8 beste Voedseldrogers Test van 2022

Laatste update: 26.09.22

 

Beste voedseldrogers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een voedseldroger is niet alleen geschikt om voedsel langer te bewaren maar tevens ook een leuke aanbeveling om heerlijke mueslirepen en/ of fruitbars te maken. Tegenwoordig is er dan ook een ruim assortiment aan verschillende formaten, designs en types wat de keuze er niet altijd makkelijker op maakt. Wij zijn daarom zo vrij geweest om enkele toppertjes op een rijtje te zetten. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Stöckli Ovens Dehydrator Voedseldroger; een compact doch krachtig apparaatje met een ruim vermogen tot 600 watt. Echter blijkt ook de Electro Center SO 375WH voedseldroger een schot in de roos. Zo geniet je met dit exemplaar een ruim vermogen en de mogelijkheid om gebruik te maken van de 5 afzonderlijke lades.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

8 beste voedseldrogers (Reviews) van 2022

 

Voor het maken van heerlijke en gezonde snacks en voor het eenvoudig drogen van allerlei soorten fruit, groenten en kruiden met of zonder conserveringsmiddelen,  is een voedseldroger wel zeker het middel om dat voor elkaar te krijgen. Bekijk voor het gemak de opties hieronder en kies voor de beste voedseldroger.

 

1. Stöckli Ovens Dehydrator Voedseldroger met 3 Metaal Roosters

 

Of je met de Stöckli voedseldroger dehydrator ook meteen voor één van de goedkopere voedseldrogers kiest, valt nog even af te wachten. Toch lijken heel wat klanten tevreden over de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat de mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren weet te verklaren. Kortom, de moeite waard om deze Stöckli voedseldroger misschien nog even aan een grondige inspectie te onderwerpen.

Zo kent het apparaat alvast een relatief compacte uitvoering van 35 x 29 x 35 cm die resulteert in de aanwezigheid van 3 stevige metalen roosters. Ideaal dus om allerhande soorten fruit, kruiden en groenten te drogen en er eventueel zelfgemaakte muesli repen en/ of fruit rolls mee te bereiden. 

Door het apparaat correct op het stroomnet aan te sluiten, weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 230V, kan een ruim vermogen van maar liefst 600 watt worden beoogd verdeeld over diverse vermogensstanden. Dit wordt aangevuld met een variabele temperatuur gaande van 20 tot 70ºC die met behulp van de regelknop makkelijk en snel kan worden ingesteld.

 

Voordelen:

Vermogen: bij correct gebruik weet deze voedseldroger van Stöckli een ruim maximaal vermogen te genereren van 600 watt.

Temperatuur: je kunt de temperatuur met behulp van de regelknop eigenhandig instellen over een bereik van 20 tot 70ºC.

Materiaal: de metalen roosters werden afgewerkt met een duurzame uit kunststof vervaardigde, houderring.

 

Nadelen: 

Geen switch-on timer: houd er rekening mee dat de voedseldroger niet is uitgerust met een zogenaamde switch-on timer functie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Electro Center SO 375WH fruitdroger voedseldroger 5 trays

 

Tussen de goedkope voedseldrogers zul je misschien wel dit exemplaar van Electro Center kunnen spotten. Hij wordt gekenmerkt door een compact formaat van 32,8 x 27 x 32,8 cm inclusief een beperkt gewicht, wat hem behoorlijk handzaam maakt. Verder is hij voorzien van een 1 meter lang snoer en kan hij makkelijk een piekvermogen van 250 Watt bereiken.

De voedseldroger is uitgerust met maar liefst 5 verschillende lades waarin je bijvoorbeeld fruit, groenten en vlees of vis zou kunnen drogen. Doordat hij voornamelijk vervaardigd blijkt uit kunststof, kan hij best wel wat verdragen en is hij ook eenvoudig schoon te maken. Deze unieke voedseldroger biedt een maximale temperatuur aan van 75 graden Celsius en een minimale temperatuur van 35 graden Celsius. Je kunt de temperatuur overigens makkelijk regelen via de beschikbare temperatuurinstellingen.

Verder is hij ook voorzien van een indicatielampje en antislipvoetjes waarmee stabiliteit en grip worden gegarandeerd. Klanten reageren duidelijk positief en beoordelen het product met een unieke score van maar liefst 4,9 sterren. Houd er wel rekening mee dat hij niet voorzien is van een automatische uitschakelingsfunctie.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het aangename en vriendelijke prijskaartje.

Formaat: de voedseldroger is behoorlijk compact en licht van gewicht wat hem bijzonder makkelijk te verplaatsen maakt.

Vermogen: je kunt hem vast en zeker tot de krachtige apparaten rekenen met een ruim vermogen van maar liefst 250 Watt.

 

Nadelen: 

Geen automatische uitschakelingsfunctie: indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden geuit dan heeft dit vooral te maken met het gebrek aan een automatische uitschakelingsfunctie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. TurboTronic TT-FD30 Metalen Voedseldroger 650 Watt

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn, dan zou je altijd nog kunnen kiezen voor deze unieke voedseldroger van TurboTronic. Het hoge prijskaartje zul je er dan jammer genoeg wel moeten bijnemen. Toch krijg je echt wel waar voor je geld en zul je versteld staan van de mogelijkheden die dit toestel aanbiedt.

Door gebruik te maken van de TurboTronic voedseldroger, kun je allerlei voedsel op een eenvoudige manier drogen waardoor je de levensduur verlengt. Hij wordt gekenmerkt door een ruim vermogen van maar liefst 650 Watt, 8 afzonderlijke lades en wel 5 unieke programma’s. Verder is hij voorzien van een automatische uitschakelingsfunctie en antislipvoetjes die extra grip en stabiliteit verzekeren.

De metalen behuizing is bijzonder stevig en bovendien BPA vrij, wat het onderhoud alleen maar ten goede komt. Bovendien kun je de losse onderdelen ook gewoon in de vaatwasmachine stoppen. Je bent verzekerd van een switch on timer en een temperatuurbereik van minimaal 50 en maximaal 80 graden Celsius. Klanten reageren, ondanks het hoge prijskaartje, bijzonder positief!

 

Voordelen:

Handig in gebruik: je bent verzekerd van diverse functies en mogelijkheden zoals het gebruik van een switch on timer, een ruim temperatuurbereik en een handige automatische uitschakelingsfunctie.

Antislipvoetjes: dankzij de antislipvoetjes mag je er zeker van zijn dat de voedseldroger stevig en stabiel op het aanrecht blijft staan.

Vermogen: hij kan zonder problemen een piekvermogen van maximaal 650 Watt bereiken, wat behoorlijk krachtig is.

Gebruiksvriendelijk: de voedseldroger beschikt niet alleen over 8 verschillende lades maar biedt daarnaast ook nog eens 5 unieke programma’s aan.

 

Nadelen: 

Prijzig: daartegenover staat jammer genoeg een iets hoger prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Princess 112380 Voedseldroger

 

Met de Princess 112380 is het mogelijk om traditioneel voedsel te maken met behoud van de smaak en de geur.

Dit product telt 6 gaatjes bodems voor gelijktijdig drogen. Met deze voedseldroger is er geen conserveringsmiddel nodig en toch is de voeding zelfs maanden houdbaar. Voor het bereiden van groenten en fruit moeten de gesneden stukken elkaar niet overlappen en moet het voor 8 tot 12 uur drogen op een temperatuur tussen 35 en 70 graden Celsius.

De Princess 112380 heeft negatieve beoordelingen en het heeft ook positieve beoordelingen. Voor wat de negatieve betreft is dit product kwetsbaar en van matige kwaliteit. De onderdelen zijn te groot en moeilijk afwasbaar met de hand. Aan de positieve kant is het eenvoudig in gebruik en heeft het een goede prijs. Het is van goede kwaliteit en het voldoet aan de verwachting.

Als je op zoek bent naar een voedseldroger die niet alleen kwalitatief goed is maar ook nog eens een aanvaardbare prijs heeft, dan kun je zeker dit model van Princess eens grondig bestuderen. Als we de prijs vergelijken met de prijs van onze andere producten dan kunnen we besluiten dat de Princess voedseldroger wel degelijk over de laagste prijs beschikt.

 

Voordelen:

Prijskaartje: als je eerder een beperkt budget hebt, dan is deze voedseldroger echt wel iets voor jou.

Vermogen: dit model is voorzien van een motor die een vermogen heeft van maar liefst 350 watt. Bovendien zijn de bodems voorzien van gaatjes waardoor het drogen heel gelijkmatig verloopt.

 

Nadelen: 

Onderhoud: de aparte onderdelen zijn niet zo eenvoudig om met de hand af te wassen.

Kwetsbaar: enkele gebruikers vinden dat bepaalde onderdelen van deze voedseldroger vrij snel kapot gaan en dus iets te kwetsbaar zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Voedseldroger met 6 Stapelbare Lades

 

De vidaXL voedseldroger kan vers voedsel drogen zoals fruit, groenten, paddenstoelen en kruiden, maar het kan ook gezonde snacks maken.

Dit product heeft 6 transparante lades die bij het drogen bijdragen aan het vrijkomen van de natuurlijke smaken en suiker, waardoor het eten een zoetere en sterkere smaak krijgt, als het verse voedsel. Het heeft een semi-transparante bovenkant om het droogproces te waarnemen. Dankzij de timer-functie kun je tijdens het droogproces andere werkzaamheden verrichten.

Gelet op de prijs van dit product, dan lijkt het wel op een voedseldroger aanbieding en dat is het ook voor de gebruikers van de vidaXL.

Voor deze personen is het, op de mening van één ontevreden gebruiker na, een top product want het is van goede kwaliteit en het heeft een goede prijs. Deze voedseldroger is voor hen een voordelige koop en het is eenvoudig in gebruik. Voor een gebruiker is het kwetsbaar.

Met deze vidaXL voedseldroger haal je zeker en vast een degelijk product in huis. Op die manier hoef jij overrijp fruit helemaal niet weg te smijten. Door ze gewoon in de voedseldroger te stoppen, kun jij er heerlijke en gezonde snacks van maken die je nog een hele poos extra kunt bewaren. Het lijkt ons dan ook een goed idee om even te kijken naar de sterke en minder sterke punten van dit apparaat.

 

Voordelen:

Kracht: deze voedseldroger van vidaXL is voorzien van een motor die is uitgerust met een vermogen van 245 watt.

Inhoud: de droger heeft een totale inhoud van maar liefst 48 liter. Dit is best veel en dus ideaal als je een groter gezin hebt.

Legplankjes: dit model is voorzien van 6 transparante legplankjes die ervoor zorgen dat tijdens het droogproces, bepaalde smaken en suikers vrijkomen. Hierdoor wordt de smaak van je snacks nog iets sterker.

 

Nadelen: 

Kwetsbaar: slechts een kleine minderheid van de gebruikers vindt dat deze voedseldroger bijzonder kwetsbaar is en dus helemaal niet zo duurzaam is als ze eerst hadden gedacht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Clatronic DR 2751 eenvoudige bediening vaatwasbestendig

 

De Clatronic voedseldroger heeft een afmeting van 29 x 20 x 29 cm en weegt 1458 g. Het is een rond model dat beschikt over 5 niveaus waarin je verschillende voedingswaren kunt leggen om ze optimaal te laten drogen. De droogautomaat is gemaakt uit witte kunststof en hij is trouwens voorzien van een 1,2 m lange netsnoer.

Daarnaast heeft hij een vermogen van 250 Watt waarmee je met convectiewarmte fruit, groenten, kruiden en andere producten perfect kunt laten opdrogen. Hierdoor wordt tot wel 97% van de vitaminen en mineralen behouden. Deze voedseldroger is eigenlijk een basistoestel zonder toeters en bellen waardoor hij heel eenvoudig te bedienen is.

Je moet zelf de tijd in de gaten houden want hij geeft geen waarschuwingssignaal. Het toestel is trouwens gemakkelijk te onderhouden doordat de lades en het deksel van deze voedseldroger vaatwasmachinebestendig zijn. In de reviews zien we dat de klanten tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding.

 

Voordelen:

Aantal lades: deze voedseldroger heeft 5 lades om fruit, kruiden, groenten en ander voedsel in te leggen.

Vermogen: met zijn vermogen van 250 Watt heeft hij voldoende capaciteit om snel de voedingswaren te drogen.

Gebruiksgemak: dit is eigenlijk een basistoestel die heel gemakkelijk te gebruiken is. De lades en het deksel mogen in de vaatwasmachine worden geplaatst.

De prijs: het apparaat heeft de laagste prijs in onze lijst met toppers waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is.

 

Nadelen: 

Lawaaierig: een klant merkt op dat het toestel nogal veel lawaai maakt waardoor hij heel erg stoort.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Stöckli Ovens Dehydrator Voedseldroger met 3 metalen roosters en tijdsklok

 

Stöckli is een merk dat wereldwijd huishoudapparaten verkoopt waar ze dan ook met recht trots op zijn. Hun producten zijn niet alleen prachtig om te zien ze zijn ook praktisch om mee te werken. Stöckli wordt dan ook vaak als het beste merk beschouwd voor funcooking apparaten met een mooi en slim design waardoor je ze met plezier bovenhaalt.

Deze Stöckli voedseldroger is een rond model met 3 metalen rooster waarop je voldoende ruimte hebt om een efficiënt drogingsproces tot stand te brengen. De metalen roosters zorgen bovendien voor een maximale luchtcirculatie waardoor de voedingswaren snel zullen drogen. De onderkant van het toestel waar de motor zit en het deksel zijn beiden gemaakt uit kunststof.

Daarnaast is dit toestel voorzien van een thermostaat waarmee je de temperatuur kunt instellen tussen 30 en 70° C. Hij heeft trouwens een timer waardoor het toestel zichzelf zal uitschakelen als het droogproces voltooid is. We zien in de reviews dat deze voedseldroger een uitstekende score van 4,9 van de 5 sterren kreeg. 

 

Voordelen: 

Regelbare thermostaat: de temperatuur kan worden geregeld tussen 30 en 70°C om diverse soorten voedingswaren optimaal te drogen.

Timer: het toestel heeft een tijdsklok waarop je de gewenste tijd kunt instellen. Als deze verstreken is zal hij zichzelf uitschakelen.

Efficiënt: hij heeft 3 ruime metalen lades waarop je de etenswaren mooi kunt uitspreiden om een maximale luchtcirculatie te hebben.

Vermogen: deze voedseldroger werkt met een vermogen van 600 Watt waardoor hij snel het droogproces uitvoert.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: we merken op dat dit product in de duurste prijsklasse valt waardoor hij minder toegankelijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Hendi Voedseldroger ”Profi Line” 6 trays met timer en temperatuurregeling

 

De Hendi voedseldroger is een geavanceerd toestel voor de meer ervaren gebruiker. Hij heeft een vermogen van 650 Watt waarmee het droogproces snel wordt voltooid. Hij meet 34 x 31,1 x 45 cm en heeft door zijn roestvrijstalen behuizing een gewicht van 10,663 kg waardoor je hem beter op het werkblad kunt laten staan. Hij heeft trouwens een glazen deur met doorkijkglas om het droogproces te volgen.

Daarnaast is hij voorzien van een digitaal controlepaneel waarmee je hem gemakkelijk kunt bedienen. De timer kan met een interval van 30 minuten tot 24 uren worden ingesteld waardoor je uiteenlopende voedingswaren en technieken kunt uitproberen. Met de regelbare thermostaat kun je de temperatuur regelen per 5° tussen 35 en 75°C.

Bovendien heeft hij 6 roestvrijstalen roosters met elk een oppervlak van 30,5 x 33 cm. Deze zijn trouwens op gelijke afstand over de droger verdeeld. De roosters kunnen gemakkelijk worden uitgehaald om ze te vullen/ledigen en te reinigen. We merken dat deze droogoven een uitstekende beoordeling kreeg met het maximale aantal sterren.

 

Voordelen: 

Temperatuur: de temperatuur kan worden geregeld tussen 35 en 75°C telkens per trap van 5°. 

Tijdklok: hij is voorzien van een timer die tot wel 24 uur kan worden ingesteld. Hierdoor kun je hem programmeren om voedingswaren te drogen die een langer droogproces vragen.

Materiaal: hij is gemaakt uit een roestvrijstalen behuizing waardoor hij iets zwaarder is van gewicht.

De roosters: deze voedseldroger heeft 6 metalen roosters die zorgen voor een goede luchtcirculatie. Elk rooster heeft een ruim oppervlak van 30,5 x 33 cm.

 

Nadelen: 

De prijs: ook hier zien we dat het apparaat in het dure prijssegment valt waardoor hij minder toegankelijk is voor mensen die over minder budget beschikken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Voedseldrogers Koopgids

 

Een voedseldroger kun je gebruiken om fruit en groenten te drogen en zo natuurlijk snacks te bereiden. Deze snacks zijn heerlijk als tussendoortje en zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Het is handig als je fruit of groenten hebt die bijna overrijp zijn want eenmaal gedroogd kun je ze nog voor een langere tijd bewaren. Bij het kopen van een voedseldroger moet je letten op de warmteverdeling, de vorm en de capaciteit, de temperatuur, de extra functies en de prijs.

Warmteverdeling en temperatuur van de voedseldroger

Je kunt je voedsel zowel horizontaal als verticaal drogen. De horizontale voedseldrogers drogen het voedsel op een homogene manier. Het verwarmingselement en de ventilator zitten aan de achterkant zodat de warme lucht gelijkmatig verdeeld wordt over de verschillende lades. Het nadeel is dat het nogal traag werkt, het duurt even voordat je voedsel gedroogd is. Deze voedseldrogers zijn duurder dan de verticale modellen.

De verticale voedseldrogers kunnen het voedsel vlugger drogen maar het resultaat is niet overal hetzelfde.  De ventilator en de verwarming zitten aan de onderkant van het apparaat dus het voedsel in de onderste lades is sneller droog dan in de bovenste lades. Je zult tijdens het proces de lades moeten verwisselen om al het voedsel gelijkmatig te krijgen. Het voordeel is dat deze voedseldrogers goedkoper zijn in de aanschaf.

Je kunt best een toestel kopen met een droogtemperatuur die lager ligt dan 40º Celsius want de vitamines blijven dan in het voedsel bewaard. Zo blijft het gezond om gedroogd fruit of groente te eten.

 

Capaciteit en vorm

Voordat je een voedseldroger koopt is het goed om eerst even stil te staan bij het gebruik ervan. Ben je van plan om veel voedsel te drogen of weinig voedsel? Als je slechts af en toe fruit, groente of kruiden droogt dan is het niet nodig dat je een groot apparaat koopt, je bent dan beter af met een klein toestel.

Sommige verticale voedseldrogers kun je uitbreiden door later meer lades toe te voegen. Dus je kunt eventueel klein beginnen met de mogelijkheid om in de toekomst de capaciteit uit te breiden. Een groot apparaat kan nuttig zijn voor mensen met een moestuin waar ze vele groente of fruit uit halen. Je kunt dan het overtollige voedsel drogen en gebruiken als gezonde snack wanneer je naar een film aan het kijken bent.

De meeste mensen kiezen voor een ronde voedseldroger uitgaande van het feit dan het meeste voedsel rond is. Het nadeel aan een rond model is dat er weinig ronde kasten of muren zijn dus je verlies eigenlijk ruimte door een ronde voedseldroger te kopen. Het voordeel is dat de luchtcirculatie beter is dan in een rechthoekig model dus het droogproces is vlugger klaar.

 

Extra functies van een voedseldroger

Sommige modellen beschikken over een timer die je van vooraf kunt instellen. Het apparaat schakelt dan automatisch uit wanneer de gekozen tijd verstreken is. Zo kun je het voedsel voor een bepaalde tijd drogen. Dit kan voorkomen dat je het voedsel te lang droogt maar kan ook tot gevolg hebben dat het niet genoeg gedroogd is.

Andere apparaten zijn voorzien van verschillende standen om het voedsel te drogen. Op die manier kun je het voedsel eerst op een warmere en daarna op een koudere temperatuur drogen. Bij duurdere modellen kun je de droger zelfs opdelen in compartimenten om het voedsel zo op twee verschillende standen te kunnen drogen. Op die manier kun je ook enkel de helft van je voedseldroger gebruiken indien je niet genoeg groente of fruit hebt om het volledig te vullen.

Let ook op het energieverbruik van je apparaat, de meeste voedseldrogers verbruiken ongeveer €0,05 per uur tijdens het drogen. Een vol toestel heeft ongeveer 10 uur nodig om al het voedsel te drogen, dit kost je dus ongeveer 50 cent om een volledige hoeveelheid aan fruit en groente te drogen. Dit hangt natuurlijk af van het vermogen en de soorten voedsel die je in het apparaat plaatst.

Prijs van een voedseldroger

De prijs van dit product kan nogal sterk uiteenlopen. Je kunt makkelijk voor enkele tientallen euro’s een toestel kopen maar er bestaan ook modellen die wel duizend euro waard zijn. De prijs is vooral afhankelijk van de capaciteit van de voedseldroger en de eigenschappen.

Een verticaal model is ook goedkoper dan een horizontaal model maar zal niet gelijkmatig drogen. Je moet zelf uitmaken wat er voor jou belangrijker is, een goedkoop product of een kwalitatief product. Je kunt beginnen met enkele voedseldrogers online op te zoeken en hun eigenschappen en prijzen te vergelijken.

Je kunt op de meeste webwinkels ook interessante aanbiedingen vinden of je inschrijven voor de nieuwsbrief om af en toe promoties te ontvangen. Het is een goede aanbeveling om online te kopen want meestal ligt de prijs lager, vergeet echter niet om de verzendkosten nog mee te rekenen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES