elke warmtebron geschikt waardoor je bij je aankoopt best even controleert of de pan op jouw fornuis kan worden gebruikt. Daarnaast moet een pan aan de onderkant mooi vlak zijn zodat hij een optimale warmtegeleiding kent.

Niet geheel onbelangrijk om te weten is of de koekenpan al dan niet in de oven mag worden geplaatst. Voor sommige bereidingen moet je bijvoorbeeld je vlees eerst in de pan aanbakken waarna dit in de oven verder moet garen. Met een pan die ovenbestendig is, hoef je de etenswaren niet in een andere schaal over te hevelen en bovendien gaan er op die manier ook geen lekkere sappen verloren. Het is dus best wel handig om minstens één ovenbestendige pan in huis te hebben.

De gebruikte materialen en het onderhoud

Naast de compatibiliteit is de materiaalkeuze even belangrijk. Een pan die bijvoorbeeld vervaardigd is uit staal zal de hitte maximaal geleiden, maar is vrij zwaar wat hem minder goed hanteerbaar maakt. Een stalen koekenpan moet trouwens vooraf worden ingebrand om hem klaar te maken voor gebruik. Dergelijke pannen garanderen een zeer lange gebruiksduur en gaan soms wel levenslang mee waardoor ze een vaste waarde zijn in professionele keukens.

Daarnaast is er de metalen koekenpan die over een antiaanbaklaag beschikt. De meeste gekende varianten zijn de pannen van Tefal, Greenpan en Demeyere die een vrij licht gewicht kennen zodat je ze vlot van het vuur kunt nemen. De antikleeflaag is vaak krasbestendig, maar er zijn er ook waarin je absoluut geen metalen keukengerei mag gebruiken. Andere veel voorkomende koekenpannen zijn de zware gietijzeren pannen en exemplaren die uit roestvrij staal vervaardigd zijn.

Hoewel er bij de meeste pannen wordt vermeld dat ze vaatwasmachinebestendig zijn, willen we je toch graag adviseren om een koekenpan met de hand af te wassen. Op die manier zal de antikleeflaag langer intact blijven en er raakt geen vocht tussen de schroefbevestigingen waardoor de handgreep beter blijft vastzitten. 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke maat heeft een koekenpan?

Velen onder ons zullen zich wel eens hebben afgevraagd of de doorsnede van een pan aan de bovenkant of aan de bodem wordt gemeten. Dit is uiteraard van groot belang en zeker wanneer je op een inductiekookplaat kookt. De pan moet namelijk perfect op de omvang van de kookzone passen om een optimaal contact te bewerkstelligen en de inductiekookplaat te laten functioneren. We hebben dit even voor jou uitgezocht en alle pannen worden aan de bovenkant gemeten.

Dus als je een nieuwe pan gaat aankopen, moet je altijd een aantal centimeter minder rekenen zodat hij perfect op de kookzone aansluit. Echter, dit kan verschillen naargelang het type pan dat je uitkiest, want de ene beschikt over een gebogen rand en een andere versie heeft een rechtopstaande rand. De meeste koekenpannen worden aangeboden met standaarddoorsnedes van 20, 24 en 28 cm maar er zijn ook kleinere en grotere pannen te verkrijgen.

Q2: Hoelang gaat een koekenpan mee en waar kun je oude pannen weggooien?

De levensduur van een koekenpan is van enkele factoren afhankelijk. De algemene regel geldt dat je beter elke 5 jaar een nieuwe pan aanschaft of zelfs eerder als je merkt dat de antiaanbaklaag versleten is.

Daarnaast is het van heel groot belang om even na te denken over de gebruiksduur van de pan met Teflon laag. Als die van voor 2015 dateert, kun je hem beter meteen met het restafval weggooien want deze Teflon pannen bevatten giftige stoffen. Ook wanneer je al ettelijke keren de steel van de pan hebt moeten vastschroeven, is het tijd om naar een nieuwe pan uit te kijken.

Oude pannen (behalve Teflon) hoef je niet direct weg te gooien want je kunt ze gewoon in de Kringloopwinkel binnenbrengen zodat anderen er misschien nog plezier aan hebben. Wanneer je pan echt helemaal versleten is, kun je hem gewoon bij het restafval doen.

 

Q3: Hoe moet je een koekenpan schoonmaken?

Een koekenpan met antikleeflaag is normaal gezien heel gemakkelijk met een zachte keukenspons in een sopje schoon te maken. Hoewel de meeste pannen vaatwasmachinebestendig zijn, wordt er toch aangeraden om een pan met de hand af te wassen om een lange levensduur te garanderen. 

Aangekoekte pannen zijn soms een heel ander verhaal. Een pan met een verbrande of aangebakken bodem kun je met wat afwasmiddel en water op een zacht vuurtje zetten zodat de etensresten worden losgeweekt. Als je te kampen hebt met een hardnekkige aangebakken laag kun je eventueel een papje van baking soda en water maken. Je laat dit even goed inweken en de aangekoekte resten zullen al veel gemakkelijker kunnen worden weggeveegd.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES