6 beste gietijzeren koekenpannen Test van 2024

 

Beste gietijzeren koekenpannen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Eens je een gietijzeren koekenpan gebruikt hebt, zul je al gauw zijn vele voordelen weten te appreciëren. Deze pannen zijn bijzonder duurzaam en gaan soms een leven lang mee. We hebben voor jou alvast 3 huidige toppers uitgezocht om eens beter te bekijken. Zo zul je al gauw merken dat de Koock Amsterdam® Skillet gietijzer – koekenpan een uitstekend product is. Hij wordt getypeerd door zijn extra zware kwaliteit en vlakke bodem waardoor hij heel stabiel staat. Daarnaast blijkt de Le Creuset Hoge Ronde Skillet zeker een evenwaardig alternatief te zijn. Door zijn hoge opstaande rand en 2 handige schenktuiten is hij bijzonder gemakkelijk te hanteren.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste gietijzeren koekenpannen (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een kleine gietijzeren koekenpan met een doorsnede van 20 cm? Of gaat je voorkeur uit naar een gietijzeren koekenpan met deksel om je stoofpotjes te laten sudderen. We vroegen de hulp en het advies van enkele hobbykoks om deze selectie met toppertjes samen te stellen. Neem even rustig de tijd om alle mogelijkheden te bekijken alvorens je er de beste gietijzeren koekenpan uitkiest.

 

Gietijzeren koekenpan inductie

 

1. Koock Amsterdam® Skillet gietijzer – koekenpan – geschikt voor alle warmtebronnen

 

De gietijzeren pan van Koock Amsterdam is momenteel in de aanbieding en kreeg een goedkope prijs zodat hij voor iedereen goed toegankelijk is. Hij wordt gekenmerkt door zijn extra zware kwaliteit van 3,5 kg en vlakke onderkant waardoor deze gietijzeren koekenpan geschikt blijkt voor inductie en alle andere kookplaten.

Het gebruiksvoordeel wordt zelfs nog versterkt door zijn gietijzeren handgreep zodat je hem tevens in de oven, op de barbecue of open vuur kunt plaatsen. Deze voorbewerkte pan werd reeds op 1500°C ingebrand om roestvorming te voorkomen. Echter, door de gietijzeren koekenpan voor het eerste gebruik nog enkele malen in te branden, zal de antiaanbaklaag veel krachtiger worden en kun je je gerechten perfect bereiden.

Daarnaast kent de pan een inhoud van 3,4 l en diameter van 31 cm waardoor je er gemakkelijk 4 à 5 stukken vlees in kunt bakken. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop en de prijs-kwaliteitverhouding ervan.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de Koock Amsterdam koekenpan is voorzien van een vlakke bodem waardoor hij op alle types kookplaten, inclusief inductie, kan worden aangewend.

Handgreep: doordat hij over een gietijzeren handgreep beschikt, kun je hem op de barbecue, open vuur en in de oven gebruiken.

Formaat: hij kent een ruime diameter van 31 cm en inhoud van 3,4 l en blijkt dan ook geschikt om voor 4 à 5 personen te koken.

Roestbestendig: deze pan werd reeds op 1500°C ingebrand om corrosie te voorkomen.

 

Nadelen:

Inbranden: deze gietijzeren koekenpan moet voor het eerste gebruik nog enkele malen worden ingebrand.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gietijzeren koekenpan Le Creuset

 

2. Le Creuset Hoge Ronde Skillet 26cm – met 2 gietijzeren handgrepen

 

Le Creuset wordt door velen als het beste merk voor gietijzeren potten en pannen beschouwd. Deze gietijzeren koekenpan van Le Creuset wordt getypeerd door zijn hoge opstaande rand van 6 cm om het morsen en spetteren te beperken. 

Daarnaast kent hij een diameter van 26 cm en inhoud van 2 l waardoor je er voor 2 à 3 personen heerlijke gerechten in kunt bereiden. Dankzij zijn vlakke bodem en gietijzeren handgrepen kan deze kersenrode pan op alle types warmtebronnen én in de oven worden gebruikt.

Bovendien werd hij voorzien van 2 handige schenktuiten zodat je zonder morsen je sausjes of andere bereidingen kunt overhevelen. Hij  beschikt niet over een antiaanbaklaag en moet bijgevolg vooraf worden ingebrand om het bakproces optimaal te laten verlopen. In de reviews zien we dat de klanten tevreden zijn over dit product, maar hem best wel prijzig vinden.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de pan werd voorzien van 2 schenktuiten zodat je je bereidingen gemakkelijk op een bord of serveerschaal kunt overgieten.

Formaat: deze hoge koekenpan heeft een opstaande rand van 6 cm, een diameter van 26 cm en kent een inhoud van 2 l waardoor hij ideaal is om voor 2 à 3 personen lekkere gerechten te maken.

Afwerking: hij werd aan de buitenkant met een kersenrode emaille coating afgewerkt en is tevens in andere kleuren te verkrijgen.

Warmtebronnen: doordat de pan met vlakke bodem volledig uit gietijzer vervaardigd is, kan hij op alle warmtebronnen worden gebruikt, inclusief inductie en in de oven.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: we merken op dat deze pan best wel prijzig is waardoor hij niet door iedereen kan worden aangekocht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gietijzeren koekenpan 28 cm

 

3. Koekenpan Gietijzer, 28 cm – Kela | Rhino – ergonomische gietijzeren handgreep

 

Hoewel we dit niet echt als een aanbieding kunnen beschouwen, kun je deze pan aan een voordelige prijs krijgen als je meerdere stuks aankoopt. De knappe gietijzeren koekenpan van Kela kent een diameter van 28 cm en is tevens te verkrijgen met doorsnedes van 20 en 24 cm waardoor je zeker het gepaste formaat voor jouw gezin kunt vinden. 

Door zijn optimale warmtegeleiding worden alle ingrediënten gelijkmatig gegaard zodat je perfect bereide gerechten op tafel kunt zetten. Daarnaast zorgt zijn degelijke platte bodem ervoor dat hij op alle soorten warmtebronnen kan worden aangewend, inclusief inductie. Dankzij de gietijzeren handgreep blijkt deze koekenpan tevens ovenbestendig. 

Het gebruiksgemak wordt nog verder uitgebreid doordat deze gietijzeren pan reeds vooraf werd ingebrand waardoor je hem meteen in gebruik kunt nemen. Om de natuurlijke antiaanbaklaag niet te beschadigen wordt hij bij voorkeur met de hand afgewassen. Er werden voor dit product nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: doordat deze uitvoering vooraf werd ingebrand kun je hem meteen gebruiken om heerlijke gerechten op tafel te zetten.

Formaat: hij kent een doorsnede van 28 cm en wordt daarnaast tevens met een diameter van 20 of 24 cm aangeboden.

Warmtebronnen: doordat hij volledig uit gietijzer vervaardigd is en tevens over een  vlakke bodem en optimale warmtegeleiding beschikt, kan hij op alle kookplaten worden geplaatst, inclusief inductie.

Handgreep: deze zwarte pan werd afgewerkt met een gietijzeren handgreep waardoor hij eveneens geschikt is voor de oven.

 

Nadelen:

Niet vaatwasmachinebestendig: de pan beschikt over een natuurlijke antiaanbaklaag en kan bijgevolg niet in de vaatwasmachine worden gereinigd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Geëmailleerde gietijzeren koekenpan

 

4. Lava Gietijzeren Frituurpan – Ø 20 cm – Geschikt voor alle Warmtebronnen 

 

De Lava gietijzeren koekenpan wordt gekarakteriseerd door zijn geëmailleerde antiaanbaklaag waardoor hij meteen in gebruik kan worden genomen. Deze emaille coating bevat geen schadelijke stoffen en werd met een speciale technologie ontwikkeld zodat hij voldoet aan alle internationale normen voor de bereiding van voedingswaren. 

Zijn uitstekende kwaliteiten worden nog een tikkeltje versterkt door de dikke bodem en maximale warmtegeleiding om al je gerechten met perfectie te bereiden. Daarnaast kan deze knappe oranje koekenpan op alle warmtebronnen worden gebruikt en dankzij de gietijzeren ergonomische handgreep kan hij tevens in de oven worden geplaatst om heerlijke stoofschotels te laten sudderen.

Deze bijzonder duurzame gietijzeren koekenpan kan overigens zonder probleem in de vaatwasmachine worden gereinigd. Hij kent een diameter van 20 cm en heeft een inhoud van 0,5 l waardoor hij geschikt is voor kleine gezinnen. We konden voor deze vrij recente toevoeging nog geen reviews vinden.

 

Voordelen:

Gebruiksvoordeel: de potten en pannen van Lava kunnen in allerlei uitvoeringen, formaten en kleuren worden aangekocht zodat je een volledige set kunt samenstellen.

Afmetingen: deze 3 cm hoge pan kent een inhoud van 0,5 l en een diameter van 20 cm waardoor hij ideaal is voor 1 à 2 personen.

Antiaanbaklaag: hij werd voorzien van een geëmailleerde antiaanbaklaag zodat je de pan niet meer hoeft in te branden.

Warmtebronnen: door zijn vlakke bodem en optimale warmtegeleiding kun je hem op elke warmtebron aanwenden, inclusief inductie.

 

Nadelen:

Gewicht: hoewel deze pan een vrij klein formaat kent, weegt hij toch 2,750 kg waardoor hij iets minder goed hanteerbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gietijzeren koekenpan 30 cm  

 

5. Valhal Outdoor Skillet / Koekenpan met 2 handvatten – VH30H – gietijzer, diameter 30cm

 

Deze gietijzeren koekenpan blijkt de populairste variant te zijn om op de barbecue te gebruiken. Dit merken we tevens in de reviews waar hij van de meeste klanten een uitstekende beoordeling kreeg voor zijn degelijke eigenschappen en functionaliteit.

Doordat deze pan volledig uit gietijzer vervaardigd is, kent hij een extra zware kwaliteit en weegt hij wel 3,695 kg. Daarnaast beschikt hij over een vlakke bodem en optimale warmtegeleiding zodat je hem op alle types warmtebronnen kunt gebruiken. De stoere pan werd afgewerkt met 2 gietijzeren handvaten om hem veilig van het vuur te kunnen nemen.

Zijn gebruikscomfort wordt nog iets bekrachtigd door zijn ruime diameter van 30 cm en de 2 handige schenktuiten waarmee je de bereidingen gemakkelijk op een bord of serveerschaal kunt uitgieten. Deze pan moet voor het eerste gebruik verschillende malen worden ingebrand om de antiaanbaklaag te optimaliseren. Om deze natuurlijke  laag niet te beschadigen wordt hij bij voorkeur met de hand afgewassen.

 

Voordelen:

Gebruiksvoordeel: door zijn extra zware kwaliteit van 3,695 kg kan deze gietijzeren koekenpan zonder probleem op de barbecue worden gebruikt.

Formaat: deze gietijzeren koekenpan kent een ruime diameter van 30 cm zodat je voor 4 à 5 personen vlees of andere ingrediënten kunt klaarmaken.

Warmtebron: hij beschikt over een mooie vlakke bodem waardoor hij op alle soorten warmtebronnen een perfecte werking garandeert.

Handvaten: dankzij de 2 gietijzeren handvaten kan hij op een veilige manier van het vuur worden genomen.

 

Nadelen:

Antiaanbaklaag: om een natuurlijke antiaanbaklaag te verkrijgen moet de pan voor het eerste gebruik goed worden ingebrand.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gietijzeren koekenpan 24 cm

 

6. Tapas pan ovaal 24cm gietijzer met onderzetter – alle types kookplaten

 

Deze uitvoering van Excellent kent de laagste prijs in ons assortiment zodat hij voor iedereen goed toegankelijk is. De knappe gietijzeren koekenpan wordt geleverd met een mooie houten onderzetter waardoor je hem rechtstreeks op tafel kunt zetten om bijvoorbeeld tapas of andere hapjes te serveren. 

Doordat de pan vooraf werd ingebrand, beschikt hij reeds over een natuurlijke antiaanbaklaag zodat je hem meteen kunt gebruiken om heerlijke gerechtjes aan je gasten voor te schotelen. Deze gietijzeren koekenpan kent een doorsnede van 24 cm waardoor je er 2 à 3 stukken vlees kunt in bakken. De gietijzeren koekenpan garandeert een optimale warmtegeleiding en kan bijgevolg op alle warmtebronnen, inclusief inductie, worden aangewend. 

Daarnaast werd hij voorzien van een gietijzeren steel zodat hij tevens in de oven kan worden geplaatst. Om zijn natuurlijke antiaanbaklaag te beschermen en corrosie te voorkomen, wordt hij bij voorkeur met de hand afgewassen. Er werden voor deze recent toegevoegde gietijzeren pan nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: deze handige pan wordt geleverd met een houten onderzetter waardoor je hem gewoon op tafel kunt zetten.

Warmtebronnen: hij beschikt over een vlakke bodem en optimale warmtegeleiding zodat hij op elk type warmtebron kan worden gebruikt.

Formaat: de gietijzeren pan kent een diameter van 24 cm en blijkt ideaal om hapjes en tapas te bereiden.

Antiaanbaklaag: doordat hij reeds werd ingebrand, beschikt hij over een natuurlijke antiaanbaklaag en kun je hem bijgevolg meteen in gebruik nemen. 

 

Nadelen:

Maximumtemperatuur: we merken op dat deze pan maximaal tot 230°C mag worden verwarmd waardoor je hem niet op de barbecue of open vuur kunt plaatsen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gietijzeren koekenpannen Koopgids

 

Als je heel graag kookt en nieuwe gerechten probeert, willen we je graag de aanbeveling geven om in een degelijke gietijzeren koekenpan te investeren. Maar wat zijn de voordelen van een dergelijke pan? En hoe moet je een gietijzeren pan gebruiken? In onze koopgids kun je alle nodige informatie vinden om de beste keuze te maken. Neem zeker ook even rustig de tijd om alle aanbiedingen te bekijken als je de verschillende testen gaat vergelijken.

Het nut van een gietijzeren koekenpan

Een gietijzeren koekenpan blijkt bijzonder robuust en stevig waardoor hij ontzettend duurzaam is en soms zelfs aan de volgende generatie kan worden doorgegeven. Doordat een dergelijke pan niet over een artificiële antiaanbaklaag beschikt, is hij vrij van chemische materies zoals PFAS, Teflon en PFOA. Bij normale pannen laat deze antiaanbaklaag vaak los en komen er schadelijke stoffen in je voedsel terecht. 

Een gietijzeren pan heeft overigens wel degelijk een antiaanbaklaag, maar deze moet je zelf creëren door de pan in te branden. Daarnaast kent een gietijzeren pan een optimale warmtegeleiding zodat hij op alle soorten warmtebronnen kan worden gebruikt. Het duurt wel even voor een gietijzeren pan op temperatuur is, maar het grote voordeel is dat hij veel langer zijn warmte vasthoudt nadat de warmtebron uitgeschakeld is.

Een gietijzeren koekenpan is tevens veel beter tegen extreem hoge temperaturen bestand en bijgevolg bijzonder geschikt om in de oven, op de barbecue of open vuur te plaatsen. Als je van een lekker stukje sappig vlees houdt, is de gietijzeren koekenpan ideaal om je biefstuk of gebraad dicht te schroeien. Deze pannen zijn een echte musthave in je keuken als je beter de controle over je bereidingen wilt bewaren.

 

De antiaanbaklaag

Zoals je hierboven al kon lezen, moet je bij een gietijzeren pan zelf voor de antiaanbaklaag zorgen. Het mooie hiervan is dat deze antiaanbaklaag steeds beter zal worden naarmate de pan meer wordt gebruikt. Voor het allereerste gebruik moet je de pan dus goed inbranden om deze natuurlijke antiaanbaklaag te vormen. Dit doe je door hem eerst met een zachte spons en heet water schoon te maken zodat er geen vuil of stof op de bodem achterblijft.

De pan moet helemaal droog zijn waarna je hem met zonnebloem-, arachide- of lijnzaadolie gaat insmeren. Het is vrij belangrijk dat je voor een olie kiest die tegen hoge temperaturen bestand is en olijfolie blijkt hiervoor dan ook niet geschikt. Vervolgens plaats je de pan op een hete kookplaat om het vetlaagje aan de pan te laten hechten. Laat de pan nu afkoelen en herhaal deze werkwijze vijfmaal om een degelijke antiaanbaklaag te bekomen.

Als je dit allemaal veel te omslachtig vindt, zou je eventueel voor een geëmailleerde gietijzeren koekenpan kunnen kiezen. Deze pannen zijn voorzien van een emaille coating die ervoor zorgt dat de voedingswaren niet kunnen aanbakken.

 

Het onderhoud

Wanneer je een gietijzeren koekenpan gaat schoonmaken, is het wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Zo moet de pan altijd eerst volledig afgekoeld zijn voor je hem onder de kraan houdt, want de kans bestaat namelijk dat hij anders gaat barsten. Een gietijzeren pan wordt bij voorkeur in heet water en met een zachte spons gereinigd.

Daarna moet de pan onmiddellijk worden afgedroogd om roestvorming te voorkomen. Nadat de pan helemaal schoon en droog is, neem je een stukje keukenpapier en een beetje olie om de bodem opnieuw in te smeren zodat hij zijn uitstekende bakeigenschappen blijft behouden. Een gietijzeren pan kun je beter niet in de vaatwasmachine plaatsen omdat dit de natuurlijke antiaanbaklaag zal aantasten en bovendien loop je hebt risico dat hij gaat roesten.

Na verloop van tijd kan het gebeuren dat de antiaanbaklaag niet meer naar behoren werkt of dat er toch enige roestvorming ontstaan is. Je kan dit eenvoudig oplossen door de antiaanbaklaag te herstellen zodat hij terug bakt zoals voorheen. Hiervoor gebruik je een staalsponsje en heet water om de oude antiaanbaklaag te verwijderen. Nu kun je de pan opnieuw inbranden net als bij het eerste gebruik.

Het formaat en de warmtebronnen

Gietijzer is een ferromagnetisch materiaal waardoor een gietijzeren koekenpan eigenlijk op alle types warmtebronnen kan worden aangewend, inclusief inductie. Echter, voor een inductiekookplaat moet de bodem van de pan goed plat moet zijn om een maximaal contact te bekomen. Daarnaast zijn de meeste gietijzeren pannen voorzien van een houten, siliconen of gietijzeren steel en/of handgrepen zodat ze gewoon in de oven, barbecue en zelfs op een open vuur kunnen worden gebruikt.

Deze pannen zijn bovendien in alle vormen en maten te verkrijgen waardoor je er zeker eentje kunt vinden die voor jouw gezin gepast is. Een pan met een doorsnede van 24 cm is geschikt voor 2 grote of 3 kleine biefstukken. De pannen met een diameter van 30 cm blijken ideaal om 4 tot 5 stukken vlees te bakken. Als je op inductie kookt, moet je overigens rekening houden met het formaat van je warmtebron om een maximaal contact te bewerkstelligen.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES