Oneindig veel opties: welke moet ik kiezen?
Voordat we de vijf ideeën met je delen, vertellen we je heel even over de verschillende opties. Waarom? Zodat je straks een gepaste keuze kunt maken. Tijdens onze zoektocht ontdekten we namelijk dat er verschillende opties zijn, elk met z’n eigen voor- en nadelen.
Ten eerste heb je het standaard kookeiland dat als tweede tafel dient. Hij is voorzien van kasten, waardoor opbergen geen probleem meer is. En hij geeft je ook een handig werkblad.
Daarnaast heb je de complexe variant. Hierbij zijn apparaten ingebouwd in je eiland. Het voordeel? Je keuken wordt functioneel, rommelvrij en elegant. Zo zijn er modellen waarin het fornuis geïntegreerd is. Bij sommige is er zelfs een spoelbak in verwerkt.
Als laatste heb je het schiereiland. Deze variant is een uitstekende keuze voor de kleine keuken, want hij zit aan een zijde vast. Hij wordt vooral gebruikt om aparte ruimtes te creëren. Maar je hebt altijd nog voldoende beweegruimte. Jouw keuze zal trouwens afhangen van het volgende. Lees dus gauw verder.
Hoeveel ruimte moet ik hebben voor een kookeiland?
Kookeiland, kleine keuken, beperkte ruimte — je vraagt je af hoe het nou kan. Maar zo moeilijk is het niet. Belangrijk is dat er voldoende ruimte is. Niet alleen om te bewegen, maar ook voor je functionele doeleinden. Hier is een simpele regel om te bepalen of je keuze inderdaad de juiste is.
Je moet tenminste een meter vrij hebben aan weerszijden van het eiland. Dan kun je vrij rondlopen met je keukengerei, boodschappentas of goederen. Ga je toch niet zoveel lopen? Haal dan enkele krukken en tover je eiland om tot een eettafel. Daarover vertellen we je zometeen wat meer.
Kleine keuken met een kookeiland: 5 leuke ideeën
- Ga voor een schiereiland
Twijfel je over de ruimte? Is het echt niet te doen? In dat geval is een schiereiland een geschikte optie. We raden aan om het eiland zodanig te plaatsen dat je twee aparte ruimtes krijgt. De keuken aan een zijde en misschien de woonkamer aan de andere kant. En hier de voordelen daarvan.
Ten eerste heb je altijd nog het luxueuze gevoel. Je mooie eiland ziet er nog steeds uniek uit. Ook heb je volop toegang tot de onderkant. Dan ben je al snel bij je kasten, apparatuur of vaatwasser. Met dit type voel je je echt een koningin van de keuken — een koningin met je eigen kookeiland, dus luxe op luxe.
Als laatste wordt het wat gezelliger. Denk maar. Het is ochtend, tijd voor het ontbijt. Je staat voor je fornuis. Je kleine maatjes schuiven aan je schiereiland-tafel en al snel babbelen jullie gezellig met elkaar. Handig gewoon.
- Een luxe optie: kies voor een klein kookeiland met bar
Voor de liefhebber van luxe is dit een handige optie. De kasten aan de onderzijde zijn dan bestemd voor opslag van je favoriete whisky, wijn of likeur. Maar er zijn nog meer voordelen.
Met een beweging haal je je favoriete drank, schenk je hem in de glazen van je gasten en geniet je verder van de avond. Plus, minimale onderhoud. Gewoon de flessen en krukken wegdoen, vegen met een lap en voilà, je hebt weer een nette keuken. En aangezien je niet elke dag weer zulke parties hebt, staat hij vrijwel te allen tijde netjes.
- Laat je kookeiland de andere functies vervangen
Een kookeiland en een kleine ruimte gaan niet samen, nietwaar? Nou, wij geloven dat niet. Er is namelijk altijd wel een oplossing. En deze tip zal je ervan overtuigen. In dit geval moet je je kookeiland heel strategisch inzetten. We zullen het toelichten aan de hand van enkele voorbeelden.
Die eettafel in de keuken? Niet meer nodig met een kookeiland. Je eilandje wordt nu een cozy dineerspotje. Daarnaast wordt je aanrecht al gauw leeg als je enkele apparaten op het eilandje legt. Beter nog, laat je apparatuur inbouwen. Vrijstaande oven, fornuis, vaatwasser? Allemaal kunnen erin.
Een vrijstaande oven is trouwens wel handig, want dan hoef je niet te bukken langs je eiland. Nou, wat is de beste vrijstaande oven en waar haal je die? Onze top 5 geeft het antwoord. Klik op de link om onze aanbevelingen te bekijken.
- Ervaar gemak met een spoeleiland: luxueus en functioneel
Heb je gemeten en zit je net goed voor een spoelbak? Helemaal zeker dat je geen akelige waterspetters krijgt? Dan raden we je aan om er echt voor te gaan. Hier onze redenering.
Als eerste heb je het gemak. Je hoeft je niet te keren bij het koken of het snijden van groenten of vlees. Integendeel schuif je gewoon wat verder, was je je ongekookte voedsel en ben je gereed om het in de pan te doen. Niet lopen van het eiland naar het aanrecht. Geen stress, geen gedoe.
Daarnaast wordt het makkelijker om met z’n tweeën te koken. Denk maar. De ene doet al snel de was terwijl de andere aan het koken is. Je loopt elkaar niet in de weg. Handig, toch? Natuurlijk zou het super zijn als je zowel de spoelbak als de kookplaat tezamen had. Maar tja, je hebt gelukkig wel de tweede beste optie!
- Maak er een gezellige eethoek van
Lijkt het toch niet te doen? Niet zoveel ruimte om inbouwapparatuur aan te schaffen? Ga dan voor een kleine kookeiland en laat hem als schiereiland inrichten. Dan kun je heel cozy met je familie zitten. Een boertje hier, een lachje daar, gewoon volop pret.
Dus toch wel mogelijk?
Daar heb je ze dan. Vijf eenvoudige ideeën en tips om toch een mooi kookeiland in je kleine keuken te krijgen. We hopen dat je jouw keuze nu hebt gemaakt. Misschien heb je zelfs al een combinatie in gedachten. Veel succes en geniet van je luxe keuken met kookeiland — in een kleine ruimte, maar altijd nog heel fijn.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES