Het glutenvrije dieet: tips

 

Je hebt er vast en zeker al wel eens over gehoord of misschien ben je zelf wel gluten-intolerant? In dat geval heeft het glutenvrije dieet – hopelijk – geen geheimen meer voor jou. Heb je echter weinig ervaring met glutenvrij eten en wil je graag wat meer inzichten verwerken in wat gluten zijn en wat je wel/ niet kunt eten? Dan is het onderstaande artikel alvast een goede leidraad. Wij gaan samen met jou op zoek naar producten waar gluten in zitten en bijgevolg vermeden moeten worden en sturen jou in de richting van een glutenvrij dieet.

 

Wat is coeliakie?

Maar laat ons even van bij het begin beginnen want wat zijn gluten en welke impact kunnen deze hebben op ons maag- en darmsysteem. Je hebt er vast wel al van gehoord maar misschien weet je niet goed wat precies met “gluten” wordt bedoeld. Het betreft hier een eiwit dat voornamelijk in tarwe, rogge en gerst lijkt voor te komen. Hoewel heel wat mensen gluten perfect weten te verdragen, is er jammer genoeg ook een grote groep die volstrekt intolerant blijkt aan dit type eiwit. Men spreekt in dergelijke gevallen van “coeliakie”.

“Coeliakie” wordt beschouwd als een zeer aanwezige auto-immuunziekte die vaak heel ernstige schade kan toebrengen ter hoogte van de darmwand in de dunne darm. De schade – en bijgevolg ook de bijbehorende klachten – wordt in dergelijke geval veroorzaakt door de inname van voornoemde gluten. Jammer genoeg blijkt er tot op de dag van vandaag nog geen middel te bestaan om deze auto-immuunziekte een halt toe te roepen waardoor het enige alternatief een – streng en bijzonder strikt – glutenvrij dieet blijkt te zijn.

Bij een glutenvrij dieet is het dus belangrijk om producten waarin het desbetreffende eiwit aanwezig is, zoveel mogelijk te vermijden zoniet geheel van het menu te schrappen. In het begin kan dit bijzonder beangstigend overkomen maar gelukkig zijn er heel wat alternatieven die je met een glutenvrij dieet probleemloos naar binnen kunt werken. Verder in de tekst geven we jou enkele voorbeelden van producten die je wel of niet kunt eten en je zult al gauw versteld staan van de grote variatie en de leuke gerechtjes die in het verschiet liggen.

Behandeling: glutenvrij dieet

Heb je zonet de diagnose “coeliakie” gekregen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk in de richting van een gluten free of glutenvrij dieet te denken. Stel dat je coeliakie hebt en toch gluten blijft eten, dan zal dit in korte termijn leiden tot een auto-immuunreactie in het lichaam waarbij beschadiging van de binnenwand in de dunne darm niet onoverkomelijk is. Anders uitgelegd, betekent dit dus dat de dunne darm in een dergelijke situatie niet langer in staat is om de nodige voedingsstoffen uit de ingenomen voeding op te nemen. Dit kan leiden tot allerhande symptomen zoals diarree, buikpijn, een opgeblazen gevoel, onverklaarbaar gewichtsverlies en zelfs mogelijks ondervoeding. Aangezien er tot op heden nog geen medicatie voorhanden is, is een strikt glutenvrij dieet het enige alternatief.

Het komt er dus op neer om alle producten waarin gluten aanwezig zijn – een eiwit dat voornamelijk in diverse granen voorkomt – van het menu zult moeten schrappen. Dat lijkt in eerste instantie bijzonder beangstigend maar gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat glutenvrije producten te vinden waardoor glutenvrij eten eigenlijk helemaal niet meer zo moeilijk is. Geen nood, wij helpen jou graag op weg zodat jij zelfstandig een kant-en-klaar dieet schema kunt opstellen.

 

Voordelen van het glutenvrije dieet

Hoewel we begrijpen dat de diagnose vaak vrij hard aankomt, brengt een glutenvrij dieet best wel wat extra voordelen met zich mee waardoor je het misschien wel als een meerwaarde kunt gaan beschouwen. Zo zal een strikt glutenvrij dieet in eerste instantie de symptomen van coeliakie fel doen verminderen zoniet volledig op de achtergrond gaan plaatsen. Het vermijden van het desbetreffende eiwit zorgt er tevens ook voor dat de darmwand niet beschadigd raakt en het lichaam in staat is om nodige voedingsstoffen uit het voedsel te ontnemen.

Maar dat is natuurlijk niet alles want doordat de voedselopname aanzienlijk verbetert, zal ook het lichaam meer energie en weerstand opbouwen wat dan weer een pluspunt kan zijn wat betreft de vruchtbaarheid. Heel wat studies en onderzoeken tonen jammer genoeg aan dat vrouwen die te kampen hebben met coeliakie vaker onvruchtbaar zijn en een grotere kans lopen op een miskraam of vroeggeboorte. Door je te houden aan het strikte glutenvrije dieet, kun je de vruchtbaarheid echter een handje helpen en is er tevens een lagere kans op miskramen.

Tot slot blijkt het vermijden van producten met gluten eveneens te leiden tot een verlaagd risico op kanker én een verminderd risico op het ontwikkelen van osteoporose. Kortom, heel wat voordelen die de moeite waard zijn om er toch maar voor te gaan. Ben je overtuigd? Dan wil je vast een antwoord op de vraag “Wat kan ik eten?”. Wij gaan samen met jou op zoek welke producten je best kunt vermijden en welke je beter aan het menu toevoegt.

Wat kun je eten?

Nu je van de eerste schok bekomen bent, vraag je je vast en zeker af wat je kunt eten bij het volgen van een glutenvrij dieet. Geen paniek want gelukkig is er heel wat voeding die ook jij zonder problemen kunt gaan eten. We denken hierbij in eerste instantie aan tal van dierlijke eiwitten die je vooral terugvindt in rundvlees, kip, wild, lams- én varkensvlees, zeevruchten, kalkoen, zuivelproducten en eieren. Het lijstje kan worden aangevuld met tal van vetten en oliën gaande van olijven en avocado tot vaste vetten en zelfs boter. Vul probleemloos aan met eender welke groente en/ of fruit in gelijk welke vorm. We denken hierbij niet alleen aan vers maar ook diepvries, gedroogd of uit blik behoren tot de vele mogelijkheden.

Maar dat is natuurlijk nog niet alles want ook peulvruchten, noten, zaden en diverse kruiden en specerijen kunnen aan het lijstje worden toegevoegd. Daarnaast zijn er vandaag de dag ook heel wat glutenvrije granen – ook wel pseudogranen genaamd – te vinden zoals boekweit, glutenvrij quinoa, glutenvrije rijst (wilde rijst), glutenvrije couscous, amarant, glutenvrije maïs, sorghum of gierst. Het lijstje kan worden afgesloten met een grote variëteit aan speciale glutenvrije producten zoals onder meer glutenvrije ontbijtgranen, glutenvrij meel (AH), glutenvrij brood, glutenvrije pasta, koeken en/ of gebak. Kortom, je zult niets tekort komen en zult kunnen genieten van een avondeten waarvan werk is gemaakt. 

 

Wat moet je proberen vermijden?

Toch willen we ook nog even kort benadrukken welke producten je maar beter gaat vermijden. Het spreekt voor zich dat het hier voornamelijk voeding betreft waar gluten in zitten. Om het glutenvrije dieet in goede banen te leiden, ga je het volgende dus maar beter niet eten: 

  • Tarwe
  • Dinkeltarwe
  • Durum
  • Eenkoren
  • Emmer
  • Farina (pizzameel)
  • Farro
  • Kamut
  • Semolina
  • Spelt
  • Tarwezemelen
  • Tarwekiemen
  • Gerst
  • Rogge
  • Triticale (kruising tussen tarwe en rogge)

Let op; het betreft hier een opsomming van graansoorten dus ook de producten waarin deze graansoorten aanwezig zijn, dienen te worden vermeden. We hebben het hier dan onder meer over deegwaren/ bakwaren zoals bijvoorbeeld brood (tenzij je opteert voor een glutenvrij brood of glutenvrij deeg/ meel), koek, gebak, zoetwaren, pasta, snacks, bier en andere speciale moutdranken.

Eindbeoordeling

Zetten we alles nog even kort op een rijtje, dan komen we tot de conclusie dat coeliakie niet het einde van het leven hoeft te betekenen. Hoewel de diagnose vaak beangstigende overkomt, zijn er vandaag de dag heel wat glutenvrije producten en/ of alternatieven te vinden die maken dat je zelfs een grote broodtrommel volledig kunt vullen. (Weliswaar met glutenvrij brood natuurlijk.)

In het begin zal het misschien wel eventjes zoeken zijn wat je wel en niet mag/ kunt eten. En misschien loert in sommige gevallen wel het gevaar op een mogelijks nutriëntentekort om de hoek of ben je bang voor de beperkte flexibiliteit wanneer je op restaurant wilt gaan met vrienden, of heb je schrik voor de hogere kosten. Toch is het belangrijk om je zo goed mogelijk aan het glutenvrije dieet te houden zodoende de ziekte geen kans te geven.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES