6 beste Waterfilters Test van 2024

 

Beste waterfilters – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je in het bezit van een Saeco espressomachine en dringend op zoek naar kwalitatieve en duurzame waterfilters? Dan lijkt de 5x Brita Intenza Waterfilter misschien wel wat voor jou. Daarnaast zou je ook kunnen opteren voor de Jura Claris Smart Waterfilter die, zoals de naam doet vermoeden, hoofdzakelijk bedoeld is voor gebruik in de bijbehorende Jura volautomatische koffiemachines. In de tabel hieronder hebben we voor de volledigheid nog een derde product aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van voor- en nadelen. Bekijk de mogelijkheden even en wie weet zit er wel een waterfilter tussen die helemaal aan jouw verwachtingspatroon kan voldoen?

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste waterfilters (Reviews) van 2024

 

Een waterfilter voor de kraan en eventueel een aparte waterfilter voor het koffiemachine is alvast geen overbodige luxe. Toch is de keuze niet altijd even snel gemaakt vanwege het ruime, soms ietwat verwarrende aanbod. Zo kun je tegenwoordig kiezen voor een Sawyer waterfilter of een waterfilter van Berkey of opteren voor één van de diverse opties van Care Plus waterfilters, Brita of Jura Claris Smart. Om het iets makkelijker te maken, hebben we alvast 6 toppertjes voor jou klaarstaan. Bekijk ze even, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts, alvorens je er de voor jou beste waterfilter uitkiest.

 

1. 5x Brita Intenza Waterfilter, Bosch, Siemens waterfilter 00575491, Intenza, TCZ7003, TZ70003, 575491

 

Met de Brita waterfilter kies je alvast voor de geschikte combinatie tussen kwaliteit, gebruiksgemak en betaalbaarheid. Zo telt de verpakking maar liefst 5 afzonderlijke Brita Intenza waterfilters die bedoeld zijn voor gebruik in de koffiemachine. Bij correcte plaatsing zorgen ze ervoor dat de machine 100% kalkvrij blijft waardoor een verbeterde smaak en aroma kunnen worden nagestreefd.

Volgens het advies van diverse experts wordt aangeraden om de filters na elke 50 liter koffie te vervangen. Dit komt overeen met zo’n 400 kopjes gewone koffie, ruim 1000 kopjes espresso of gewoon om de 2 maanden. Zonder de verpakking kent elke afzonderlijke waterfilter een maximaal formaat van 10 x 10 x 10 cm. Let wel dat ze vooral bedoeld zijn voor de Saeco espressomachines.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten bijzonder tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit in correlatie met de gevraagde prijs. Dit resulteert dan ook in een prachtige gemiddelde eindscore van 5 sterren voor deze unieke waterfilters voor thuis.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: doordat de verpakking maar liefst 5 afzonderlijke Brita waterfilters telt, kunnen we het product tot de goedkope waterfilters rekenen.

Vervanging: er wordt aangeraden om de filters iedere 2 maanden te vervangen of na elke 50 liter koffie.

Gebruiksgemak: de filters zorgen ervoor dat de koffiemachine 100% beschermd wordt tegen eventuele kalkaanslag en daardoor een betere smaak en aroma kan vrijwaren.

 

Nadelen:

Saeco espressomachines: deze unieke waterfilters zijn voornamelijk bedoeld voor gebruik in de bekende Saeco espressomachines.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Jura Claris Smart, Waterfilter 3 stuks, Waterfilterpatroon steekbaar Claris Blue

 

Beschik je over één van de volautomatische Jura toestellen, dan zijn deze waterfilterpatronen van Jura alvast een welkome aanbeveling. Bovendien valt het prijskaartje bijzonder goed mee als je weet dat de verpakking maar liefst 3 afzonderlijke waterfilters telt waar je best wel enkele maanden mee verder kunt. Wat meteen de positieve eindbeoordeling van 4,7 sterren verklaart.

Zo blijken de Jura Claris Smart waterfilterpatronen, die overigens uit kunststof vervaardigd zijn en afgewerkt werden in een zwarte kleur, bijzonder eenvoudig te plaatsen en vervangen. Zodra de filter uitgewerkt blijkt, krijg je hiervan een melding zodat je perfect weet wanneer de filter moet vervangen worden. Gemiddeld komt dit overeen met een nieuwe filter per 2 maanden.

Kortom, dankzij de Jura waterfilters kun jij ervoor zorgen dat de bijbehorende Jura volautomatische koffiemachine 100% kalkvrij blijft. Hierdoor verbetert niet alleen de kwaliteit en duurzaamheid van de machine maar ook de smaak en het aroma van de koffie.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt maar liefst 3 afzonderlijke Jura waterfilterpatronen die bedoeld zijn voor gebruik in de daarbij behorende koffiemachines van Jura.

Behuizing: de behuizing van de waterfilters blijkt vervaardigd uit duurzaam kunststof en kan daardoor best wel wat verdragen.

Handig in gebruik: met behulp van de Jura waterfilters kun jij ervoor zorgen dat je volautomatische koffiemachine kalkvrij blijft en bovendien de smaak en het aroma van de koffie verbetert.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks de vele positieve reacties zijn er toch enkele klanten die de Jura Claris Smart waterfilter net iets te prijzig vinden. Hij behoort alsnog tot de populairste binnen dit segment.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Samsung Waterfilter samsung koelkast externe, Samsung DA29-Waterfilter, 1 Stuk

 

In tegenstelling tot de vorige 2 producten, blijkt deze filter vooral bedoeld ter ondersteuning van koelkasten, en dan meer bepaalde de Amerikaanse koelkasten van Samsung. Zo omvat de verpakking 1 originele Samsung DA29-10105J HAFEX AquaPure waterfilter HAF-EX/XAA die probleemloos in eender welke Amerikaanse koelkast van Samsung inclusief externe waterfilter, kan worden geïnstalleerd. 

De filter blijkt overigens zo’n 10 cm breed, 30 cm hoog en ruim 10 cm lang wat resulteert in een aanvaardbaar gewicht van maximaal 400 gram. Daarnaast is deze waterfilter uitvoerig getest en vervolgens gecertificeerd door het bekende NSF International waarbij de NSF/ANSI standaards 42 en 53 werden gerespecteerd.

Ondanks het feit dat het niet meteen een aanbieding betreft, lijken de meeste klanten wel degelijk overtuigd van de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. Slechts een kleine minderheid blijkt minder enthousiast over de gebruiksvriendelijkheid van deze waterfilter.

 

Voordelen:

Veiligheid: de waterfilter werd uitvoerig getest en vervolgens door NSF International beloond met een veiligheidscertificaat. Men heeft hierbij de NSF/ANSI standaards 42 en 53 gevolgd.

Toepassingsveld: de waterfilter is bedoeld voor gebruik in Amerikaanse koelkasten van Samsung met bijbehorende externe waterfilter.

Garantie: bij aankoop van deze filter wordt een garantie van maximum 1 jaar aangeboden.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: volgens een beperkt aantal klanten had de kwaliteit voor deze prijs toch wel wat beter mogen zijn.

Handleiding: houd er rekening mee dat de handleiding enkel en alleen in het Duits wordt aangeboden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. De’longhi Waterfilter, Ecam Serie, 3 stuks, Origineel waterfilter Delonghi

 

Je kunt natuurlijk ook altijd nog kiezen voor de waterfilter van De’Longhi die, net zoals heel wat andere apparaten binnen deze selectie, vooral bedoeld is om je koffiemachine in goede staat te houden. Bij correcte plaatsing zorgt de filter er namelijk voor dat eventuele kalkafzetting en aanslag weinig tot geen kans krijgen wat niet alleen de duurzaamheid van het apparaat ten goede komt maar ook de smaak van het water en bijgevolg het aroma van de uiteindelijke koffie.

Bij aankoop zul je zien dat de verpakking maar liefst 3 afzonderlijke DLSC002 waterfilters van De’Longhi telt waardoor je toch wel al enkele maanden verzekerd bent van een kalkvrij toestel. Echter raden verschillende experts aan om het koffiemachine, zelfs met gebruik van de filters, regelmatig te blijven ontkalken.

Ondanks het feit dat er toch wel 3 filters per set worden aangeboden, blijken sommige klanten het prijskaartje alsnog te duur te vinden. Desondanks lijkt de meerderheid wel overtuigd te zijn van de kwaliteit en de nauwkeurigheid waarmee de filter lijkt te werken.

 

Voordelen:

Toepassingsveld: deze filters zijn speciaal ontworpen voor gebruik in de volautomatische espressoapparaten afkomstig uit de ECAM-serie. Ze kunnen daarnaast ook van pas komen in de combi espressomachines BCO420 én BCO410.

Verpakkingsinhoud: per aankoop worden er maar liefst 3 afzonderlijke DLS C002 waterfilters aangeboden.

Handig in gebruik: de filters zijn eenvoudig te installeren en zorgen ervoor dat de koffiemachine zo goed als kalkvrij blijft. Dit verbetert de levensduur van de machine alsook de smaak van het water en het aroma van de koffie.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks het feit dat het prijskaartje wel leek mee te vallen, vinden sommige klanten het product alsnog te duur.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Siemens TZ70003, Siemens EQ Serie, Waterfilter voor koffiemachine

 

Ben je in het bezit van een Bosch en/ of Siemens koffieautomaat, dan lijkt deze Siemens TZ70003 waterfilter alvast een goede aanbeveling te zijn. Bovendien wordt hij aangeboden tegen een mooi, en misschien ook wel laagste, prijskaartje wat hem alvast een pak toegankelijker maakt. 

De waterfilter van Siemens biedt een zuiveringscapaciteit tot wel 50 liter alvorens je hem dient te vervangen. Bij normaal en correct gebruik, betekent dit dat je de filter ongeveer elke 2 maanden zult moeten vervangen. Dankzij de combinatie van zijn compacte formaat en lichte gewicht, blijkt deze filter bijzonder handzaam en uitermate praktisch om te installeren.

Kortom, wil jij ervoor zorgen dat je koffiemachine 100% kalkvrij blijft en bijgevolg een langere levensduur beschoren is? Dan is de aankoop van deze Siemens waterfilter alvast een stap in de goede richting!

 

Voordelen:

Toepassingsveld: ondanks het feit dat hij wordt aangeboden door, misschien wel het beste, merk Siemens kan hij ook dienst doen in koffiemachines van Bosch, Neff en Gaggenau.

Zuiveringscapaciteit: hij biedt een vrij hoge zuiveringscapaciteit van maar liefst 50 liter.

Handig in gebruik: dankzij deze waterfilter blijft de koffiemachine vrij van kalk wat niet alleen de duurzaamheid van de machine maar ook de smaak en het aroma van het water ten goede komt.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks het feit dat het prijskaartje wel behoorlijk leek mee te vallen, vindt een kleine minderheid het product nog steeds te duur.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. 3 X Philips Saeco CA6702/00 Waterfilter Intenza+, Gaggia Intenza+, Brita Intenza+

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke waterfilters van het bekende merk Philips-Saeco die bedoeld zijn om in de gelijknamige espressomachines te plaatsen. Op die manier blijven deze koffiemachines zo goed als kalkvrij wat resulteert in een langere levensduur van het apparaat en een beter smaak- én aromabehoud van het water.

Je zult zien dat de verpakking overigens maar liefst 3 afzonderlijke waterfiltercassettes aanbiedt die je, met behulp van het Click & Go-systeem, makkelijk en snel in de espressomachine kunt installeren. Vervolgens hoef je amper 30 seconden te wachten alvorens de filter van 10 x 10 x 10 cm, geactiveerd wordt en zijn werk doet.

Tot op heden heeft er nog maar 1 koper een reactie geplaatst bij dit type waterfilters. Zo laat de klant weten zeer tevreden te zijn over de gebruiksvriendelijke installatie en de duurzaamheid. Echter had hij/ zij toch iets meer verwacht naar de smaak van het water toe.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt maar liefst 3 afzonderlijke Philips Saeco CA6702/00 Brita Intenza+ waterfiltercassettes.

Gebruiksklaar: zodra je de waterfiltercassette in het apparaat geïnstalleerd hebt, duurt het amper 30 seconden alvorens de filter in werking treedt.

Click & Go-systeem: met behulp van het Click & Go-systeem zijn deze filters bijzonder eenvoudig in het waterreservoir van de koffiemachine te installeren.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat het prijskaartje sommige klanten weliswaar zal afschrikken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Waterfilters Koopgids

 

Schoon water zou verplicht als één van de basisvereisten beschouwd moeten worden die bijdragen aan een gezond leven. Jammer genoeg ziet de realiteit er net iets anders uit en blijkt leidingwater vooral heel wat chemicaliën te bevatten. Gelukkig kun je dit eenvoudig oplossen door gebruik van een waterfilter. Maar wat is een waterfilter nu precies en hoe werkt deze? Wanneer en vooral hoe moet je hem vervangen? In de onderstaande koopgids proberen we een antwoord te bieden op deze prangende vragen. Bekijk deze even alvorens je de verschillende waterfilters en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is het nut van een waterfilter?

Of je het nu geloven wilt of niet; ons leidingwater bevat jammer genoeg heel wat chemicaliën die allesbehalve gezond zijn voor ons lichaam en immuunsysteem. Denk maar aan stoffen zoals lood, nitraat, perchloraat tal van desinfecterende bijproducten. Met behulp van een waterfilter wordt het echter mogelijk om dergelijke vervuilende stoffen en chemicaliën aan te pakken zodat het leidingwater, dat uiteindelijk uit de kraan en in ons glas terecht komt, 100% zuiver én drinkbaar is.

Met andere woorden; een waterfilter is een handig, vaak compact en lichtgewicht apparaatje, dat in staat is om het leidingwater volledig te zuiveren en 100% veilig te maken voor gebruik. 

Daarnaast hoef je het leidingwater niet alleen te zuiveren zodat je het kunt drinken, maar werpt het eveneens zijn vruchten af op het gebied van tal van huishoudapparatuur. Zo functioneren onder andere de vaatwasmachine, wasmachine en het koffiezetapparaat op basis van leidingwater. Indien dergelijk water niet gezuiverd wordt, kan dit jammer genoeg voor heel wat kalkvorming zorgen en bijgevolg de levensduur van dergelijke apparaten aanzienlijk aantasten. Door het leidingwater zuiver te houden met behulp van een efficiënte filter, voorzie je dus ook in een betere duurzaamheid van heel wat huishoudapparatuur.

Kortom, als je bedenkt waarvoor het leidingwater zo allemaal wordt gebruikt, dan is de aanschaf van een degelijke filter snel gebeurd.

 

De werking van een waterfilter op basis van het type filter

Om het leidingwater vrij te houden van chemicaliën en sterk vervuilende stoffen, maken waterfilters gebruik van een patroonfilter of actief koolstoffilter. 

Kies je voor een waterfilter op basis van een actief koolstoffilter dan steunt het principe van de werking voornamelijk op absorptie waarbij atomen in gas, vloeistof of eender welke opgeloste vaste stof geneigd om zich meteen aan het oppervlak te gaan vasthechten. En dankzij het hoog poreuze oppervlak van actieve kool, kan 1 gram moeiteloos een absorptieoppervlak aanbieden van maar liefst 32.000 vierkante meter. Uiteraard is het oppervlak niet oneindig en kunnen er het dus niet blijvend vuildeeltjes gaan vasthouden. Dat verklaart waarom je de filters regelmatig dient te vervangen.

Patroonfilters daarentegen maken dan weer gebruik van een actief koolstoffilter met hoog absorptieoppervlak in combinatie met tal van andere technologieën die de smaak van het water moeten verbeteren. Daarbij zijn er zelfs patroonfilters waarbij het leidingwater 7 filterfasen moet doorlopen alvorens het uiteindelijk in het uiteindelijke waterreservoir belandt.

 

Wanneer moet je een waterfilter vervangen?

Zoals hiervoor reeds meermaals duidelijk is geworden, blijkt het dus uiterst belangrijk om de filters regelmatig schoon te maken en/ of te vervangen. In theorie stelt men dat de filters elke 2 tot 3 maanden moeten worden vervangen waarbij het uiteindelijke vervangingsproces amper 10 minuten van je tijd in beslag neemt.

In de praktijk is het echter afhankelijk van het vervuilingsniveau van de waterbron. Indien het leidingwater dat bij jou toekomt bijzonder zwaar vervuild is, dan dien je de filters maar beter maandelijks te vervangen.

Extra kenmerken en bijkomende tips/ aandachtspunten

Tot slot willen we nog even enkele aandachtspuntjes in de kijker zetten die misschien wel een meerwaarde kunnen betekenen in de zoektocht naar de voor jou beste waterfilter. 

Kies bij voorkeur voor een krachtige waterfilter die in staat is om maar liefst 90% aan fluoride in het leidingwater te verwijderen. Ze zijn misschien iets duurder in de aanschaf maar je bent tenminste verzekerd van een 100% veilig en drinkbaar resultaat. Daarnaast kan het eveneens handig zijn om de datum van plaatsing of vervanging op het filter te schrijven. Dit fungeert dan als herinnering zodat je perfect weet wanneer je de filter moet vervangen. Houd daarnaast ook rekening met het aantal filters, de filtersnelheid en het materiaal waaruit deze bestaat. Zo is ABS-kunststof alvast een echte aanbeveling.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Waar kun je een Brita waterfilter kopen?

Ben je op zoek naar een degelijke Brita waterfilter dan zijn er alvast heel wat verkooppunten waar ze diverse mogelijkheden aanbieden. Zo kun je, indien je de voorkeur geeft aan een fysieke winkel, misschien wel even langsgaan bij Holland & Barrett of Mediamarkt. 

Echter hoef je er vandaag niet zozeer meer de deur voor uit te gaan aangezien diverse bedrijven en winkels hun goederen, diensten en producten nu ook online aanbieden. Zo kun je op tal van bekende online websites zoals bol.com, Amazon en eBay verschillende soorten Brita filters bestellen die dan de volgende dag bij jou aan de deur geleverd worden.

Q2: Hoe werkt een Brita waterfilter?

Sinds kort bestaat eveneens de mogelijkheid om te kiezen voor een zogenaamde Brita waterfilter. En in vergelijking met de standaard waterfilters, ziet een dergelijk apparaatje er toch net iets anders uit. 

Zo is de Brita waterfilter voornamelijk bedoeld om gezond, smaakvol en veilig drinkwater te creëren. Dit doet hij op basis van harskorreltjes waardoor niet alleen de carbonaathardheid of kalk wordt aangepakt maar ook metalen zoals koper en lood probleemloos worden gereduceerd. En in combinatie met de actieve koolstof worden ook andere stoffen zoals chloor en chloorverbindingen, probleemloos verwijderd wat resulteert in smaakvol en heerlijk drinkwater.

 

Q3: Hoe vaak dien je de waterfilter te vervangen?

Met behulp van een kwalitatieve waterfilter is het mogelijk om sterk vervuild leidingwater weer helemaal zuiver te krijgen. Dit resulteert niet alleen in gezonder én smaakvoller drinkwater maar zorgt eveneens tot een algemene duurzaamheid van bepaalde apparaten waaronder de wasmachine, vaatwasser en het koffiezetapparaat.

Uiteraard dien je de filters niet zomaar aan hun lot over te laten en moet je wel rekening houden met een bepaald onderhoud. Zo wordt aangeraden om de meeste waterfilters ongeveer elke 2 tot 3 maanden volledig te vervangen. Houd er wel rekening mee dat het hier een theoretisch gemiddelde betreft en dat dit in werkelijkheid sterk kan verschillen van huishouden tot huishouden. Indien het leidingwater bijvoorbeeld sterk vervuild is, dan kan dat al een signaal zijn om de waterfilter eventueel maandelijks te vervangen.

 

Q4: Hoe lang gaat een Brita waterfilter mee?

Wanneer je de voorkeur geeft om te werken met een Brita waterfilter dan dien je uiteraard ook op de hoogte te zijn van het onderhoud. Zo raden verschillende experten en andere gebruikers aan om, indien mogelijk, het filterpatroon van de Brita waterfilter elke 4 weken te vervangen. Dat betekent dus dat je het patroon ongeveer maandelijks dient te vervangen wil je de Brita waterfilter optimaal kunnen laten werken.

Uiteraard betreft het hier een theoretische regel en blijkt dit in de praktijk ook vaak afhankelijk te zijn van andere factoren zoals de mate van vervuiling en het gebruiksgemak.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES