10 beste Waterkokers Test van 2024

 

Beste waterkokers – Vergelijkingstest & Koopgids 

 

Heb jij interesse om een waterkoker te kopen of wil je de jouwe vervangen door een nieuwer model? Lees dan zeker verder want wij hebben voor jou de 10 beste waterkokers op een rijtje gezet. Wil je een model dat het water warm houdt als je regelmatig een tas thee wilt? Dan is de Bosch Styline met warmteplaat de beste keuze voor jou. Zoek je een iets kleiner en compacter model, maar toch van een degelijke merknaam? Kies dan voor de Philips Daily Collection waterkoker. Volg zeker ons advies en lees ook de reviews van de kopers en je zal makkelijk een beslissing kunnen nemen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

10 beste waterkokers (Reviews) van 2024 

 

Ben jij iemand die graag een tasje thee drinkt gezellig thuis? Dan heb je absoluut een waterkoker nodig. Heb je liever een klein model dat niet veel plaats inneemt of net een mooi apparaat dat best gezien mag worden in de keuken? Wij zochten voor jouw de 10 beste waterkokers op de markt. Volg ons advies, en jij zal zeker de beste keuze maken. Deze keer gaan we het niet hebben over Tefal en Kitchenaid, we vergelijken wel andere bekende merken van huishoudapparaten zoals Smeg, Braun en Bosch. 

 

1.  Bosch Styline TWK8617P Waterkoker Waterkoker met warmteplaat 

 

Deze Bosch waterkoker is zeker de moeite waard om te bekijken. Hij heeft niet alleen een warmteplaat maar ook verschillende temperaturen waaruit je kunt kiezen. Als je een echte theeliefhebber bent dan ga je dit zeker waarderen. Verschillende soorten thee hebben namelijk hun eigen ideale watertemperatuur, zo komen alle eigenschappen en aroma’s perfect tot uiting. 

De KeepWarmSensor warmteplaat zorgt ervoor dat het water tot een half uur na het koken op temperatuur gehouden wordt. Het maakt dus niet uit of je een, twee of drie koppen thee wilt, je moet de waterkoker niet opnieuw opzetten. Dit is niet alleen zeer handig maar ook energiebesparend. 

De kan heeft een waterniveau indicator die aan beide zijden af te lezen is waardoor je makkelijk de kan vult met de hoeveelheid water naar keuze. De meeste reviews van consumenten tonen aan dat dit een topproduct is en zonder twijfel de beste waterkoker voor thee liefhebbers. Ze zijn vooral heel tevreden over de kwaliteit van het apparaat en ze zijn zeer enthousiast over de warmteplaat. 

 

Voordelen:

Temperatuur: je kunt kiezen uit 4 verschillende temperatuur opties: 70°C, 80°C, 90°C, of 100°C. 

Gebruik: makkelijk in gebruik door de keuzes in temperatuur, het ingebouwde led-scherm, het indicatielampje en het piepje als het water op temperatuur is. 

Veiligheid deze waterkoker beschikt over automatische uitschakeling,  oververhittingsbeveiliging en een uitdroog protectie. 

Schoonmaak: het apparaat heeft een uitneembaar kalkfilter waardoor hij makkelijk schoon te maken is. Ook is het verwarmingselement verborgen en de binnenkant van de kan, kan dus gewoon met water gespoeld worden om ze schoon te maken. 

 

Nadelen

Grootte: sommige mensen vinden dit model nogal groot door de grote kan en warmteplaat. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2.  Philips Daily Collection HD4646/20 Waterkoker Snel en eenvoudig

 

Philips is een zeer bekend merk voor kleine en grote elektronische apparaten. Ook de waterkoker wordt door hen aangeboden en naast een mooi design krijg je bij hen steeds duurzame apparaten. Dit specifieke model is prijs-kwaliteit zeker een aanrader. Ook het design van dit model is heel mooi en modern, en het past zeker perfect in elke keuken. 

De waterkoker is eenvoudig te vullen via het grote deksel of zelfs via de schenktuit en heeft een makkelijk af te lezen inhoudsindicator aan beide kanten van de kan. Daar veiligheid belangrijk is voor Philips heeft dit model een geïsoleerde handgreep. En ook al is dit apparaat niet dubbelwandig, het heeft wel een coolwall om verbranding te vermijden als je per ongeluk de kan aanraakt.

Als we de reviews van consumenten doorlezen dan zien we voornamelijk positieve commentaren over het design en de kwaliteit van deze Philips waterkoker. Ook de snelheid waarmee het water zijn kookpunt bereikt, wordt positief beoordeeld. Deze waterkoker is zeker een goede aanbieding. 

 

Voordelen: 

Gebruik: makkelijk in gebruik om te vullen vanwege het grote deksel. Door het verborgen verwarmingselement moet de waterkoker minder vaak ontkalkt worden. 

Geluid: in vergelijking met andere modellen op de markt, maakt deze waterkoker weinig geluid volgens de kopers. 

Veiligheid: de basis van dit model waterkoker heeft een vierwegs beveiligingssysteem waardoor de kabel makkelijk langs eender welke kant kan aangesloten worden. Ook heeft dit model een automatische uitschakelfunctie. 

Schoonmaak: door het grote deksel en de antikalkfilter is de waterkoker zeer makkelijk en snel schoon te maken is.

 

Nadelen: 

Controlelampje: dit apparaat heeft geen controlelampje waardoor je twijfelt of het aanstaat of niet.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3.  Severin Waterkoker WK3644 Reis Model, perfect voor op camping 

 

Ga jij graag naar de camping of op hotel, maar wil je toch graag je kopje thee willen maken wanneer jij wilt? Dan is dit model waterkoker perfect voor jou. Het Duitse merk Severin heeft dit model bedacht om jou het leven makkelijker te maken. Dit model weegt amper 530 gr en kan dus zo heel makkelijk mee in de bagage. 

Met een inhoud van een halve liter kun je je geen beter reismodel waterkoker vinden. Ook heeft dit apparaat een zeer aantrekkelijke economische prijs. Je krijgt twee bekers en lepels erbij die speciaal gemaakt zijn om perfect in de kan te passen en zo geen extra plaats innemen in je valies. 

Heel wat kopers zijn in het algemeen heel positief over het gebruik en de kwaliteit in het algemeen. Ze vinden het een zeer gebruiksvriendelijke waterkoker, niet zwaar en compact. Sommigen vinden dat het snoer niet zo heel lang is, maar ze is even lang als vele andere modellen waterkoker dus laat je niet meteen negatief beïnvloeden. 

 

Voordelen: 

Gebruik: zeer handelbaar, klein en compact. Dit model heeft ook een aan- en uitknopje. 

Toebehoren: je krijgt 2 bekers en lepels die perfect in de kan passen, dit is plaatsbesparend in de valies. 

Veiligheid: het apparaat heeft een controlelampje, schakelt automatisch uit als het water de kooktemperatuur bereikt heeft en het heeft tevens een droogkookbeveiliging. 

Schoonmaak: ook hier is het verwarmingselement weggewerkt in de bodem wat kalkaanslag vermijdt. De schenktuit heeft een filter waardoor eventuele kalkresten dus niet in de drank geschonken worden. 

 

Nadelen: 

Snelheid: de meeste gebruikers vinden dat dit reismodel het water iets trager doet koken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4.  Russell Hobbs waterkoker Grote, snelle retro waterkoker 

 

Bij retro huishoudapparatuur denk je misschien meteen aan Bourgini, maar deze moderne waterkoker met retro design van het merk Russel Hobbs is zeker een speciaal model op de markt om even bij stil te staan. Hij heeft bovendien ook veel praktische en technische snufjes waardoor het een echt topproduct is. 

Het is ook gekend als een van de snelle waterkokers op de markt en met zijn ruime inhoud van 1,7 liter kun je water warm maken voor het hele gezin. Dankzij de handige koppen aanduiding binnen in de kan zet je nooit meer teveel water aan het koken en moet je dus ook niet extra wachten. Dit spaart ook meteen energie uit, wat altijd mooi meegenomen is. 

De meeste mensen die dit model gekocht hebben, zijn het erover eens dat het een heel mooi en origineel exemplaar is. Ze zijn ook allemaal positief over de temperatuurmeter want ook al kun je geen verschillende temperaturen instellen, je kunt wel zien wanneer het water een bepaalde temperatuur bereikt en de waterkoker uitzetten wanneer jij wilt. 

 

Voordelen: 

Gebruik: dankzij de koppen aanduiding kun je makkelijk meten voor hoeveel mensen je water wilt warmen. Zo verspil je geen water en geen energie. Ook de temperatuurmeter aan de buitenkant is een extra, en zeker als je een theeliefhebber bent. 

Vormgeving: dit is zeker en vast een van de weinige retro modellen op de markt, het is een zeer originele waterkoker die in elk interieur past. 

Snelheid: in amper 55 seconden brengt hij water aan de kook voor 1 grote tas. 

Veiligheid:  ook dit model beschikt over een automatische uitschakeling, een indicatielampje en droogkookbeveiliging. 

 

Nadelen: 

Handvat: sommige kopers vinden dat het handvat een beetje ver van de kan staat waardoor het moeilijk is om te schenken. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5.  Aigostar Walking Drip 30JQK Cooltravel camping waterkoker

 

De Aigostar Walking Drip Cooltravel waterkoker is het tweede reismodel dat we onder de loep nemen. Aigostar is een Spaans merk, dat nog niet zo bekend is als Bosch en Braun maar zeker de moeite loont om even te bekijken. En al zeker nadat we de reviews nalezen van de mensen die dit apparaat reeds aangekocht hebben. 

Deze waterkoker heeft een inhoud van 0,6 liter en een wattage van 650 watt, wat het opwarmen een beetje trager maakt dan de gewone waterkokers die we in de keuken hebben staan. Ook bij dit reismodel krijg je twee bekers en lepels bijgeleverd, die ook perfect in de kan passen om plaats uit te sparen in de valies. 

Zoals we hierboven al aangehaald hebben, de gebruikers van dit product zijn zeer positief. De waterkoker is makkelijk overal mee te nemen dankzij zijn kleine, compacte formaat. Hij wordt op de koop toe aangeboden aan de laagste prijs, wat het zeker een aanbieding maakt. 

 

Voordelen: 

Gebruik: het is een klein en compact model, zeker en vast aan te raden om mee te nemen in de valies. 

Toebehoren: deze reis waterkoker biedt je ook 2 bekers en lepels die perfect in de kan passen, zo spaar je alvast wat plaats uit voor andere belangrijke artikelen. 

Veiligheid: een automatische uitschakeling en oververhittingsbeveiliging zijn ook hier standaard geïnstalleerd en de koker heeft ook een geïsoleerde handgreep. 

Snelheid: dit model warmt het water snel op ook al is het een reismodel met minder vermogen.

 

Nadelen: 

Antikalkfilter: dit model heeft geen antikalkfilter in de schenktuit waardoor eventueel kalkresten in je tas terecht kunnen komen. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6.  Braun AquaExpress WK 300 Moderne Waterkoker 

 

Braun is een vaste waarde als het gaat om elektronische apparaten. Het is een iconisch Duits merk dat continu innoveert in design en duurzaamheid. Met de hoogste kwaliteitseisen en steeds met het oog op gebruiksvriendelijkheid, biedt Braun met deze waterkoker een mooi, modern apparaat aan. 

Dit is misschien wel de snelste waterkoker op de markt. Hij heeft enkel 45 seconden nodig om 250 ml water aan de kook te brengen. Met al zijn technische snufjes is hij ook een van de veiligste modellen beschikbaar. 

De meeste kopers zijn overtuigd van de kwaliteit van Braun en kopen opnieuw dit merk door de goede ervaringen. Ze hebben werkelijk niets dan positieve woorden voor de waterkoker van dit merk. We kunnen besluiten dat dit waarschijnlijk het beste merk is en voor de prijs van dit apparaat krijg je puur kwaliteit in de plaats. 

 

Voordelen: 

Gebruik: deze waterkoker heeft alle mogelijke technische kenmerken wat het een ongelooflijk gebruiksvriendelijk apparaat maakt: inhoudsmeter, bedekte kookplaat, antikalkfilter, verborgen verwarmingselement, etc. 

Veiligheid: dit model heeft bovenop de gewone beveiligingsmaatregelen ook een beveiliging dat je het apparaat niet kunt opzetten als de kan leeg is, het deksel niet goed gesloten is of wanneer de koker niet goed in de basis geplaatst is. 

Snelheid: met zijn 45 seconden voor 250 ml water te koken is dit het snelste apparaat beschikbaar. 

 

Nadelen: 

Waarschuwingssignaal: als we dan toch een minpuntje moeten vinden, dan is het dat er geen waarschuwingssignaal klinkt als het water klaar is voor gebruik. Je moet dus in de buurt blijven en zo gauw het apparaat automatisch uitschakelt weet je dat je het water kunt uitschenken. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7.  Inventum HW312 Waterkoker met antikalkfilter 

 

De waterkoker van Inventum is een iets kleiner model dan de eerdere modellen die we tot nu toe gezien hebben. Het kan dus perfect dienen voor kleine gezinnen tot drie personen. Het heeft een maximum inhoud van 1,2 liter, maar hierdoor kookt het water wel snel. In vergelijking met andere modellen die minder inhoud en dus minder wattage hebben, heeft deze een vermogen van 2200 watt. 

Voor de rest heeft hij de gewone gebruiks- en veiligheidskenmerken zoals een uitneembare antikalkfilter, automatische uitschakeling en droogkookbeveiliging. Deze kan heeft ook een iets ander ontworpen handvat waardoor het makkelijk is om de kan op te tillen en het water uit te schenken, zelfs als de kan tot boven gevuld is. 

De meeste consumenten vinden het een goed apparaat voor een lage prijs. Ze zijn het ook eens dat hij zeer makkelijk is in gebruik, met een ruime opening om te vullen, het deksel is makkelijk te openen en het is een lichtgewicht, zelfs als hij gevuld is. 

 

Voordelen: 

Gebruik: het is een klein en handig model dat je het leven makkelijker maakt, zeker ook als je een kleinere keuken hebt. 

Veiligheid: deze waterkoker heeft een geïsoleerde handgreep, automatische uitschakeling, droogkookbeveiliging en een indicatielampje.

Snelheid: met zijn kleine formaat en vermogen van 2200 watt, brengt deze waterkoker het water snel tot koken. 

 

Nadelen: 

Grootte: we raden af dit apparaat te kopen voor grotere gezinnen. De inhoud van 1,2 liter maakt het een klein model voor gezinnen van meer dan 3 personen. 

BPA-vrij: de waterkoker is niet BPA-vrij wat tegenwoordig toch wel belangrijk is. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Smeg KLF03RDEU MkIII Modieuse waterkoker 1,7 liter inhoud

 

Dan zijn we nu aangekomen bij een van de populairste merken van keukenapparaten. Smeg is een Italiaans designmerk dat niet alleen originele en elegante producten op de markt brengt maar ook inventief en van duurzame kwaliteit. Deze toestellen zijn bedoeld om permanent een plaatsje op het aanrecht te veroveren. 

Dit model is een retro design met de merknaam op de kan, in 3D opgelegde letters. Een van de weinige merken die tot 8 verschillende kleuren aanbiedt, om zo de perfecte combinatie voor jouw keuken te vinden. Met zijn 1,7 liter inhoud en vermogen van 2400 watt brengt hij water snel aan de kook. 

Als we de reviews van de kopers nalezen vinden we voornamelijk positieve commentaren over het mooie design en dat het apparaat snel de kooktemperatuur bereikt. Sommige consumenten halen aan dat het mooi en origineel is, maar toch wel duur. Deze apparaten zijn misschien meer voor de echte Italiaanse design fans die niet echt op hun budget moeten letten. 

 

Voordelen

Design: met deze Smeg waterkoker haal je een apparaat in huis dat gezien mag worden. Het is een italiaans retro design dat mooi op het aanrecht staat te pronken. 

Veiligheid: ook hier heb je een geïsoleerde handgreep, automatische uitschakeling en droogkookbeveiliging. Dit model is ook uitgerust met een indicatielampje en waarschuwingssignaal. 

Snelheid: dankzij de 2400 watt warmt hij het water snel op, ook al heeft hij een grote inhoud van 1,7 liter. 

Schoonmaak: dit model komt met een uitneembare RVS-Kalkfilter die wasbaar is. 

 

Nadelen: 

Materiaal: in de commentaren kunnen we lezen dat sommige kopers problemen hebben met de opgelegde letters die eraf zouden vallen. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9.  Princess 236023 Kleine waterkoker 1 liter, 2200 watt 

 

Als je nog steeds niet jouw favoriete waterkoker gevonden hebt, dan is deze waterkoker van het Nederlandse merk Princess misschien iets voor jou. De waterkoker heeft een moderne vormgeving met een compact formaat. De inhoud is 1 liter, wat hem perfect maakt voor kleinere huishoudens, maar met een vermogen van 2200 watt wordt het water snel tot het kookpunt gebracht. 

Met de inhoud aanduiding aan beide kanten van de waterkan kun je makkelijk zien hoeveel water je wilt verwarmen en zo spaar je tijd en energie uit. Het is een mooi model in een grijze kleur wat het origineel maakt, met een bijpassende basis. 

Ook over deze waterkoker zijn de reacties vooral positief. Er wordt voornamelijk vermeld dat het een klein en compact model betreft dat licht en handig is voor zowel links- als rechtshandigen. Sommigen vinden dat het snoer nogal kort is dus een stopcontact op de juiste plaats in de keuken is hier een pluspuntje. 

 

Voordelen: 

Veiligheid: de Princess waterkoker voldoet aan alle veiligheidsnormen met de geïsoleerde handgreep, de automatische uitschakeling zo gauw het water het kookpunt bereikt. Dit model heeft ook de droogkookbeveiliging en een indicatielampje. 

Vormgeving: met zijn originele grijze kleur en zijn kleinere inhoud van 1 liter is het een mooi en compact apparaat dat zowel op het aanrecht kan blijven staan als makkelijk opgeborgen worden als het niet in gebruik is. 

Snelheid: door zijn kleinere formaat van 1 liter maar met 2200 watt kookt het water snel. 

 

Nadelen: 

Verwarmingselement: dit model heeft geen verborgen verwarmingselement. Hierdoor is het moeilijker schoon te maken en kan er kalkaanslag gevormd worden op het element. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Tristar WK-3503PR Kleine glazen waterkoker 1,7 liter 

 

Dit laatste model is vrij origineel door de keuze van het materiaal waaruit de waterkan gemaakt is. De overige 9 waterkokers die we besproken hebben zijn allemaal van kunststof materiaal. Deze waterkan daarentegen is volledig in glas vervaardigd waardoor ze volledig transparant is. Dit maakt het alvast een heel mooie waterkoker om van te genieten op het aanrecht. 

Deze waterkoker van Tristar heeft een inhoud van 1,7 liter, en met zijn vermogen van 2200 watt zit hij niet bij de snelste apparaten, maar hij is zeker ook niet de traagste. Hij heeft ook een mooie blauwe ledverlichting als hij ingeschakeld is. En hoewel hij van glas is, wordt deze koker aangeboden aan een goedkope prijs. 

Dit is een van de weinige modellen die nog geen reviews heeft van kopers. Dit komt doordat dit model nog maar net op de markt is gebracht. Laat dit je zeker niet afschrikken, Tristar is een bekend merk en biedt een ruim assortiment producten aan dat gekenmerkt wordt door hun design en verschillende prijsklassen. Zo hebben ze producten voor elk huishouden. 

 

Voordelen: 

Veiligheid: dit model is uitgerust met een geïsoleerde handgreep, automatische uitschakeling en droogkookbeveiliging. Ook een indicatielampje is aanwezig. 

Gebruik: met de grote opening is het makkelijk om de kan te vullen, en doordat ze transparant is, zie je ook meteen hoeveel water er in de kan zit. Ze heeft natuurlijk ook de inhoudsmeter die je helpt om de juiste hoeveelheid water op te warmen en zeker de maximum inhoud niet te overschrijden. 

Vormgeving: door het verborgen verwarmingselement en de transparante glazen kan is het een heel mooi en origineel design. 

 

Nadelen: 

Gewicht: doordat dit model een glazen waterkan heeft is het iets zwaarder dan de andere modellen. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Waterkokers Koopgids 

 

Een waterkoker lijkt een heel eenvoudig te kiezen huishoudapparaat. Er zijn echter veel verschillende modellen op de markt met zeer uiteenlopende kenmerken. We raden je aan deze gids door te lezen om je twijfels weg te werken. Neem rustig de tijd om de verschillende opties van deze apparaten te vergelijken. Ga aanbiedingen zeker niet uit de weg, naargelang de mogelijkheden van je budget zijn er zeker verscheidene modellen om uit te kiezen. 

Gebruiksgemak van een waterkoker 

Als je er nog geen in huis hebt, dan vraag je je misschien af waarom een waterkoker nuttig is. Je kunt toch ook water opwarmen in de microgolfoven, met de waterketel of zelfs met een pannetje op het vuur. Maar waterkokers bieden bepaalde voordelen. Buiten het feit dat het hele mooie moderne toestellen kunnen zijn, of misschien zelfs een speciaal design of retro model, zijn er veel waterkokers specifiek ontworpen voor de theeliefhebber. 

Als jij een theeliefhebber bent zul je ongetwijfeld weten dat verschillende theesoorten bereid worden met verschillende watertemperaturen. Hiervoor zijn er waterkokers die met een temperatuurmeter je water verwarmen van 60 graden tot 100 graden. Deze opties heb je zowiezo niet als je water opwarmt in de pan, met de fluitketel of in de microgolfoven. En zo komt de smaak van je thee het best tot uiting. 

Er zijn ook waterkokers die na het koken het water op temperatuur houden met een warmteplaat. Dit is vooral handig als je meerdere tassen thee wilt maken op een korte tijd zonder elke keer opnieuw de waterkoker te moeten aanzetten. Zo spaar je vooral ook energie uit, wat toch ook belangrijk is tegenwoordig. 

 

Veiligheidsfuncties 

Als je rekening houdt met het feit dat deze apparaten dienen om water te koken is het belangrijk bepaalde veiligheidsfuncties te zoeken. Zo zijn de meeste modellen tegenwoordig uitgerust met een droogkookbeveiliging en een automatische uitschakeling. 

De droogkookbeveiliging zorgt ervoor dat de waterkoker niet blijft doorkoken als er geen water in de kan zit. De automatische uitschakeling maakt het een handig apparaat waar je niet moet blijven naast staan om het uit te schakelen als het water kookt. Een geïsoleerde handgreep en een controlelampje zijn ook steeds mooi meegenomen en geven het apparaat extra beveiliging. 

 

Inhoud en vermogen 

De keuze voor de grootte van de waterkoker hangt af van hoeveel mensen er gebruik van willen maken. Hoe meer mensen in huis hoe groter je waterkoker moet zijn. Zijn jullie met twee thuis? Dan kun je al een model kopen met een inhoud tussen 1 en 1,5 liter. Indien jullie met meer zijn dan raden we je aan een model te kiezen met een inhoud tussen 1,6 en 2 liter. Er zijn ook kleine modellen beschikbaar als je op zoek bent naar een reismodel, dan is de inhoud eerder rond de 0,5 liter. 

Hoe hoger het vermogen van de waterkoker, hoe sneller het water kookt. De kleinere modellen, voornamelijk de reis modellen van 0,5 liter, hebben meestal een vermogen vanaf 650 watt, en de grotere modellen tussen 0,6 en 2 liter liggen meestal tussen 2200 en 2400 watt. Een model met 2 liter inhoud en een vermogen van 2200 watt gaat dus trager aan het kookpunt geraken dan dezelfde inhoud met 2400 watt.

Je moet dus zeker zoeken naar het beste vermogen naargelang de inhoud die voor jou het best werkt. Je gaat ook vaak de waterkoker aanzetten om 1 of 2 kopjes water heet te maken, als je waterkoker dan een hoog vermogen heeft, gaat hij supersnel aan de kooktemperatuur geraken.

Kies ik voor kunststof of voor glas 

Bovenop de keuze van specifieke technische kenmerken zoals inhoud of vermogen kun je ook twijfelen bij het kiezen van het materiaal waaruit de waterkan gemaakt is. De meeste modellen zijn van kunststof, al dan niet BPA-vrij. Maar er zijn ook glazen modellen op de markt. Als je kiest voor een kunststof waterkoker dan gaat die zeker lichter zijn dan een glazen waterkoker. 

Bij een glazen waterkoker zie je makkelijk hoeveel water erin zit en wanneer er kalkaanslag aan de binnenkant zit zodat je snel kunt zien dat hij schoongemaakt moet worden. Het zijn zeer mooie en originele modellen, vaak ook met ingebouwde verlichting wat een mooi effect geeft als hij aanstaat. 

Onze aanbeveling gaat hier uit naar een kunststof model. Meer uit veiligheidsoverwegingen dan iets anders. De glazen waterkan kan heel warm worden dus het is belangrijk voorzichtig te zijn als je die hanteert met kokend water. De kunststof waterkokers hebben vaak ook een dubbele wand waardoor langs de ene kant het water sneller kookt en de warmte behouden wordt. Langs de andere kant zorgt dit ervoor dat de waterkan niet zo heet wordt langs de buitenkant. 

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Hoe ontkalk je een waterkoker 

Er zijn waterkokers die het verwarmingselement verborgen hebben in de basis en deze modellen moeten zelden of nooit ontkalkt worden. De modellen met het verwarmingselement in de waterkan, zijn gevoeliger voor kalkaanslag. 

Als dit verwarmingselement wit zit door die kalkaanslag, dan kun je dat verhelpen door azijn te mengen met water. Doe een scheut azijn in de kan en vul eventueel aan met water. Alle kalk moet wel bedekt zijn door de azijn of door het mengsel met water. Vul de kan zeker nooit voor meer dan de helft, en maximum de helft azijn en de helft water. Breng dit mengsel aan de kook en laat het daarna afkoelen en een nachtje weken voor betere resultaten. Daarna spoel je de kan goed uit en is ze in orde om opnieuw te gebruiken. 

 

Q2: Hoe werkt een waterkoker

Een waterkoker werkt heel eenvoudig. Het is een elektrisch keukenapparaat dat water snel doet koken. De meeste modellen hebben tegenwoordig een basis met verwarmingselement waarop de waterkan geplaatst wordt. Die kan vul je met de hoeveelheid water naar jouw keuze, nooit meer dan de maximum aangegeven inhoud, en je zet hem aan. Op een paar minuten heb je kokend water. 

Er zijn modellen die meer of mindere technische snufjes hebben zoals temperatuur opties, maar de meesten werken op een gelijkaardige manier en zijn heel handig in gebruik. 

Q3: Hoe maak je een waterkoker schoon 

Vermits het een apparaat is dat enkel dient om water te koken, wordt het niet echt zeer vuil, tenzij je veel last hebt van kalk in het water. Als je het geluk hebt geen kalkproblemen te hebben dan maak je de kan gewoon leeg, je spoelt af en toe eens en langs buiten maak je ze schoon met een vochtige doek. 

Als je wel last hebt van kalkaanslag dan kan het zijn dat je de kan wat moet ontkalken. Als jouw waterkoker een antikalkfilter heeft en het verwarmingselement zit verborgen in de basis, dan is je waterkoker in een handomdraai schoongemaakt door de antikalkfilter schoon te maken, dit gaat makkelijk met azijn. 

Als jouw waterkoker het verwarmingselement in de waterkan heeft, dan moet je wat azijn met water mengen. Opgepast: nooit meer dan de helft van de inhoud en dit verdeeld in de helft water en de helft azijn. Dit breng je aan de kook, je laat het een paar uur intrekken en daarna spoel je de kan uit met proper water en ze is weer piekfijn in orde om te gebruiken. 

 

Q4: Hoe werkt een snoerloze waterkoker 

In tegenstelling tot waterkokers die bestaan uit één stuk, bestaat een snoerloze waterkoker uit een basiselement en een waterkan. Het snoer zit vast aan het basiselement, waardoor je de waterkan makkelijk kan vastnemen om ze te vullen met water of om het kokend water te schenken. Eens gevuld plaats je ze op het basiselement en zet je het apparaat aan om het water te doen koken. Je kunt dus heel makkelijk de waterkan verplaatsen en vullen onder de kraan zonder rekening te moeten houden met het snoer dat te kort kan zijn of in de weg zitten.

 

Q5: Wat is beter; een waterkoker of een fluitketel 

Dat is volledig jouw eigen keuze. Er zijn mensen die zweren bij een fluitketel. Dit is heel retro, maar de elektronische keuken apparatuur maken ons het leven wel makkelijker. Een waterkoker is snel, je moet het fornuis er niet voor aansteken, je moet ook niet in de buurt blijven want de waterkokers zijn bijna allemaal uitgerust met een automatische uitschakeling zo gauw het water het kookpunt bereikt.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES