6 beste inductie fornuizen Test Van 2024

 

Beste inductie fornuizen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor het Inventum VFI5042RVS inductie fornuis kies je voor een degelijk en functioneel vrijstaand fornuis vervaardigd uit RVS dat makkelijk op 2 of 3 fasen aan te sluiten is. Daartegenover staat het Bosch HLN39A060U inductie fornuis dat gezegend is met een degelijke elektrische oven die maar liefst 3 inschuifhoogtes telt. In de onderstaande tabel hebben we voor alle volledigheid nog een derde topper aan de selectie toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Neem alvast even een kijkje alvorens aan de zoektocht te beginnen of een uiteindelijke keuze te maken. Veel succes!

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste inductie fornuizen (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een standaard vrijstaand inductie fornuis van 60 cm of gaat je voorkeur uit naar een groter inductie fornuis van 90 cm? Kies je daarbij voor een inductie fornuis van Smeg of ben je eerder op zoek naar een elektrisch inductie fornuis van Boretti, een inductie fornuis van Bosch, een inductie fornuis van Inventum of een inductie fornuis van Beko? Wij zetten alvast 6 toppertjes, inclusief het bijbehorende advies uit de online reviews, op een rijtje. Bekijk de opties alvorens er het voor jou beste inductie fornuis uit te kiezen. En wie weet is het wel een aanbieding of één van de populairste inductie fornuizen met de laagste prijs?

 

1. Inventum VFI5042RVS – Elektrisch fornuis – RVS / Aansluiting op 2 of 3 fasen

 

Ben je op zoek naar een kwalitatief én betaalbaar inductie fornuis met oven dan lijkt dit exemplaar van Inventum misschien wel aan de verwachtingen te voldoen. Zo valt meteen op dat – in vergelijking met de andere apparaten uit deze selectie – hij voorzien is van de laagste prijs en daarmee dus tot één van de goedkope inductie fornuizen behoort. Klanten reageren alvast enthousiast en belonen dit apparaat van Inventum met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

Zo kent het Inventum VFI5042RVS vrijstaande inductie fornuis een maximale breedte van 50 cm wat overeenkomt met maar liefst 4 kookzones; elks overigens voorzien van wel 9 standen. Kortom, met dit unieke inductie fornuis wordt het mogelijk om te koken, braden én bakken wat resulteert in heel wat lekkere zelfbereide gerechtjes.

Wat betreft het aansluiten van het inductie fornuis dien je rekening te houden met een aansluiting op 2 of 3 fasen, wat bij voorkeur wordt uitgevoerd door een erkend installateur. Dit alles wordt aangevuld met een ruime oven van maar liefst 65 liter en 11 bijbehorende ovenprogramma’s, 5 verschillende insteekniveaus én een glazen binnendeur met speciale coating die bijdraagt aan het uiteindelijke onderhoud.

 

Voordelen: 

Oven: het inductie fornuis blijkt uitgerust met een krachtige elektrische oven die een totale inhoud van 65 liter kent en maar liefst 11 verschillende ovenprogramma’s aanbiedt.

Boostfunctie: er is eveneens sprake van een boostfunctie waarmee iets meer vermogen wordt gegarandeerd.

Kookzones: je geniet 4 degelijke kookzones waarbij elke kookzone maar liefst 9 standen aanbiedt.

Aansluiting: hoewel het apparaat ook op 3 fasen kan worden aangesloten, wordt de voorkeur gegeven aan 2 fasen (7,6 kW) inclusief een maximale aansluitwaarde van 10100 Watt.

 

Nadelen:

Geen snoer: houd er wel rekening mee dat er geen snoer noch stekker worden meegeleverd op het moment van aankoop.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Bosch HLN39A060U – Elektrisch fornuis – Bosch Serie 4 – A

 

Net zoals het bekende inductie fornuis van Smeg behoort ook dit apparaat van Bosch tot de algemene toppertjes. Of je met dit product ook meteen voor een inductie fornuis aanbieding kiest, laten we nog eventjes in het midden. Toch lijken klanten alvast overtuigd van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding, getuige het positieve advies en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. De moeite waard dus om het fornuis op inductie toch maar even onder de loep te nemen.

Zo zul je zien dat de Bosch HLN39A060U gezegend is met een breedte van 60 cm wat resulteert in 4 degelijke inductie kookzones en een kwalitatieve gebruiksvriendelijke oven. De oven kent daarbij een totale aansluitwaarde van 7900 watt en is bijgevolg eenvoudig op 2 fasen aan te sluiten. Let wel; noch het snoer noch de stekker worden op het moment van aankoop meegeleverd, wat voor sommige klanten misschien een struikelblok zou kunnen zijn.

Het inductie fornuis van 60 cm is voorzien van 2 kookzones die elk een vermogen tot 1800 watt leveren, een kookzone met een vermogen tot 1400 watt en een kookzone met een vermogen van maar liefst 2200 watt. Wat betreft de elektrische oven geniet je een ruim temperatuurbereik van 50 tot 275ºC, een hetelucht functionaliteit, een boven- én onderwarmte, 3 inschuifhoogtes en een functie snel voorverwarmen. Houd er rekening mee dat er geen grillfunctie op aanwezig is.

 

Voordelen: 

Temperatuur: de oven kent een aanzienlijk temperatuurbereik van 50 tot maximaal 275 graden Celsius.

Ovenfuncties: naast een functie “snel voorverwarmen” is deze oven eveneens gezegend met een hetelucht functionaliteit en een boven- én onderwarmte.

Gebruiksgemak: het inductie fornuis van Bosch is eenvoudig op 2 fasen aan te sluiten en is voorzien van 4 aparte kookzones, een geïntegreerde timerfunctie en een handig kinderslot.

 

Nadelen:

Geen 90 cm: ben je bewust op zoek naar een inductie fornuis van 90 cm dan is dit exemplaar van Bosch niet de allerbeste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Bosch HLR390020 – Serie 4 – Inductie fornuis – Aansluiting op 3 fasen

 

Net zoals de inductie fornuizen van Siemens, behoort ook dit exemplaar van Bosch tot de populairste en – misschien wel – beste merken aller tijden. Zo wordt het vrijstaande Bosch HLR390020 inductie fornuis gekenmerkt door een maximale breedte van 60 cm wat resulteert in 4 gelijkwaardige kookzones die makkelijk via het touch bedieningspaneel kunnen worden bediend en voorzien zijn van de nodige PowerBoost functie. Dankzij de aanwezige uitschakelfunctie en timer op de kookplaat, kun je per kookzone de ideale bereidingstijd regelen.

Dit alles wordt verder aangevuld met een degelijke 3D heteluchtoven die meerdere ovensystemen aanbiedt gaande van boven- én onderwarmte tot alleen onderwarmte, 3D hetelucht Plus, pizzastand, variabele grootvlakgrill en infra-circulatiegrill. Net zoals het vorige apparaat gebeurt ook hier de aansluiting op 3 fasen bij voorkeur door een erkend installateur.

We stellen vast dat klanten bijzonder tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van dit inductie fornuis wat opnieuw resulteert in een mooie eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen: 

Aansluiting: het Bosch inductie fornuis dient op 3 fasen (krachtstroom) te worden aangesloten, rekening houdend met een aansluitwaarde van 7900 Watt.

Inductiekookplaat: de inductiekookplaat telt maar liefst 4 kookzones die elk afzonderlijk voorzien zijn van een PowerBoost functie. De zones linksvoor en linksachter kennen een vermogen van 1,8 kW terwijl de zone rechtsachter 1,4 kW bedraagt en rechtsvoor maar liefst 2,2 kW.

Kinderslot: in tegenstelling tot sommige andere inductie fornuizen blijkt de kookplaat hier wel degelijk voorzien van een handig kinderslot.

Handig in gebruik: hoewel elke kookzone voorzien is van een PowerBoost functie en de kan bediend worden aan de hand van het touch bedieningspaneel; is er ook sprake van een algemene timer én uitschakelfunctie.

 

Nadelen:

Geen stekker: hoewel een snoer van 1,2 meter lang wordt meegeleverd op het moment van aankoop, zul je zelf nog op zoek moeten naar de bijbehorende perilex stekker.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. AEG CIB6641ABM – SteamBake – Inductie fornuis // Bereid gerechten voor met stoom

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor het inductie fornuis van AEG dat vervaardigd werd uit gerecycleerd aluminium en gezegend is met een breedte van 60 cm. Maar vergis je niet want ondanks zijn relatief compacte uitvoering, staat hij garant voor een aansluitwaarde van maar liefst 10900 watt wat betekent dat hij op 3 fasen dient te worden aangesloten. Bij voorkeur vraag je hier hulp aan een erkend installateur zodoende er 100% zeker van te zijn dat het fornuis correct gemonteerd wordt.

Het AEG inductie fornuis levert daarbij een totaal van 4 kookzones aan in combinatie met een elektrische fornuis van 73 liter inhoud. De kookzones rechtsvoor- én achter zijn in staat om een vermogen van 1800 tot 2800 watt te leveren terwijl de kookzones linksachter en linksvoor een respectievelijk vermogen leveren van 1400 tot 2500 en 2300 tot 3600 watt. Dit wordt aangevuld met een stevige elektrische oven die maar liefst 5 inschuifhoogtes en garantie biedt op diverse functionaliteiten zoals grill, boven- én onderwarmte, een pizzafunctie, hetelucht en een stoomfunctie.

Een blik op de online reviews toont dan ook gelijk een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren aan. Ondanks zijn hogere prijskaartje zijn klanten duidelijk overtuigd van de geleverde kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

 

Voordelen: 

Ovenfuncties: de elektrische oven is niet alleen voorzien van onder- én bovenwarmte maar tevens ook van een grillfunctie, een heteluchtfunctie, een pizzafunctie en een stoomfunctie.

Inhoud: de elektrische oven kent een ruime inhoud van 73 liter en telt maar liefst 5 inschuifhoogtes.

Installatie: met een aansluitwaarde van 10.900 watt dien je dit fornuis op 3 fasen aan te sluiten waarna je gebruik kunt maken van de 4 kookzones en de elektrische oven.

 

Nadelen:

Geen kinderslot: in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bosch oven uit product 2, is dit AEG inductie fornuis niet gezegend met een kindervergrendeling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Aeg CIB6640ABM – Stoomfunctie – Inductie fornuis , Met stoomtoevoeging

 

In vergelijking met het vorige apparaat, lijkt dit inductie fornuis van AEG wel een aanbieding te zijn. Klanten zijn alvast overtuigd van het fraaie design, de unieke stoomfunctie, de ultieme gebruiksvriendelijkheid en de aangeboden kwaliteit wat een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren oplevert. De moeite waard dus om dit AEG CIB6640ABM inductie fornuis even van naderbij te bekijken.

Net zoals de meeste andere fornuizen in deze selectie, wordt ook dit exemplaar van 59,6 cm breed aangesloten op 3 fasen (krachtstroom) waarbij het vermogen kan variëren van 1400 tot maar liefst 3600 Watt. Houd er echter wel rekening mee dat er geen snoer noch perilex stekker worden meegeleverd waardoor je dit zelf nog apart zult moeten aankopen.

Het inductie fornuis telt maar liefst 4 volwaardige kookzones die gelijktijdig of apart van elkaar ingesteld kunnen worden op 1 van de – maar liefst – 14 aanwezige kookstanden. Dit wordt aangevuld met een XXL elektrische oven inclusief meerdere ovenfuncties en insteekniveaus, waardoor het aanbod aan heerlijke gerechtjes alleen maar toeneemt. 

 

Voordelen: 

Handig in gebruik: uiteraard is er ook ruimte voor extra kenmerken en functies zoals de automatische panherkenning, booster functie, kookwekker en instelbare timer. 

Onderhoud: zowel de kookplaat als de elektrische oven – inclusief uitneembare deur – blijken bijzonder eenvoudig schoon te maken met een vochtig doekje, al dan niet voorzien van een geringe hoeveelheid reinigingsmiddel.

Surround Cook functie: dankzij de Surround Cook functie wordt de hetelucht in de oven mooi en gelijkmatig verdeeld.

Stoomfunctie: de aanwezigheid van een stoomfunctie resulteert in knapperige broodjes en pizza’s.

 

Nadelen:

Geen snoer: jammer genoeg wordt er geen snoer noch stekker meegeleverd op het moment van aankoop.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Etna FIV560WIT – Inductie fornuis – 2 fasen aansluiting / Virtual pan support

 

We sluiten het rijtje af met dit unieke inductie fornuis van Etna waarbij de aansluiting – in tegenstelling tot de vorige apparaten – bij voorkeur op 2 fasen (7,6 kW) gebeurt. Bij aankoop wordt daarbij het nodige snoer zonder de stekker geleverd wat betekent dat je zelf nog op zoek moet naar de bijbehorende stekker.

Dit unieke inductie fornuis van Etna kent een maximale breedte van 60 cm wat resulteert in maar liefst 4 kookzones én een degelijke elektrische oven met meerdere insteekniveaus. Bovendien telt elke kookzones tot wel 10 kookstanden inclusief een handige PowerBoost functie aangevuld met diverse ovenfuncties wat het aanbod aan gerechtjes en bereidingen aanzienlijk doet toenemen.

Hoewel het ETNA FIV560 inductie fornuis heel wat mogelijkheden en pluspunten lijkt aan te bieden, waaronder ook panherkenning en een aanwezige opberglade, dien je wel in het bezit te zijn van speciale inductiepannen. Klanten reageren dan ook voornamelijk positief alhoewel de kwaliteit volgens sommigen beter had gekund.

 

Voordelen: 

Aansluitwaarde: de aansluiting van dit inductie fornuis gebeurt op 2 fasen rekening houdend met een aansluitwaarde van 5800 Watt.

Energielabel: met een energielabel A behoort dit inductie fornuis tot de energiezuinige keukenapparaten.

Kookzones: het inductie fornuis telt maar liefst 4 volwaardige kookzones waarbij elke kookzone over 10 kookstanden én een PowerBoost functie beschikt.

 

Nadelen:

Geen stekker: hoewel een 1,6 meter lang snoer wordt meegeleverd, dien je zelf nog op zoek te gaan naar de bijbehorende Perilex stekker.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Inductie fornuizen Koopgids 

 

De aanschaf van een degelijk inductie fornuis gaat gepaard met heel wat vragen en bijgevolg diverse knopen die moeten worden doorgehakt. Daarom lijkt het ons alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende inductie fornuizen en eventuele promoties en aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Wij hebben het in de gids onder meer over het formaat, de kookzones, de aansluitingsmogelijkheden en de verschillende opties en extra kenmerken.

Wat is een fornuis en welke mogelijkheden biedt het?

Ben je op zoek naar een fornuis dan kies je voor een heus keukenapparaat bestaande uit een kookplaat inclusief oven. Daarbij gaat het in de meeste gevallen om een elektrisch fornuis of een gasfornuis aangevuld met een kookplaat waarbij vaak verschillende warmtebronnen mogelijk zijn zoals inductie. De meeste standaard inductie fornuizen kennen daarbij een maximale breedte van 60 cm wat overeenkomt met zo’n 4 evenwaardige kookzones en 1 krachtige oven. Echter bestaat eveneens de optie tot grotere inductie fornuizen die meerdere kookzones en/ of ovens aanbieden.

Fornuizen bieden je dus de mogelijkheid om – met slechts 1 enkel keukenapparaat – diverse gerechten en bereidingen klaar te maken. Wil je graag een cake bakken, dan kun je daarvoor de oven aanspreken. Heb je zin in een heerlijk stoofpotje dan kun je alvast de kookplaat gebruiksklaar maken. Kortom, heel wat mogelijkheden met slechts 1 en hetzelfde apparaat.

 

Breedte van het fornuis in functie van de kookzones en oven(s)

Misschien wel één van de belangrijkste vragen die je jezelf zult moeten stellen wanneer je de zoektocht naar een inductie fornuis aanvat, heeft te maken met het formaat ervan. Daarbij zullen de meeste inductie fornuizen gekenmerkt worden door een standaard breedte van zo’n 60 cm hoewel er ook extra smalle, grote en extra grote fornuizen bestaan van respectievelijk 50, 80 en 90 cm. 

Bij het bepalen van de grootte van het fornuis is het vooral van belang om rekening te houden met de beschikbare ruimte en het gebruiksgemak. Waar wil je het inductie fornuis precies installeren en wat is de maximale beschikbare ruimte hiervoor? Ben je van plan om het fornuis regelmatig te gebruiken en met hoeveel personen wil je er dan ongeveer geniet van kunnen hebben. Zo zal een standaard fornuis met 4 kookzones alvast een goede oplossing voor gemiddelde gezinnen bestaande uit 3 tot 4 leden.

Bovendien zal de breedte van het inductie fornuis eveneens een invloed hebben op het uiteindelijke aantal kookzones én de grootte van de oven. Hoe groter het inductie fornuis blijkt, hoe meer kookzones mogelijk worden en hoe groter het netto volume van de oven zal zijn. Afhankelijk van het type inductie fornuis dat je dus besluit aan te kopen, kan het aantal kookzones variëren van 1 tot maximaal 7. Hoewel de meeste apparaten gekenmerkt worden door slechts 1 ingebouwde oven, bestaan er eveneens inductie fornuizen met 2, 3 of meerdere ovens.

 

Het type kookplaat in functie van de warmtebron

Naargelang het type fornuis dat je uiteindelijk in het winkelmandje plaatst, kun je opteren tussen verschillende kookplaten. Het type kookplaat zal daarbij afhankelijk zijn van de gebruikte warmtebron. Aangezien wij het hier voornamelijk over inductie fornuizen hebben, wordt meteen duidelijk dat de kookplaat gekenmerkt wordt door het gebruik van de inductie warmtebron.

Inductie is – vooral de laatste jaren – aan een stevige opmars bezig. Hoewel een inductie warmtebron het gebruik van speciale inductie pannen met zich meebrengt, biedt het vooral heel wat voordelen en mogelijkheden aan. Zo blijkt inductie niet alleen sneller én energiezuiniger maar ook een pak veiliger te zijn dan bijvoorbeeld de gas, elektrische of keramische warmtebronnen. Zo schakelt een inductiekookplaat automatisch uit zodra de pan af het vuur gehaald wordt, wat extra handig is indien er kleine kindjes bij je thuis rondlopen.

 

Aansluiting en aansluitwaarde

Eenmaal je het perfecte inductie fornuis hebt uitgezocht, komt het erop neer om het gehele plaatje correct aan te sluiten. Daarbij dien je hoofdzakelijk rekening te houden met de aansluitwaarde aangezien deze het aantal fasen zal bepalen. Afhankelijk van de aansluitwaarde en het type inductie fornuis, kun je te maken krijgen met een aansluiting op 1, 2 of 3 fasen waarbij 2 en 3-fase aansluitingen het meest frequent blijken.

De aansluiting op 1 fase is de meest eenvoudige aangezien dit tot stand komt in combinatie met een normale stekker. Bij de aansluiting op 2 fasen daarentegen heb je nood aan een apart snoer en bijbehorende perilex stekker en dien je rekening te houden met een aansluitwaarde van zo’n 3681 tot maximaal 7360 Watt. Besef wel dat de meeste inductie fornuizen die op 2 fasen moeten worden aangesloten, geleverd worden zonder snoer én stekker. Daarom is het een goede aanbeveling om bij de installatie een beroep te doen op een erkend installateur.

Tot slot is er nog de mogelijkheid tot een aansluiting op 3 fasen waarbij eveneens gebruik gemaakt wordt van een perilex stekker – jammer genoeg niet altijd meegeleverd op het moment van aankoopt – én krachtstroom. Hierbij geldt een aansluitwaarde van meer dan 7360 Watt.

Extra kenmerken en opties

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de mogelijke extra kenmerken en bijbehorende opties die eventueel wel een meerwaarde zouden kunnen betekenen. Denk hierbij maar aan verschillende kookstanden, ovenfuncties, de aanwezigheid van een (digitale) timer, kinderslot, automatische panherkenning en/ of geïntegreerde vonkontsteking.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een inductie fornuis?

Een inductie fornuis is een handige keuken tool waarbij de kookplaat steunt op het principe van de inductie warmtebron. Op puur technisch vlak betekent dit dat de kookzones van een inductiekookplaat bestaan uit een opeenstapeling van minuscule elektrische spoelen die – eenmaal de pan op de kookzone wordt geplaatst – een magnetisch veld zullen creëren dat vervolgens in warmte wordt omgezet. Deze werkwijze biedt – in vergelijking met heel wat andere warmtebronnen – dan ook heel wat mogelijkheden en pluspunten met zich mee.

Zo zul je niet alleen aangenaam verrast worden door de snelheid en het gemak waarmee deze kookplaat opwarmt maar ook door zijn beperkte energieverbruik wat betekent dat het één van de meeste energiezuinige warmtebronnen is. Bovendien zal de kookplaat ook gelijk uitschakelen zodra de pan van het vuur wordt gehaald, wat inductie meteen ook een pak veiliger maakt in gebruik. Ideaal dus indien er enkele (kleine) kinderhandjes deel uitmaken van het gezin. Verder is inductie bijzonder makkelijk in te stellen, heel nauwkeurig en na gebruik eenvoudig om schoon te maken. Kortom, heel wat voordelen als je het ons vraagt.

Q2: Wat is een inductie fornuis?

Het aanbod fornuizen is vandaag de dag bijzonder uitgebreid waardoor het niet altijd even makkelijk wordt om een weldoordachte keuze te maken. Het kan daarom alvast helpen om te focussen op een bepaalde factor of kenmerkende eigenschap zoals de gebruikte warmtebron. Zo kun je onder meer een onderscheid maken tussen de keramische en elektrische fornuizen en bestaat tegenwoordig eveneens de optie om te kiezen voor een inductie fornuis.

Een inductie fornuis is dan ook een handige keuken tool die 100% functioneert op basis van inductie en – in vergelijking met heel wat andere warmtebronnen – niet alleen sneller maar ook energiezuiniger én veiliger blijkt te zijn.

 

Q3: Wat kost een inductie fornuis?

Ben je van plan om een inductie fornuis te installeren of het bestaande exemplaar door een 100% nieuw toestel te vervangen, dan dien je rekening te houden met een prijskaartje dat makkelijk kan variëren van zo’n 200 euro tot maar liefst 2400 euro of misschien wel meer.

Daarbij is de prijs niet alleen afhankelijk van het merk maar ook van het design, de uitvoering en de mogelijkheden. Zo zal een inductie fornuis met maar liefst 6 kookzones en 4 bijbehorende elektrische ovens een hoger prijskaartje kennen dan een vrijstaand inductie fornuis met slechts 4 kookzones en 1 elektrische oven met beperkte ovenfuncties. Bedenk daarom op voorhand waar je naar op zoek bent en wat je er maximaal aan wilt maar vooral ook kunt spenderen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES