5 beste Mini Ovens Test van 2024

 

Beste mini ovens – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met de Moulinex Optimo OX444810 kies je voor een vrijstaande mini oven die voorzien is van diverse functies en extra’s zoals een heteluchtfunctie. Daartegenover staat de Esperanza EKO004 Mini Oven die – eenmaal aangesloten op het stroomnet – een ruim vermogen tot 900 watt weet te bereiken, weliswaar verdeeld over verschillende vermogens instellingen. In de tabel hieronder hebben we ook nog een derde topproduct toegevoegd. Per product hebben we de voor- én nadelen kort besproken alsook een uiteindelijke conclusie geplaatst. Op die manier hopen we de zoektocht naar een degelijke mini oven voor jou iets makkelijker te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste mini ovens (Reviews) van 2024

 

De beste mini oven hoeft niet noodzakelijkerwijs ook de duurste uit het rijtje te zijn. Zo zijn er heel wat uitstekende en goedkope basismodellen te vinden en/ of leuke aanbiedingen te spotten. Wij selecteerden alvast 5 topproducten voor jou om de zoektocht iets makkelijker te maken. Bedenk of je op zoek bent naar een standaard mini oven of toch specifiek naar een mini pizza oven of een mini oven voor camping gebruik. Vele merken zoals Tefal, Tristar en Moulinex bieden enkele leuke mogelijkheden aan.

 

1. Moulinex Optimo OX444810 Mini oven (vrijstaand) Heteluchtfunctie

 

Je zult deze Moulinex mini oven misschien niet meteen tussen de goedkope apparaten hoeven te verwachten, toch lijkt hij wél degelijk tot de populairste te behoren. Zo kreeg hij niet alleen een uitstekende algemene score van maar liefst 4,5 sterren maar ook heel wat positief advies van klanten als we de online reviews erop nakijken.

Zo kies je met de Moulinex Optimo OX444810 voor een mini oven van 27,8 x 45,4 x 27,3 cm én een inhoud van maximaal 19 liter. Het betreft overigens een vrijstaande oven met een heteluchtsysteem waardoor snelle én gelijkmatige bereidingen meteen tot de vele mogelijkheden behoren.

Verder wordt deze gebruiksvriendelijke oven inclusief 4 inschuifhoogtes, aangevuld met een regelbare thermostaat tot maximaal 240 graden Celsius en een timerfunctie van maximaal 120 minuten. Bovendien kun je probleemloos schakelen tussen maar liefst 6 verschillende standen waaronder bijvoorbeeld grillen, ontdooien en bakken én is er ook gedacht aan een turbofunctie. Kortom, deze oven met een maximaal vermogen van 740 Watt heeft alles wat je nodig hebt.

 

Voordelen:

Standen: hij beschikt naast een heteluchtfunctie ook over een ontdooifunctie, conventionele functie, grillfunctie, bakfunctie en de mogelijkheid om au-bain marie recepten tot een goed einde te brengen.

Voeding: je kunt de mini oven eenvoudig met het lichtnet verbinden en vervolgens inschakelen waarna hij een maximaal vermogen van 740 Watt levert.

Toebehoren: op het moment van aankoop worden ook een rooster, bakplaat en duidelijke gebruiksaanwijzing meegeleverd.

 

Nadelen:

Prijskaartje: jammer genoeg is hij niet meteen voorzien van het laagste prijskaartje waardoor je toch wel iets meer budget opzij zult moeten zetten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Esperanza EKO004 Mini Oven – Vrijstaande – 10 Liter ? Kruimellade

 

Met de Esperanza EKO004 kies je voor een vrijstaande mini oven met een netto inhoud van 10 liter die geleverd wordt inclusief een pizzaschaal, een grillrooster, een pannenlap en een informatieve handleiding. Zijn compacte – en relatief lichtgewicht – uitvoering maakt het mogelijk om deze mini pizza oven in de caravan te installeren of te gebruiken in een compacte studio of keuken.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven dan enkel en alleen het compacte design. Zo kun je de mini oven eenvoudig op het stroomnet aansluiten – weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 220/230V – waarna een aanzienlijk vermogen tot 900 watt kan worden geleverd. Dit gaat gepaard met een breed temperatuurbereik van 100 tot 250ºC en de mogelijkheid tot het gebruik van boven- én onderwarmte dan wel grillfunctie. Let wel; er is geen heteluchtfunctie in de oven aanwezig.

Verder is deze oven vrij makkelijk te bedienen via de aanwezige knoppen en kan hij – mede dankzij de geïntegreerde kruimellade – na gebruik vrij snel en eenvoudig worden gereinigd. Hoewel de meeste klanten een duidelijk positief advies uiten, lijkt een kleine minderheid niet helemaal overtuigd van de aangeboden kwaliteit en veiligheid.

 

Voordelen:

Vermogen: eenmaal correct op het stroomnet aangesloten, kan een ruim vermogen tot 900 watt worden beoogd.

Temperatuurbereik: de (Action) mini oven wordt eveneens gekenmerkt door een vrij ruim temperatuurbereik met de mogelijkheid om te verwarmen tot 250ºC. ideaal om pizza of afbakbroodjes klaar te maken.

Accessoires: bij aankoop van deze mini oven worden diverse accessoires meegeleverd zoals een kruimellade, een grillrooster en een pannenhouder.

Inhoud: overweeg je om een mini oven te kopen die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen, dan is dit exemplaar van Esperanza met een netto inhoud van 10 liter een goede aanbeveling.

 

Nadelen:

Niet veilig: volgens een enkele koper zou deze mini oven allesbehalve veilig zijn in gebruik.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Severin TO 2054 – Vrijstaande mini oven – wit // Severin mini oven

 

Net zoals de bekende Tristar mini oven, behoort ook dit apparaat van Severin tot de absolute toppertjes binnen deze reeks. Daarbij wordt de Severin TO 2054 mini oven gekenmerkt door een lengte van 35,8 cm en aangevuld met een diepte van 31 cm en een hoogte van 21 cm, wat resulteert in een inhoud van ongeveer 9 liter. De geïntegreerde – overigens makkelijk uitneembare – bakplaat meet 24,5 bij 15 cm.

De vrijstaande oven van Severin is eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten, weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 230V. Eenmaal correct aangesloten en ingeschakeld, kan een ruim maximaal vermogen worden bereikt van maar liefst 800 watt. Daarbij heb je de keuze om te schakelen tussen verschillende standen zoals onder meer onderwarmte, bovenwarmte of een combinatie van de beide. Zijn gebruiksgemak wordt aangevuld met stevige antislip rubberen voetjes die bijdragen aan stabiliteit én comfort.

Een blik op de online reviews laat een mooie gemiddelde eindscore van 4 sterren zien waarbij heel wat klanten overtuigd zijn van de geleverde prijs-kwaliteitverhouding. Slechts een kleine minderheid lijkt wel wat twijfels te hebben over het kwetsbare karakter van het apparaat. Houd er daarnaast ook rekening mee dat het geen mini pizza oven betreft.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de – misschien wel beste – vrijstaande oven van Severin wordt geleverd inclusief een grillplaat, bakplaat en informatieve gebruiksaanwijzing.

Timer: deze unieke vrijstaande mini oven is eveneens uitgerust met een 60 minuten timer die voorzien is van een duidelijk hoorbaar geluidssignaal.

Ovenfuncties: hoewel deze vrijstaande oven vrij compact is, geniet je toch de mogelijkheid om gebruik te maken van boven- én/ of onderwarmte, een grillfunctie en een aanzienlijke maximale temperatuur van 224ºC.

Gebruiksgemak: deze compacte oven is niet alleen makkelijk te verplaatsen maar ook eenvoudig en snel op te bergen.

 

Nadelen:

Formaat: hoewel het een mini oven betreft, is deze vrijstaande oven van Severin behoorlijk klein onder de mini ovens en slechts geschikt voor maximaal 2 pistoletjes.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Tristar OV-3620 Mini Oven, Kerntemperatuursensor, Koudedeurconstructie

 

De Tristar mini oven kent dan weer een maximale afmeting van 28,3 x 43,7 x 36,5 cm wat ongeveer overeenkomt met een inhoud van zo’n 19 liter. Aangevuld met een kerntemperatuursensor én een koudedeurconstructie is hij vast en zeker één van de betere modellen uit het rijtje.

Met deze compacte oven, die ideaal was voor kleinere huishoudens, studio’s en/ of studentenkamers, kun je niet alleen grillen maar ook bakken en toasten. Zo is hij voorzien van een handige boven- én onderwarmte alsook een praktische timerfunctie en een variërende oventemperatuur van 90 tot 230 graden Celsius. Dankzij zijn ruime vermogen van wel 1300 Watt is deze mini oven, die overigens over maar liefst 3 inschuifhoogtes beschikt, snel opgewarmd en gebruiksklaar.

Een blik op de online reviews toont dan ook aan dat de meeste klanten duidelijk tevreden zijn over hun aankoop en dit laten blijken met een positieve eindbeoordeling. Slechts een beperkt aantal klanten vindt deze mini oven toch wel heel erg compact en had hem misschien liever iets groter gezien.

 

Voordelen:

Materiaal: zowel de behuizing alsook het materiaal van de wanden aan de binnenkant werd vervaardigd uit duurzaam staal.

Bediening: de bediening van deze mini oven gebeurt door middel van een handig draaisysteem.

Toebehoren: je zult zien dat de Tristar mini oven niet alleen voorzien is van een grillrooster maar eveneens geleverd wordt met een bakplaat, een hendel en een duidelijke informatieve handleiding.

 

Nadelen:

Te klein: jammer genoeg vinden enkele klanten de oven toch wel veel te compact.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Tefal OF4648 Mini oven Vrijstaand, Zeer veelzijdige en handige oven!

 

We kunnen het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze unieke Tefal mini oven uit de bekende Tefal Optimo serie. In vergelijking met de vorige toestellen die we hier besproken hebben, blijkt het prijskaartje hier meteen een pak hoger te liggen. Ondanks de hoge prijs zijn de overgrote meerderheid van de reacties door klanten positief en geniet de oven een uiteindelijke score van maar liefst 4,2 sterren.

De mini oven kent een totale afmeting van 33,4 x 37,7 x 53,6 cm wat overeenkomt met een totale capaciteit van zo’n 33 liter. Het is bijgevolg één van de grotere apparaten binnen de categorie van de mini ovens. Naast het feit dat hij voorzien is van een heteluchtfunctie geniet je eveneens een regelbare thermostaat tot maximaal 240 graden Celsius én kun je gebruik maken van 6 verschillende bereidingsstanden. Houd er wel rekening mee dat de mini oven geen koudedeurconstructie kent.

Verder ben je verzekerd van een grillfunctie met een maximaal vermogen van 800 Watt, een ontdooifunctie, een boven- én onderwarmte en maar liefst 2 inschuifhoogtes. Kortom, een handige mini oven voor grotere huishoudens en/ of studentenverenigingen.

 

Voordelen:

Vermogen: zowel het ovenvermogen alsook het grillvermogen kunnen zonder problemen een piek van maar liefst 800 Watt bereiken.

Bereidingsstanden: je hebt de mogelijkheid om te schakelen tussen maar liefst 6 verschillende bereidingsstanden zoals die van voorgeprogrammeerde maaltijden of de ontdooifunctie.

 

Nadelen:

Prijskaartje: jammer genoeg is het niet meteen de oven met het laagste prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Mini ovens Koopgids

 

Verschilt een mini oven echt zoveel van een magnetron en welke voordelen brengt het met zich mee? Wat mag je verwachten op het gebied van afmetingen en capaciteit? En hoe zit het dan met het vermogen en de temperatuurregeling? In de koopgids hieronder zoeken wij het graag even voor jou uit. Op die manier hopen we dat het makkelijker wordt om de verschillende mini ovens met elkaar te gaan vergelijken. Probeer daarnaast eventuele aanbiedingen niet uit de weg te gaan aangezien je op die manier vaak wel leuke koopjes kunt doen.

Wat is een mini oven en het verschil met een magnetron

Sommige apparaten zijn vrijwel onmisbaar geworden in de keuken. Denk bijvoorbeeld maar aan een oven waarmee je gerechten kunt opwarmen, bakken, grillen, braden en soms zelfs ontdooien. Heb je echter niet zoveel ruimte ter beschikking of ben je op zoek naar een geschikte oven om in de kampeerwagen te plaatsen, dan kun je altijd beroep doen op een zogenaamde mini oven.

Zoals de naam doet vermoeden, is zijn afmeting een pak geringer ten opzichte van de standaard ovens. Echter moeten ze voor de rest helemaal niet onderdoen en beschikken ze over dezelfde mogelijkheden en functies als de iets grotere keukenovens. Dit maakt dat hun compacte formaat dan ook veruit het enige is dat overeenkomt met een magnetron. Daar een magnetron vooral bedoeld is om gerechten te ontdooien en verwarmen, is een mini oven eerder gericht op het bakken, braden, grillen en verwarmen. Bovendien gaat hij de gerechten niet uitdrogen wat bij een magnetron wel degelijk het geval is.

 

Voordelen van een mini oven

De aanschaf van een mini oven brengt dan ook heel wat meer pluspunten met zich mee. Zo kun je vaak al een goed instapmodel spotten voor een prijskaartje van amper 60 euro. Daarnaast zorgt hun compacte formaat voor een eenvoudige plaatsing en installatie. Indien je de mini oven bovendien enkele maanden niet gebruikt, zou je hem zelfs kunnen opbergen in één of andere voorraadkast.

Verder zal een mini oven, vanwege de compacte ruimte en capaciteit, ook veel sneller opwarmen en gebruiksklaar zijn. Na gebruik kun je hem, in tegenstelling tot een standaard oven, makkelijk en snel weer schoonmaken. En tot slot verbruiken ze heel wat minder energie in vergelijking met een standaard oven. Kortom, heel wat pluspunten die de aankoop van een mini oven het overwegen waard maakt.

 

Afmeting en capaciteit

Zoals reeds vermeld, is een mini oven qua afmeting en capaciteit heel wat beperkter in vergelijking tot een standaard oven. Dit maakt dat je hem vaak iets makkelijker kwijt kunt in de ruimte. Desalniettemin wordt echter wel aangeraden om op voorhand even na te denken waar je de mini oven wilt plaatsen en de ruimte hiervan op te meten. Op die manier kun je eventuele nare verrassingen alsnog vermijden. Probeer evenzeer aandachtig te zijn voor de leden van je gezin of het totaal aantal tafelgasten.

Indien je slechts rekening moet houden met 1 tot 2 tafelgasten dan lijkt een mini oven met een capaciteit van 9 tot 12 liter alvast een goede aanbeveling. Meerdere tafelgasten verlangen uiteraard een hogere capaciteit en bijgevolg iets grotere mini oven. Algemeen kan de capaciteit van een mini oven variëren van minimum 9 liter tot maximum 30 tot 45 liter.

 

Het onderhoud van een mini oven

Na elk gebruik is het belangrijk om de mini oven zo goed mogelijk te onderhouden waardoor hij zo lang mogelijk kan meegaan. Het schoonmaakproces is gelijkaardig aan dat van een grote oven maar verloopt iets sneller. Zo is het belangrijk om de mini oven eerst volledig uit te schakelen en te laten afkoelen alvorens je aan het onderhoud begint. Eenmaal voldoende afgekoeld, kunnen eventuele vetresten probleemloos en veilig worden verwijderd. Gebruik hiervoor eventueel beschermende handschoenen, indien gewenst.

Vervolgens kun je kiezen tussen verschillende reinigingsopties variërend van het gebruik van zuiveringszout tot ontvetter. Nadat je alles grondig gereinigd hebt, is het aanbevolen om de oven enkele uurtjes te laten ventileren.

Vermogen, temperatuurregeling, functies en accessoires

Bij de aankoopbeslissing is het eveneens aan te raden om stil te staan bij het vermogen van het apparaat. Het vermogen, steevast uitgedrukt in watt, bepaalt de kracht van de mini oven en dus ook de gerechten die je ermee kunt klaarmaken. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de mini oven en hoe meer verschillende voedingswaren je kunt bereiden. Algemeen situeert het vermogen van een mini oven zich tussen 800 en 3000 watt. Een standaard exemplaar met een vermogen tussen 1400 en 2000 watt is ruimschoots voldoende voor een gemiddeld gezin.

Naast het vermogen blijkt ook de temperatuurregeling een cruciaal aspect bij de aankoop van een degelijke mini oven. Zorg er voor dat hij is uitgerust met een instelbare temperatuur. Dit is handiger aangezien niet alle voedingswaren dezelfde temperatuur zullen nodig hebben. Verder zijn ook een ontdooifunctie, een grillfunctie, een timer en een au bain-marie functie altijd wel een meerwaarde.

Tot slot is het ook handig indien de mini oven geleverd wordt met enkele extra toebehoren en accessoires. Denk bijvoorbeeld maar aan een roterend braadspit, een kruimellade, enkele rekjes en een haakje zodat je je vingers niet kunt verbranden.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES