8 beste wokpannen Test van 2024

 

Beste wokpannen – Vergelijkingstest & Koopgids

Tegenwoordig kun je in elke keukenkast wel een handige wokpan vinden waarin je snel en gemakkelijk een eenpansgerecht kunt bereiden. We hebben uit het ruime assortiment alvast 3 huidige toppers uitgezocht met hun bijhorende voor- en nadelen. Zo zul je al gauw merken dat je met de GreenChef Diamond Inductie Wokpan een degelijk exemplaar in huis haalt. Hij wordt gekenmerkt door zijn duurzame keramische antikleeflaag en koude handgrepen. Daarnaast blijkt de Royalty Line Marble Coating Wokpan een meer dan waardig alternatief te zijn. Hij wordt namelijk geleverd met een glazen deksel en kent een heel ruim formaat zodat je voor een grote groep kunt koken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

8 beste wokpannen (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een kleine wokpan met een doorsnede van 24 cm om voor je partner te koken? Of gaat je voorkeur misschien uit naar een stalen wokpan met een diameter van 36 cm waarin je typische Aziatische gerechten kunt bereiden? We vroegen de hulp en het advies van enkele hobbykoks om deze lijst met topproducten samen te stellen. Neem even rustig de tijd om alles te bekijken alvorens er de beste wokpan uit te kiezen die aan al jouw wensen voldoet.

 

1. GreenChef Diamond Inductie Wokpan – Ø28 cm – keramisch – PFAS-vrij

 

De GreenChef wokpan kent de laagste prijs in onze selectie en is tevens de populairste pan om op inductie te koken. Echter, hij is niet alleen geschikt voor inductiekookplaten, hij kan tevens op elke andere warmtebron worden aangewend. 

Deze inductie wokpan kent een doorsnede van 28 cm en werd vervaardigd uit stevig aluminium waardoor de warmte optimaal over de volledige pan wordt verdeeld. Zijn gebruiksgemak wordt nog verder uitgebreid door de duurzame keramische antikleeflaag die vrij hard is zodat de pan uiterst snel opwarmt en zonder probleem intensief kan worden gebruikt. 

Deze keramische laag is trouwens goed bestand tegen metalen spatels, maar dit zal wel de gebruiksduur verkorten. Daarnaast werd hij voorzien van koude handgrepen met speciale duimafdruk om een betere grip te bekomen waardoor je de pan veilig van het vuur kunt halen. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze wokpan is uitermate geschikt voor inductie en kan daarnaast op elk type warmtebron worden gebruikt.

Keramisch: de harde keramische antiaanbaklaag is bijzonder duurzaam en zorgt voor een maximale warmtegeleiding. 

Ergonomisch: de ergonomisch gevormde koele handgrepen kregen een speciale duimafdruk om meer grip te bieden.

Formaat: hij kent een diameter van 28 cm waardoor hij geschikt is om voor modale gezinnen van 3 personen te koken.

 

Nadelen:

Antikleeflaag: één klant is niet tevreden over de antikleeflaag en merkt op dat de pan na enkele weken aanbakt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Royalty Line Marble Coating Wokpan – met glazen deksel – 32 cm

 

Deze wokpan van Royalty Line is momenteel in de aanbieding en krijgt een goedkope prijs bij aankoop van meerdere stuks. Hij kent een ruime diameter van 32 cm waardoor de pan ideaal is om voor 4 à 5 personen te roerbakken.

De handige wokpan wordt geleverd met een glazen deksel zodat je bepaalde gerechten, indien nodig, sneller kunt laten garen. Doordat hij vervaardigd werd uit stevig aluminium en tevens een harde keramische coating kreeg, is de pan heel duurzaam waardoor je hem lang kunt gebruiken. De bakeliet handreep met silicone blijft overigens altijd koel zodat je de pan gemakkelijk met de blote hand kunt vastnemen.

Daarnaast kan hij op elk type warmtebron worden aangewend, inclusief inductie. Deze pan is niet vaatwasmachinebestendig en wordt bij voorkeur met een zachte doek of spons schoongemaakt om de coating niet te beschadigen. In de reviews zien we dat de meeste klanten heel tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen:

Formaat: deze wokpan kent een ruime doorsnede van 32 cm waardoor hij ideaal is om voor groepen tot 5 personen gerechten te bereiden.

Materiaal: de aluminium wokpan kreeg een keramische coating die bijzonder hard is en bijgevolg een lange gebruiksduur garandeert.

Deksel: hij wordt geleverd met een glazen deksel zodat je gerechten sneller garen en je kunt er zelfs in koken.

Handgreep: de handgreep uit bakeliet werd afgewerkt met silicone waardoor hij altijd koud blijft om de pan veilig van het vuur te nemen.

 

Nadelen:

Onderhoud: deze wokpan mag niet in de vaatwasmachine worden geplaatst omdat de coating beschadigd zou kunnen geraken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Bk Easy Induction Ceramic Wok – Ø30 cm – PFAS-vrij

 

De BK wokpan wordt gekenmerkt door zijn ruime doorsnede van 30 cm zodat je er perfect grote porties in kunt bereiden. Dankzij de dikke warmtegeleidende bodem van 5,5 mm, kan de pan zowel op inductie als op alle andere warmtebronnen worden gebruikt om heerlijke gerechten klaar te maken.

Deze aluminium wokpan kreeg een duurzame keramische coating die de pan bijzonder snel blijkt op te warmen en de hitte optimaal verdeelt wat ideaal is om te roerbakken. Verder werd hij voorzien van een kunststof handgreep die minder snel warm wordt waardoor je de pan tot 160°C in de oven mag plaatsen.

Door zijn uitstekende kwaliteit en duurzaamheid kan deze wokpan trouwens zonder probleem in de vaatwasmachine worden gestopt om hem schoon te maken. In de reviews merken we dat dit product een zeer goede beoordeling van 4,7 sterren kreeg.

 

Voordelen:

Materiaal: deze wokpan wordt gekenmerkt door de aluminium basis die een degelijke keramische coating kreeg waardoor hij heel duurzaam is. 

Gebruiksgemak: de kunststof handgreep warmt niet snel op zodat de wokpan zonder probleem in de oven kan worden geplaatst tot een maximale temperatuur van 160°C.

Afmeting: hij kent een ruime doorsnede van 30 cm waarmee hij groot genoeg is om voor 4 personen te wokken.

Vaatwasmachinebestendig: dankzij de stevige en harde keramische coating kan de wokpan in de vaatwasmachine worden schoongemaakt.

 

Nadelen:

Handgreep: slechts één klant blijkt problemen te hebben met de handgreep die voortdurend loskomt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Demeyere Industry Wok – 30 cm – roestvrij staal

 

Demeyere is een Belgisch bedrijf en wordt door velen als het beste merk voor degelijke en stijlvolle potten en pannen beschouwd. De Demeyere wokpan werd vervaardigd uit roestvrij staal en kreeg een Silvinox oppervlaktebehandeling waardoor hij heel hygiënisch is en bovendien gemakkelijk kan worden gereinigd.

Deze ruime wokpan wordt gekenmerkt door zijn diameter van 30 cm en zijn extra hoge opstaande rand van 8,5 cm waarmee hij ideaal is om te roerbakken, stomen, frituren, braden en koken. Doordat deze wok uit meerdere lagen bestaat en een kleine vlakke bodem kent, heeft deze pan een optimale warmtegeleiding en kan hij in het midden tot 230°C heet worden.

Naar de randen toe zal de warmte geleidelijk aan afnemen, maar deze blijven toch een temperatuur tot 140° C halen zodat alles perfect kan garen. De roestvrijstalen wokpan is overigens geschikt om op elke soort warmtebron te gebruiken, inclusief inductie. In de reviews zien we dat de meeste klanten heel tevreden zijn en het product dan ook sterk aanraden.

 

Voordelen:

Formaat: deze wokpan heeft een doorsnede van 30 cm en hoge opstaande randen van 8,5 cm waardoor dit een perfecte pan is om te roerbakken.

Materiaal: hij werd vervaardigd uit meerdere lagen roestvrij staal en kreeg een mooie glanzende Silvinox oppervlaktebehandeling.

Gebruikscomfort: de pan wordt getypeerd door zijn kleine vlakke bodem die tot 230°C heet kan worden en de opstaande rand die tot 140°C opwarmt.

Warmtebron: deze knappe wokpan kan op een inductie-, gas-, elektrische-, halogeen- en keramische kookplaat worden aangewend.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: we merken dat deze pan het duurste prijskaartje heeft waardoor hij niet voor iedereen toegankelijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Tefal Easy Plus Wokpan – Ø 28 cm – Niet geschikt voor inductie

 

De wokpan van Tefal is gemaakt uit aluminium en kreeg een duurzame titanium coating met de welbekende rode Thermo stip die zal aangeven wanneer de pan heet genoeg is om te roerbakken. De mooie vlakke bodem en de warmtegeleidende wanden zorgen voor een uitstekende hitteverdeling waardoor alles gelijktijdig gaar wordt.

Deze uitvoering kent een doorsnede van 28 cm waardoor hij ruim genoeg is om voor 4 personen een lekker wokgerecht te bereiden. Hij werd afgewerkt met een ergonomische koude handgreep zodat je hem gewoon met je blote handen veilig van het vuur kunt nemen. 

Deze wokpan kan op bijna elke kookplaat worden gebruikt met uitzondering van inductie. Bovendien werd aan de onderkant een vlambeschermer voorzien waardoor de pan en de coating niet beschadigd kunnen raken wanneer je hem op een gasvuur gebruikt. In de reviews merken we dat de klanten deze wokpan een zeer goede score van 4,7 sterren gaven.

 

Voordelen:

Afmeting: hij kent een ruime diameter van 28 cm en is bijgevolg groot genoeg om voor 4 personen te roerbakken.

Materiaal: doordat de wokpan een aluminium basis heeft die met duurzaam titanium werd afgewerkt, kent hij uitstekende antiaanbak eigenschappen.

Thermo stip: de wereldberoemde rode Thermo stip op de bodem van de pan zal aangeven wanneer hij heet genoeg is om te beginnen bakken.

Handgreep: deze wokpan werd voorzien van een ergonomische koude handgreep waarmee je de pan veilig van het vuur kunt halen.

 

Nadelen:

Warmtebron: hoewel we dit niet echt als een nadeel kunnen beschouwen, merken we toch dat deze pan niet geschikt is voor inductiekookplaten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Princess 162389 Stir-fry Wok – Elektrische Wok – met deksel

 

De elektrische wokpan van Princess is een echte aanwinst om in huis te hebben. Je kunt hem gewoon op tafel zetten om je bereiding klaar te maken en je kunt hem tevens buiten gebruiken om je gerecht bijvoorbeeld mooi warm te houden.

Hij wordt gekenmerkt door zijn hoge vermogen van 1400 Watt en is voorzien van een afneembaar netsnoer dat met een thermostaat werd uitgerust. Hiermee kun je hem tot een maximale temperatuur van 250°C instellen. De duurzame antikleeflaag zorgt ervoor dat je ingrediënten niet aanbakken waardoor je steeds een perfecte bereiding op tafel kunt zetten.

Daarnaast blijkt deze wokpan over een handig glazen deksel te beschikken dat met een stoomuitlaat werd afgewerkt zodat er niet te veel vocht in de pan blijft hangen. Verder kent deze grote wokpan een diameter van 30 cm en een inhoud van 7 l waardoor hij ideaal is wanneer je een grote groep gasten ontvangt. In de reviews zien we dat quasi alle klanten tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze elektrische wokpan kan zowel binnen als buiten worden aangewend om gerechten te bereiden en warm te houden.

Vermogen: hij kent een hoog vermogen van 1400 Watt waardoor hij heel snel zijn ingestelde temperatuur behaalt.

Thermostaat: het afneembare netsnoer beschikt over een geïntegreerde thermostaat waarmee je de wokpan tot 250°C kunt verhitten.

Antikleeflaag: de uitstekende antikleeflaag zorgt ervoor dat je gerechten niet zullen aanbakken.

 

Nadelen:

Niet vaatwasmachinebestendig: door de elektrische onderdelen kan deze pan niet in water worden afgewassen en dien je hem met een vochtige doek schoon te maken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Skeppshult – Wokpan Walnoot Handgreep 32 cm – handgemaakt

 

De gietijzeren wokpan van het Zweedse merk Skeppshult wordt gekenmerkt door zijn traditionele vorm met afgeronde bodem zodat hij ideaal is om op een gasfornuis een zeer hoge temperatuur te behalen. Ondanks zijn sterk afgeronde bodem kan deze wokpan toch op alle warmtebronnen worden gebruikt en staat hij stabiel op het fornuis.

Deze pan is vervaardigd uit onderhoudsvriendelijk en onverwoestbaar gietijzer en werd volledig met de hand gemaakt waardoor hij getuigt van puur vakmanschap. Zijn uitstekende kwaliteiten worden nog een tikkeltje versterkt door de mooie warmte-isolerende handgreep uit walnoothout waarmee je de pan gemakkelijk en veilig van de kookplaat kunt nemen.

Door zijn natuurlijke antiaanbaklaag, die verkregen is door inbranding met biologische canola olie, zullen de gerechten niet aanbakken en is hij bijzonder gemakkelijk te reinigen. In de reviews merken we dat dit product van bijna alle klanten een maximale score kreeg.

 

Voordelen:

Gebruiksvoordeel: deze gietijzeren pan werd reeds vooraf met canola olie ingebrand waardoor hij meteen gebruiksklaar is.

Materiaal: hij is vervaardigd uit onverwoestbaar gietijzer en werd volledig met de hand vervaardigd.

Handgreep: de walnoothouten handgreep is warmte-isolerend zodat je hem gewoon kunt vastnemen zonder je te verbranden.

Formaat: door zijn ruime diameter van 32 cm kun je een grote hoeveelheid voedingswaren bereiden.

 

Nadelen:

Toepassing: het gebruik van een gietijzeren wokpan vraagt enige vaardigheid waardoor het in het begin wat zoeken is naar een gepaste temperatuurstand.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. BK Easy Basic Ceramic Steelwok 28 CM

 

Met de BK Easy Basic Ceramic wokpan heb je de perfecte combinatie van gebruiksgemak en een gezonde leefstijl.

Dit product is voorzien van een keramische coating die ervoor zorgt dat je de ingrediënten sneller kunt bakken tot een temperatuur van wel 400 graden. Door de kortere kooktijd behoud je meer voedingsstoffen van het product over en eet jij ook gezonder. Dit product is geschikt om te gebruiken voor gas, elektrisch, keramisch of halogeen warmtebronnen en je kunt het ook in de oven gebruiken tot een temperatuur van 160 graden.

Als je naar de prijs van dit product kijkt, dan lijkt het op een wokpan aanbieding. En dat is het ook voor de meeste kopers, want voor hen heeft dit product een goede kwaliteit. Het is handig in gebruik en het is gemakkelijk om te reinigen. Voor enkele kopers heeft dit product een slechte kwaliteit en is de prijs te hoog.

Deze wokpan van het bekende merk BK zul je zeker tussen de goedkope wokpannen kunnen spotten vanwege de voordelige prijs. We merken dat de overgrote meerderheid van de kopers ook wel bijzonder tevreden blijken te zijn over dit model. Daarom lijkt het ons een goed idee om even de voor- en nadelen van dit apparaat onder de loep te nemen.

 

Voordelen:

Formaat: de wokpan heeft een diameter van maar liefst 28 cm en behoort dus tot de grote wokpannen. Daardoor is het ideaal voor grotere gezinnen.

Warmtebron: je kunt dit toestel gebruiken op een elektrisch, keramisch, halogeen en gasvuur.

Materiaal: doordat de wokpan helemaal uit aluminium gemaakt is, kun je ervan op aan dat de warmte gelijkmatig over de wokpan wordt verdeeld.

 

Nadelen:

Onderhoud: de wokpan hoef je zelf nog af te wassen na gebruik aangezien je dit product best niet in de vaatwasmachine stopt.

Kwetsbaar: een aantal kopers vinden dat het product bijzonder kwetsbaar is. Zo is de wokpan niet echt stevig en ontbrak het deksel.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Wokpannen Koopgids

 

Eens je een wokpan hebt gebruikt, kun je echt niet meer zonder. Het is dan ook een goede aanbeveling om meteen in een degelijk exemplaar te investeren dat uit duurzame materialen gemaakt is. Je zult ook merken dat er diverse formaten bestaan en dat de vorm van de bodem belangrijk is om lekkere gerechten te bereiden. In onze koopgids kun je heel wat informatie vinden zodat je er de beste wokpan kunt uitkiezen. Neem even rustig de tijd om alle mogelijkheden te vergelijken en laat de interessante aanbiedingen niet zomaar aan je neus voorbijgaan.

Wat is een wokpan

Een wokpan is één van de meest veelzijdige pannen om allerlei gerechten te bereiden. Hij wordt voornamelijk geassocieerd met de Aziatische keuken en werd oorspronkelijk gebruikt om groenten en vlees te roerbakken en kruiden te roosteren. Nadat hij in het Westen werd geïntroduceerd werd de wokpan aangepast qua vorm en grootte om hem op verschillende soorten warmtebronnen te kunnen gebruiken en voor allerlei bereidingswijzen aan te wenden.

Een wokpan ziet er helemaal anders uit dan een gewone koekenpan omdat hij een ronde vorm kent met een kleine bodem en over een hoge opstaande rand beschikt. Door deze structuur worden de voedingswaren veel sneller en gelijkmatiger gegaard waardoor de voedingsstoffen en sappen beter bewaard blijven. Daarnaast is een wokpan ideaal om grote porties te bereiden en heb je ook veel minder vetstof (olie) nodig zodat het koken met een wokpan tevens aan je gezondheid bijdraagt.

 

De gebruikte materialen

Net zoals bij de gewone potten en pannen zijn de Westerse wokpannen uit diverse materialen vervaardigd. Elke materiaalsoort kent zijn eigenschappen en zal bijgevolg enige aanpassing in de kooktechniek vragen. De goedkoopste en meest praktische wokpan is de traditionele Oosterse wokpan die gemaakt is uit koolstofstaal. Hij wordt gekenmerkt door zijn snelle opwarming en maximale hitteverdeling waardoor gerechten bijzonder snel klaar zijn. Deze wokpan is heel geschikt voor koks die het wokken al aardig onder de knie hebben.

Een wokpan met een teflon coating is dan weer aan te raden wanneer je pas met deze kookmethode begint. Dergelijke wokpannen hebben een degelijke antiaanbaklaag en kunnen bijzonder gemakkelijk worden schoongemaakt. Echter, de teflon antikleeflaag is niet zo lang tegen de grote hitte bestand waardoor deze pan minder duurzaam is. Daarnaast is er de roestvrijstalen wokpan die vrij zwaar is en bijgevolg moeilijker te hanteren. Het roestvrij staal kent een mindere warmtegeleiding zodat hij niet op alle kookvuren kan worden gebruikt.

Een keramische wokpan warmt bijzonder snel op en kent een maximale warmteverdeling waardoor je gerechten gelijkmatig worden bereid. Bovendien kent hij uitstekende antiaanbak eigenschappen zodat er geen restjes aan de bodem blijven kleven. De gietijzeren variant moet vooraf enkele keren worden ingebrand en krijgt pas na verloop van tijd zijn natuurlijke antiaanbaklaag. Tenslotte is er ook nog de aluminium wokpan die iets meer onderhoud vraagt, maar wel heel snel opwarmt. Hoe zwaarder de wokpan, hoe beter het kookproces verloopt.

 

Het formaat

Zoals je reeds gemerkt hebt, bestaan er wokpannen in verschillende formaten en dit draagt bij aan de praktische en functionele manier van koken. Als je een groot gezin hebt, is het vanzelfsprekend dat je met een kleine wokpan niet ver komt. Er zijn wokpannen met een doorsnede van 15 tot 50 cm zodat je er zeker eentje kunt vinden die aan al jouw noden voldoet.

Wanneer je voor 2 personen gaat wokken, is een pan met een doorsnede tussen 15 en 20 cm al ruim voldoende. Als je gezin uit 4 personen bestaat, is een exemplaar met een diameter tussen 30 en 35 cm een betere optie. De grootste varianten worden gekenmerkt door hun ruime doorsnede tussen 40 en 50 cm en zijn bijgevolg geschikt voor groepen van 6 of meerdere personen. Het meest verkochte formaat is de middelgrote wokpan met een diameter van ongeveer 30 cm omdat je deze ook veel gemakkelijker kunt opbergen.

De bodem

Het belangrijkste onderdeel van een wokpan is eigenlijk de bodem en de vorm ervan. Een traditionele wokpan beschikt over het algemeen over een veel kleinere bodem in vergelijking met een gewone braadpan. Dit is van groot belang om een betere en snellere warmtegeleiding te bekomen die gelijkmatig wordt verdeeld.  

Er zijn 2 soorten wokpannen die zich onderscheiden door de bodemvorm. De wokpan met een platte bodem komt in de gewone huishoudens het vaakst voor omdat deze pan op de meest gangbare kookfornuizen kan worden gebruikt waar hij heel stabiel op zal staan. Deze bodem is ideaal om grote stukken vlees en vis te bakken. De wok met een ronde bodemvorm is dan weer meer geschikt voor gasfornuizen en wordt vooral aangewend om klein gesneden ingrediënten te roerbakken en sauteren. 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke wokpan is goed voor inductie?

Wokken op een inductiekookplaat is iets lastiger dan op een traditioneel gasfornuis omdat de gehele wokpan optimaal moet worden verhit. Op een inductiekookplaat wordt normaal alleen de bodem van de pan verhit waardoor een aangepaste wok geen overbodige luxe is.

Als je een wokpan gaat uitkiezen kun je beter voor een exemplaar gaan waarbij de warmte maximaal wordt geleid om de beste resultaten te bekomen. Een wokpan voor inductie moet dus over een magnetiseerbare en warmtegeleidende bodem beschikken zodat hij helemaal tot aan de rand optimaal opwarmt.

Q2: Hoe werkt een wokpan en hoe gebruik je hem?

Wokken is een bekende Aziatische kooktechniek om gerechten met veel smaak te bereiden. Deze hoge pannen zijn ideaal om vis, vlees, en groenten te roerbakken waarbij de klein gesneden voedingswaren constant worden omgeschept zodat ze steeds kort met de pan in contact komen en alles tegelijk gaar is. Daarnaast worden de wokpannen in de Oosterse landen ook gebruikt om te frituren, stomen, sudderen en koken omdat dit meestal de enige soort pan is die ze in huis hebben.

Hoe je een wok gebruikt, hangt vooral af van de bereiding en soort warmtebron waarop je kookt. Een wokpan moet tegen hele hoge temperaturen bestand zijn want vaak wordt er tussen de 160 en 240°C graden gebakken. Een degelijke wokpan zal deze warmte gelijkmatiger over zijn volledige omvang verdelen waardoor hij tot aan de rand heel heet kan worden.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES