Beste gaskookplaten – Vergelijkingstest & Koopgids
Door te kiezen voor de Smeg SR975NGH kookplaat kies je voor een prachtige inbouw gaskookplaat die gekenmerkt wordt door maar liefst 5 afzonderlijke kookzones. Dit maakt hem alvast geschikt voor grote huishoudens. Wil je het allemaal liever wat compacter met 4 kookzones dan lijkt de Wiggo WK-GV804C gaskookplaat, inclusief een elektrische geïntegreerde vonkontsteking, een goede aanbeveling te zijn. In de tabel hieronder hebben we alvast een derde topper aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de bijbehorende voor- en nadelen. Neem rustig de tijd om de mogelijkheden te bekijken en wie weet zit er wel een gaskookplaat tussen die helemaal aan je verwachtingspatroon kan voldoen.
Vergelijkingstabel
Onze eerste keuze
De unieke Smeg gaskookplaat biedt een totaal formaat van 3,2 x 68,5 x 50 cm wat resulteert in 5 aparte kookzones. In tegenstelling tot heel wat andere kookplaten, is dit exemplaar eveneens voorzien van een wokbrander wat hem geschikt maakt voor diverse heerlijke pangerechten.
Mocht je van plan zijn om deze gaskookplaat aan het winkelmandje toe te voegen, let dan wel even op het prijskaartje. De hoge prijs verlangt natuurlijk een iets hoger budget en dat zou door sommigen wel eens als een struikelblok kunnen worden beschouwd.
De gaskookplaat is uitgerust met een snoer van 1,2 meter lang zodat het apparaat eenvoudig met het stroomnet kan worden verbonden. Dit maakt hem alvast bijzonder handig om eigenhandig te monteren zodat je eventuele installatiekosten kunt uitsparen.
De tweede keuze
De Wiggo kookplaat wordt jou aangeboden inclusief een aansluitset die geschikt is voor butaangas, een elektriciteitskabel, een degelijke 2-polige stekker en een informatieve handleiding voorzien van de nodige instructies om het apparaat correct te gebruiken.
Indien je interesse mocht hebben in deze gaskookplaat, besef dan wel dat hij niet voorzien is van een wokbrander. Dat hoeft niet per sé een nadeel te zijn maar kan door sommige klanten weliswaar als een puntje van aandacht worden gezien.
Het mag dan wel een compacte kookplaat zijn, toch ben je nog steeds verzekerd van 4 aparte kookzones. Verder hoef je je evenmin zorgen te maken over de aansluiting die eenvoudigweg op 1 fase verloopt met een maximaal vermogen tot 3,7 kW.
Overweeg ook
We sluiten deze top 3 af met de Etna KGV358RVS vrijstaande gaskookplaat die, net zoals het eerste product, voorzien is van een geïntegreerde vonkontsteking. Hij wordt verder aangevuld met een degelijke en makkelijk te onderhouden RVS vangschaal en eenvoudige bediening.
Ondanks de vele positieve reacties op deze unieke gaskookplaat, moeten we jammer genoeg toch even vermelden dat er geen gasslang wordt meegeleverd op het moment van aankoop. Dat zou een mogelijk minpuntje kunnen zijn dat leidt tot een meerkost.
Je geniet tal van praktische functies zoals een goede vlambeveiliging. Dat betekent dat je er niet voor hoeft te vrezen dat het toestel ongewenst ingeschakeld wordt zonder dat er gas aanwezig is. Verder is de plaat eenvoudig op 1 fase aan te sluiten.
5 beste gaskookplaten (Reviews) van 2024
Of je voor een inbouw gaskookplaat dan wel een vrijstaande gaskookplaat kiest, blijft een persoonlijke keuze. Net zoals de keuze voor het aantal kookzones waarbij je kunt opteren voor een compacte kookplaat met 2 of 4 pits of toch liever een grote 5 pits gaskookplaat of een gaskookplaat met 6 pits. Wij selecteerden alvast 5 topproducten waarbij we eveneens gelet hebben op de online reviews en het advies van klanten en experts. Bekijk de opties even rustig en maak voor jezelf uit of je met het beste merk naar huis gaat dan wel met het populairste en/ of laagste geprijsde apparaat uit de reeks.
- 1. Smeg SR975NGH kookplaat Ingebouwd Gaskookplaat 5 zone(s)
- 2. Wiggo WK-GV804C Gaskookplaat Geïntegreerde vonkontsteking 59 cm breed
- 3. Etna KGV358RVS Vrijstaande Gas kookplaat RVS Geïntegreerde vonkontsteking
- 4. Bosch POP6B6B10 Gaskookplaat 4 branders Gasveiligheid door thermokoppel
- 5. Whirlpool Gaskookplaat Model GOB616NB Gas-op-Glas 4-pits Wokbrander
- Gaskookplaten Koopgids
1. Smeg SR975NGH kookplaat Ingebouwd Gaskookplaat 5 zone(s)
Deze unieke Smeg gaskookplaat mag dan wel niet tot de goedkope exemplaren uit het rijtje behoren, toch lijken de meeste klanten daar niet meteen wakker van te liggen. Zo wordt niet alleen een positief advies gegeven over de kwaliteit maar eveneens over de duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid wat uiteindelijk resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.
Deze prachtige Smeg SR975NGH gaskookplaat wordt gekenmerkt door een maximale afmeting van 3,2 x 68,5 x 50 cm wat overeenkomt met maar liefst 5 aparte kookzones. Hij wordt hierbij aangevuld met een unieke wokbrander, wat hem ideaal maakt voor grote gezinnen of mensen die regelmatig vrienden en/ of familie over de vloer krijgen.
Qua aansluiting hoef je je alvast geen zorgen te maken. Zo is deze unieke ingebouwde gaskookplaat voorzien van een 1,2 meter lang snoer waarmee je hem perfect op het stroomnet kunt aansluiten. Door vervolgens gebruik te maken van de draaiknoppen, kun je deze gaskookplaat perfect bedienen.
Voordelen:
Aansluiting: dankzij het 1,2 meter lange snoer kun je deze gaskookplaat zonder problemen perfect aansluiten.
Formaat: de kookplaat wordt gekenmerkt door een maximale nisbreedte van 68,5 cm en aangevuld met een nishoogte van 3,2 cm en een nisdiepte van ongeveer 48,2 cm.
Kookzones: deze afmetingen resulteren in maar liefst 5 afzonderlijke kookzones inclusief een bijbehorende wokbrander.
Nadelen:
Budgetvriendelijk: ondanks het feit dat dit toestel voor heel wat klanten de beste gaskookplaat blijkt te zijn, zou zijn hoge prijskaartje wel eens voor ergernissen kunnen zorgen in de toekomst.
2. Wiggo WK-GV804C Gaskookplaat Geïntegreerde vonkontsteking 59 cm breed
Ben je bewust op zoek naar een leuke aanbieding tussen de vele gaskookplaten, dan raden wij jou aan om dit apparaat van Wiggo alvast even wat grondiger te bekijken. Zijn lage prijskaartje maakt hem alvast heel toegankelijk bij het grote publiek en levert ook meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,6 sterren op.
Zo zul je zien dat deze gaskookplaat een maximale afmeting kent van 8,5 x 59 x 51 cm wat resulteert in maar liefst 4 afzonderlijke kookzones. Op die manier geniet je rechtsvoor een sudderbrander van 1kW aangevuld met een normaalbrander van 1,75 kW rechtsachter. Aan de linkerkant ben je verzekerd van een sterkbrander van 3 kW linksvoor en een normaalbrander van 1,75 kW linksachter.
Naast de geëmailleerde pannendragers blijkt deze gaskookplaat eveneens voorzien van een geïntegreerde vonkonsteking én thermo-elektrische beveiliging. De aansluiting gebeurt, dankzij het 1,20 meter lange snoer, op 1 fase tot maximaal 3,7 kW. Houd er wel rekening mee dat er geen gasslang wordt meegeleverd.
Voordelen:
Verpakkingsinhoud: bij aankoop krijg je er meteen enkele belangrijke benodigdheden bij zoals een elektriciteitskabel, een 2-polige stekker, een aansluitset voor butaangas en een informatieve handleiding.
Aansluiting: de aansluiting van deze gaskookplaat gebeurt volledig op 1 fase tot maximaal 3,7 kW.
Kookzones: zijn compacte afmeting levert ondanks alles toch maar liefst 4 afzonderlijke kookzones op.
Nadelen:
Geen gasslang: jammer genoeg wordt er geen gasslang meegeleverd.
Geen wokbrander: in tegenstelling tot het vorige apparaat, is deze gaskookplaat niet voorzien van een wokbrander.
3. Etna KGV358RVS Vrijstaande Gas kookplaat RVS Geïntegreerde vonkontsteking
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor deze unieke vrijstaande Etna gaskookplaat uit duurzaam RVS én jou aangeboden tegen een vriendelijk prijskaartje. Houd er wel rekening mee dat dit apparaat, net zoals het vorige, geleverd wordt zonder gasslang. Desondanks blijken heel wat klanten nog steeds overtuigd wat gelijk resulteert in een mooie eindscore van 4,6 sterren.
Zo blijkt de Etna KGV358RVS vrijstaande kookplaat een totale afmeting van 5,7 x 58 x 52,6 cm te kennen wat overeenkomt met 4 afzonderlijke kookzones waarvan het vermogen varieert van 0,30 tot 1,75 kW. Dit geheel wordt aangevuld met een geïntegreerde vonkontsteking én een stevige RVS vangschaal.
Net zoals het vorige apparaat, dient ook deze gaskookplaat op 1 fase tot 3,7 kW te worden aangesloten met behulp van het 1,6 meter lange snoer. Kortom, een degelijke en makkelijk te bedienen gaskookplaat die, omwille van de bandstalen pandragers, voornamelijk in Nederland gebruikt kan worden.
Voordelen:
Vlambeveiliging: deze unieke gaskookplaat is voorzien van vlambeveiliging. Dat betekent dat je er niet plotseling een vlam zal opduiken zolang er ook geen gas aanwezig is.
Handig in gebruik: de gaskookplaat van Etna blijkt niet alleen voorzien van een geïntegreerde vonkontsteking maar eveneens van een RVS vangschaal.
Aansluiting: je kunt deze kookplaat eenvoudig en snel op 1 fase aansluiten met behulp van het meegeleverde snoer met stekker.
Nadelen:
Niet in België: jammer genoeg kan deze Etna gaskookplaat niet gebruikt worden in combinatie met Belgisch aardgas vanwege de bandstalen pandragers.
4. Bosch POP6B6B10 Gaskookplaat 4 branders Gasveiligheid door thermokoppel
Met de Bosch POP6B6B10 gaskookplaat kies je voor een prachtige kookplaat die je, net zoals heel wat voorgaande apparaten, via een 1 meter lang snoer kunt aansluiten. Doordat de aansluiting op 1 fase gebeurt, komt dit overeen met een maximaal vermogen tot 3,7 kW.
Verder wordt de plaat gekenmerkt door een totale afmeting van 4,5 x 59 x 52 cm wat overeenkomt in maar liefst 4 afzonderlijke kookzones. Elke kookzone is overigens gelinkt aan een bijbehorende draaiknop waarmee je het vermogen en de temperatuur eigenhandig kunt regelen. Daarnaast is deze unieke gaskookplaat met zwart glas voorzien van een snelle reiniging dankzij de afzonderlijke geëmailleerde steunen én een optimale veiligheid omwille van het thermokoppel.
Een blik op de online reviews toont gelijk aan dat heel wat kopers duidelijk tevreden zijn over hun aankoop. Zo wordt niet alleen een positief advies gegeven over de aangeboden kwaliteit maar ook over het design en het gebruiksgemak.
Voordelen:
Veiligheid: je bent voorzien van 100% gasveiligheid dankzij de aanwezigheid van het thermokoppel.
Onderhoud: het onderhoud wordt een heel pak vereenvoudigd dankzij de aparte geëmailleerde steunen.
Kookzones: deze unieke gaskookplaat biedt maar liefst 4 afzonderlijke kookzones aan en kan daardoor perfect gebruikt worden door middelgrote tot grote gezinnen.
Nadelen:
Lastig te reinigen: ondanks wat in de beschrijving vermeld staat, vindt één koper dat de gaskookplaat toch wel heel lastig te reinigen is.
5. Whirlpool Gaskookplaat Model GOB616NB Gas-op-Glas 4-pits Wokbrander
Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke gas-op-glas kookplaat die jou aangeboden wordt door Whirlpool. Jammer genoeg valt meteen op dat er nog geen online reacties werden geplaatst door klanten waardoor we vermoeden dat het om een vrij recent apparaat gaat. Echter zou het hogere prijskaartje daar ook wel eens een verklaring voor kunnen bieden.
Toch is deze unieke gaskookplaat de moeite waard om even te bestuderen. Zo wordt hij gekenmerkt door een nisbreedte van 56 cm aangevuld met een nishoogte van 4,1 cm en een nisdiepte van 49 cm wat zijn totale afmeting op 4,9 x 59 x 51 cm brengt. Dit resulteert dan ook meteen in 4 afzonderlijke kookzones met een variabel vermogen van 1000 tot 3000 Watt. In totaal kan deze gaskookplaat maar liefst 7300 Watt aan vermogen leveren onder de vorm van gas.
Verder kun je deze gaskookplaat perfect op 1 fase aansluiten dankzij het meegeleverde snoer en is hij voorzien van een ingebouwde vonkontsteking. Dit wordt aangevuld met een elektromagnetische veiligheidsinstelling, een wokbrander en een stel handige bedieningsknoppen.
Voordelen:
Bediening: de bediening van deze unieke gaskookplaat bevindt zich helemaal aan de voorzijde ter hoogte van de bedieningsknoppen.
4 branders: de gaskookplaat is voorzien van maar liefst 4 afzonderlijke branders waaronder een auxiliair brander van 1000 Watt, 2 semi-rapid branders van 1650 Watt en een rapid brander van 3000 Watt.
Handig in gebruik: de aansluiting van deze gaskookplaat is een fluitje van een cent en in een wip gebeurd dankzij het meegeleverde snoer met stekker. Verder is er ook aan de veiligheid gedacht dankzij de elektromagnetische veiligheidsinstelling.
Nadelen:
Geen gasslang: jammer genoeg wordt bij aankoop geen gasslang meegeleverd.
Geen 90 cm: indien je op zoek bent naar een gas-op-glas kookplaat van 90 cm dan is dit toestel net iets te klein.
Gaskookplaten Koopgids
In Nederland blijkt het koken op gas nog steeds bijzonder populair te zijn, wat ergens ook logisch is. Zo kun je eender welk type pan of kookpot gebruiken én blijkt de vlam makkelijk en eigenhandig te regelen. Toch willen wij jou aanraden niet zomaar de eerste de beste gaskookplaat aan te kopen. Neem de tijd om de verschillende types, formaten, mogelijkheden en ontstekingsvormen grondig te bekijken en met elkaar te vergelijken. De onderstaande koopgids zal jou daar vast en zeker verder mee op weg helpen.
Welke gaskookplaat draagt de voorkeur?
De zoektocht naar de geschikte gaskookplaat start door rekening te houden met je eigen verwachtingen en eisenpakket. Ben je op zoek naar een inbouw gaskookplaat of heb je toch liever een vrijstaand exemplaar? Hoeveel kookzones had je in gedachten en wil je deze graag vergezellen van een wokbrander of niet? Bedenk dat er heel wat mogelijkheden zijn en dat sommige gaskookplaten net iets meer functies en opties zullen aanbieden dan andere.
Zo lijkt het ons alvast een goede aanbeveling om te letten op enkele kenmerkende factoren zoals het formaat, de aansluiting, de elektrische vonkontsteking en eventueel de kleur en/ of het prijskaartje. Sommige kopers baseren hun keuze eveneens op basis van het merk. Zo zijn merken als AEG, Bosch, Inventum, Siemens en Miele vaste waarden op het gebied van huishoudapparatuur. Echter moeten Etna, Atag, Beko en Whirlpool alvast niet onder doen.
Het type gaskookplaat
De eenvoudigste manier om de zoektocht te starten is door een keuze te maken uit de verschillende types. Zo kunnen we een duidelijk onderscheid maken tussen de vrijstaande gaskookplaten enerzijds en de inbouw exemplaren anderzijds. Beide opties worden gesterkt door bepaalde voor- en nadelen die je voor jezelf tegenover elkaar zult moeten afwegen.
Zo is een vrijstaande gaskookplaat eender waar te plaatsen en bijgevolg makkelijk om mee te nemen. Handig als je er bijvoorbeeld enkele weken met de camper op uit wilt. In vergelijking met inbouw modellen zullen vrijstaande gaskookplaten vaak iets goedkoper geprijsd staan, wat ze een pak toegankelijker maakt voor het grote publiek.
Inbouw gaskookplaten daarentegen zijn bedoeld om in een kastmeubel of bestaande keukeninrichting in te bouwen. Met andere woorden, de plaats is eerder beperkt en je zult je dus moeten houden aan de beschikbare inbouwruimte. Echter werken dergelijke modellen plaatsbesparend doordat ze als het ware worden opgenomen in de keukeninrichting. Houd er wel rekening mee dat ze iets duurder in de aankoop zijn hoewel het altijd mogelijk is om leuke en aantrekkelijke aanbiedingen te spotten.
Het formaat en het aantal kookzones
Eenmaal je het type bepaald hebt, raden we aan om ook even stil te staan bij het formaat en het aantal kookzones. Om het formaat van de gaskookplaat te kunnen bepalen, is het handig om rekening te houden met de plaatsing en de beschikbare ruimte. Waar wil je de gaskookplaat installeren en welke ruimte heb je daar maximaal voor ter beschikking? Kortom, een goede opmeting is hierbij van levensnoodzakelijk belang.
Afhankelijk van het gekozen formaat kun je eveneens opteren voor meer of minder kookzones. Zo kan het aantal kookzones variëren van 1 tot maar liefst 7 afzonderlijke kookzones waarbij gaskookplaten met 4 of 5 kookzones het meest frequent lijken voor te komen. Bepaal het aantal kookzones op basis van het aantal leden waaruit je gezin bestaat en de frequentie waarmee je de gaskookplaat zult gebruiken. Bovendien hangt het aantal kookzones samen met het gebruikte aantal branders waarbij hoofd- en zijbranders kunnen onderscheiden worden.
Aansluiting, extra kenmerken en eventuele bijkomende opties
Wanneer je besluit een gaskookplaat aan te kopen, dien je ook rekening te houden met de aansluiting die gebeurt op basis van fases. Zo zijn er heel wat vrijstaande gaskookplaten die makkelijk en snel met behulp van een normale stekker op 1 fase kunnen worden aangesloten. Hierbij gaat het vaak om een maximaal vermogen tot 3,7 kW.
Echter bestaan er ook enkele gaskookplaten die je, met behulp van een al dan niet meegeleverde perilex stekker, op 2 fases dient aan te sluiten. In slechts enkele gevallen gebeurt de aansluiting op 3 fasen eveneens met behulp van een praktische perilex stekker.
Verder zul je zien dat bepaalde gaskookplaten eveneens worden aangevuld met een wokbrander en/ of elektrische vonkontsteking, wat door sommigen als een meerwaarde wordt beschouwd. Ook een timerfunctie, een stevige afdekplaat en meerdere ovens kunnen bijdragen aan het uiteindelijke comfort en gebruiksgemak. En ben je echt op zoek naar de beste van het beste, kies dan voor een gaskookplaat met panherkenning, kinderslot en startuitstel. Houd er wel rekening mee dat dergelijke kenmerken een rechtevenredige invloed zullen hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Ga daarom eventuele aanbiedingen en/ of leuke promoties alvast niet uit de weg!
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES