5 Beste 90 cm fornuizen Test Van 2024

 

90 cm fornuis – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar het beste 90 cm fornuis maar kun je maar geen keuze maken? Dan willen wij jou graag even verder op weg helpen. Zo zijn we alvast op zoek gegaan naar de 3 best beoordeelde hedendaagse 90 cm fornuizen. We zijn onder andere uitgekomen bij het Leisure CS90D530X fornuis dat gekenmerkt wordt door inductiekookplaten. Daartegenover staat het Wiggo WO-E905R(BX) 90 cm fornuis dat maar liefst 5 afzonderlijke kookzones inclusief een krachtige elektrische oven telt. Bekijk alvast het overzicht van de 3 topproducten hieronder alvorens je een keuze besluit te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste 90 cm fornuizen (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar het beste 90 cm fornuis? Dan zul je versteld staan van de mogelijkheden die er vandaag de dag op de markt gebracht zijn. Zo bieden heel wat verschillende merken, waaronder Boretti, Smeg en AEG, zowel heel wat vrijstaande alsook inbouwfornuizen aan. Daarnaast heb je ook de keuze tussen een elektrisch, keramisch of inductie 90 cm fornuis. Zo is er dus vast en zeker voor ieder wat wils. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, hebben we alvast een selectie van 5 topproducten gemaakt. Bekijk ook zeker de online reviews en het advies van klanten.

 

 

1. Leisure CS90D530X Inductie Fornuis 90 cm breed met stekker

 

Ben je op zoek naar een 90 cm breed fornuis? Dan kan dit exemplaar van het bekende merk Leisure misschien wel iets voor jou zijn. Het is niet meteen één van de goedkope 90 cm fornuizen dus je zult rekening moeten houden met een iets hoger prijskaartje.

Door gebruik te maken van een 5-polige stekker kun je het 90 cm fornuis makkelijk en zonder problemen op 2 fasen aansluiten. Hierbij beschikt het 90 cm fornuis over een maximale aansluitwaarde van maar liefst 5600 Watt. Houd er wel rekening mee dat enkel het snoer van 1,5 meter wordt meegeleverd en dus niet de stekker. Verder geniet je maar liefst 5 verschillende inductiekookplaten en 3 afzonderlijke ovens zoals een hetelucht oven.

Ondanks het enorme vermogen zul je merken dat het fornuis nog steeds tot de energieklasse A behoort. De koper is dan ook duidelijk tevreden over de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. Alhoewel er geen kindervergrendeling aanwezig is.

 

Voordelen:

Aansluitwaarde: het Leisure inductiefornuis van 90 cm breed wordt gekenmerkt door een aansluitwaarde van maximaal 5600 Watt, waardoor een aansluiting op 2 fasen wordt aangeraden.

Uitvoering: je bent verzekerd van de aanwezigheid van 3 afzonderlijke – overigens elektrisch aangestuurde – ovens en 5 krachtige inductiekookplaten.

Energielabel: met het Leisure inductiefornuis kies je alvast voor één van de energiezuinige pareltjes binnen deze selectie, bevestigd met een energielabel A.

 

Nadelen:

Prijskaartje: heb je interesse in dit unieke inductie fornuis van Leisure, dan zul je toch net iets meer budget hoeven te voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Wiggo WO-E905R(BX) – Serie 5 – 90 cm – 5 kookzones – Gasfornuis – Rvs

 

Of je met de Wiggo WO-E905R(BX) ook daadwerkelijk voor een 90 cm fornuis aanbieding kiest, valt nog even af te wachten. Toch mag je er zeker van zijn dat hij – weliswaar in vergelijking met de meeste andere apparaten binnen deze selectie – tot de goedkopere fornuizen kan gerekend worden. De moeite waard om de kenmerkende eigenschappen ervan eens even op een rijtje te plaatsen.

Zo wordt het Wiggo WO-E905R(BX) fornuis gekenmerkt door een maximaal formaat van 85 x 90 x 60 cm wat resulteert in een mooie netto inhoud van maar liefst 110 liter én de aanwezigheid van 5 afzonderlijke kookzones. Door deze vrijstaande oven correct op 1 fase aan te sluiten – weliswaar rekening houdend met een 220 – 230V aansluitspanning – kun je van al deze karakteristieke kenmerken gebruik maken.

Zo garandeert de oven maar liefst 7 verschillende ovensystemen zoals hetelucht, circulatie en boven/ onderwarmte. Dit wordt aangevuld met 2 krachtige normaalbranders van el 1,7 kW; een 1 kW sudderbrander, een 2,8 kW sterkbrander en een triple wokbrander van 3,2 kW. Maar geen nood want hij behoort gelukkig tot één van de meest energiezuinige 90 cm fornuizen uit het rijtje wat bevestigd wordt met het energielabel A.

 

Voordelen:

Formaat: het fornuis kent een totaal formaat van 85 x 90 x 60 cm wat resulteert in een grote ovenruimte van 110 liter én de mogelijkheid om gebruik te maken van maar liefst 5 verschillende kookzones.

Warmtebron: de kookplaat – en bijgevolg de 5 kookzones – steunen op het precies van gas terwijl de oven 100% elektrisch wordt aangestuurd.

Installatie: het betreft een volledig vrijstaande oven die op 1 fase dient te worden aangesloten van maximaal 3,7 kW.

Handig in gebruik: dit fornuis inclusief ovensysteem biedt alles wat je maar wensen kunt. Zo is het mogelijk om de boven- én onderwarmte tegelijk in te stellen, is er sprake van een snel voorverwarmen functie én is de kookplaat uitgerust met een ingebouwde vonkontsteking.

 

Nadelen:

Geen gasslang: bij aankoop van dit 90 cm fornuis wordt jammer genoeg geen gasslang meegeleverd.

Geen kinderslot: in tegenstelling tot sommige andere fornuizen, bevat dit ovensysteem geen bijbehorend kinderslot.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Saro Design gas fornuis – 5 pits – wok – elektrische oven & grill met 11 functies

 

Net zoals het Falcon 90 cm fornuis behoort ook dit exemplaar van Saro alvast tot de degelijke 90 cm fornuizen. De moeite waard dus om dit exemplaar even van naderbij te bekijken. Zo wordt het Saro TS95C61LVI design gasfornuis – dat meteen opvalt vanwege zijn dieprode bordeaux kleur – gekenmerkt door een maximale breedte van 90 cm wat resulteert in maar liefst 5 afzonderlijke kookzones én een ruime elektrische oven. 

De gaskookplaat biedt per kookzone een aanzienlijk vermogen van 4,25 kW inclusief een geïntegreerde vonkontsteking en bijbehorende wokbrander. Dit wordt moeiteloos gecombineerd met een degelijke elektrische oven die – naast de bekende grillfunctie – eveneens is uitgerust met een boven- én onderwarmte, een maximale oventemperatuur van 280ºC én de mogelijkheid om gebruik te maken van de 4 beschikbare inschuifhoogtes. Kortom, het ideale fornuis voor middelgrote tot grote gezinnen.

Bovendien kent hij een aansluitwaarde van 2700 Watt waardoor hij eenvoudig op 1 fase kan worden aangesloten. Houd er wel rekening mee dat de gasslang niet geleverd wordt op het moment van aankoop. Ondanks de positieve kenmerken werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. De hoge prijs zou daar zeker voor iets tussen kunnen zitten.

 

Voordelen:

Aansluitwaarde: het Saro fornuis kent een aansluitwaarde van maximaal 2700 Watt waardoor je hem zonder problemen op 1 fase (tot 3,7 kW) kunt gaan aansluiten.

Uitvoering: hij kent een ruime breedte van 90 cm wat resulteert in een stevige gaskookplaat met 5 aparte kookzones inclusief vonkontsteking én een elektrische oven met 4 inschuifhoogtes en 11 beschikbare functies.

Snoerlengte: hij wordt geleverd inclusief een aanzienlijke snoerlengte van maar liefst 2 meter met stekker, wat de installatie iets makkelijker moet maken.

Energieklasse B: hij behoort tot de energieklasse B waardoor hij tot de relatief zuinige 90 cm fornuizen kan worden gerekend.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: we durven stellen dat de hoge prijs wel eens een domper op de feestvreugde zou kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Wiggo WO-E909R(WX) – Serie 9 – 90 cm – Gasfornuis – 5 kookzones – Wit Rvs

 

Net zoals het bekende Smeg fornuis of het populaire fornuis van Boretti behoort ook dit model van Wiggo tot de absolute toppertjes. Zo springt dit 90 cm fornuis meteen in het oog vanwege zijn unieke witte roestvrijstalen design en de aanwezigheid van maar liefst 5 afzonderlijke kookzones inclusief wokbrander. Daarbij kan een aansluiting op 1 fase tot 3.7 kW tot stand worden gebracht waarbij het snoer met stekker op het moment van aankoop worden meegeleverd.

Eenmaal correct aangesloten en ingeschakeld, kun je – via de geïntegreerde vonkontsteking – gebruik maken van de 5 kookzones en bijbehorende branders. Het geheel wordt daarbij verder aangevuld met een elektrisch aangestuurde oven die voorzien is van een bruto inhoud van 126 liter en een netto inhoud weet te garanderen van 110 liter. Dit alles wordt moeiteloos aangevuld met een hetelucht functie, boven- én onderwarmte, een grillfunctie en een geïntegreerde kinderslot.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de mogelijkheden die dit fornuis te bieden heeft. Let wel dat het hier geen inductie fornuis van 90 cm betreft nog een volwaardig aangestuurd elektrisch 90 cm fornuis.

 

Voordelen:

Uitvoering: het gasfornuis wordt gekenmerkt door een breedte van 90 cm die resulteert in 5 afzonderlijke kookzones en een aparte wokbrander. Het geheel wordt versterkt door een elektrische oven met een netto volume van 110 liter en meerdere inschuifhoogtes.

Aansluitwaarde: het apparaat kent een maximale aansluitwaarde van 3200 watt en kan bijgevolg op 1 fase (tot 3,7 kW) worden aangesloten.

Verpakkingsinhoud: het gasfornuis wordt geleverd inclusief 2 afzonderlijke bakplaten, een bakrooster en een instructieve handleiding.

 

Nadelen:

Geen inductie: ben je op zoek naar een 90 cm inductie fornuis dan is dit model niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Amica ACIS2115S – Inductie fornuis 90cm met aangesloten 1 Fasekabel

 

We sluiten het rijtje af met het Amica ACIS2115S inductie fornuis van 90 cm dat bij aankoop geleverd wordt inclusief bijbehorende 1 fasekabel en gekenmerkt wordt door een handig plug-and-play installatiesysteem. Dat betekent dat bij levering het fornuis enkel moet worden uitgepakt, ingeplugd en vervolgens 100% klaar is voor gebruik! Het kan maar zo gemakkelijk zijn.

Maar er is natuurlijk heel wat meer om over naar huis te schrijven want zo geniet je de optie om gebruik te maken van de 4 afzonderlijke inductiekookplaten en elektrisch aangestuurde heteluchtoven met diverse kookfuncties en een optimale katalyse reiniging. Het gebruiksgemak wordt aangevuld met onder meer een geïntegreerde timer, een automatische kookpotdetectie die bijdraagt aan de veiligheid én een restwarmte-indicator.

Hoewel het apparaat heel wat positieve eigenschappen naar voren weet te schuiven, werden er jammer genoeg nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat het hogere prijskaartje mogelijks een domper op de feestvreugde betekent.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: het fornuis met inductiekookplaat wordt aangevuld met een grillrooster, een bakplaat, een draaispit, een 1 fasekabel en een instructieve handleiding.

Oven: de elektrisch aangestuurde oven kent een ruime netto inhoud van 109 liter en biedt onder meer 9 kookfuncties en een katalytische reiniging aan.

Kooktafel: de kooktafel telt maar liefst 4 afzonderlijke inductie kookzones waarbij de 2 linker kookvelden eenvoudig kunnen worden samengevoegd tot 1 geheel.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

90 cm fornuizen koopgids

 

Zijn de beste 90 cm fornuizen ook meteen de goedkope 90 cm fornuizen? Of betaal je voor kwaliteit juist dat tikkeltje meer? Het is dan ook een goede aanbeveling om zoveel mogelijk 90 cm fornuizen met elkaar te vergelijken alvorens je een keuze maakt. Bedenk hoeveel kookzones je nodig hebt, welke warmtebron je wilt gebruiken en of je nood hebt aan eventuele extra mogelijkheden. Ga daarbij eventuele aanbiedingen en promoties niet uit de weg. Je weet nooit of je op die manier een leuke 90 cm fornuis aanbieding kunt spotten.


Het gebruiksgemak

Je bent de keuken aan het renoveren of je bent een woning aan het bouwen en wilt op zoek gaan naar een degelijk en duurzaam fornuis. Het eerste dat je opvalt is dat het gamma bijzonder uitgebreid is. Dit maakt de keuze alleen maar moeilijker wat dan weer voor heel wat stress kan zorgen. Fornuizen bestaan wel degelijk in allerlei formaten en designs. Een standaard fornuis beschikt over een 60 x 60 x 85 cm design. Kies je dus voor een 90 cm fornuis dan kies je meteen voor een vrij groot fornuis.

De meeste recente fornuizen zijn onderverdeeld in een kookzone gedeelte en een oven. Afhankelijk van het type fornuis dat je besluit aan te kopen, kun je kiezen voor eentje werkend op gas, keramisch, inductie of elektrische. Verder zul je ook moeten kiezen tussen een vrijstaand of inbouw exemplaar. Kortom, je hoort het al; heel wat vragen en bijgevolg ook heel wat knopen die je zult moeten doorhakken. Neem daar rustig de tijd voor!

 

Inbouw of vrijstaand fornuis

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij de aanschaf van een 90 cm fornuis, is of je een inbouw dan wel een vrijstaand exemplaar wenst aan te kopen. Het spreekt voor zich dat je met een vrijstaand 90 cm fornuis net iets meer bewegingsvrijheid zult genieten. Je hebt meer keuze om het toestel te plaatsen. Een inbouw 90 cm fornuis moet perfect passen in de te voorziene ruimte. Het voordeel van een inbouw fornuis is dan weer dat je heel wat opbergruimte bespaart. En het oogt gewoon ook netter.

 

Gas, elektrisch, een combinatie of toch eerder keramisch of inductie

Bij de aanschaf van een fornuis denken heel wat gebruikers nog steeds aan het standaard gasfornuis inclusief oven. Met betrekking tot Nederland kunnen we vermelden dat dergelijke type fornuis tot op de dag van vandaag inderdaad het meest gebruikt wordt. Echter zijn er tegenwoordig heel wat meer mogelijkheden op de markt te vinden.

Zo kun je tegenwoordig ook kiezen voor een volledig elektrische fornuis waarbij zowel de oven alsook het kookgedeelte elektrisch functioneren. Of je kiest voor een fornuis waarbij het kookgedeelte met gas functioneert en de oven dan weer elektrisch werkt. Wat je ook kiest, alles heeft zo z’n voor- en nadelen. Zo is elektrisch koken veel duurzamer terwijl een gasfornuis dan weer goedkoper is.

Evenzeer goedkoop, is de aanschaf van een keramisch werkend fornuis. Keramische fornuizen zijn dus voorzien van een keramische kookplaat die makkelijk en gelijkmatig opwarmt en makkelijk te onderhouden is. Het reinigen van de plaat kan echter pas gebeuren op het moment dat de kookplaat helemaal is afgekoeld, en dat kan best een tijdje duren.

Verder is ook het gebruik van een inductiefornuis aan een opmars begonnen. Inductiefornuizen zullen wel iets duurder in de aankoop zijn maar bieden een vrij hoog rendement aan dat kan variëren van 80 tot wel 90%.


Kookzones en andere extra kenmerken

Eenmaal je besloten hebt met welke type fornuis je naar huis wilt gaan, is het belangrijk om even na te denken over de mogelijke kookzones en bijbehorende functies. Het spreekt voor zich dat, net zoals andere apparaten en toestellen, ook het 90 cm fornuis een hele evolutie heeft doorgemaakt. Recente toestellen lijken in niets meer op het eerste basis exemplaar dat jaren geleden werd ontwikkeld. Recente 90 cm fornuizen beschikken dus over veel meer mogelijkheden.

Zo kan het handig zijn indien de bakplaat over flexibele kookzones beschikt. Dergelijke bakplaat herken je aan het feit dat de kookzones verschillende vormen en formaten hebben. Verder heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een “fry top” bakplaat waarbij je helemaal niet meer over kookzones beschikt. Ben je op zoek naar een fornuis met 2 kookzones of heb je toch liever eentje met 4, 5 of zelfs 6 kookzones?

Mag het allemaal wat meer zijn en kies je bewust voor een zogenaamd slim 90 cm fornuis? Dan kies je voor een toestel voorzien van sensoren die mee een oogje in het zeil houden. Nooit nog een pannetje dat plotseling begint over te koken, of een stukje vlees dat verbrandt. Verder blijkt ook het gebruik van een eco-functie een schot in de roos te zijn voor heel wat klanten. Ook de aanwezigheid van een ontdooifunctie, een timerfunctie, een wokbrander en kinderslot kunnen een meerwaarde bieden.

 

Welk Budget hoef je te voorzien

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. Een degelijk en duurzaam 90 cm fornuis met alles erop en eraan, is niet meteen goedkoop te noemen. Gemiddeld moet je dus wel rekening houden met een prijskaartje van ongeveer 1500 euro. Echter bestaan er heel wat 90 cm fornuizen waarvoor je minder budget hoeft te voorzien. Echter beschikken dergelijke “goedkope” fornuizen evenwel over minder kookzones en extra kenmerken.

Bedenk daarom waar je naar op zoek bent en welke eisen en verwachtingen je hebt. Ben je van plan om het 90 cm fornuis regelmatig te gebruiken of niet? Hecht je belang aan bepaalde extra kenmerken of is een basis 90 cm fornuis reeds ruim voldoende? Bij twijfel tussen meerdere apparaten, kan het handig zijn om de bijbehorende online reviews even te bekijken. Daarin geven klanten hun ongezouten mening betreffende een specifiek 90 cm fornuis. Voor meer informatie over keukenapparatuur en onderhoud, bezoek https://toutbrillant.fr/. Veel succes!

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES