Beste gietijzeren pan

 

Gietijzeren pannen test van 2024

 

Steeds meer mensen hebben één of meerdere gietijzeren pannen staan. Indien je zelf nog niet zo een pan hebt dan is dit zeker en vast een aanrader. Het is werkelijk ideaal wanneer je zelf dol bent op koken en het bereiden van heerlijke gerechten. In onze koopgids gaan we er graag even verder op in. Bovendien helpen wij jou op weg zodat je weet met welke belangrijke factoren je rekening kunt houden. Indien je echt veel haast hebt dan volstaat het natuurlijk ook om de top 3 hieronder even te bekijken. De Petromax Dutch Oven FT6 is een handig toestel dat je perfect boven een open vuurtje kunt gebruiken of gewoon in combinatie met hete kolen. Indien je op zoek bent naar een alternatief dan is de Cuisinova Gietijzeren Braadpan zeker en vast een goede optie. Met dit model kun je gelijk welk type vuurhaard of warmtebron gebruiken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Gietijzeren pan reviews – top 5

 

 

Om te kunnen koken heb je pannen en potten nodig in je keuken. Als amateurkok wil je natuurlijk verschillende soorten zoals bijvoorbeeld een gietijzeren pan. Gebruik deze pannen om dagelijk lekker eten klaar te maken bij jou thuis. Wij hebben vijf verschillende gietijzeren pannen op een rijtje gezet en vergeleken op basis van online reviews. Kies voor jezelf de beste gietijzeren pan uit!

 

 

Aanbevolen producten

 

 

1. Petromax Dutch Oven FT6

 

Deze traditionale en multifunctionele gietijzeren pan is geschikt om maaltijden klaar te maken boven open vuur of op hete kolen. De warmte wordt verdeeld zodat je makkelijk kunt bakken, braden, frituren, koken of zelfs stoven. Hij is voorzien van een pre-seasoned coating tegen aanbakken en roesten.

Het deksel kan worden gebruikt als koekenpan, hapjespan of schaal. Als je dan nog een gloeiend houtskool op en rond de pan plaatst kun je hem zelfs gebruiken als oven! Aan de onderkant heeft hij drie poten zodat je hem stabiel in het vuur kan plaatsen en hij heeft ook een hengsel om hem op te hangen aan een driepoot.

De online reviews geven enkel maar positief advies over dit product. Kopers vinden hem echt top! Ze zijn vooral tevreden over de prijs/kwaliteit verhouding en vinden hem heel handig in gebruik. Verder vinden ze ook dat hij een mooi design heeft.

Deze gietijzeren pan van Petromax zul je eerder tussen de duurdere toestellen vinden. Dit komt omdat het niet de laagste prijs heeft in vergelijking met de andere 4 toestellen. Toch durven we vermoeden dat het heel wat voordelen biedt. Dit kun je duidelijk zien aan de positieve reacties van gebruikers.

 

Voordelen:

Gebruikswijze: je kunt deze pan zonder problemen gebruiken boven een open vuur. Het is ook mogelijk om de pan op hete kolen te laten werken.

Pre-seasoned coating: dankzij de pre-seasoned coating hoef je helemaal geen schrik te hebben dat de pan gaat roesten of de ingrediënten aanbakken.

Handig in gebruik: bij dit model is het zelfs mogelijk om het deksel te gebruiken als koekenpan of als schaal. Dankzij de drie pootjes aan de onderkant, kun je de pan heel stabiel en stevig op het vuur plaatsen.

 

Nadelen:

Werkelijk alle kopers zijn helemaal overtuigd van dit product. Voor hen is dit niet alleen het beste toestel maar ook echt het beste merk. Dit kan komen omdat er voor deze personen alleen maar voordelen aan zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Cuisinova Gietijzeren Braadpan

 

Deze gietijzeren pan is geschikt voor alle vuurhaarden en is gemaakt van hoogwaardig materiaal. Hij heeft een gelijke warmteverdeling, zelfs bij laag vuur, zo kun je eenvoudiger werken.

Gebruik hem om soep of stoofschotels te maken, of zelfs om een stuk vlees te braden. Deze pan is wel niet geschikt om in de vaatwasmachine te plaatsen dus was je hem beter met de hand. Hij heeft ook een duurdere prijs dus hij behoort niet tot de goedkope gietijzeren pannen.

De meningen van de kopers zijn bijna enkel maar positief over dit product. Hij is handig in gebruik en ideaal voor het bereiden van gerechten die een langere tijd nodig hebben. Hij is duur maar je krijgt er wel topkwaliteit voor terug.

Hij bakt niet aan, houdt de warmte lang vast en is gemakkelijk schoon te maken. Het enige minpuntje is dat hij voor sommige mensen wel wat te zwaar zal zijn.

Heb jij ook een groot huishouden of komen er vaak vrienden bij jou op bezoek. Dan ben je zeker en vast geholpen met een pan die een grote inhoud heeft. Dan hoef je zeker deze gietijzeren pan van het merk Cuisinova eens te bekijken. Het zou wel eens kunnen dat dit model volledig aan jouw verwachtingen voldoet.

 

Voordelen:

Design: de pan is beschikbaar in 3 totaal verschillende kleuren. Zo kies jij het model dat jij het liefste ziet en het beste in jouw keuken past.

Warmtebron: je kunt dit toestel op vrijwel alle warmtebronnen gebruiken. Het is zelfs geschikt om op inductie te gebruiken.

Materiaal: gietijzer is niet alleen heel duurzaam maar ook echt degelijk. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling zelfs op een laag vuurtje. Zo kun jij heerlijke soep maken maar ook een stoofschotel of een lekker stukje gebraden kip is een mogelijkheid.

 

Nadelen:

Onderhoud: deze pan uit gietijzer mag je niet in de vaatwasmachine stoppen. Dit kan een klein minpunt zijn voor mensen die niet zo graag afwassen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Petromax Dutch Oven FT1

 

Deze petromax FT1 is een kleinere versie van de FT6 maar met al dezelfde voordelen. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld en je kunt er mee bakken, braden, stoven,… Het voedsel bakt ook niet aan in de pan dankzij de speciale coating.

Gebruik ook hier het deksel als koekenpan of schaal of plaats gloeiend heet houtskool op en rond de pan om hem te gebruiken als oven. Verder beschikt ook deze gietijzeren pan over de drie poten om hem stabieler te plaatsen en over het hengsel om hem op te hangen.

Over dit product is nog maar één online review geschreven door een koper maar deze geeft overwegend positief advies. Ze vinden de pan heel duurzaam en handig in gebruik. Omdat hij kleiner is kun je hem zelfs gemakkelijk in de oven plaatsen en daardoor kun je nog eenvoudiger koken. Hij is wel wat oncomfortabel voor kinderen maar toch blijft het een mooie gietijzeren pan aanbieding.

Net zoals het eerste toestel, is ook deze gietijzeren pan afkomstig van het merk Petromax. Dit model is wel iets minder duur en we kunnen zelfs vaststellen dat het de laagste prijs heeft. Dit gegeven kan er voor zorgen dat het tot de populairste gietijzeren pannen behoort.

 

Voordelen:

Prijs: dit product heeft de laagste prijs in vergelijking met de andere toestellen die we in onze lijst hebben opgenomen.

Compact: in vergelijking met de FT6 is dit een eerder compacte gietijzeren pan. Dit zou ideaal kunnen zijn voor kleine gezinnen of mensen die alleen wonen.

Gebruiksgemak: dankzij de speciale coating hoef je geen schrik te hebben dat je eten aanbakt. Het deksel kun je ook hier als koekenpan of gewone schaal gebruiken.

 

Nadelen:

Oncomfortabel: voor één enkele gebruiker is de pan niet altijd even handig. Zeker als de kindjes willen meehelpen in de keuken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Gietijzeren Pan Eieren Ø20,5cm

 

Deze gietijzeren pan van Horeca Products & Services is speciaal ontworpen voor het bakken van eieren of pannenkoeken. Als je kinderen hebt is dit vooral handig, want je kunt 4 pannenkoeken tegelijkertijd bakken om ze allemaal tevreden te houden.

Je kunt hem gebruiken op een gasvuur maar je kunt hem ook in de oven plaatsen om de eitjes mee te bakken.

Hij is ook nog eens vaatwasmachinebestendig, zo kun je hem eenvoudig schoonmaken. De prijs van deze pan ligt in een ietwat duurdere prijsklasse dus hij behoort niet tot de goedkope gietijzeren pannen.

Over dit product zijn nog geen reviews geschreven dus op basis daarvan kunnen we je geen advies geven over deze gietijzeren pan aanbieding.

Ben jij ook zo dol op een lekker eitje tijdens het ontbijt? Of misschien lust je wel liever een heerlijke pannenkoek? Dit kan vanaf nu heel eenvoudig klaargemaakt worden dankzij deze gietijzeren pan. Deze hoef je dus zeker eens te bekijken en misschien beantwoordt het wel volledig aan jouw verwachtingen.

 

Voordelen:

Formaat: in deze pan kun je tot maar liefst 4 eitjes of pannenkoeken tegelijkertijd bakken.

Materiaal: doordat dit toestel volledig uit gietijzer gemaakt is, kun je ervan uitgaan dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.

 

Nadelen:

Review: momenteel werden er nog geen reacties bij dit product geplaatst. Het zou kunnen zijn dat eventuele kopers zich hierdoor een beetje inhouden en een afwachtende houding aannemen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Ambachterij Gietijzeren pan met handvat (2 stuks)

 

Deze pan is bestand tegen hoge temperaturen heeft een uitstekende warmteverdeling. Hij is geschikt voor iedere warmtebron, zelfs voor inductie. Ook kun je hem in de oven plaatsen.

Deze kleine pan heeft een diameter van 15 cm en is daardoor geschikt voor het maken van een gerecht voor één persoon. Dankzij de twee schenktuiten in de pan kun je gemakkelijk vloei- of vetstof uitschenken.

Deze pan is pre-seasoned, dus hij heeft een anti-aanbaklaag. Je kunt de pan eenvoudig schoonmaken met heet water en een spons. Daarna wel direct afdrogen en licht invetten met plantaardig olie.

Gezien de prijs behoort hij tot de goedkope gietijzeren pannen. Je krijgt er zelfs twee in plaats van één voor deze prijs. Ook voor dit product zijn er nog geen online reviews beschikbaar.

Met deze gietijzeren pan van het merk Ambachterij haal je zeker een duurzaam product in huis. Door het compacte formaat is het ideaal voor mensen die alleen wonen. Het is mogelijk om de pan goed te onderhouden. Het enige wat aan te raden is, is om de pan regelmatig eens met olie in te vetten.

 

Voordelen:

Warmtebron: deze gietijzeren pan kun je vrijwel op alle verschillende warmtebronnen gebruiken. Zelfs wanneer je inductie hebt, is er helemaal geen probleem. Verder mag dit ook in de oven.

Compact: deze pan is eerder aan de kleine kant en is daardoor uitermate geschikt voor kleine gezinnen of mensen die alleen wonen.

Gebruiksgemak: er zijn 2 schenktuiten voorzien waarlangs je vet- en vloeistoffen gemakkelijk kunt verwijderen.

Onderhoud: dankzij de antiaanbaklaag kun je de pan heel eenvoudig schoonmaken. Het enige dat je nodig hebt is een sponsje en wat warm water.

 

Nadelen:

Prijs: de prijs kan voor sommige gebruikers misschien wel iets aan de hoge kant zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gietijzeren pannen koopgids

 

Een gietijzeren pan is een pan die je gedurende je ganse leven kunt gebruiken. Tenminste als je de pan regelmatig en goed onderhoudt. Het voordeel van gietijzer is dat het 100% puur is en geen chemische lagen bevat. De standaard pannen beschikken wel niet over een antiaanbaklaag. We bespreken even de voor- en nadelen, het onderhoud en de prijs in deze koopgids.

Gietijzer of geëmailleerd gietijzer

En gietijzeren pan is heel geschikt om mee te braden. Deze pannen beschikken in hun standaard vorm echter niet over een antiaanbaklaag. Deze wordt op natuurlijke wijze gecreëerd door de olie die op een hoge temperatuur zich hecht aan het gietijzer.

Je kunt echter ook pannen kopen van gietijzer die afgewerkt zijn met een laagje email. Dit is een dun laagje glas die dient als antiaanbaklaag. Zo wordt het makkelijker om de pan schoon te maken en het email kan ook van een bepaalde kleur zijn zodat de pan er veel aantrekkelijker uitziet.

Een gietijzeren pan kan voor een extreem lange tijd bruikbaar blijven maar je moet het wel regelmatig onderhouden en dit is niet makkelijk bij de pannen die puur uit gietijzer gemaakt zijn.

 

Voordelen van een gietijzeren pan

Deze pannen hebben meer tijd nodig om warm te worden maar eenmaal de pan op temperatuur is dan blijft het voor een lange tijd heet. Daarom zijn deze pannen vooral geschikt om vlees of andere gerechten te braden of te stoven.

Een pan die gemaakt is van gietijzer kan verschillende generaties overleven en is bijna onmogelijk om stuk te maken. Je mag de pan natuurlijk niet laten vallen en je moet ook rekening houden met grote temperatuurverschillen die de pan kunnen beschadigen. Zorg ook voor een goed onderhoud zodat de pan in perfecte vorm blijft.

Je kunt de pan regelmatig inwrijven met olie om zo een natuurlijke antiaanbaklaag te creëren. Een gietijzeren pan is poreus dus de olie blijft in de poriën zitten. Na een tijdje gaat de pan zelfs beter bakken.

 

Er zijn ook nadelen

Een gietijzeren pan is over het algemeen veel zwaarder dan andere soorten pannen. Het is dus moeilijker om te schudden met de pan en om deze reden is het minder geschikt voor bepaalde toepassingen en gerechten.

De pan kan ook makkelijk breken als je deze laat vallen. Gietijzer is namelijk niet echt bestand tegen schokken maar ook grote temperatuurverschillen hebben een negatief effect. Als je te vlug van heel heet naar koud gaat is het mogelijk dat de pan gaat barsten.

Je beschikt niet over een chemische antiaanbaklaag bij een gietijzeren pan dus in het begin moet je meer olie gebruiken om te bakken, vooral bij gerecht met veel eiwitten want deze zullen vlugger blijven plakken. Na een tijdje vormt er zich wel een natuurlijke antiaanbaklaag, het nadeel hiervan is dat deze laag gevoelig is voor zure ingrediënten. Je kunt deze pan dan niet gebruiken om bijvoorbeeld tomatensaus te maken.

 

Hoe onderhoud je een gietijzeren pan

Het is niet goed om een gietijzeren pan droog weg te zetten, daarom is het een aanbeveling om de pan in te vetten met olie over het ganse oppervlak. Als je de pan toch droog bewaart dan kan de pan gaan roesten.

Het is ook beter om je pan te reinigen met water en een zachte spons. Bij hele vieze pannen mag je een beetje zeep gebruiken maar overdrijf natuurlijk niet. Zorg er ook voor dat je de pan goed afspoelt na het schoonmaken. Gebruik ook zeker geen harde spons zodat je de pan of de natuurlijke antiaanbaklaag niet beschadigt.

Je kunt de pan ook steriel maken door het te verwarmen op een hoge temperatuur. De bacteriën worden gedood en voedselresten zullen loskomen zodat je deze makkelijk kunt verwijderen.

Een andere manier is zout in de pan doen en verhitten, zo kun je de pan schrobben met het zout. Het zout verkleurt door de absorptie van het vuil en je kunt het zo weggooien. Vergeet niet om de pan op het einde altijd met olie in te wrijven om roest te voorkomen.

Prijs van een gietijzeren pan

De aankoop van een gietijzeren pan kun je bekijken als een investering op lange termijn want dit soort pan kan voor je ganse levensduur nuttig zijn. Als je er goed voor zorgt dan hoef je deze pan nooit te vervangen.

Dankzij het grote aanbod van pannen online kun je makkelijk verschillende modellen met elkaar vergelijken om zo de beste aanbieding te vinden. Je kunt pannen online bestellen of wachten op een promotie van de supermarkt. Als je online je aankoop maakt dan hoef je niet naar de winkel want de pannen worden gewoon aan huis geleverd.

Houd in dit geval wel nog rekening met eventuele extra kosten zoals de verzendkosten, en in sommige gevallen zelfs administratiekosten.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES