5 beste Elektrische Kookplaten Test van 2024

 

Beste elektrische kookplaten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Bij de aankoop van een nieuwe kookplaat kom je direct voor verschillende beslissingen te staan. Zoek je een apparaat dat je in je keuken kunt inbouwen of ga je voor een vrijstaand exemplaar dat je kunt meenemen met de camper. We hebben voor jou 3 toestellen geselecteerd en met elkaar vergeleken zodoende de voor- en nadelen op een rijtje te kunnen zetten. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Severin KP 1071 – Inductie kookplaat; een 1-pits kookzone die eenvoudig op een standaard stopcontact kan worden aangesloten. Daarnaast kun je ook kiezen voor de AEG IKB64301XB;  een inbouw inductiekookplaat die maar liefst 4 verschillende kookzones telt en bijgevolg geschikt is voor een klein tot middelgroot huishouden. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste elektrische kookplaten (Reviews) van 2024

 

Bij de aankoop van een elektrische kookplaat zien we dat er een ruim aanbod is aan mogelijkheden. Zoek je een elektrische kookplaat met 2 pitten om te gebruiken als extra voor het bereiden van  een feestmaaltijd of heb je nood aan een elektrisch fornuis met een oven? We raden je aan om de 5 toppers die we voor jou hebben geselecteerd eens rustig te bekijken. Kies er de beste elektrische kookplaat uit die het dichtst aanleunt bij jou wensen. Het advies van verschillende keukenspecialisten kan een goede leidraad zijn om tot een juiste beslissing te komen.

 

1. Severin KP 1071 – Inductie kookplaat – 1-pits // Aansluiting op 1 fase (tot 3,7 kW)

 

Met de Severin KP 1071 kies je meteen voor een 1-pits elektrische kookplaat die makkelijk en snel op 1 fase tot 3,7 kW kan worden aangesloten. In tegenstelling tot heel wat andere kookplaten, kan dit exemplaar dus in eender welk standaard stopcontact worden geplugd wat zijn gebruiksgemak ten goede komt.

De inductiekookplaat van Severin kent hierbij een totale afmeting van 4,2 x 28 x 35 cm wat resulteert in een ruime kookzone met een diameter van 22 cm. Eenmaal aangesloten kan de Severin KP 1071 een ruim vermogen tot 2000 watt garanderen inclusief tal van extra’s gaande van de befaamde panherkenning tot het gebruik van de timer- en soft-touch functie en de ruime temperatuurinstelling verdeeld over maar liefst 10 standen.

De reviews tonen aan dat heel wat klanten overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding wat de mooie eindscore van 4,5 sterren verklaart. Echter, vindt een kleine minderheid wel dat het apparaat behoorlijk wat lawaai maakt.

 

Voordelen: 

Vermogen: de elektrische kookplaat kan op 1 fase tot 3,7 kW worden aangesloten en kent een ruime aansluitwaarde tot 2000 watt.

Snoer: bij aankoop van deze 1-pits inductiekookplaat wordt een 1 meter lang snoer met bijbehorende stekker meegeleverd.

Temperatuurinstelling: de kookplaat garandeert een ruime temperatuurinstelling met een bereik van 60 tot 240 graden, verdeeld over maar liefst 10 standen. 

 

Nadelen: 

Lawaai: volgens enkele klanten zou de elektrische kookplaat behoorlijk wat lawaai produceren bij gebruik.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. AEG IKB64301XB inductie kookplaat met een 2 fasen aansluiting

 

AEG wordt door velen beschouwd als het beste merk voor huishoudtoestellen met een uitstekende kwaliteit. Deze inbouw kookplaat van AEG is de populairste in zijn soort. Bovendien is dit een 4 pits toestel waardoor hij perfect kan gebruikt worden voor de dagelijkse bereiding van maaltijden voor een gemiddeld gezin.

Het apparaat heeft een automatische pandetectie waardoor hij snel zal opwarmen als een pan op de kookzone wordt geplaatst. De kookplaat van AEG heeft een totale aansluitwaarde van 7350 Watt en het is bovendien een 2 fase toestel waardoor je hem beter laat installeren door een ervaren vakman. Door de standaardafmetingen van 4,6 x 57,6 x 51,6 cm is hij geschikt om in elke keuken te plaatsen. 

Deze inductiekookplaat heeft 14 kookstanden en je kunt een gerecht extra snel bereiden door de boostfunctie te gebruiken. Daarnaast zorgt een schuifregelaar voor de juiste temperatuur per kookzone, die overigens van diameters variëren tussen 14,5 cm en 21 cm. In de reviews merken we een zeer grote tevredenheid op over de prijs en de kwaliteit van dit product. Alle klanten raden deze kookplaat zeker aan.

 

Voordelen: 

Veiligheid: het glazen gebied rondom de pan wordt niet warm enkel de kookzone. Daarnaast geeft de restwarmte-aanduiding aan welke zone al afgekoeld is en het kinderslot zorgt ervoor dat de kookplaat niet per ongeluk kan worden ingeschakeld.

Technologie: de kookplaat is voorzien van een handige functie die zorgt voor een connectie tussen je kookplaat en je afzuigkap als deze beiden over dezelfde technologie beschikken.

Boostfunctie: met de booster-functie kun je extra snel je gerecht bereiden.

Onderhoud: het oppervlak van de kookplaat is helemaal vlak en krasbestendig. De glasplaat rond de pitten blijft koel waardoor druppels of spetters gemakkelijk kunnen worden weggeveegd.



Nadelen: 

Geen netsnoer: deze kookplaat wordt geleverd zonder de benodigde 5-polige Perilex stekker.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Severin DK 1031 inductiekookplaat 2-pits met gewone stekker

 

De aanbieding van Severin is een 2 pits inductiekookplaat die keramische platen heeft met een diameter van 21 cm. De dubbele kookplaat heeft een afmeting van 4,8 x 59 x 35,5 cm en weegt 4,4 kg waardoor dit het perfecte toestel is om mee te nemen op een camping. Bovendien heeft dit apparaat een netsnoer van 1,135 m met een gewone stekker zodat hij direct op het elektriciteitsnet kan aangesloten worden.

De automatische panherkenning zorgt ervoor dat hij zichzelf gaat uitschakelen wanneer er geen pan meer op de kookplaat staat. Het totale vermogen van 3400 Watt wordt verdeeld over de 2 kookzones. Bovendien is dit ruim voldoende om snel de gewenste temperatuur te bereiken. Deze kan overigens ingesteld worden op 10 standen tussen 60° C en 240° C om elke bereiding klaar te maken.

Daarnaast heeft deze inductiekookplaat een timer die een signaal geeft en zichzelf uitschakelt wanneer de ingestelde tijd verlopen is. In de reviews lezen we alleen maar positieve opmerkingen. Alle klanten zijn zeer tevreden over dit toestel. Echter, voor één klant waren er enkele problemen die opgelost leken te zijn na omruiling van het toestel.

 

Voordelen:

Energiezuinig: deze kookplaat blijkt zeer zuinig te zijn in verbruik.

Veiligheid: de oververhittingsbeveiliging en de panherkenning zorgen ervoor dat het toestel zichzelf gaat uitschakelen indien nodig.

Gebruiksvriendelijk: het soft touch bedieningssysteem en de display maken dat dit toestel heel eenvoudig is in te stellen.

Onderhoud: door de krasvrije glasplaat kan het oppervlak makkelijk gereinigd worden met een vochtige doek.

 

Nadelen:

Het netsnoer: het snoer met gewone stekker blijkt net iets te kort te zijn om hem overal te kunnen aansluiten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Inventum VKI6010ZIL – Vrijstaande inductie kookplaat – 4 kookzones – Zilver

 

Is je 2 pits elektrische kookplaat gaandeweg te compact geworden en kijk je al langer dan vandaag uit naar een volwaardige opvolging onder de vorm van een 4 pits elektrische kookplaat? Dan is het misschien wel de moeite waard om de Inventum VKI6010ZIL vrijstaande inductie kookplaat eens even onder de loep te nemen. Met 4 degelijke kookzones is deze elektrische kookplaat dubbel zo groot wat hem geschikt maakt voor middelgrote tot grotere gezinnen.

Maar er is natuurlijk nog veel meer om over naar huis te schrijven. Zo is de Inventum voorzien van een degelijk snoer waarmee een aansluiting op 1 fase – tot maximaal 3,7 kW – kan worden beoogd wat betekent dat de kookplaat op een normaal stopcontact kan/ mag worden aangesloten. Eenmaal correct aangesloten en vervolgens ingeschakeld, kan een ruim maximaal vermogen worden behaald van wel 3500 watt.

Het gebruiksgemak van deze unieke kookplaat wordt onder meer aangevuld met 9 standen per kookzone, een bijbehorende boostfunctie, een instelbare timer, een restwarmte indicatie en een toetsenblokkering. Kortom, een toppertje dat op heel wat bijval kan rekenen en meteen beloond wordt met een mooie 4,7 op 5 sterren.

 

Voordelen:

Kookzones: de kookplaat kent een breedte van maximaal 59 cm en telt daarbij maar liefst 4 afzonderlijke kookzones die elk op hun beurt zijn uitgerust met 9 standen waartussen probleemloos kan worden geschakeld.

Installatie: de Inventum kookplaat kent een uniek plug & play systeem en is op 1 fase tot 3,7 kW aan te sluiten wat betekent dat deze geschikt is voor eender welk normaal stopcontact.

Vermogen: bij correct gebruik kan een totaal vermogen tot 3500 watt worden gegenereerd.

Handig in gebruik: zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een boostfunctie per kookzone, een tiptoetsbediening, een kookwekker inclusief timerfunctie, een toetsenblokkering, kinderslot, restwarmte indicatie, een kookduurbegrenzing en een automatische panherkenning. 

 

Nadelen:

Geen oven: ben je op zoek naar een elektrische kookplaat voor inbouw of een elektrische kookplaat met oven, dan is deze Inventum niet meteen de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Beko FSM67010GW keramisch fornuis met oven 3 fasen aansluiting 

 

Het keramisch fornuis van Beko is een toestel met een heteluchtoven dat een maximale temperatuur heeft van 250° C waardoor je complete maaltijden kunt bereiden van een starter tot aan een mooie taart als dessert. De oven heeft een ruime capaciteit van 65 l die voldoende ruimte biedt om ook grote ovenschalen te gebruiken. Daarnaast zijn er 5 inschuifhoogtes waarvan 3 zones met luchttoevoer en afzuigsysteem. Hierdoor kun je verschillende gerechten tegelijk klaarmaken zonder dat de gerechten andere geuren gaan opnemen.

Het toestel van Beko heeft 4 kookzones waarvan 1 een duo kookzone is zodat je er ook een hele grote pot of een vispan op kunt plaatsen. De aansluitwaarde van dit fornuis is 9100 Watt wat hem krachtig genoeg maakt om zowel de oven als verschillende kookzones samen te gebruiken. Het apparaat wordt geleverd met een netsnoer van 2 m zonder stekker. De aansluiting van dit 3 fasen toestel gebeurt best door een erkend installateur om risico op kortsluiting te vermijden.

Door de automatische panherkenning gaat het toestel zichzelf uitschakelen als het een tijdje niet gebruikt wordt. Daarnaast heb je de indicatie van de restwarmte die aantoont welke kookzone nog warmte afgeeft zodat je je niet gaat verbranden. In De reviews zien we dat de klanten tevreden zijn over hun aankoop. Enkele personen noemen dit toestel een verstandige aankoop.

 

Voordelen:

Heteluchtoven: het geavanceerd kooksysteem van de oven zorgt ervoor dat je 3 verschillende maaltijden gelijktijdig kunt klaarmaken.

Veiligheid: de automatische pandetectie en de indicatie van de restwarmte zorgen voor de veiligheid.

Opbergruimte: dit fornuis met een breedte van 60 cm en een hoogte van 85 cm, heeft onder de oven een lade waarin je bijvoorbeeld je ovenhandschoenen of baktoebehoren kunt opbergen.

Accessoires: het apparaat wordt geleverd met een bakplaat, een standaard plaat en een draadrek.

 

Nadelen:

Installatie: doordat dit een 3 fase toestel is en er geen stekker op het netsnoer zit laat je best de aansluiting door een erkend installateur doen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische kookplaten Koopgids

 

Heb je een extra elektrische kookplaat nodig of is jouw oude aan vervanging toe, dan kun je kiezen uit een groot aanbod van verschillende soorten. Er zijn meerdere types die voor jou wel geschikt kunnen zijn elk met hun eigen voordelen. We zien dat het mogelijk is dat toestellen een verschillend aantal fasedraden hebben waardoor dit zal bepalen op welke manier en waar je het kunt aansluiten. Neem even rustig de tijd om ze allemaal te bekijken en te vergelijken om tot de juiste beslissing te komen. De aanbevelingen van klanten kunnen je al goed op weg helpen.  

De verschillende types 

Bij de aankoop van een elektrisch toestel zien we dat er verschillende mogelijkheden zijn. Zo heb je de traditionele elektrische kookplaat die een gietijzeren plaat heeft.  Deze is enkele centimeters dik  en wordt verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingsspiraal dat aan de onderkant van de kookplaat bevestigd is. De vitrokeramische kookplaat heeft een keramische glasplaat boven de verwarmingsbron. Deze is bovendien makkelijk te onderhouden door het egale oppervlak.

Daarnaast zien we de modulaire kookplaten die enkel dat deel van je pan verwarmen dat in contact komt met het oppervlak. Hier wordt aangeraden om kookgerei te gebruiken met een platte onderkant. Tot slot heb je ook nog de inductiekookplaat die tegenwoordig de meest voor de hand liggende keuze is. Dit toestel reageert het snelst op temperatuurwijzigingen en warmt het snelst op. De kookplaat verwarmt de oppervlakte onder je potten en pannen, terwijl de rest van het glazen oppervlak koel blijft.

 

De afmetingen en het aantal kookzones

In kleine keukens of op studentenkamers is er meestal maar een beperkte plaats voorzien om een kookplaat. Met een ruimte van 30 cm breed heb je plaats voor een kookplaat met 1 of 2 pitten. Bovendien zijn deze kleine kookplaten over het algemeen vrijstaande modellen. Door hun lichte gewicht en kleine formaat zijn ze ook geschikt om mee te nemen op camping of kan hij dienen als extra kookplaat om een uitgebreide maaltijd te bereiden.

De meest voorkomende breedte is 60 cm. Deze kookplaten hebben vaak 4 kookzones en passen in vrijwel elke keuken. Bovendien zijn ze geschikt voor het bereiden van maaltijden voor een gemiddeld gezin. De kookplaat met 4 pitten is zowel als inbouwtoestel alsook als vrijstaand model te verkrijgen. Er zijn ook nog grotere kookplaten van 75, 80 of 90 cm die tot wel 6 kookzones hebben en ideaal zijn als je regelmatig gasten ontvangt. Voor inbouwtoestellen moet je werkblad steeds tussen 2,5 cm en 3 cm diep zijn.

 

Het vermogen en de verdeling van de kookzones

Elke kookplaat is onderverdeeld in kookzones die goed te zien zijn doordat ze gemarkeerd zijn en bovendien oplichten als een zone wordt aangezet. Op die manier kun je gemakkelijk zien waar je je pan moet plaatsen omdat daar de meeste hitte te verkrijgen is. De zones zijn veelal opgedeeld in 1 grote zone voor een grote kookpot daarnaast zijn er 2 zones voor middelgrote formaten van kookgerei en 1 kleine zone voor bijvoorbeeld een sauspannetje. 

Het vermogen van een kookplaat wordt uitgedrukt in een totaal aantal Watt dat verdeeld wordt over de verschillende kookzones. Hoe hoger het vermogen van een bepaalde zone, hoe meer kracht die heeft om het kookgereedschap te verwarmen en bijgevolg op een snelle manier iets te bereiden.

De stroomvoorziening en de aansluiting

Een keramische kookplaat of een inductiekookplaat vraagt veel vermogen en daarom moet je zeker rekening houden met de stroomvoorziening. Een inductiekookplaat is meestal een 2 of 3 fase toestel en heeft een Perilex aansluiting waarvoor je een 5-polig stopcontact nodig hebt. Bij een kookplaat met 2 of 3 fasen wordt het verbruik verdeeld over 2 stroomgroepen met 1 gedeelde hendel in de meterkast. Voor een 3 fase kookplaat met Perilex aansluiting heb je in je meterkast krachtstroom nodig.

Dit zijn 4 gekoppelde groepen met 1 gedeelde hendel om de groepen samen mee aan of uit te zetten. De 1-fase kookplaat heeft een gewone stekker waardoor je hem gewoon in het standaard stopcontact kunt steken en je bovendien geen aanpassingen hoeft te doen in je meterkast. Deze aansluiting is ideaal voor kookplaten die gebruikt worden als extra kookzone of voor gebruik op een camping of studentenkamer.

 

Het prijskaartje

Een traditionele kookplaat met gietijzeren elementen is het voordeligst in aankoop. Deze kun je vinden voor een gemiddelde prijs van 45 euro voor een toestel met 2 kookpitten. Een vrijstaande inductiekookplaat met 1 pit vind je rond 65 euro en eentje met 2 kookzones kun je aankopen voor gemiddeld 130 euro.

Een inbouw inductiekookplaat met 4 kookpitten kost gemiddeld 350 euro. Daarnaast kun je ook nog volledige fornuizen aankopen waarbij een oven is inbegrepen en dan ga je al gauw naar een kostprijs van 450 tot 1000 euro. Bekijk ook even de aanbiedingen want grote merken verkopen soms hun einde reeks toestellen aan een zacht prijsje.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoeveel kost een elektrische kookplaat?

De kostprijs van een elektrische kookplaat is afhankelijk van welk type je zoekt en hoeveel pitten  of kookzones hij moet hebben. Zo kun je al een toestel met 1 pit aankopen voor de gemiddelde prijs van 60 euro. Toestellen met 2 pitten al dan niet keramisch, zul je vinden in de prijscategorie tussen 100 euro en 140 euro en dit zijn dan meestal wel vrijstaande toestellen die je kunt verplaatsen. Voor een inbouwtoestel met inductie reken je ongeveer op een 350 euro. Een degelijke kookplaat die ook een oven heeft, wordt aangeboden aan gemiddeld 400 euro.

 

Q2: Hoe werkt een elektrische kookplaat?

Bij het koken op een traditionele elektrische kookplaat wordt een gietijzeren plaat die enkele centimeters dik, is verwarmd. Dit gebeurt door middel van een elektrisch verwarmingsspiraal dat aan de onderkant van de kookplaat bevestigd is. Door op deze hete kookplaat een pan te plaatsen zal deze door warmtegeleiding ook gaan opwarmen.

Bij een keramische kookplaat die bestaat uit een glasplaat wordt de kookzone verwarmd door een gloeispiraal. De infraroodstraling van deze spiraal straalt door de glasplaat waardoor de bodem van de pan wordt verwarmd. Bij een inductiekookplaat wordt de glazen plaat verwarmd door een elektrische spoel die een magnetisch veld opwekt onder de pan. Daardoor loopt er in de bodem van de pan een stroom en deze wordt warm.

 Q3: Hoe maak je een elektrische kookplaat schoon?

De pitten van een elektrische kookplaat zijn het makkelijkst te reinigen als ze nog een klein beetje warm zijn en het vuil nog niet volledig is opgedroogd. Veeg het verwarmingselement schoon met een vochtige doek en reinig de rest van de kookplaat met een sponsje en een sopje met afwasmiddel. 

Vervolgens neem je een schone vochtige doek en neem je alles nog eens af zodat ook de schuimresten zijn verwijderd. Als laatste kun je met een droge handdoek de kookplaat afdrogen en nog eens opblinken. Door de gietijzeren elementen  van een gewone kookplaat regelmatig eens in te oliën voorkom je roest.

 

Q4: Welke schade kan er ontstaan aan een elektrische kookplaat?

Door het gebruik van potten en pannen die niet geschikt zijn voor jouw type kookplaat kan schade ontstaan aan de glazen of metalen plaat. Omdat glas een andere hardheid heeft dan bijvoorbeeld gietijzer of niet geëmailleerd gietijzer zullen de scherpe randen en de oneffen onderkant van de pan krassen maken in het oppervlak.

Vermijd ook best het gebruik van een schoonmaakmiddel of een schuurmiddel met citroenzuur. Bij een glazen plaat zit een ongeluk in een klein hoekje dus als je per ongeluk iets laat vallen op de plaat kan deze barsten. Potten en pannen in roestvrij staal of geëmailleerde pannen kunnen zonder probleem gebruikt worden.

 

Q5: Wanneer is een elektrische kookplaat aan vervanging toe?

Na 10 à 15 jaar is je kookplaat aan vervanging toe. Alle huishoudelijke apparaten zijn de laatste jaren zo geëvolueerd zodat ze steeds maar minder elektriciteit gaan verbruiken en heel zuinig werken. Het is dus wel goed om je fornuis of kookplaat na een periode van gemiddeld 12 jaar te vervangen door een nieuwer model. Het zal je veel schelen in energiekosten zodanig dat je de aankoop van een nieuw toestel in een korte periode hebt terugverdiend.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES