Essentiële apparatuur voor elke professionele keuken

 

Beginnende horeca ondernemers, die geen bestaand bedrijf overnemen, zullen zelf een geheel nieuwe inventaris moeten aanschaffen; hetzij nieuw, hetzij tweedehands (beiden kennen voor- en nadelen). Essentieel als ondernemer is dat je bij de aanschaf van horeca-apparatuur, werkbladen en overige inventaris, rekening houdt met HACCP regels. En natuurlijk koop je de benodigde apparatuur voor jouw bedrijfsvoering, maar denk daarbij ook vooruit, koop als het even kan multifunctionele horeca-apparatuur.

Want wat je vandaag nog niet op de menukaart hebt staan, staat er morgen misschien wél op! Welke basis horeca-apparatuur komt in de meeste horeca ondernemingen voor?

 

Jouw horecazaak kan niet zonder de volgende apparatuur

Verreweg de meeste horeca ondernemingen hebben de onderstaande horeca-apparatuur binnen hun inventaris:

• Horeca vaatwasser voor de spoelkeuken (zo een die slechts 2 tot 3 minuten over een reiniging doet per keer). De vuile vaat gaat in kratten, welke direct in de vaatwasser worden geplaatst. Het bezit van zo’n 6 kratten vormt geen overbodige luxe.

• Koel- vriescombinatieskoelapparatuur voor horeca is in vele uitvoeringen verkrijgbaar: van au bain marie koeling tot hoge, dubbele koelkasten en glazen koelkasten waar de klant zijn consumptie uit kan pakken, tot aan koellades toe. Denk er dus goed over na waar de de behoefte ligt. Daarnaast is een horeca onderneming zonder vriezer een ondenkbaar iets.

• Warme keuken apparatuur. Denk hierbij aan ovens en als het even kan een combi stoomoven. Hiermee kun je namelijk ook nog eens stomen (koken), ideaal om even snel iets te koken of op vochtige wijze op te warmen. Nog een groot voordeel is dat je de stoomoven (combi) ook nog eens met een spuit kunt schoonmaken dagelijks. Deze oven kent daarnaast een reinigingsprogramma, wat je de nodige tijd bespaart. Denk ook over een gas (elektro) fornuis na, een bakplaat, grillplaat en een friteuse.

• Warmhoud apparatuur. Wie voeding gaat uitleveren of tijdelijk even moet warmhouden, kan niet zonder warmhoud apparatuur. Dit kan ook gelden voor au bain marie ketels (soepketels bijvoorbeeld).

• Meetapparatuur. Om veilig te kunnen werken is meetapparatuur nodig, zo kun je de precieze temperatuur meten van voeding wat uitgeserveerd wordt (vooral binnen instellingen gebeurt dit).

 

HACCP werkwijze

Binnen de horeca bestaan er vele regels. Wie alcohol schenkt zal bijvoorbeeld altijd moeten zorgen voor de aanwezigheid van een personeelslid wat beschikt over een sociale hygiëne certificaat. Daarnaast zul je moeten werken naar de HACCP regels. Deze zorgen er namelijk voor dat jij als horeca onderneming zo hygiënisch mogelijk te werk gaat, waardoor klanten zo min mogelijk te maken zullen krijgen met een voedselvergiftiging bijvoorbeeld.

Wat betekent HACCP?

De in Nederland geldende HACCP regels staan voor:

Hazard: risico, gevaar

Analysis: beoordelen, inventariseren

Critical : kritisch

Control: beheersen

Points: momenten (punten)

Als horeca onderneming kun je er op rekenen dat jouw bedrijf eens in het jaar, of aantal jaar, een audit krijgt. Tijdens deze inspectie wordt nagegaan of jouw horecazaak zich aan de HACCP regels houdt.

 

Je houden aan de HACCP regels:

Als horeca onderneming maak je een HACCP lijst en houd je dagelijks en wekelijks bij welke apparatuur is gereinigd.

Daarnaast zorg je dat jouw horecakeuken jaarlijks een dieptereiniger ondergaat (uit te voeren door een specialistisch schoonmaakbedrijf)

Schaf alleen horeca inventaris aan wat goedgekeurd is binnen de HACCP regels (dus geen houten roerlepels, of houten snijplanken e.d.)

Binnen professionele horeca keukens bestaat vrijwel alle apparatuur uit RVS, gezien de hygiëne, dus ook keukengerei

Snijplanken zijn in kunststof verkrijgbaar in een waaier aan kleuren. Iedere kleur staat voor specifieke voedingswaar die er op gesneden mag worden.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES