5 beste vijzels Test van 2024

 

Beste vijzels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Pure Olive Wood Vijzel kies je voor een vrij standaard kom met een doorsnede van 12 cm en meegeleverde praktische stamper. Daartegenover staat de Everyday Essentials die dan weer gekenmerkt wordt door zijn unieke meegeleverde antislip pad. Door deze eenvoudig onder de stamper te plaatsen, blijft het product stabiel en stevig op het aanrecht of op tafel staan. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Neem zeker even een kijkje alvorens een keuze te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste vijzels (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een grote vijzel en stamper of geef je toch liever de voorkeur aan een compacte kleine vijzel die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen? Het ruime assortiment aan formaten wordt – om de keuze nog wat moeilijker te maken – verder uitgebreid met diverse materiaalsoorten. Naast de stenen vijzels kun je tegenwoordig ook kiezen voor vijzels uit graniet, marmeren vijzels of houten vijzels. Bekijk daarom de 5 toppertjes hieronder alvast even, rekening houdend met het advies vermeld in de online reviews alvorens een keuze te maken. En wie weet ga jij uiteindelijk wel met één van de populairste artikelen naar huis of kies je voor een eenmalige aanbieding.

 

Houten vijzel

 

1. Pure Olive Wood Vijzel – Olijfhout – 12 cm – Inhoud: 0,2 liter

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke vijzel die er meteen uitspringt vanwege zijn unieke design? Dan lijkt dit exemplaar van het bekende – en voor velen misschien ook meteen beste – merk “Pure Olive Wood” alvast een schot in de roos. Op basis van de positieve klantenreviews en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren, kunnen we eveneens besluiten dat hij tot de populairste en beste vijzels behoort. 

De vijzel bestaat uit een met de hand gemaakte stamper en bijbehorende kom die overigens een diameter kent van zo’n 12 cm en daarmee een inhoud van ongeveer 0,2 liter garandeert. Dit wordt aangevuld met een relatief laag gewicht van ongeveer 0,5 kg wat de vijzel bijzonder handzaam en eenvoudig te verplaatsen valt.

In tegenstelling tot meeste vijzels, werd dit exemplaar uit duurzaam en 100% natuurlijk olijfhout vervaardigd wat de unieke kleur en textuur van het product verklaart. Dat betekent meteen ook dat je de vijzel maar beter met de hand schoonmaakt daar het gebruik van een vaatwasmachine de textuur en bijgevolg duurzaamheid zou kunnen aantasten.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van deze vijzel werd gebruik gemaakt van kwalitatief natuurlijk olijfhout.

Design: zowel de stamper als de kom werden volledig met de hand gemaakt en zijn bijgevolg uniek. Het gehele plaatje wordt nog versterkt door de prachtige kleur van het natuurlijke olijfhout.

Formaat: de vijzel kent een maximale diameter van 12 cm wat resulteert in een inhoud van ongeveer 0,2 liter.

Budgetvriendelijk: de lage prijs doet vermoeden dat je deze vijzel tussen de goedkope producten kunt spotten. In vergelijking met de rest van de toppertjes binnen deze selectie, kunnen we zelfs stellen dat de Pure Olive Wood vijzel over de laagste prijs beschikt.

 

Nadelen:

Onderhoud: wil je na gebruik de vijzel schoonmaken, dan behoort een vaatwasmachine jammer genoeg niet tot de oplossingen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vijzel en stamper

 

2. Everyday Essentials – Granieten Vijzel Met Stamper – Incl. Antislip Pad – ∅15xH10 cm

 

Probeer je graag nieuwe gerechtjes uit en vind je het belangrijk om daarbij steeds met verse ingrediënten en/ of kruiden te werken? Dan kies je maar beter voor een duurzame en 100% ruwe vijzel. Zo werd dit exemplaar – jou overigens aangeboden en geleverd door Everyday Essentials – volledig vervaardigd uit hoogwaardig graniet en voorzien van een behoorlijk ruwe afwerking waardoor het stampen/ vermalen van de ingrediënten iets makkelijker laat verlopen.

De vijzel kent hierbij een maximale hoogte van 10 cm die wordt aangevuld met een totale doorsnede van 15 cm en een gewicht van ongeveer 3 kg. Het behoorlijk zware gewicht van de vijzel draagt bij aan zijn gebruiksgemak en wordt bijgevolg beschouwd als een belangrijk pluspunt.

In tegenstelling tot heel wat andere producten, wordt deze vijzel toegestuurd in combinatie met een praktische antislip pad. Op die manier kun je de vijzel stabiel en stevig op tafel of het aanrecht plaatsen. Dit alles resulteert in heel wat positieve klantenreviews en een mooie eindscore van 4,9 sterren.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt een stevige granieten vijzel met bijbehorende granieten stamper én een praktische antislip pad.

Formaat: de hoogte van 10 cm wordt verder aangevuld met een maximale doorsnede van 15 cm.

Materiaal: deze vijzel werd vervaardigd uit duurzaam en hoogwaardig graniet en werd vervolgens voorzien van een behoorlijk ruwe afwerking.

 

Nadelen:

Niet vaatwasserbestendig: net zoals het vorige product, wordt ook deze vijzel maar beter niet in de vaatwasmachine geplaatst.

Prijskaartje: in vergelijking met heel wat andere vijzels, lijkt het hier niet meteen om een aanbieding te gaan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vijzel marmer

 

3. Vijzel en Stamper Marmer 15 cm Doorsnede Coninx – Vijzel met Stamper 

 

Ben je voorstander van het gebruik van verse kruiden en/ of ingrediënten? Dan mag deze vijzel van Coninx alvast niet in de keuken ontbreken. Met een hoogte van ongeveer 8 cm en een doorsnede van ruim 15 cm – inclusief bijbehorende stevige voet en een gewicht van wel 2,5 kg – geniet je een kwalitatief en gebruiksvriendelijk product.

In tegenstelling tot de vorige vijzels werd dit exemplaar voornamelijk uit marmer vervaardigd, wat zijn unieke en opvallende design verklaart. Dat betekent eveneens dat de vijzel na gebruik maar beter niet in de vaatwasmachine wordt geplaatst. Bij aankoop zul je zien dat het totaalplaatje – inclusief de nodige stamper – aangeboden én geleverd wordt in een prachtige geschenkdoos. 

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk tevreden zijn over de geleverde kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid wat gelijk resulteert in 4,9 op 5 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: de kom inclusief voet kent een hoogte van 8 cm en een diameter van ruim 15 cm. Dit wordt aangevuld met een gewicht van 2,5 kg.

Materiaal: zowel de stamper als de kom werden uit duurzaam en hoogwaardig marmer vervaardigd.

Design: doordat men ervoor gekozen heeft om te werken met marmer, zal het design nooit helemaal hetzelfde zijn waardoor elke vijzel 100% uniek is.

 

Nadelen:

Breekbaar: houd er wel rekening mee dat deze vijzel breekbaar is.

Geen 20 cm: ben je op zoek naar een grotere vijzel vanaf 20 cm doorsnede, dan is dit exemplaar uiteraard niet geschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vijzel Jamie Oliver

 

4. Jamie Oliver Vijzel – Ø 15 cm – Natuursteen – Gepolijst // Jamie Oliver

 

Met de Jamie Oliver vijzel – afkomstig van het gelijknamige merk Jamie Oliver – kies je voor een uitstekende combinatie van kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid tenminste als we ons baseren op de adviezen van klanten en experts. Dat verklaart meteen de mooie eindscore van 4,8 sterren en maakt deze vijzel 100% de moeite waard om even onder de loep te nemen.

Zo kent de kom inclusief voet een maximale hoogte van 11 cm aangevuld met een buitenmaat doorsnede van maar liefst 15 cm wat gelijk resulteert in een inhoud van ongeveer 0,7 liter. In combinatie met zijn ruime gewicht van 3,5 kg is deze vijzel dan ook uitermate praktisch en gebruiksvriendelijk te noemen.

Doordat de Jamie Oliver vijzel vervaardigd werd uit duurzame natuursteen is hij – in tegenstelling tot de vorige producten – wel degelijk vaatwasserbestendig. Op die manier bespaar je niet alleen op tijd maar ook op onderhoud. Kortom, een echte aanrader voor wie een gezonde kruiden- én/ of pasta mix aan zijn gerechten wilt toevoegen.

 

Voordelen:

Formaat: de vijzel inclusief voet wordt gekenmerkt door een maximale hoogte van 11 cm in combinatie met een buitenmaat diameter van zo’n 15 cm.

Materiaal: zowel de kom als de stamper blijken vervaardigd uit hoogwaardig natuursteen die aan de buitenkant werd glad gepolijst. 

Ruwheid: de binnenkant van de kom werd niet gepolijst waardoor hij zijn ruwheid heeft behouden. Dit komt het vermalen/ fijnstampen van ingrediënten en kruiden ten goede.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we durven stellen dat het prijskaartje bij sommigen misschien wel een domper op de feestvreugde betekent.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vijzel graniet 

 

5. Inno Cuisinno vijzel – Graniet – 18 x H11 cm // Gewicht: 4,5 kg

 

We sluiten het rijtje af met deze prachtige vijzel jou aangeboden en geleverd door Inno Cuisinno. Zowel de kom als de stamper werden uit duurzaam hard graniet vervaardigd waardoor de binnenkant van de kom een bepaalde ruwheid kent. Deze ruwheid heb je nodig tijdens het fijnstampen van kruiden, specerijen, noten en/ of zaden.

Het geheel kent een ruime hoogte van 11 cm in combinatie met een buitenmaat diameter van 18 cm en wordt aangevuld met een gewicht van maar liefst 4,5 kg. Dit maakt hem 100% geschikt voor grote gezinnen die heel wat tijd besteden aan het gebruik van verse ingrediënten en kruiden.

Hoewel 1 koper niet helemaal overtuigd lijkt van de aangeboden kwaliteit en het product als vrij kwetsbaar beschouwt, zijn de meeste klanten wel degelijk enthousiast met hun aankoop.

 

Voordelen:

Formaat: de vijzel kent een totale hoogte van maar liefst 11 cm en wordt aangevuld met een buitenmaat doorsnede van 18 cm.

Materiaal: doordat de kom en stamper uit harde graniet vervaardigd zijn, geniet je een bepaalde ruwheid die goed van pas komt bij het fijnstampen van ingrediënten en/ of kruiden.

Prijskaartje: je zult alvast aangenaam verrast zijn bij het zien van het relatief lage prijskaartje.

 

Nadelen:

Onderhoud: jammer genoeg kun je deze vijzel niet in de vaatwasmachine plaatsen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vijzels Koopgids

 

Hecht je belang aan verse en gezonde voeding en spendeer je heel wat uurtjes in de keuken, dan is het gebruik van een vijzel misschien wel voor jou weggelegd. Echter, leidt het uitgebreide assortiment regelmatig wel eens tot heel wat keuzestress. Tegenwoordig kun je dan ook kiezen uit diverse formaten, materialen, designs en uitvoeringen. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende vijzels – en eventuele aanbiedingen en/ of promoties – met elkaar te vergelijken.

Wat is een vijzel en hoe zit het met zijn gebruiksgemak?

Een vijzel duidt op de samenstelling van een – veelal ronde – kom met bijbehorende stamper en is bedoeld om bepaalde kleine ingrediënten zoals zaden, kruiden en/ of noten tot een aangenaam poeder fijn te stampen. Tegenwoordig wordt een vijzel ook steeds vaker gebruikt om bepaalde zachte ingrediënten te bewerken tot een heerlijke pasta of saus. Denk bijvoorbeeld maar aan een heerlijke zelfgemaakte pesto, guacamole saus of currypasta.

Een dergelijk gebruiksgemak verklaart meteen ook waarom in de meeste gevallen gewerkt wordt met ruwe natuurlijke materialen zoals steen of graniet. Echter, is het aanbod vijzels de laatste jaren – vanwege de immense populariteit – enorm toegenomen. Dat betekent dat er heel wat meer materiaalsoorten voorhanden zijn alsook formaten, designs en uitvoeringen. Een reden te meer om niet al te lichtzinnig te werk te gaan.

 

Het formaat en de gebruikte materialen

Zoals hiervoor reeds min of meer verklaard, werden de meeste vijzels in eerste instantie voornamelijk uit ruwe natuurlijke materialen zoals steen en graniet vervaardigd. Dergelijke ruwheid zorgt er nu eenmaal voor dat de inhoud van de kom amper verschuift, wat het stampen, wrijven en vermalen alleen maar ten goede komt. Echter, is het huidige aanbod zodanig uitgebreid dat ook andere materiaalsoorten aan het lijstje kunnen worden toegevoegd. Denk onder meer aan kunststof, hout, aardewerk, gietijzer, keramiek en porselein.

Naar analogie met het uitgebreide assortiment materialen, is er ook heel wat mogelijk op het gebied van formaat. Zo wordt het formaat van een kwalitatieve vijzel steeds gemeten op basis van de doorsnede van de kom, overigens uitgedrukt in cm. Op die manier kun je zelf bepalen of je de voorkeur geeft aan een compacte vijzel met een doorsnede kleiner dan 10 cm of alles toch liever groter ziet en daarbij opteert voor een vijzel van 19 cm of meer. Enquêtes tonen aan dat de meeste kopers lijken te opteren voor een standaard vijzel van 10 tot maximaal 15 cm.

Onderhoud en prijskaartje

Ben je ondertussen overtuigd van zijn gebruiksgemak en van plan om 1 of meerdere vijzels in huis te halen, dan is het minstens even belangrijk om op de hoogte te zijn van zijn onderhoud. Zo wordt – tenzij de beschrijving om gegronde redenen anders vermeldt – aangeraden om de vijzel niet in de vaatwasmachine te stoppen. Maak de vijzel na elk gebruik met de hand schoon. Gebruik daarvoor voldoende warm water en vermijd afwasmiddelen en/ of andere reinigingsproducten. Het kost je misschien iets meer tijd maar je garandeert er wel de duurzaamheid mee.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat een dergelijk uitgebreid assortiment ook heel wat prijskaartjes in petto heeft. Zo kan de prijs makkelijk variëren van zo’n 10 à 12 euro tot maar liefst 190 à 200 euro. Dergelijke prijsschommelingen zijn te wijten aan verschillende factoren gaande van het formaat tot de gebruikte materialen, het design, de uitvoering en het merk. Zo zal een porseleinen vijzel met een doorsnede van 15 cm alvast een tikkeltje duurder in de aanschaf zijn ten opzichte van een 15 cm grote vijzel vervaardigd uit kunststof of hout. Bedenk daarom waar je naar op zoek bent, wat je verwachtingen zijn en welk bedrag je er maximaal wilt – maar vooral ook kunt – aan spenderen.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Wat is een vijzel en wat doe je ermee?

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en 100% functionele vijzel dan ben je op zoek naar een duurzame kom met bijbehorende stamper. Een vijzel is dan ook bedoeld om kruiden, pitten, noten en/ of zaden op een eenvoudige en relatief snelle manier fijn te stampen en te vermalen. Tegenwoordig wordt het gebruik van een vijzel verder uitgebreid naar het kneuzen of mengen van een hele resem zachte ingrediënten zoals bijvoorbeeld pesto, guacamole en currypasta. 

Ben je overtuigd en besluit je op zoek te gaan naar een degelijke vijzel dan zul je zien dat dergelijke voorwerpen vaak heel ruw ogen. Deze ruwheid is ook nodig aangezien op die manier kan voorkomen worden dat de inhoud van de kom tijdens het fijnstampen weinig tot niet verschuift. Om een dergelijke ruwheid te bekomen en te behouden, wordt daarom vaak gekozen om te werken met natuurlijke materialen zoals steen en graniet. 

Q2: Hoe gebruik je een vijzel?

Met behulp van een vijzel is het niet alleen mogelijk om tal van droge ingrediënten zoals kruiden, noten, zaden en specerijen te vermalen tot een fijn poeder maar kunnen ook heel wat zachte ingrediënten eenvoudig met elkaar worden vermengd. Denk hier bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte currypasta, pesto of pittige guacamole.

Gebruik je voor het eerst een vijzel dan is het in eerste instantie misschien wat zoeken. Toch is een vijzel bijzonder eenvoudig in gebruik en gebaseerd op de combinatie van stampen én wrijven. Let wel dat je maar beter niet de hard stampt en het dus de bedoeling is om het gewicht van de stamper het grootste deel van het werk te laten doen. Afhankelijk van de ingrediënten en wat je wilt bekomen, wordt een gemiddelde bereidingstijd vooropgesteld van 3 à 5 minuten.

 

Q3: Hoe maak je een vijzel schoon?

De aanschaf van een vijzel vereist uiteraard ook enig onderhoud. Zo wordt aangeraden om de vijzel niet in de vaatwasmachine te stoppen maar hem steeds met de hand schoon te wrijven. Gebruik daarbij enkel en alleen een bepaalde hoeveelheid warm water. Afwasmiddel of enige ander vorm van reinigingsmiddelen worden ten zeerste afgeraden omdat deze een vervelende zeepsmaak zouden kunnen achterlaten.

Ook het gebruik van een schuursponsje wordt maar beter vermeden. Kies bij voorkeur een zachte ongebruikte thee- of vaatdoek. Vermijd eveneens het schoon stampen van de stamper op de rand van de desbetreffende vijzel aangezien dit schade aan beide onderdelen kan berokkenen.

 

Q4: Wat kost een vijzel?

Ben je op zoek naar een duurzame en functionele vijzel dan zul je heel wat voorwerpen de revue zien passeren. Tegenwoordig is er dan ook een bijzonder uitgebreid aanbod aan verschillende formaten, uitvoeringen, materialen en designs te spotten wat tegelijk de uiteenlopende prijskaartjes lijkt te verklaren.

Algemeen betekent dit dus dat de prijs van een kwalitatieve vijzel makkelijk kan oplopen van ongeveer 10 à 15 euro tot maar liefst 190 à 200 euro. Bedenk daarom op voorhand waar je naar op zoek bent, waar je verwachtingen zoal liggen en welk budget je bereid bent om te spenderen. Houd hierbij rekening met zijn gebruiksgemak en wees eventueel aandachtig voor leuke aanbiedingen en/ of promoties.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES