11 beste Inductiekookplaten Test van 2024

 

Beste inductiekookplaten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

We stellen vast dat steeds meer gebruikers opteren om een inductiekookplaat aan te kopen. Inductie warmt niet alleen sneller op maar is ook veiliger en energiezuiniger in gebruik dan bijvoorbeeld een keramische kookplaat. Het ruime aanbod maakt het echter niet altijd makkelijk om een keuze te maken en daarom willen wij jou even helpen. Zo zou je kunnen kiezen voor de Esperanza Krakatau inductiekookplaat die je makkelijk en zonder problemen kunt aansluiten op één enkele fase van maximaal 3,7 kW. Wil je liever niet gelijk heel wat budget spenderen dan raden wij de Inventum IKI6010 inductiekookplaat aan.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

11 beste inductiekookplaten (Reviews) van 2024

 

Of je nu kiest voor een 5 pits of 1 pit inductiekookplaat, dat is vooral een persoonlijke keuze. Zo zul je ook moeten kiezen tussen een inbouw, opbouw of vrijstaande kookplaat al dan niet met afzuiging. Houd daarnaast ook rekening met het formaat zodat je weet of er nu een inductiekookplaat van 90 cm of 70 cm moet aangekocht worden. Heel wat merken zoals Siemens, Bosch en Etna bieden verschillende inductiekookplaten aan. Daarom hebben wij een top 5 samengesteld, rekening houden met de online reviews en het advies van klanten. Bekijk deze even en wie weet zit er wel een aanbieding tussen.

 

1. Esperanza Inductie Kookplaat Krakatau Aansluiting op 1 fase (tot 3,7 kW)

 

Ga je binnenkort met de camper op vakantie dan kan deze 1 pit inductiekookplaat misschien wel goed van pas komen. Bovendien valt het prijskaartje bijzonder goed mee en lijkt het zelfs de inductiekookplaat met de laagste prijs te zijn. Je kunt hem makkelijk op 1 fase aansluiten met een spanning tot maximaal 3,7 kW.

De kookplaat wordt geleverd door het bekende merk Krakatau en is volledig afgewerkt in een neutraal zwart design. Hij is voorzien van een 1 meter lang snoer inclusief stekker en biedt een totaal vermogen van maar liefst 2000 Watt aan. De kookplaat wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 36 x 28 x 6,5 cm en weegt amper 1,5 kg. Dit maakt hem handzaam en makkelijk overal mee te nemen.

We stellen vast dat de meeste klanten duidelijk tevreden zijn over de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding en hem dan ook positief beoordelen. Slechts voor één iemand blijkt het jammer genoeg niet de beste inductiekookplaat te zijn aangezien hij als kwetsbaar wordt beschouwd.

 

Voordelen:

Voeding: deze unieke kookplaat kun je zonder problemen aansluiten op 1 fase met een totale spanning van 3,7 kW.

Vermogen: ondanks het compacte formaat geniet je een ruim vermogen dat makkelijk 2000 Watt kan bereiken.

Budget: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het voordelige prijskaartje van deze 1 pit inductiekookplaat.

Formaat: het is een vrij compacte kookplaat die gekenmerkt wordt door een afmeting van 36 x 28 x 6,5 cm en bijgevolg over 1 kookzone beschikt.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: jammer genoeg is één koper van mening dat de inductiekookplaat vrij kwetsbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Inventum IKI6010 Inductie kookplaat Aansluiting op 1 fase (tot 3,7 kW)

 

Tussen de goedkope inductiekookplaten zul je eveneens dit exemplaar van Inventum kunnen spotten. Het betreft hier een inbouw exemplaar dat je makkelijk en snel op 1 fase van maximaal 3,7 kW kunt aansluiten.

De inductiekookplaat heeft een nisbreedte van 56 cm, een nishoogte van maar liefst 5,5 cm en een nisdiepte van ongeveer 49 cm. Daardoor beschik je over maar liefst 4 afzonderlijke kookzones. De inductiekookplaat is verder uitgerust met een 1,8 meter lang snoer inclusief stekker en een totaal vermogen van wel 3500 Watt. Verder geniet je een handige tiptoetsbediening, is er een timerfunctie en boostfunctie voorzien én kun je gebruik maken van de hoofdschakelaar.

Het is een veilig product dat eveneens is voorzien van kinderbeveiliging en panherkenning. Bij de aankoop worden trouwens ook het snoer inclusief stekker, een informatieve handleiding en het bevestigingsmateriaal meegeleverd. Slechts één koper vindt de inductiekookplaat behoorlijk kwetsbaar.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: je zult vaststellen dat de inductiekookplaat over heel wat handige functies beschikt. Zo is er niet alleen sprake van panherkenning maar is er ook een timerfunctie, boostfunctie en kinderbeveiliging voorzien.

Formaat: de inductiekookplaat is 56 cm breed, 5,5 cm hoog en 49 cm diep en beschikt hierbij over maar liefst 4 afzonderlijke kookzones.

Vermogen: je geniet een bijzonder ruim vermogen dat zonder problemen een totaal van 3500 Watt kan bereiken.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: ook hier moeten we jammer genoeg vaststellen dat één klant de kookplaat als bijzonder kwetsbaar beschouwt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. AEG IKB64301XB Inductie Kookplaat AEG Hob2Hood Aansluiting op 2 fasen

 

Mag het toch allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan lijkt deze inductiekookplaat van AEG misschien wel de moeite waard te zijn. In tegenstelling tot de vorige kookplaten, wordt dit product op 2 fasen en tot maximaal 7,6 kW aangesloten. Houd er wel rekening mee dat je zelf nog voor een 5-polig snoer en stekker zult moeten zorgen.

De inductiekookplaat wordt gekenmerkt door een nisbreedte van 56 cm, een nisdiepte van 49 cm en een nishoogte van ruim 4,6 cm. Daardoor kun je genieten van maar liefst 4 verschillende kookzones. Net zoals het vorige product, geniet je ook hier een tiptoets bediening en tal van handige functies. Denk bijvoorbeeld maar aan een timerfunctie, een hoofdschakelaar, communicatie met afzuigkap, een boostfunctie, panherkenning en kinderbeveiliging.

Je beschikt over een een ruim vermogen van maar liefst 7350 Watt en de mogelijkheid om in een sneltempo een heerlijke maaltijd op tafel te toveren. Echter staat daar wel een bepaald prijskaartje tegenover. Desondanks zijn klanten tevreden en durven we vermoeden dat het één van de populairste inductiekookplaten uit het lijstje zou kunnen zijn.

 

Voordelen:

Vermogen: je geniet een bijzonder ruim vermogen dat geschat wordt op wel 7350 Watt en dus heel wat mogelijkheden aanbiedt.

Voeding: je kunt deze inductiekookplaat makkelijk en zonder problemen op 2 fasen aansluiten met een totale spanning van maar liefst 7,6 kW.

Formaat: de inductiekookplaat blijkt maar liefst 56 cm breed, 49 cm diep en 4,6 cm hoog te zijn. Dit maakt hem geschikt voor 4 afzonderlijke kookzones.

Functies: ook hier mag je zeker zijn van enkele handige functiemogelijkheden zoals het gebruik van onder andere panherkenning, een boostfunctie en kinderbeveiliging.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je van plan om deze inductiekookplaat aan te kopen dan zul je jammer genoeg wel rekening moeten houden met het hogere prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Etna KI290ZT Inductie kookplaat Aansluiting op 3 fasen Krachtstroom

 

Indien je niet meteen een budget voor ogen hebt en het allemaal net iets krachtiger mag zijn, dan kunnen wij dit toestel van Etna alvast hartelijk aanbevelen. Etna staat bekend als een sterk gewaardeerd merk dat kwaliteit en duurzaamheid aanbiedt. Niet voor niets wordt het dan ook door velen als veruit het beste merk beschouwd.

Deze unieke inductiekookplaat wordt gekenmerkt door een nisbreedte van maar liefst 86 cm, een nishoogte van 5,6 cm en een nisdiepte van 49 cm. In tegenstelling tot de vorige kookplaten, kun je hier van wel 5 afzonderlijke kookzones genieten. De inductiekookplaat kan eenvoudig op 3 fasen worden aangesloten en biedt een totaal vermogen van 10800 Watt aan. Houd er wel rekening mee dat er geen snoer noch stekker worden meegeleverd en dat je de installatie beter overlaat aan een erkend installateur.

De tiptoets bediening is eenvoudig in gebruik en wordt aangevuld door tal van functie. Zo geniet je een timer- en boostfunctie, een hoofdschakelaar en een kinderbeveiliging. De hoge prijs kan echter wel een verklaring bieden voor het uitblijven van enige reacties.

 

Voordelen:

Formaat: de inductiekookplaat blijkt maar liefst 86 cm breed, 5,6 cm hoog en zo’n 49 cm diep te zijn. Bovendien beschik je over maar liefst 5 verschillende kookzones.

Vermogen: zodra je de inductiekookplaat op 3 fasen hebt aangesloten, kun je genieten van een krachtig apparaat met een ruim vermogen tot wel 10800 Watt.

Functies: je kunt rekenen op het gebruik van een aantal handige functies zoals bijvoorbeeld kinderbeveiliging, een boostfunctie, een hoofdschakelaar en een timerfunctie.

 

Nadelen:

Geen snoer: indien je interesse hebt in dit product dan is het belangrijk om op voorhand te beseffen dat je zelf op zoek zult moeten gaan naar een snoer met stekker.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Bosch PVS851F21E Inductiekookplaat met afzuiging Aansluiting op 2 fasen 7,6 kW

 

Tot slot is er dan nog deze unieke inductiekookplaat die jou geleverd wordt door het bekende en sterk gewaardeerde merk Bosch. Je kunt de kookplaat eenvoudig op 2 fasen van maximaal 7,6 kW aansluiten en met een voltage van minimaal 220 Volt en maximaal 240 Volt. Het maximale vermogen wordt hierbij geschat op maar liefst 6900 Watt. Houd er wel rekening mee dat je zelf nog een snoer en stekker zult moeten aankopen.

De inductiekookplaat wordt gekenmerkt door een maximale afmeting van 5,1 x 80,2 x 52,2 cm en biedt een totaal van 4 kookzones aan. Ook hier geniet je een handige tiptoetsbediening en tal van praktische functies. Denk bijvoorbeeld maar aan een hoofdschakelaar, een ingebouwde afzuiging en panherkenning.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat er tot op heden nog geen online reviews bij het product zijn geplaatst. Het is mogelijk dat het om een vrij recente inductiekookplaat gaat. Alhoewel ook de hoge prijs een verklaring zou kunnen zijn voor het uitblijven van reacties.

 

Voordelen:

Vermogen: de inductiekookplaat is uitgerust met een ruim vermogen van wel 6900 Watt.

Formaat: het is een vrij compacte kookplaat met een totaal formaat van 5,1 x 80,2 x 52,2 cm en 4 verschillende kookzones.

Handig in gebruik: deze prachtige inductiekookplaat is niet alleen voorzien van een geïntegreerde afzuiging maar beschikt eveneens ook over een hoofdschakelaar en panherkenning.

 

Nadelen:

Budget: jammer genoeg blijkt het prijskaartje hier toch net iets hoger dan het gemiddelde te liggen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. PRIMO IKP3-WS Dubbele inductiekookplaat Touch Screen 3500 W 2 Kookzones Zwart

 

Ben je student of heb je gewoon een klein huishouden? Dan is deze kookplaat misschien de juiste voor jou. Ook wanneer je er eentje zoekt voor in de caravan, dan kan dit de inductiekookplaat aanbieding zijn voor jou. Voor een hele leuke prijs haal je alle gemakken van inductie koken in huis.

Deze plaat beschikt over 2 zones met elk een diameter van 20 cm. Hij heeft een regelbare thermostaat en maar liefst 9 kookstanden. Daarnaast is hij voorzien van een kinderslot en een indicatie van de restwarmte. Met zijn breedte van 56,5 cm kun je er altijd wel een plekje voor vinden.

Kopers die je voorgingen in de aanschaf van deze kookplaat zijn zeer tevreden. In de review wordt dit product met maar liefst 5 sterren beoordeeld. Met name wordt positief gesproken over de strakke vormgeving en de prima prijs-kwaliteitverhouding.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Siemens EX975LXC1E iQ700 Inbouw inductie Kookplaat

 

Deze Siemens inductiekookplaat is weer zo’n voorbeeld uit de top collectie van dit Duitse bedrijf. Hij behoort zeker niet tot de categorie goedkope inductiekookplaten. Maar daarvoor krijg je naast een prima kwaliteit ook een heel mooi product geleverd.

Hij heeft een royale breedte van 91,2 cm en maar liefst 5 kookzones. Met zijn powerboost functie zorgt hij ervoor dat je de maaltijden 35% sneller bereid. Hij heeft een digitaal display en is voorzien van een kookwekker. Met de energie beheerfunctie kun je nog meer besparen op je energieverbruik.

Door klanten wordt deze inductiekookplaat met maar liefst 5 sterren beoordeeld. Hij heeft een mooie grote kookplaat. Zoals je van Siemens mag verwachten is hij fraai vorm gegeven. Hoewel hij niet de goedkoopste is wordt de prijs-kwaliteitverhouding als zeer goed beschouwd.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Inventum VKI6010ZIL Vrijstaande inductiekookplaat

 

Ben je op zoek naar een inductiekookplaat die heel wat mogelijkheden aan te bieden heeft? Dan loont het alvast de moeite om dit product van het bekende merk Inventum even te bekijken. Het gaat hier om een vrijstaande inductiekookplaat tegen een mooi en schappelijk prijsje.

Deze inductiekookplaat wordt gekenmerkt door 4 afzonderlijke en krachtige kookzones. Ideaal dus voor iets grotere gezinnen. Per kookzone kun je bovendien kiezen tussen 9 verschillende warmtestanden. Verder is het product uitgerust met een betrouwbare restwarmte indicatie en is er ook kinderslot voorzien. Daarnaast kun je per kookzone ook gebruik maken van de beschikbare boostfunctie en de handige instelbare timer.

Het is een 1-fase kookplaat aangezien je alleen maar de stekker in het stopcontact hoeft te stoppen en klaar is Kees! Na gebruik kun je de kookplaat makkelijk schoonmaken en dat is natuurlijk ook een pluspunt. Kopers reageren dan ook vooral bijzonder positief alhoewel één enkele gebruiker toch van mening is dat het toestel heel wat lawaai maakt.

Het is niet altijd makkelijk een keuze te maken uit de verschillende beschikbare inductiekookplaten. Daarom raden wij jou aan om even dit product, aanbevolen door Inventum, grondig onder de loep te nemen. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, hebben we hieronder alvast een selectie gemaakt van de populairste kenmerken.

 

Voordelen:

Ontwerp: het gaat hier om een handige vrijstaande inductiekookplaat met een maximale breedte van maar liefst 59 cm.

1-fase kookplaat: met de 1-fase kookplaat bedoelen we gewoon dat het product makkelijk te bedienen is. Zo hoef je alleen maar even de stekker met het stopcontact te verbinden en vervolgens is de inductiekookplaat gebruiksklaar.

Onderhoud: de kookplaat is bijzonder eenvoudig te onderhouden. Zo hoef je er gewoon maar eventjes over te gaan met een nat doekje.

Handig in gebruik: de inductiekookplaat is voorzien van maar liefst 4 verschillende kookzones die elk over een verschillende warmtestanden, een boostfunctie en een timerfunctie beschikken. Er is ook kinderslot aanwezig.

 

Nadelen:

Te luid: slechts één enkele klant vindt het jammer dat de ventilator en de power regulator van de kookplaat niet geluidloos werken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Steba IK200 Inductiekookplaat 2 pits

 

De Steba IK200 inductie kookplaat biedt genoeg opties aan jou. Je kunt dit apparaat gebruiken als vrijstaande kookplaat, maar je kunt het ook gebruiken om in te bouwen in jouw keuken.

Het is een kookplaat dat twee kookzones heeft. Je zou zelfs onderweg op dit product kunnen koken.

De plaat heeft een glazen-keramisch oppervlak die gemakkelijk schoon te maken is. Daarnaast heeft het een tiptoetsbediening, waarmee je snel en eenvoudig de temperatuur kunt bepalen. Er zijn 10 verschillende standen waaruit je kunt kiezen en het heeft ook een handige timer functie.

Als je naar de prijs van dit product kijkt, dan lijkt het wel een inductiekookplaat aanbieding. En dat is het ook voor de twee kopers die positieve beoordelingen hebben geplaatst voor dit product.

Voor hen is het van goede kwaliteit en is het eenvoudig in gebruik. Dit product is voor deze kopers een top product.

Deze inductiekookplaat van Steba is geschikt voor mensen met een beperkt budget of mensen die gewoon niet zoveel wensen uit te geven. Dit product heeft namelijk de laagste prijs in vergelijking met de andere 4 toestellen die we in onze lijst hebben opgenomen. Daardoor zou het ook wel eens één van de populairste inductiekookplaten kunnen zijn.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: je kunt deze kookplaat vrijstaand gebruiken maar het is ook mogelijk om deze te laten inbouwen in het aanrecht.

Formaat: deze kookplaat is met 2 kookzones iets compacter dan het vorige toestel. Daardoor is het ook geschikt om het eventueel mee te nemen onderweg.

Handig in gebruik: je kunt de kookplaat gemakkelijk schoonvegen met een vochtige doek. Dankzij de tiptoetsbediening kun je vlug de juiste temperatuur bepalen. Daarnaast heb je 10 standen waaruit je kunt kiezen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: niet alle kopers blijken even enthousiast te zijn. Zo zou de temperatuur slecht te regelen zijn en is het niet handig om de kookplaat in te bouwen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Bosch PIE611BB1E serie 4 Inductiekookplaat

 

De Bosch PIE611BB1E serie 4 inductiekookplaat biedt de mogelijkheid om uitgebreid te kunnen koken op dit apparaat.

Met dit apparaat kun je tegelijkertijd verschillende gerechten klaarmaken. Het heeft een touchscreen als bedieningspaneel en is binnen de kortste tijd op de juiste temperatuur zoals je het hebt ingesteld. Dit product zal mooi staan in jouw keuken, want het heeft een moderne uitstraling.

Je kunt dit apparaat op 1 fase of 2 fases aansluiten. Let wel dat er geen aansluitsnoer of stekker meegeleverd wordt bij het aanschaffen van dit product.

Gezien de prijs van dit product, dan behoort het niet tot de categorie van goedkope inductiekookplaten. En dat kun je merken aan het aantal reviews die er geplaatst zijn voor dit product. Er zijn tot nu toe nog geen reviews geplaatst voor dit product en dat zou met de hoge prijs te maken kunnen hebben.

In het thema van de huishoudtoestellen is Bosch zeker en vast een grote waarde. Deze inductiekookplaat van Bosch biedt 4 kookzones aan en is daardoor uitermate geschikt om meerdere gerechten op hetzelfde moment te bereiden. De plaat wordt volledig ingebouwd en is daardoor mooi ingewerkt in het aanrecht.

 

Voordelen:

Bedieningspaneel: het bedieningspaneel werkt volledig volgens een touchscreen systeem. Bovendien werkt het ook enorm snel en heb je in een mum van tijd de gewenste temperatuur bereikt.

Capaciteit: dankzij de 4 verschillende kookzones is het toestel ideaal voor mensen met een groot gezin. Zo kun jij meerdere gerechten tegelijk klaarmaken en spaar je tijd uit.

 

Nadelen:

Prijs: dit toestel zul je eerder tussen de duurdere exemplaren moeten zoeken vanwege de hoge prijs. Dit zou wel een struikelblok kunnen zijn voor sommige kopers.

Toebehoren: de stekker en het aansluitsnoer hoef je er zelf nog apart bij te kopen aangezien het niet meegeleverd wordt bij de aankoop.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

11. Siemens EH651FEB1E Kookplaat Inductie

 

Met de Siemens EH651FEB1E kookplaat wordt koken nu gemakkelijk en plezierig. Je kunt de temperatuur op een eenvoudige manier regelen door middel van het Touch slider bedieningselement. Het heeft een handige digitale display waarop je de temperatuur kunt aflezen. En het heeft ook een kookwekker met de optie om de kookzone uit te schakelen.

De powerboost functie kun je gebruiken als jij niet wilt wachten en de kookzone gelijk warm wilt hebben. Dit product is snel en eenvoudig om schoon te maken, omdat de kookplaat niet heet wordt bij het koken. Je zou dit dus gemakkelijk met een doek kunnen afvegen.

Voor dit product is er nog geen beoordeling geplaatst en dat zou te maken kunnen hebben met de hoge prijs van dit product. Vergeleken met de andere kookplaten is de prijs van dit product toch aan de hoge kant.

Ook Siemens is een gevestigde waarde in de wereld van de keukentoestellen. Dit zie je ook duidelijk aan de vele positieve reacties van de gebruikers. Ondanks de hoge prijs is het voor hen echt het beste merk en behoort het tot de populairste inductiekookplaten.

 

Voordelen:

Touch slider bedieningselement: dankzij het Touch slider bedieningselement kun je de temperatuur heel handig en op een snelle manier instellen.

Gebruiksgemak: het toestel is ook voorzien van een kookwekker waarmee je de mogelijkheid hebt om een bepaalde kookzone uit te schakelen. Via de powerboost functie is het mogelijk om de kookzone meteen warm te maken.

Onderhoud: de kookplaat wordt helemaal niet te warm tijdens het koken waardoor het veilig is om het te reinigen. Het is voldoende om er eens met een vochtige doek over te vegen.

 

Nadelen:

Werkelijk alle twee de gebruikers zijn helemaal vol lof over dit product. Voor hen zijn er dan ook geen nadelen aan te ondervinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Inductiekookplaten Koopgids

 

Het gebruik van een inductiekookplaat brengt heel wat voordelen met zich mee. Toch is het een aanbeveling om niet gelijk de eerste de beste inductiekookplaat aan te kopen. Neem de tijd om de verschillende exemplaren te vergelijken en ga daarbij aanbiedingen alvast niet uit de weg. Houd tijdens de zoektocht rekening met enkele belangrijke factoren zoals het type, het formaat, het vermogen, de aansluiting en natuurlijk ook het budget.

Wat is een inductiekookplaat en de werking ervan

Het gasnetwerk wordt steeds minder frequent gebruikt en al zeker wanneer het een nieuwbouw woning betreft. In de plaats daarvan geeft men de voorkeur aan elektrische koken en dan meer specifiek inductie. Inductie heeft heel wat populariteit gewonnen en dat heeft voornamelijk te maken met de verschillende mogelijkheden die dergelijke vorm van koken met zich meebrengt.

Het blijkt niet alleen comfortabel te zijn maar ook gelijk een heel pak veiliger in vergelijking met bijvoorbeeld het koken op gas. Dat heeft vooral te maken met het feit dat enkele de kookzone zal opwarmen waar een pan op geplaatst staat. Daarnaast blijkt een inductiekookplaat sneller warm te worden en is hij dus ook veel sneller gebruiksklaar, en biedt hij een hoger rendement aan.

Een inductiekookplaat zou je dus in principe min of meer als een elektrische kookplaat kunnen beschouwen. Het magnetische veld en de weerstand die in de panbodem ontstaat, zorgen voor het ontstaan van warmte. En dat is dus meteen ook de verklaring waarom enkel die kookzone zal opwarmen waar je een pan op plaatst. Ondanks het feit dat inductie veiliger is en meer rendement biedt, blijkt het toch een duur alternatief te zijn.

 

Het type inductiekookplaat; opbouw of inbouw

De aanschaf van een inductiekookplaat zorgt ervoor dat je enkele belangrijke knopen zult moeten doorhakken. Ben je op zoek naar een inductiekookplaat die je los kunt gebruiken of wil je hem echt wel inbouwen in de keuken? Om die keuze te kunnen maken, is het aangeraden om rekening te houden met de beschikbare ruimte. Waar wil je de inductieplaat installeren en hoeveel ruimte heb je maximaal tot je beschikking.

Indien blijkt dat je toch heel wat ruimte kunt voorzien, dan kun je opteren voor een inbouw inductiekookplaat. Bij beperkte ruimte kan een opbouw inductiekookplaat de beste aanbeveling zijn. Dergelijke exemplaar kun je gewoon los gebruiken en op het aanrecht plaatsen. Na het koken kun je een opbouw kookplaat ergens veilig opbergen en bewaren.

Eenmaal je besloten hebt welk type inductiekookplaat je wilt hebben, is het belangrijk om even stil te staan bij de kookzones. Zo heb je inductiekookplaten met slechts 1 kookzones die best wel handig is om mee te nemen tijdens die leuke kampeervakanties. Maar je hebt er ook met 4, 5 of zelfs 6 kookzones.

 

Het formaat en het aantal kookzones

Er bestaan uiteraard verschillende formaten op het gebied van inductiekookplaten. Echter zul je merken dat de meeste exemplaren maximaal zo’n 60 cm breed zijn. Een inductiekookplaat die 60 cm breed is, blijkt standaard over zo’n 4 kookzones te beschikken. Ideaal dus voor middelgrote gezinnen.

Wil je echter meer kookzones ter beschikking hebben, dan zal blijken dat de inductiekookplaat vaak zo’n 90 cm breed zal zijn. Zorg er dus op voorhand voor dat je goed weet waar je de inductiekookplaat wilt installeren en hoeveel ruimte je hiervoor beschikbaar kunt stellen.

Aansluiting, vermogen en onderhoud

Uiteraard is het niet onbelangrijk om even rekening te houden bij de manier van aansluiten, het vermogen en natuurlijk ook het onderhoud. Het vermogen van de inductiekookplaat zal de uiteindelijke kracht bepalen en wordt steevast uitgedrukt in Watt. Hoe groter het vermogen en dus het wattage, hoe krachtiger de inductiekookplaat zal zijn. Dat kan best wel een meerwaarde bieden bij de snelheid van bepaalde functies en mogelijkheden. Zo zal een inductiekookplaat met meer vermogen bijvoorbeeld sneller opstarten en gebruiksklaar zijn.

Aangezien inductie een vorm van koken is die heel wat vermogen vraagt, is het belangrijk om hem aan te sluiten op een aparte stroomgroep. Er bestaan uiteraard ook exemplaren die je op 2 of zelfs 3 verschillende stroomgroepen kunt aansluiten. Houd er wel rekening mee dat het prijskaartje dan ook navenant zal zijn. Vaak zul je dan ook beroep moeten doen op een unieke 5-polige perilex stekker. Soms wordt deze meegeleverd op het moment van aankoop, maar dat blijkt jammer genoeg niet altijd het geval te zijn.

Wat het onderhoud uiteindelijk betreft, hoef je alvast niet te panikeren. De kwalitatieve materialen in combinatie met het veelal gladde oppervlak zorgen ervoor dat een vochtig doekje of sponsje al gauw voldoende is om de inductiekookplaat schoon te maken.

 

Budget

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. Zo kan de prijs makkelijk worden beïnvloed door verschillende factoren zoals het type, het vermogen, het aantal kookzones en de extra kenmerken of opties. Het spreekt voor zich dat een kookplaat met 1 kookzone voordeliger zal zijn dan eentje met 4 of 5 kookzones. Net zoals een inductiekookplaat die je moet aansluiten op 1 stroomgroep goedkoper zal zijn dan eentje die werkt op 2 of 3 stroomgroepen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een inductiekookplaat en hoe werkt hij?

Een inductiekookplaat behoort tot de categorie van de elektrische kookplaten. En dat heeft vooral te maken met het feit dat het magnetische veld in combinatie met de weerstand die geleidelijk aan in de panbodem ontstaat, warmte zal genereren. Dat wil dus ook zeggen dat bij een inductiekookplaat enkel en alleen die kookzone zal opwarmen waar daadwerkelijk een pan op staat.

Dit maakt een inductiekookplaat alvast veel veiliger in gebruik ten opzichte van een keramische kookplaat of een gasvuur. Bovendien blijkt ook het rendement veel hoger te liggen alsook het onderhoud veel makkelijker te verlopen. Echter zul je wel rekening moeten houden met het hogere prijskaartje.

Q2: Wat kost een inductiekookplaat?

De aanschaf van een degelijke en duurzame inductiekookplaat hoeft niet zoveel te kosten. Echter kunnen we wel stellen dat de prijs door verschillende elementen, in meer of mindere mate, kan worden beïnvloed. Zo kan het formaat net zoals het aantal kookzones en de aansluitingsfasen de prijs doen dalen of stijgen.

Een inductiekookplaat met slechts 1 kookzones die je makkelijk kunt verplaatsen en meenemen, kun je al gauw aankopen voor amper 45 tot 50 euro. Kies je voor een inbouw exemplaar met maar liefst 6 kookzones en een aansluiting op 2 tot 3 stroomgroepen, dan zijn prijskaartjes tot 500 euro of meer alvast niet vreemd.

 

Q3: Wat is het verschil tussen een inductie en een keramische kookplaat?

Je zult je nu allicht afvragen of er dan wel een verschil is tussen de inductiekookplaten en keramische kookplaten? Beide kookplaten zijn tegenwoordig bijzonder populair en bieden voor- en nadelen. Toch zijn er opmerkelijke verschillen te noteren.

Zo zal een keramische kookplaat vaak iets meer tijd nodig hebben om volledig op te warmen en bijgevolg gebruiksklaar te zijn. Bovendien blijkt dergelijk type kookplaat ook minder veilig te zijn. Doordat een keramische kookplaat steeds een vast verwarmingselement nodig heeft, zul je merken dat hij ook meer energie verbruikt. Het prijskaartje is dan weer wel een pak lager ten opzichte van een inductiekookplaat.

 

Q4: Hoe lang gaat een inductiekookplaat mee?

Het is moeilijk te zeggen hoe lang een inductiekookplaat maximum kan meegaan. Veel is afhankelijk van het type inductiekookplaat je besluit aan te kopen, evenals het merk en natuurlijk ook het onderhoud dat je eraan besteedt.

Ben je iemand die zorg draagt voor spullen en toestellen, dan zal de inductiekookplaat vaak duurzamer zijn dan wanneer je het niet zo nauw neemt met onderhoud en schoonmaak. Als je je inductiekookplaat nieuw aankoopt en goed probeert te onderhouden, dan kan deze in principe onbeperkt meegaan. Met andere woorden, het is eerder abnormaal als je na amper 4 jaar je inductiekookplaat moet vernieuwen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES