Beste vleesthermometers – Vergelijkingstest & Koopgids
Als fervente hobbykok wil je je vleesgerechten met een perfecte garing op tafel zetten en dan komt een vleesthermometer goed van pas. Vaak worden bereidingen op gevoel gegaard, maar bij sommige gerechten is het van essentieel belang dat je ingrediënten over de juiste temperatuur beschikken. We hebben alvast 3 toppers voor jou uitgezocht met hun bijhorende voor- en nadelen. Zo blijkt de Draadloze BBQ Thermometer bijzonder handig te zijn. Hij kan via bluetooth met een app worden verbonden om zo de kerntemperatuur van vlees, vis of gevogelte af te lezen. Daarnaast is de Meater Plus Draadloze thermometer met 2 temperatuursensoren zeker een evenwaardig alternatief.
Vergelijkingstabel
Onze eerste keuze
Deze handige draadloze vleesthermometer van Inkbird maakt via bluetooth connectie met de bijbehorende app zodat je alle metingen en instellingen op je telefoon kunt aflezen. Hij kent een vrij ruim bereik van 50 m.
Enkele klanten zijn minder tevreden over het meetbereik van dit toestel. De connectie met de bluetooth app zou wegvallen van zodra je bijvoorbeeld in huis of in het tuinhuis gaat waardoor het toestel opnieuw moet worden ingesteld.
Het praktische instrument wordt geleverd met 2 meetsondes die een lengte van 13 cm kennen. Dit maakt het mogelijk om 2 stukken vlees gelijktijdig te controleren. Hij beschikt over 8 voorgeprogrammeerde gerechten, maar je kunt hem tevens ook zelf instellen.
De tweede keuze
De thermometer van Meater wordt geleverd met een bamboehouder die tevens als laadstation voor de geïntegreerde batterij werkt. Hij wordt via bluetooth met een gratis app verbonden die de resterende bereidingstijd weergeeft.
Hoewel de meeste klanten heel tevreden zijn, merken we ook bij dit product dat enkele klanten problemen hebben met de draadloze verbinding. Wanneer de sonde zich te ver van de telefoon bevindt, wordt de connectie verbroken.
Deze uitvoering beschikt over een probe met 2 sensoren die de kerntemperatuur tot 100°C en de omgevingstemperatuur tot 275°C registreert. Op die manier kun je, indien nodig, de oven, barbecue of smoker aanpassen om een perfecte garing te bekomen.
Overweeg ook
Deze Weber vleesthermometer wordt gekenmerkt door zijn duidelijke en heldere digitale display waarop je meteen de temperatuur kunt aflezen. Bovendien kan hij heel eenvoudig worden gebruikt door de naald in het vlees te steken.
We merken op dat deze uitvoering niet vaatwasmachinebestendig is. De meetsonde met sensor is namelijk rechtstreeks op de digitale display vastgemaakt waardoor dit apparaat enkel met een vochtige doek kan worden schoongemaakt.
Deze handige thermometer kent een ruim temperatuurbereik van 300°C en is heel accuraat om de kerntemperatuur van je vlees te bepalen. Hij werkt met één batterij die in de verpakking wordt meegeleverd zodat je hem meteen kunt gebruiken.
6 beste vleesthermometers (Reviews) van 2022
Ben je op zoek naar een analoge vleesthermometer? Of wil je graag een draadloze vleesthermometer gebruiken zodat je tijdens het barbecueën bij je gasten kunt zijn? We vroegen de hulp en het advies van enkele professionele koks om deze lijst met topproducten samen te stellen. Neem even rustig de tijd om de diverse mogelijkheden te bekijken alvorens je er de beste vleesthermometer uitkiest die aan al jouw wensen voldoet.
1. Draadloze Bbq Thermometer – Barbecue Vleesthermometer – Bluetooth Met App
Deze vleesthermometer voor de BBQ van Inkbird is één van de populairste producten in onze selectie en dit blijkt ook uit de reviews waar hij een zeer goede beoordeling kreeg voor zijn prijs-kwaliteitverhouding.
De draadloze vleesthermometer, met een bereik van 50 m, blijkt een zeer handig toestel om je gerechten perfect te garen. Doordat hij gemakkelijk via bluetooth met de bijbehorende app kan worden geconnecteerd, zal de thermometer de temperatuur naar je telefoon doorsturen. Zijn gebruiksgemak wordt nog verder uitgebreid door de tijd- en temperatuurinstellingen én 8 verschillende voorgeprogrammeerde gerechten zodat je elke bereiding met de perfecte garing op tafel kunt zetten.
Daarnaast beschikt de thermometer over 2 probes met een lengte van 13 cm die beiden met het toestel kunnen worden verbonden waardoor je 2 stukken vlees tegelijk kunt controleren. Deze vleesthermometer werkt op 2 AAA batterijen die apart moeten worden aangekocht.
Voordelen:
Gebruiksvriendelijk: het toestel wordt geleverd met 2 probes waarmee je 2 verschillende stukken vlees kunt monitoren.
Bluetooth: deze vleesthermometer wordt moeiteloos met de bijbehorende app verbonden om de temperaturen op je telefoon af te lezen.
Instellingen: de tijd en temperatuur kunnen zelf worden ingevoerd én er zijn tevens 8 voorgeprogrammeerde instellingen voorzien.
Meting: hij kent een meetbereik tussen 0 en 250°C waardoor je hem zowel voor de barbecue als de oven kunt gebruiken.
Nadelen:
Bereik: enkele klanten zijn minder tevreden over de connectie met de bluetooth app die bij deze vleesthermometer hoort.
2. Meater Plus Draadloze thermometer (50m) – met laadstation
De Meater Plus vleesthermometer blijkt een zeer bekwaam toestelletje te zijn om perfect gegaarde gerechten op tafel te toveren. Hij wordt geleverd met een handige bamboehouder die tevens als laadstation dienst doet om de reeds voorziene batterij op te laden.
Deze bluetooth vleesthermometer maakt snel en eenvoudig een draadloze verbinding met de gratis app en kent een bereik van 50 meter zodat je gerust even iets anders kunt doen. Daarnaast kun je gemakkelijk de resterende bereidingstijd aflezen en zul je een signaal ontvangen om aan te geven dat je bereiding zijn vooraf ingestelde kerntemperatuur bereikt heeft.
De slimme thermometer wordt gekenmerkt door zijn meetsonde met 2 verschillende sensoren die zowel de kerntemperatuur van het gerecht tot 100°C als de omgevingstemperatuur van de oven of barbecue tot 275°C registreren. In de reviews zien we dat de meeste klanten heel tevreden zijn over de accuraatheid van dit product.
Voordelen:
Gebruiksgemak: deze vleesthermometer werkt met een gratis app waarop je de resterende bereidingstijd kunt controleren. Hij zal je tevens een seintje geven als het vlees gaar is.
Temperatuurmeting: de probe beschikt over 2 verschillende sensoren die enerzijds de kerntemperatuur tot 100°C en anderzijds de omgevingstemperatuur tot 275°C meten.
Meetbereik: hij maakt een draadloze verbinding met de bijbehorende app en kent een meetbereik van 50 m.
Voeding: de mooie bamboehouder werkt eveneens als laadstation voor de ingebouwde oplaadbare batterij.
Nadelen:
Verbinding: ook bij deze variant blijken enkele klanten problemen te hebben met de draadloze verbinding.
3. Weber® Digitale Thermometer – ovenbestendig – meetbereik tot 300°C
Weber wordt door velen als het beste merk voor barbecues en toebehoren beschouwd. Deze digitale vleesthermometer is bijzonder handig en eenvoudig te gebruiken zodat je zonder veel omwegen meteen weet of je stukje vlees naar wens gegaard is.
Het toestel is voorzien van een lange probe of meetsonde met sensor die de kerntemperatuur accuraat tot een maximumtemperatuur van 300°C zal vaststellen. Op de duidelijke afleesbare display kun je quasi meteen aflezen of je bereiding de gewenste garing bereikt heeft.
Hij kent een totale lengte van 20,32 cm en is vuurvast waardoor hij zowel voor de barbecue als in de oven kan worden aangewend. Daarnaast werkt hij met een batterij die met het apparaat wordt meegeleverd zodat je hem meteen kunt gebruiken. Deze vleesthermometer is niet vaatwasmachinebestendig en moet met een vochtige doek worden schoongemaakt. In de reviews merken we dat dit product de maximumscore van 5 sterren kreeg.
Voordelen:
Gebruiksgemak: deze Weber vleesthermometer kan zowel voor de oven als de barbecue worden gebruikt om de garing van je gerechten te controleren.
Digitaal: de digitale display geeft duidelijk en accuraat de kerntemperatuur weer zodat je je gasten een perfecte bereiding kunt voorschotelen.
Meetbereik: hij kent een maximum meetbereik tot 300°C wat veel hoger is dan de meeste andere vleesthermometers.
Voeding: deze uitvoering werkt met één batterij die in de verpakking wordt meegeleverd zodat je hem meteen in gebruik kunt nemen.
Nadelen:
Niet vaatwasmachinebestendig: de digitale thermometer is niet waterbestendig en moet met een vochtige doek worden gereinigd.
4. Barbecue thermometer / temperatuurmeter voor bbq , smoker , rookoven, pizzaoven
Deze thermometer van Ewally kent de laagste prijs in ons assortiment zodat hij in quasi elk budget past. De waterdichte thermometer kent een ruim en nauwkeurig meetbereik tussen 10 en 400°C en wordt getypeerd door zijn overzichtelijke wijzerplaat met een diameter van 60 mm.
Deze werd in diverse temperatuurzones onderverdeeld waardoor je tijdig kunt ingrijpen en de hitte in de oven, barbecue of grill kunt aanpassen zodat al je bereidingen naar wens worden gegaard. Bovendien kan het analoge instrument gemakkelijk in de barbecue, rookoven, smoker, pizzaoven of grill worden gemonteerd om de exacte binnentemperatuur te bepalen.
Hij kent namelijk een vrij lange schroefdraadlengte van 46 mm waarmee je hem in de reeds voorziene opening van je toestel kunt stoppen om hem vervolgens met de meegeleverde vleugelmoer en ring vast te maken. Bij sommige ovens of barbecues zul je zelf een gaatje van 10 mm moeten boren. In de reviews zien we dat dit product een zeer goede beoordeling van 4,7 sterren kreeg voor zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
Voordelen:
Toepassing: deze thermometer werd speciaal ontwikkeld om de binnentemperatuur in rookovens, barbecues, pizzaovens, grills of smokers te bepalen.
Montage: hij werd voorzien van een 46 mm lange schroefdraad die je eenvoudig in de daarvoor bestemde opening kunt stoppen en daarna met een vleugelmoer kunt vastmaken.
Analoog: de thermometer beschikt over een analoge wijzerplaat die in verschillende temperatuurzones is onderverdeeld om zo perfect de garing te controleren.
Meetbereik: deze uitvoering werkt bijzonder accuraat en meet de temperatuur tussen 10 en 400°C.
Nadelen:
Geen kerntemperatuur: we merken op dat je met deze thermometer niet echt de kerntemperatuur van het vlees kunt bepalen.
5. Vleesthermometer Met App Digitaal Bbq Thermometer Draadloos – Kernthermometer
Hoewel we dit niet echt als een aanbieding kunnen beschouwen, krijgt deze vleesthermometer van Mancor een goedkope prijs als je meerdere stuks aankoopt. Het handige toestel doet een accurate bepaling van de kerntemperatuur zodat je je bereiding met een perfecte garing kunt serveren.
Doordat deze draadloze thermometer in combinatie met de EasyBBQ app werkt, kun je ondertussen je gasten vermaken of de bijgerechten op tafel zetten zonder dat je constant je vlees in de gaten moet houden. De thermometer zal namelijk een signaal naar je telefoon sturen om aan te geven wanneer je bereiding zijn kerntemperatuur bereikt heeft.
Het gebruiksgemak wordt zelfs nog iets versterkt door de voorgeprogrammeerde temperaturen voor 11 verschillende soorten vlees én de diverse gaarniveaus. Deze uitvoering werd voorzien van een roestvrijstalen meetsonde en hittebestendige kabel die zonder probleem in de oven, grill of barbecue kunnen worden gebruikt. In de reviews zien merken we dat de meningen over de kwaliteit van dit product nogal verdeeld zijn.
Voordelen:
Draadloos: deze digitale vleesthermometer kan draadloos met de gratis EasyBBQ app worden verbonden.
Instellingen: je kunt dit toestel volledig zelf instellen of je kunt één van de 11 voorgeprogrammeerde waarden en gaarniveaus voor verschillende soorten vlees gebruiken.
Gebruiksvoordeel: de vleesthermometer zal een signaal naar je telefoon sturen wanneer de ingesteld kerntemperatuur bereikt is zodat je niet bij de barbecue, smoker of oven moet blijven.
Het prijskaartje: bij aankoop van meerdere stuks krijgt dit apparaat een voordeliger prijs.
Nadelen:
Bereik: enkele klanten zijn minder tevreden over de kwaliteit en connectie met de gratis app.
6. KitchenBizz Barbecuethermometer – Keukenthermometer – Vleesthermometer
Deze excellente vleesthermometer van KitchenBizz kent heel bijzondere kwaliteiten om je gerechten met een perfecte garing te serveren. Hij wordt namelijk gekenmerkt door de roterende meetsonde voor vlees, gevogelte, vis en vloeistoffen die de kerntemperatuur accuraat zal bepalen.
Daarnaast werd er tevens een roestvrijstalen gaaskabel voorzien die in de oven, grill, barbecue of rookoven kan worden geplaatst om de binnentemperatuur van het toestel te meten. Bovendien is deze kabel met zijn lengte van 117 cm lang genoeg om de temperatuur te controleren zonder dat je de oven moet openen of het deksel moet afnemen.
Het nauwkeurige meetbereik ligt tussen -50 en 300°C en wordt bijzonder snel op de duidelijke display met achtergrondverlichting weergegeven waardoor je hem tevens in het donker kunt aanwenden. Dit instrument kent een heel eenvoudige bediening en wordt geleverd met een batterij zodat je hem meteen kunt gebruiken. In de reviews zien we dat dit product een uitstekende score van 4,9 sterren kreeg.
Voordelen:
Functioneel: hij werd voorzien van een roterende meetsonde om de kerntemperatuur van vlees, vis en gevogelte te meten én een roestvrijstalen gaaskabel om de hitte in het toestel te bepalen.
Gebruiksgemak: de gaaskabel met sensor kent een lengte van 117 cm zodat je de ovendeur of het deksel van de barbecue niet moet openen.
Meetbereik: dit instrument kan heel nauwkeurig en snel de temperatuur tussen -50 en 300°C bepalen.
Bediening: deze vleesthermometer is eenvoudig te bedienen en geeft een signaal om aan te geven dat de gewenste temperatuur bereikt is.
Nadelen:
Niet vaatwasmachinebestendig: we merken op dat deze uitvoering enkel met een vochtbestendige doek kan worden schoongemaakt.
Vleesthermometers Koopgids
Als je van een sappig stukje vlees, vis of gevogelte houdt, is het een goede aanbeveling om een vleesthermometer te gebruiken zodat je de kerntemperatuur van je bereidingen kunt controleren. Maar bestaan er eigenlijk verschillende soorten vleesthermometers? En waarom hebben sommige instrumenten een snoer? Neem even rustig de tijd om onze koopgids te bekijken en alle aanbiedingen in de diverse testen te vergelijken alvorens je een keuze maakt.
Wat is het nut van een vleesthermometer
Hoewel de meeste mensen op het gevoel koken, kan het voor sommige ingrediënten vrij belangrijk zijn dat er voldoende garing is. We denken dan voornamelijk aan bepaalde soorten varkensvlees, gevogelte en vis die bacteriën kunnen bevatten waardoor je ziek kunt worden. Daarnaast hebben veel personen een voorkeur voor de bakwijze of cuisson van rundsvlees.
Niet iedereen lust namelijk zijn runderbiefstuk goed of medium gebakken maar prefereert zijn ossenhaas bleu-chaud wat op het gevoel heel moeilijk te bepalen is want aan de buitenkant kun je dit niet zien. Met een vleesthermometer kun je de exacte kerntemperatuur van je bereiding controleren zodat je perfecte gerechten kunt serveren.
Echter, een vleesthermometer kan niet alleen voor vlees, vis of gevogelte worden gebruikt. Hij kan tevens tijdens de bereiding van ovenschotels, babyvoeding, het bakken van brood of taarten en zelfs bij het frituren de ideale hulp zijn om een volmaakt gerecht op tafel te zetten.
De diverse types
Een vleesthermometer wordt gekenmerkt door de meetsonde of probe waarin een sensor zit om de temperatuur op te meten en we onderscheiden daarbij 2 verschillende soorten toestellen. De analoge vleesthermometer is de voordeligste optie en werkt bovendien zonder batterijen. Hij is voorzien van een duidelijke wijzerplaat waarop je de temperatuur gemakkelijk kunt aflezen en meestal vervaardigd uit roestvrij staal of hittebestendig kunststof zodat je hem tijdens de bereiding gewoon in je stukje vlees kunt laten zitten.
Daarnaast zijn er de digitale exemplaren die iets duurder zijn, maar veel nauwkeuriger de kerntemperatuur bepalen. Deze vleesthermometer bestaat in 2 varianten en wordt getypeerd door de digitale display die zeer duidelijk de kerntemperatuur weergeeft. Enerzijds is er de digitale thermometer waarbij de meetsonde rechtstreeks aan de display bevestigd is en gewoon als een zakmes kan worden dichtgeklapt.
Anderzijds is er het apparaat met een lang snoer zodat je de meetsonde in de oven kunt laten zitten om je braadstuk te controleren. Deze digitale instrumenten kunnen vaak via bluetooth met een app verbinding maken waardoor je het kookproces op je telefoon kunt volgen. Je kunt deze toestellen volledig naar eigen wens instellen of je gebruikt de voorgeprogrammeerde functies voor diverse voedingswaren, bakwijzen en gaartijden/gewicht.
Het temperatuurbereik en gebruik
Bij de aankoop van een vleesthermometer is het belangrijk om even het temperatuurbereik te controleren. Veel van deze instrumenten meten namelijk niet boven 200°C wat voor sommige ingrediënten ontoereikend is. Een vleesthermometer die een ruime meting tot 300 à 400°C kan uitvoeren, is de beste optie om hem bij al jouw bereidingen te kunnen aanwenden.
Als je het instrument in de barbecue gaat gebruiken, kan de temperatuur flink oplopen tot wel 300 graden. Echter, de kerntemperatuur van het vlees blijft daar ver vandaan. Voor gevogelte, vis en bepaalde vleessoorten moet je de voorgeschreven temperatuur aanhouden om maagproblemen te voorkomen. Deze kerntemperaturen kun je meestal in een app terugvinden, maar ze staan ook overal in kookboeken of op het internet vermeld.
Daarnaast hebben veel mensen een voorkeur voor de cuisson van rundsvlees. Een rosé gebakken steak kent een kerntemperatuur van 50°C en wil je liever een doorbakken biefstuk, moet je uitgaan van 65°C om hem toch nog lekker sappig te houden. Om deze kerntemperatuur te meten is het belangrijk dat de meetsonde horizontaal in het dikste gedeelte van je vlees wordt geplaatst. Als je de temperatuur van een kip wilt controleren, is het eenvoudiger om er de probe (meetsonde) verticaal in te stoppen.
Veelgestelde vragen
Q1: Hoe werkt een vleesthermometer?
Niets is zo vervelend als vlees serveren dat onvoldoende gaar is of net te veel gebakken. Met een vleesthermometer kun je de kerntemperatuur perfect controleren zodat je je gasten een smaakvolle bereiding kunt voorschotelen. Een dergelijk instrument beschikt altijd over een meetsonde of probe en deze moet in het dikste gedeelte van het vlees, vis of gevogelte worden gestopt.
Hierbij is het belangrijk dat je de sonde op enige afstand van eventuele botten plaatst om geen foutieve meting te krijgen. De thermometer zal naargelang zijn functiemogelijkheden een signaal geven wanneer de juiste garing bereikt is. Sommige toestellen kunnen trouwens volledig worden ingesteld volgens het gewicht en type ingrediënt waarvoor hij de temperatuur moet bepalen.
Q2: Hoeveel kost een vleesthermometer?
In diverse gespecialiseerde kookwinkels of online webshops kun je diverse soorten vleesthermometers vinden en net zoals bij de meeste gebruiksvoorwerpen kan de kostprijs van een vleesthermometer erg variërend zijn. Een gewone degelijke vleesthermometer kun je al aankopen voor 15 à 20 euro. Echter, er zijn ook meer geavanceerde apparaatjes op de markt die over diverse opties beschikken en vaak iets steviger zijn waardoor ze heel geschikt blijken om in een professionele keuken te gebruiken. Dit type vleesthermometers zul je vinden tussen 30 en 40 euro.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES