11 beste vleesthermometers Test van 2024

 

Beste vleesthermometers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als fervente hobbykok wil je je vleesgerechten met een perfecte garing op tafel zetten en dan komt een vleesthermometer goed van pas. Vaak worden bereidingen op gevoel gegaard, maar bij sommige gerechten is het van essentieel belang dat je ingrediënten over de juiste temperatuur beschikken. We hebben alvast 3 toppers voor jou uitgezocht met hun bijhorende voor- en nadelen. Zo blijkt de Draadloze BBQ Thermometer bijzonder handig te zijn. Hij kan via bluetooth met een app worden verbonden om zo de kerntemperatuur van vlees, vis of gevogelte af te lezen. Daartegenover staat de Mancor Vleesthermometer Digitaal die dan weer gekenmerkt wordt door de handig inklapbare meetsonde.  

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

11 beste vleesthermometers (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een analoge vleesthermometer? Of wil je graag een draadloze vleesthermometer gebruiken zodat je tijdens het barbecueën bij je gasten kunt zijn? We vroegen de hulp en het advies van enkele professionele koks om deze lijst met topproducten samen te stellen. Neem even rustig de tijd om de diverse mogelijkheden te bekijken alvorens je er de beste vleesthermometer uitkiest die aan al jouw wensen voldoet.

 

1. Draadloze Bbq Thermometer – Barbecue Vleesthermometer – Bluetooth Met App 

 

Deze vleesthermometer voor de BBQ van Inkbird is één van de populairste producten in onze selectie en dit blijkt ook uit de reviews waar hij een zeer goede beoordeling kreeg voor zijn prijs-kwaliteitverhouding.

De draadloze vleesthermometer, met een bereik van 50 m, blijkt een zeer handig toestel om je gerechten perfect te garen. Doordat hij gemakkelijk via bluetooth met de bijbehorende app kan worden geconnecteerd, zal de thermometer de temperatuur naar je telefoon doorsturen. Zijn gebruiksgemak wordt nog verder uitgebreid door de tijd- en temperatuurinstellingen én 8 verschillende voorgeprogrammeerde gerechten zodat je elke bereiding met de perfecte garing op tafel kunt zetten.

Daarnaast beschikt de thermometer over 2 probes met een lengte van 13 cm die beiden met het toestel kunnen worden verbonden waardoor je 2 stukken vlees tegelijk kunt controleren. Deze vleesthermometer werkt op 2 AAA batterijen die apart moeten worden aangekocht.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: het toestel wordt geleverd met 2 probes waarmee je 2 verschillende stukken vlees kunt monitoren.

Bluetooth: deze vleesthermometer wordt moeiteloos met de bijbehorende app verbonden om de temperaturen op je telefoon af te lezen.

Instellingen: de tijd en temperatuur kunnen zelf worden ingevoerd én er zijn tevens 8 voorgeprogrammeerde instellingen voorzien.

Meting: hij kent een meetbereik tussen 0 en 250°C waardoor je hem zowel voor de barbecue als de oven kunt gebruiken.

 

Nadelen:

Bereik: enkele klanten zijn minder tevreden over de connectie met de bluetooth app die bij deze vleesthermometer hoort.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Mancor Vleesthermometer Digitaal Inklapbaar – BBQ Thermometer Kernthermometer

 

Net zoals de eerder besproken draadloze vleesthermometer, behoort ook dit apparaatje van Mancor tot de populaire en geliefde digitale vleesthermometers uit de selectie. De vele online reviews en de bijbehorende positieve klantervaringen lijken dit alvast te bevestigen. Kortom, de moeite waard om ook de Mancor kernthermometer bbq eens even van naderbij te bekijken.

Zo kent de Mancor vleesthermometer in eerste instantie een vrij compacte – uit ABS én roestvrij staal vervaardigde – uitvoering die zich kenmerkt door een totale afmeting van 16,5 x 3,5 x 1,8 cm. Niet alleen makkelijk in gebruik maar tevens ook bijzonder handig om overal mee naartoe te nemen. De vleesthermometer bbq werkt daarbij op basis van een krachtige – overigens meegeleverde – CR2032 knoopcelbatterij waarna een ruim temperatuurbereik kan worden gegarandeerd van -50ºC tot maar liefst 300ºC of -58ºF tot ongeveer 572ºF.

De kernthermometer met bijbehorende inklapbare meetsonde is – bij correct onderhoud – in staat om de temperatuur van onder andere vlees, soep, melk en/ of groente te bepalen. Je kunt hem dan ook moeiteloos gebruiken in combinatie met een rookoven, oven, barbecue, (braad)pan of grill. 

 

Voordelen:

Multifunctioneel: een runderrollade braden met een vleesthermometer? Geen enkel probleem voor dit apparaat van Mancor. Verder is deze kernthermometer breed inzetbaar gaande van een barbecue tot een (rook)oven, grill en/ of (braad)pan.

Comfort: de Mancor vleesthermometer is voorzien van een lange inklapbare meetsonde en kan – met behulp van het bijbehorende haakje en dito magneet – makkelijk en veilig ergens worden opgeborgen.

Uitvoering: de kernthermometer werd grotendeels uit duurzaam ABS materiaal vervaardigd in combinatie met een roestvrijstalen meetsonde en kent daarbij een formaat van 16,5 x 3,5 x 1,8 cm.

Voeding: de vleesthermometer wordt aangestuurd door een krachtige CR2032 knoopcelbatterij die op het moment van aankoop gewoon wordt meegeleverd.

 

Nadelen:

Niet vaatwasserbestendig: om de duurzaamheid te vrijwaren wordt aangeraden om de vleesthermometer niet in de vaatwasser te stoppen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. MostEssential Premium Vleesthermometer – BBQ Thermometer – Kernthermometer

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een digitale draadloze vleesthermometer? Dan kunnen wij jou alvast aanraden om dit toppertje van het bekende – en misschien ook wel meteen beste – merk “MostEssential” eens even onder de loep te nemen. 

Zo zul je zien dat deze bbq vleesthermometer vervaardigd is uit duurzaam ABS materiaal en gekenmerkt wordt door een compacte lichtgewicht uitvoering wat hem bijzonder handzaam maakt in gebruik. Doordat het apparaatje steunt op 4 krachtige AA batterijen – overigens meegeleverd op het moment van aankoop – kun je geheel draadloos te werk gaan wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

De vleesthermometer is daarbij uitgerust met een helder en duidelijk leesbaar verlicht LCD display, is voorzien van een lange sonde én garandeert een ruim meetbereik van 50 tot 300ºC waarbij tot op 0,5ºC nauwkeurig te werk wordt gegaan. Het plaatje is pas helemaal compleet dankzij de geïntegreerde bieropener, de hold function en de magnetische ophangmethode. Hoewel de reviews een mooie score aantonen, lijkt een enkele koper niet geheel overtuigd van de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen:

Meetbereik: de digitale vleesthermometer kent een ruim meetbereik van 50 tot maar liefst 300ºC en werkt met een nauwkeurigheid van 0,5ºC.

Ophangmethode: doordat de draadloze vleesthermometer is uitgerust met een krachtige ingebouwde magneet, kun je hem eenvoudig aan de koelkast of ter hoogte van het aanrecht bevestigen.

Hold function: de geïntegreerde hold function maakt het mogelijk om de verschillende data – zoals bijvoorbeeld de temperatuur per vleessoort – op te slaan.

Suikerthermometer: vanwege het ruime meetbereik kun je deze vleesthermometer eveneens als suikerthermometer gebruiken.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een enkele koper is niet helemaal overtuigd van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Barbecue thermometer / temperatuurmeter voor bbq , smoker , rookoven, pizzaoven

 

Deze thermometer van Ewally kent de laagste prijs in ons assortiment zodat hij in quasi elk budget past. De waterdichte thermometer kent een ruim en nauwkeurig meetbereik tussen 10 en 400°C en wordt getypeerd door zijn overzichtelijke wijzerplaat met een diameter van 60 mm. 

Deze werd in diverse temperatuurzones onderverdeeld waardoor je tijdig kunt ingrijpen en de hitte in de oven, barbecue of grill kunt aanpassen zodat al je bereidingen naar wens worden gegaard. Bovendien kan het analoge instrument gemakkelijk in de barbecue, rookoven, smoker, pizzaoven of grill worden gemonteerd om de exacte binnentemperatuur te bepalen.

Hij kent namelijk een vrij lange schroefdraadlengte van 46 mm waarmee je hem in de reeds voorziene opening van je toestel kunt stoppen om hem vervolgens met de meegeleverde vleugelmoer en ring vast te maken. Bij sommige ovens of barbecues zul je zelf een gaatje van 10 mm moeten boren. In de reviews zien we dat dit product een zeer goede beoordeling van 4,7 sterren kreeg voor zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

 

Voordelen:

Toepassing: deze thermometer werd speciaal ontwikkeld om de binnentemperatuur in rookovens, barbecues, pizzaovens, grills of smokers te bepalen.

Montage: hij werd voorzien van een 46 mm lange schroefdraad die je eenvoudig in de daarvoor bestemde opening kunt stoppen en daarna met een vleugelmoer kunt vastmaken.

Analoog: de thermometer beschikt over een analoge wijzerplaat die in verschillende temperatuurzones is onderverdeeld om zo perfect de garing te controleren.

Meetbereik: deze uitvoering werkt bijzonder accuraat en meet de temperatuur tussen 10 en 400°C.

 

Nadelen:

Geen kerntemperatuur: we merken op dat je met deze thermometer niet echt de kerntemperatuur van het vlees kunt bepalen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Vleesthermometer Met App Digitaal Bbq Thermometer Draadloos – Kernthermometer

 

Hoewel we dit niet echt als een aanbieding kunnen beschouwen, krijgt deze vleesthermometer van Mancor een goedkope prijs als je meerdere stuks aankoopt. Het handige toestel doet een accurate bepaling van de kerntemperatuur zodat je je bereiding met een perfecte garing kunt serveren.

Doordat deze draadloze thermometer in combinatie met de EasyBBQ app werkt, kun je ondertussen je gasten vermaken of de bijgerechten op tafel zetten zonder dat je constant je vlees in de gaten moet houden. De thermometer zal namelijk een signaal naar je telefoon sturen om aan te geven wanneer je bereiding zijn kerntemperatuur bereikt heeft.

Het gebruiksgemak wordt zelfs nog iets versterkt door de voorgeprogrammeerde temperaturen voor 11 verschillende soorten vlees én de diverse gaarniveaus. Deze uitvoering werd voorzien van een roestvrijstalen meetsonde en hittebestendige kabel die zonder probleem in de oven, grill of barbecue kunnen worden gebruikt. In de reviews zien merken we dat de meningen over de kwaliteit van dit product nogal verdeeld zijn.

 

Voordelen:

Draadloos: deze digitale vleesthermometer kan draadloos met de gratis EasyBBQ app worden verbonden.

Instellingen: je kunt dit toestel volledig zelf instellen of je kunt één van de 11 voorgeprogrammeerde waarden en gaarniveaus voor verschillende soorten vlees gebruiken.

Gebruiksvoordeel: de vleesthermometer zal een signaal naar je telefoon sturen wanneer de ingesteld kerntemperatuur bereikt is zodat je niet bij de barbecue, smoker of oven moet blijven.

Het prijskaartje: bij aankoop van meerdere stuks krijgt dit apparaat een voordeliger prijs.

 

Nadelen:

Bereik: enkele klanten zijn minder tevreden over de kwaliteit en connectie met de gratis app.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. KitchenBizz Barbecuethermometer – Keukenthermometer – Vleesthermometer 

 

Deze excellente vleesthermometer van KitchenBizz kent heel bijzondere kwaliteiten om je gerechten met een perfecte garing te serveren. Hij wordt namelijk gekenmerkt door de roterende meetsonde voor vlees, gevogelte, vis en vloeistoffen die de kerntemperatuur accuraat zal bepalen. 

Daarnaast werd er tevens een roestvrijstalen gaaskabel voorzien die in de oven, grill, barbecue of rookoven kan worden geplaatst om de binnentemperatuur van het toestel te meten. Bovendien is deze kabel met zijn lengte van 117 cm lang genoeg om de temperatuur te controleren zonder dat je de oven moet openen of het deksel moet afnemen.

Het nauwkeurige meetbereik ligt tussen -50 en 300°C en wordt bijzonder snel op de duidelijke display met achtergrondverlichting weergegeven waardoor je hem tevens in het donker kunt aanwenden. Dit instrument kent een heel eenvoudige bediening en wordt geleverd met een batterij zodat je hem meteen kunt gebruiken. In de reviews zien we dat dit product een uitstekende score van 4,9 sterren kreeg.

 

Voordelen:

Functioneel: hij werd voorzien van een roterende meetsonde om de kerntemperatuur van vlees, vis en gevogelte te meten én een roestvrijstalen gaaskabel om de hitte in het toestel te bepalen.

Gebruiksgemak: de gaaskabel met sensor kent een lengte van 117 cm zodat je de ovendeur of het deksel van de barbecue niet moet openen.

Meetbereik: dit instrument kan heel nauwkeurig en snel de temperatuur tussen -50 en 300°C bepalen.

Bediening: deze vleesthermometer is eenvoudig te bedienen en geeft een signaal om aan te geven dat de gewenste temperatuur bereikt is.

 

Nadelen:

Niet vaatwasmachinebestendig: we merken op dat deze uitvoering enkel met een vochtbestendige doek kan worden schoongemaakt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Orthex Kernthermometer Digitaal

 

Ben je benieuwd of je gerechtje ook aan de binnenkant volledig gaar is? Dan is deze unieke digitale kernthermometer alvast geen overbodige luxe. De thermometer wordt jou aangeboden door het bekende merk Orthex en wordt door de meeste klanten bijzonder positief ontvangen. Slechts een enkele koper is van mening dat het product niet zo duurzaam is en snel stuk gaat.

De vleesthermometer is vervaardigd uit duurzaam kunststof en is ongeveer 8 cm breed, 8 cm hoog en 1,5 cm lang. Het enige dat je hoeft te doen is de stalen pen in het vlees, het gevogelte, het gebak of de vis te plaatsen. Bovendien is de stalen pen ovenbestendig. Geen zorgen dus indien de pen tijdens het garen mee de oven in gaat. Klem hierbij de metalen draad, die voor de verbinding met het display zorgt, gewoonweg tussen de ovendeur. Zodra de correcte temperatuur bereikt wordt, zul je hier een signaal van krijgen.

De thermometer wordt geleverd inclusief een krachtige AA batterij en biedt een maximaal meetresultaat aan van 250 graden Celsius. Indien je de gegevens in Fahrenheit wenst weer te geven dan is dat ook mogelijk. Het product doet verder ook dienst als kookwekker. Kortom, de moeite waard om het even te bekijken.

Het is niet altijd makkelijk om een degelijke vleesthermometer te kiezen uit het, toch wel bijzonder ruime assortiment. Ben je benieuwd naar dit product van Orthex? Bekijk dan de kenmerkende eigenschappen die we hieronder voor jou alvast even op een rijtje plaatsen.

 

Voordelen:

Meetbereik: deze unieke vleesthermometer wordt gekenmerkt door een vrij groot meetbereik van maximaal 250 graden Celsius. Hierbij heb je ook de optie om alle resultaten in Fahrenheit uit te drukken.

Voeding: de vleesthermometer werkt op basis van een duurzame AAA batterij die je er bij de aankoop gewoon bij krijgt.

Multifunctioneel: met dit product kies je niet alleen voor een krachtige en nauwkeurige vleesthermometer maar meteen ook voor een handige kookwekker.

Handig in gebruik: de vleesthermometer is handig om mee te werken en voorzien van een duidelijk leesbaar scherm. Op het moment dat het alarm afgaat dan weet je dat de ideale kerntemperatuur bereikt is.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: een blik op de online beoordelingen toont aan dat slechts één klant toch niet helemaal overtuigd is van de duurzaamheid van het product.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Digitale Keukenthermometer Aluminium

 

Je kunt deze thermometer van Fpp gebruiken om de temperatuur van voedsel te meten maar ook de temperatuur van een barbecue of een oven. Je kunt de temperatuur instellen en er gaat een alarm af als deze temperatuur bereikt is. Het toestel is voorzien van een hittebestendige kabel met een lengte van 100 cm.

De thermometer is geschikt voor temperaturen tot 250 graden Celsius en je kunt het ook instellen op Fahrenheit. De thermometer beschikt over een timer en dankzij de magneet aan de achterkant kun je het makkelijk aan een metalen oppervlak bevestigen.

De metingen van de temperatuur gebeuren snel en zijn precies. De kopers geven dus goed advies over de werking van dit toestel. Let wel op met de kabel want deze kan smelten bij te hoge temperaturen. Het apparaat is heel handig bij de bereiding van vlees.

Ook wanneer je kiest voor de Fpp vleesthermometer kun je zeker zijn van een uitstekend product. Het merk Fpp is misschien niet bij iedereen goed bekend, terwijl het voor andere personen dan weer zomaar het beste merk zou kunnen zijn. Laten we alvast even op zoek gaan naar de voor- en nadelen van deze vleesthermometer.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: het is een multifunctioneel apparaat waarmee je de temperatuur van een heerlijk stukje vlees kunt meten, net zoals je ook de temperatuur van een oven of zelfs een barbecue probleemloos kunt meten.

Kabel: de kabel die met het apparaat verbonden is, heeft een totale lengte van wel 100 cm en is bovendien hittebestendig.

Magneet: de vleesthermometer is voorzien van een handige magneet die zich aan de achterkant van het product bevindt. Zo kun je de vleesthermometer aan eender welk metalen oppervlak ophangen.

Handig in gebruik: het is een degelijke vleesthermometer waarop je de resultaten in Celsius of in Fahrenheit kunt aflezen. Er is ook een timer functie aanwezig.

 

Nadelen:

Kabel: echter is een kleine minderheid van de klanten niet overtuigd van de kwaliteit van de kabel die toch wel bijzonder kwetsbaar zou zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Westmark Vleesthermometer

 

Met deze vleesthermometer aanbieding van Westmark kun je de kerntemperatuur van vlees meten. Dit toestel is niet digitaal maar geeft via symbolen over de diverse vleessoorten de ideale kerntemperatuur weer. Het product heeft een lengte van 14,5 cm en een doorsnede van 5,5 cm en is vervaardigd uit roestvrij staal.

Dit product is ideaal voor personen met een beperkt budget of die gewoon niet veel geld willen uitgeven. Omdat het artikel voor een lage prijs te koop staat behoort het tot de goedkope vleesthermometers.

In de reviews lezen we vooral positieve commentaren van kopers. Het apparaat is makkelijk in gebruik en is van goede kwaliteit voor een mooie prijs. Toch zijn er enkele kopers die vinden dat de metingen niet accuraat zijn.

Het is misschien niet meteen de vleesthermometer met de laagste prijs, maar toch zul je dit product vast en zeker tussen de goedkope apparaten kunnen spotten. Het loont alvast de moeite om even op zoek te gaan naar wat nu precies de positieve en negatieve eigenschappen van de vleesthermometer zijn.

 

Voordelen:

Formaat en materiaal: deze vleesthermometer is 14,5 cm lang en ongeveer 5,5 cm dik. Verder gaat het om een duurzaam product dat volledig gemaakt is uit duurzaam en degelijke roestvrij staal.

Budget: wil je liever niet zoveel geld spenderen aan een degelijke vleesthermometer? Of beschik je over een beperkt budget? Dan is deze vleesthermometer wel degelijk ideaal voor jou.

 

Nadelen:

Niet digitaal: het is echter wel belangrijk om er rekening mee te houden dat het geen digitale vleesthermometer is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Vleesthermometer Braadthermometer RVS

 

In vergelijking met sommige andere producten dan zul je meteen het gevoel krijgen dat je hier met een vleesthermometer aanbieding te maken hebt. Het product wordt jou aangeboden en geleverd door het sterk gewaardeerde merk GS Quality Products en wordt gekenmerkt door een betaalbare prijs.

Het is een handige thermometer die je kunt gebruiken om de kerntemperatuur van je gerechten te bepalen. Vlees, groenten of vis; het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Het product is maximaal 6 cm breed, 5 cm hoog en ongeveer 15 cm lang. Het beperkte gewicht zorgt ervoor dat de thermometer comfortabel is om mee te werken. De thermometer is bovendien vervaardigd uit duurzaam RVS en kan dan ook best wel tegen een stootje.

Met een maximaal meetbereik van maar liefst 150 graden Celsius, kies je voor een degelijke vleesthermometer. Bovendien wordt alles uitgedrukt in gram. Houd er wel rekening mee dat je dit product na gebruik niet in de vaatwasmachine mag stoppen. Echter reageren de meeste klanten wel bijzonder positief.

Kies je voor deze unieke vleesthermometer? Dan kies je niet alleen voor kwaliteit maar bovenal voor gebruiksvriendelijkheid. De thermometer is bijzonder makkelijk te hanteren omwille van het compacte ontwerp en het beperkte gewicht? Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan vooral verder.

 

Voordelen:

Meetbereik: de thermometer wordt gekenmerkt door een uitgebreid meetbereik dat maar liefst 150 graden Celsius bedraagt.

Multifunctioneel: of je nu de kerntemperatuur van je stukje vlees, vis of gevogelte wilt meten of misschien toch van heerlijk gegrilde groentjes? Het is allemaal mogelijk met dit unieke product.

Materiaal: het is een duurzame en degelijke vleesthermometer die voor het grootste gedeelte uit RVS vervaardigd is. Vandaar ook de typische kleur.

 

Nadelen:

Geen vaatwas: het is belangrijk om te beseffen dat je de vleesthermometer met de hand dient schoon te maken.

Geen Fahrenheit: de meetresultaten kunnen enkel worden weergegeven in Celsius en niet in Fahrenheit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

11. Digitale Vleesthermometer BBQ Celsius of Fahrenheit

 

Ben je op zoek naar een BBQ vleesthermometer die bovendien ook nog eens draadloos functioneert? Dan zit je met dit product helemaal op het juiste spoor. De vleesthermometer wordt gekenmerkt door een totale lengte van 21 cm waarvan de meetstang ongeveer 12 cm bedraagt. Vervaardigd uit duurzaam RVS kan hij makkelijk hoge temperaturen aan en is hij na gebruik eenvoudig te reinigen.

Het apparaatje functioneert op basis van een AG13 knoopcel batterij waardoor de vleesthermometer draadloos kan worden gebruikt. Houd er wel rekening mee dat de batterijen niet worden meegeleverd en je die bijgevolg nog apart zult moeten aankopen. Eenmaal correct ingeschakeld, biedt hij een ruim meetbereik aan van -50 tot +300 graden Celsius. Wil je de meetresultaten graag in Fahrenheit bekomen, dan is ook dat geen enkel probleem.

Kortom, met deze voedselthermometer kies je echt voor een topproduct dat je kunt gebruiken tijdens het bakken, koken en barbecueën. Slechts enkele klanten blijken minder overtuigd en laten weten dat deze vleesthermometer niet geschikt is voor gebruik in de oven.

 

Voordelen:

Display: de vleesthermometer is voorzien van een handig en duidelijk leesbaar LCD display waarop de meetresultaten, in Celsius of Fahrenheit, verschijnen.

Materiaal: voor de productie van deze voedselthermometer heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van de positieve eigenschappen van RVS.

Meetbereik: indien de meetresultaten in Celsius worden weergegeven dan kan een ruim bereik van -50 tot +300 graden Celsius worden gegarandeerd.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: volgens enkele kopers zou deze vleesthermometer niet gemaakt zijn om hem in de oven te gebruiken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vleesthermometers Koopgids

 

Als je van een sappig stukje vlees, vis of gevogelte houdt, is het een goede aanbeveling om een vleesthermometer te gebruiken zodat je de kerntemperatuur van je bereidingen kunt controleren. Maar bestaan er eigenlijk verschillende soorten vleesthermometers? En waarom hebben sommige instrumenten een snoer? Neem even rustig de tijd om onze koopgids te bekijken en alle aanbiedingen in de diverse testen te vergelijken alvorens je een keuze maakt.

Wat is het nut van een vleesthermometer 

Hoewel de meeste mensen op het gevoel koken, kan het voor sommige ingrediënten vrij belangrijk zijn dat er voldoende garing is. We denken dan voornamelijk aan bepaalde soorten varkensvlees, gevogelte en vis die bacteriën kunnen bevatten waardoor je ziek kunt worden. Daarnaast hebben veel personen een voorkeur voor de bakwijze of cuisson van rundsvlees. 

Niet iedereen lust namelijk zijn runderbiefstuk goed of medium gebakken maar prefereert zijn ossenhaas bleu-chaud wat op het gevoel heel moeilijk te bepalen is want aan de buitenkant kun je dit niet zien. Met een vleesthermometer kun je de exacte kerntemperatuur van je bereiding controleren zodat je perfecte gerechten kunt serveren. 

Echter, een vleesthermometer kan niet alleen voor vlees, vis of gevogelte worden gebruikt. Hij kan tevens tijdens de bereiding van ovenschotels, babyvoeding, het bakken van brood of taarten en zelfs bij het frituren de ideale hulp zijn om een volmaakt gerecht op tafel te zetten. 

 

De diverse types

Een vleesthermometer wordt gekenmerkt door de meetsonde of probe waarin een sensor zit om de temperatuur op te meten en we onderscheiden daarbij 2 verschillende soorten toestellen. De analoge vleesthermometer is de voordeligste optie en werkt bovendien zonder batterijen. Hij is voorzien van een duidelijke wijzerplaat waarop je de temperatuur gemakkelijk kunt aflezen en meestal vervaardigd uit roestvrij staal of hittebestendig kunststof zodat je hem tijdens de bereiding gewoon in je stukje vlees kunt laten zitten.

Daarnaast zijn er de digitale exemplaren die iets duurder zijn, maar veel nauwkeuriger de kerntemperatuur bepalen. Deze vleesthermometer bestaat in 2 varianten en wordt getypeerd door de digitale display die zeer duidelijk de kerntemperatuur weergeeft. Enerzijds is er de digitale thermometer waarbij de meetsonde rechtstreeks aan de display bevestigd is en gewoon als een zakmes kan worden dichtgeklapt.

Anderzijds is er het apparaat met een lang snoer zodat je de meetsonde in de oven kunt laten zitten om je braadstuk te controleren. Deze digitale instrumenten kunnen vaak via bluetooth met een app verbinding maken waardoor je het kookproces op je telefoon kunt volgen. Je kunt deze toestellen volledig naar eigen wens instellen of je gebruikt de voorgeprogrammeerde functies voor diverse voedingswaren, bakwijzen en gaartijden/gewicht.

Het temperatuurbereik en gebruik

Bij de aankoop van een vleesthermometer is het belangrijk om even het temperatuurbereik te controleren. Veel van deze instrumenten meten namelijk niet boven 200°C wat voor sommige ingrediënten ontoereikend is. Een vleesthermometer die een ruime meting tot 300 à 400°C kan uitvoeren, is de beste optie om hem bij al jouw bereidingen te kunnen aanwenden.

Als je het instrument in de barbecue gaat gebruiken, kan de temperatuur flink oplopen tot wel 300 graden. Echter, de kerntemperatuur van het vlees blijft daar ver vandaan. Voor gevogelte, vis en bepaalde vleessoorten moet je de voorgeschreven temperatuur aanhouden om maagproblemen te voorkomen. Deze kerntemperaturen kun je meestal in een app terugvinden, maar ze staan ook overal in kookboeken of op het internet vermeld.

Daarnaast hebben veel mensen een voorkeur voor de cuisson van rundsvlees. Een rosé gebakken steak kent een kerntemperatuur van 50°C en wil je liever een doorbakken biefstuk, moet je uitgaan van 65°C om hem toch nog lekker sappig te houden. Om deze kerntemperatuur te meten is het belangrijk dat de meetsonde horizontaal in het dikste gedeelte van je vlees wordt geplaatst. Als je de temperatuur van een kip wilt controleren, is het eenvoudiger om er de probe (meetsonde) verticaal in te stoppen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een vleesthermometer?

Niets is zo vervelend als vlees serveren dat onvoldoende gaar is of net te veel gebakken. Met een vleesthermometer kun je de kerntemperatuur perfect controleren zodat je je gasten een smaakvolle bereiding kunt voorschotelen. Een dergelijk instrument beschikt altijd over een meetsonde of probe en deze moet in het dikste gedeelte van het vlees, vis of gevogelte worden gestopt.

Hierbij is het belangrijk dat je de sonde op enige afstand van eventuele botten plaatst om geen foutieve meting te krijgen. De thermometer zal naargelang zijn functiemogelijkheden een signaal geven wanneer de juiste garing bereikt is. Sommige toestellen kunnen trouwens volledig worden ingesteld volgens het gewicht en type ingrediënt waarvoor hij de temperatuur moet bepalen.

Q2: Hoeveel kost een vleesthermometer?

In diverse gespecialiseerde kookwinkels of online webshops kun je diverse soorten vleesthermometers vinden en net zoals bij de meeste gebruiksvoorwerpen kan de kostprijs van een vleesthermometer erg variërend zijn. Een gewone degelijke vleesthermometer kun je al aankopen voor 15 à 20 euro. Echter, er zijn ook meer geavanceerde apparaatjes op de markt die over diverse opties beschikken en vaak iets steviger zijn waardoor ze heel geschikt blijken om in een professionele keuken te gebruiken. Dit type vleesthermometers zul je vinden tussen 30 en 40 euro. 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES