Een broodje kaas als lunch en een stamppot als diner? Menig buitenlands bezoeker trekt de wenkbrauwen wel even op bij de eerste kennismaking met de culinaire gewoonten van de Nederlanders. Hoewel er gelukkig nog heel wat mensen in ons land zijn de van de maaltijd een klein feestje weten te maken, kunnen we ons toch niet aan de indruk onttrekken dat het koken en eten voor veel mensen een soort verplichte exercitie is geworden. Fantasieloos, gehaast en bij vlagen ook uitgesproken zuinig. Kijk eens door de ogen van een buitenlander naar onze eetgewoontes en verbaas je!
Een vroege avondmaaltijd
Het begint eigenlijk al met onze afwijkende tijdstippen voor het eten. Dat wij er de gewoonte op nahouden om de hele dag door boterhammen te eten, komt op buitenlanders vaak wat vreemd over. Zij hechten kennelijk meer waarde aan vaste tijden voor ontbijt en lunch. De Fransman gaat bijvoorbeeld dagelijks uitgebreid tafelen tussen de middag. Daar komt nog bij dat wij in ons land over het algemeen tamelijk vroeg in de keuken staan voor het bereiden van het avondeten. Half zes, soms half zeven of nog iets later, dat is voor veel Nederlanders een gangbaar tijdstip om aan tafel te gaan. Bij onze oosterburen wordt meestal pas tegen acht uur gegeten, terwijl ze in Spanje rond negen uur de borden pas op tafel zetten.
Geen enorme hoeveelheden
De avondmaaltijd in Nederland bestaat traditioneel uit aardappelen, groente en vlees. Door de jaren heen zijn daar allerlei varianten op gekomen, onder meer door de introductie van buitenlandse gerechten. Pasta en rijst vormen al decennialang een prima alternatief voor de aardappel. Het is maar net waar je van houdt en waar je voor kiest. Ook het stukje vlees is geleidelijk in steeds meer huishoudens van de borden verdwenen.
Het maakte plaats voor vegetarische alternatieven, die dan gek genoeg wel weer precies zo schijnen te moeten worden uitgevoerd dat ze precies op vlees lijken. Zouden ze anders niet lekker genoeg smaken? Wat echter vooral opvalt, is dat wij Nederlanders over het algemeen geen enorme hoeveelheden eten op tafel zetten. Uitzonderingen daargelaten is ons menu tamelijk sober te noemen, zeker wanneer je dit vergelijkt met de Mediterrane keuken. Maar eigenlijk is het ook al te zien bij onze lunch.
Dat ene plakje kaas of worst op onze boterham steekt schril af tegen de riante hoeveelheden broodbeleg die ze bijvoorbeeld in Frankrijk op je baguette deponeren. En iedereen die wel eens een Chinese maaltijd bestelt, weet dat je van één zo’n portie wel drie avonden lekker kunt eten!
Andere keuzes in gerechten
De traditionele Hollandse pot is in de loop der jaren behoorlijk verdrongen door allerlei gerechten van buiten onze landsgrenzen. Opvallend is dan weer hoe wij in ons land soms heel anders met bepaalde gerechten omgaan. Zo is de manier waarop wij rijst koken heel anders dan de manier die echte fijnproevers het doen.
De rijst zelf is eigenlijk al anders, want wij gebruiken vooral snelkookrijst waar weinig smaak aan zit. Kennelijk gaat het vooral om het vullen van de maag, maar nauwelijks om de smaakbeleving? En nog iets geks: patat! Of friet, afhankelijk van de streek waarin je woont. Bij ons is dat een hoofdgerecht geworden, maar daar zijn we tamelijk uniek in. Elders in Europa worden de gebakken aardappelstaafjes als bijgerecht geconsumeerd.
Minder uitgebreide kooksessies
Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, maar gemiddeld genomen staan wij Nederlanders niet zo heel lang in de keuken. Het schijnt minder dan twintig minuten per dag te zijn! Eigenlijk nog best knap, zo’n korte bereidingstijd voor onze dagelijkse maaltijden!
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES