6 beste kaasdoeken Test van 2022

Laatste update: 26.09.22

 

Beste kaasdoeken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Waar kaasdoeken vroeger hoofdzakelijk werden gebruikt om kazen, bouillons en/ of vruchtensappen uit te lekken, worden ze vandaag de dag ook steeds vaker als decoratief middel aangewend. Dat verklaart eveneens het aanzienlijk ruime aanbod dat tegenwoordig voorhanden is. Om de keuze iets makkelijker te maken, zetten we graag enkele toppertjes op een rijtje. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Neteldoek 50%linnen/ 50% katoen die – zoals de titel reeds doet vermoeden – vervaardigd blijkt uit een eerlijke combinatie van linnen en katoen. Daartegenover staat de Mesh Notenmelkzak met een afmeting van 45 bij 45 cm en vervaardigd uit BPA-vrije materialen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste kaasdoeken (Reviews) van 2022

 

Hoewel kaasdoeken hoofdzakelijk tijdens specifieke ambachten werden gebruikt, vinden ze vandaag eveneens hun weg in de wondere wereld van de decoratie en inrichting. Of daarbij je voorkeur uitgaat naar een stoffen kaasdoek, een kaasdoek uit katoen, een zwarte of een witte kaasdoek; blijft uiteraard een persoonlijke keuze. Bekijk daarom alvast de 6 toppertjes inclusief het advies uit de online reviews, alvorens er de voor jou beste kaasdoek uit te pikken. En wie weet ga je straks wel met een neteldoek aanbieding naar huis of kies je voor de populairste en/ of laagst geprijsde passeerdoek.

 

Neteldoek

 

1. Neteldoek 50%linnen/ 50%katoen Afgewerkt 55/75 zeefdoek/ kaasdoek/ passeerdoek

 

Ben je op zoek naar een traditioneel afgewerkte neteldoek waarmee je allerlei producten kunt uitlekken, uitpersen en/ of zeven? Dan raden wij jou aan om dit product van – misschien wel het beste merk – Tiseco Home Studio even van naderbij te bekijken.

De passeerdoek wordt daarbij gekenmerkt door een rechthoekige uitvoering met een breedte van 55 cm en een lengte van 75 cm. Daarbij werd hij voor 50% uit duurzaam makkelijk te onderhouden katoen vervaardigd en 50% aan linnen. Hij werd vervolgens afgewerkt in een neutrale doch bijzonder stijlvolle ecru met beige kleur in combinatie met rode accenten. 

Maar dat is nog niet alles want deze neteldoek is bijzonder makkelijk te onderhouden. Even in de wasmachine en droogtrommel en klaar is Kees! Heel wat klanten weten zijn unieke kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid zeer te waarderen waardoor ze deze – relatief goedkope – neteldoek met een mooie 5 sterren belonen.

 

Voordelen:

Formaat: de neteldoek wordt gekenmerkt door een rechthoekige uitvoering met een breedte van 55 cm en een lengte van 75 cm.

Materiaal: de zeefdoek werd vervaardigd uit een combinatie van duurzame en makkelijk te onderhouden materialen zoals linnen en katoen.

Onderhoud: na gebruik kun je de zeefdoek zonder problemen in de wasmachine en droogtrommel stoppen waarna hij opnieuw kan worden aangewend.

Handig in gebruik: deze prachtige los geweven doek is geschikt om verschillende producten uit te lekken, uit te zeven en/ of uit te persen. (Denk maar aan kazen, bouillons en/ of vruchtensappen.)

 

Nadelen:

Design: hoewel het design de traditionele ontwerpen benadert, kan het door sommigen als vrij ouderwets worden gezien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kaasdoek wassen

 

2. Mesh Notenmelkzak – Makkelijk reinigen – Zeefzak – Passeerdoek – Kaasdoek

 

Ben je dol op heerlijke gezonde notenmelk? Met deze bijpassende notenmelkzak van Simia kun je dit vanaf nu makkelijk gewoon zelf maken. De zak kent een totale afmeting van 45 bij 45 cm maar blijkt nog in tal van andere – kleinere – formaten te verkrijgen waardoor er vast en zeker voor elk wat wils te vinden is.

Verder blijkt deze notenmelkzak – die eveneens perfect kan doorgaan als neteldoek – voornamelijk uit duurzaam nylon materiaal vervaardigd. Doordat de gebruikte materialen 100% BPA-vrij zijn hoef je alvast niet te vrezen voor eventuele chemicaliën en andere gevaarlijke stoffen. Na gebruik kun je de kaasdoek eenvoudig wassen door deze even grondig met warm water schoon te spoelen.

Heel wat klanten zijn alvast overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid en belonen deze notenmelkzak dan ook met een mooie gemiddelde eindscore van 4,9 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: deze notenmelkzak kent een totale afmeting van 45 bij 45 cm maar blijkt nog in tal van andere formaten te bestellen.

Gebruiksvriendelijk: de kaasdoek blijkt niet alleen makkelijk te reinigen maar tevens ook BPA-vrij, sneldrogend én bestand tegen schimmel.

Materiaal: de notenmelkzak die eveneens dienst kan doen als kaasdoek, werd voornamelijk uit duurzaam nylon vervaardigd.

 

Nadelen:

Handwas: hoewel de kaasdoek relatief eenvoudig te reinigen is, dien je er wel rekening mee te houden dat enkel handwas tot de mogelijkheden behoort.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kaasdoek katoen

 

3. Kaasdoek – Neteldoek – Passeerdoek – Katoen – Ongebleekt – 90 x 180 cm

 

De neteldoek van Needum kent een rechthoekige uitvoering van 90 bij 180 cm en blijkt voornamelijk uit duurzame en makkelijk te onderhouden materialen te zijn vervaardigd. Denk hierbij aan een combinatie van kwalitatief 100% ongebleekt katoen en diverse ultrafijne stoffen. In vergelijking met tal van andere passeerdoeken, spant en filtert dit exemplaar van Needum nog net dat tikkeltje meer.

Maar dat is natuurlijk niet alles want verder blijkt deze prachtige Needum kaasdoek ook nog eens 100% pluisvrij en bijzonder onderhoudsvriendelijk. Na gebruik kun je hem dus zonder problemen aan een machinewas onderwerpen wat je alvast heel wat tijd, bloed, zweet en tranen bespaart.

Hoewel de overgrote meerderheid van de kopers duidelijk overtuigd is met hun aankoop, lijkt een enkele klant dat jammer genoeg niet helemaal. Zo zou de kaasdoek allesbehalve biologisch blijken, wat deze klant dan ook als een struikelblok beschouwt.

 

Voordelen:

Formaat: de passeerdoek typeert zich door een breedte van 90 cm in combinatie met een lengte van maar liefst 180 cm.

Handig in gebruik: de passeerdoek is niet alleen ongebleekt en biologisch van aard maar tegelijk ook pluisvrij en makkelijk in onderhoud.

Onderhoudsvriendelijk: je kunt deze neteldoek na gebruik zonder problemen door de wasmachine laten reinigen.

 

Nadelen:

Niet biologisch: volgens één koper zou deze passeerdoek allesbehalve biologisch zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Passeerdoek

 

4. Passeerdoek 75 cm x 62 cm – Gefu // Materiaal: Katoen – Wasbaar

 

Op zoek naar een geschikte doek om naast kazen en bouillons ook druiven, bessen en andere vruchten uit te persen? Dan lijkt deze passeerdoek van Gefu alvast een stap in de goede richting te zijn. De neteldoek kent een totaal formaat van 75 bij 62 cm en werd voornamelijk uit duurzaam ongebleekt katoen te zijn vervaardigd.

Bovendien is deze neteldoek nog eens 100% herbruikbaar. Zo kun je hem na elk gebruik eenvoudig door de wasmachine laten reinigen, bij voorkeur op een wasprogramma van 95ºC. Laat hem vervolgens aan de lucht drogen zodoende de duurzaamheid ervan niet in het gedrang te brengen.

Ondanks het feit dat één koper niet helemaal overtuigd blijkt van de aangeboden kwaliteit, lijkt de overgrote meerderheid van de klanten dit gelukkig wel. Zo wordt de correcte verhouding met de prijs en de gebruiksvriendelijkheid alvast gewaardeerd.

 

Voordelen:

Formaat: de neteldoek kent een rechthoekige uitvoering met een formaat van 75 bij 62 cm.

Materiaal: net zoals de meeste andere kaasdoeken werd ook dit exemplaar voornamelijk uit duurzaam en makkelijk te onderhouden katoen vervaardigd.

Onderhoudsvriendelijk: je kunt deze kaasdoek zonder problemen wassen op een wasprogramma van 95ºC.

Gebruiksgemak: de passeerdoek van Gefu is inzetbaar in tal van situaties van het uitpersen van vruchten en bessen tot het uitlekken van kazen, bouillons en vruchtensappen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: volgens één gebruiker had de kwaliteit toch wel wat beter gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kaasdoek wit

 

5. Nonna kaasdoek 180×90 cm – Neteldoek – Passeerdoek – 100% katoen – Volledig herbruikbaar

 

De Nonna passeerdoek is misschien wel één van de grotere kaasdoeken binnen deze selectie en wordt gekenmerkt door een rechthoekige uitvoering van 180 bij 90 cm. Dit wordt aangevuld met een relatief beperkt gewicht van amper 35 gram, wat zijn gebruiksgemak bij het zeven van bouillon, het persen van vruchten of het uitlekken van kazen alleen maar ten goede komt.

Net zoals de voorgaande exemplaren blijkt ook deze neteldoek voornamelijk uit duurzaam en ongebleekt katoen vervaardigd en afgewerkt in een neutrale witte kleur. Na gebruik kun je de kaasdoek zonder problemen op een standaard wasprogramma van 30ºC wassen. Let wel; het gebruik van de droogtrommel wordt afgeraden zodoende de duurzaamheid van de neteldoek te waarborgen.

Hoewel de kaasdoek op het eerste gezicht alles in huis heeft om een heus toppertje te worden, moeten we vaststellen dat de meningen eerder verdeeld zijn. Sommige klanten zijn overtuigd van de mogelijkheden en terwijl anderen dan weer een betere kwaliteit hadden verwacht.

 

Voordelen:

Onderhoudsvriendelijk: je kunt deze neteldoek zonder problemen op een wasprogramma van 30ºC wassen.

Formaat: de passeerdoek kent een rechthoekige uitvoering met een totale afmeting van 180 bij 90 cm.

Materiaal: bij de productie van deze neteldoek heeft men ervoor gekozen om te werken met duurzaam en makkelijk te onderhouden katoen.

Budgetvriendelijk: zijn budgetvriendelijke prijskaartje maakt hem alvast een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.

 

Nadelen:

Geen droogtrommel: experts raden aan om de passeerdoek niet in de droogtrommel te stoppen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kaasdoek stof

 

6. Passeerdoek – Neteldoek- Nettle cloth – Notenmelkdoek – zeefzak – Passeerzak

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke Nettle cloth passeerdoek die meteen in het oog springt vanwege zijn unieke uitvoering. Net zoals één van de vorige producten, werd ook deze neteldoek omgetoverd in een bruikbare U-vormige filterzak of notenmelkdoek met een diameter van zo’n 35 cm.

Verder werd deze zeefzak uit stevig biologisch katoen vervaardigd waarbij de fijne mesh bijdraagt aan een heerlijke smooth notenmelk of vruchtensapje. Met behulp van het ophangkoordje kun je de zeefzak overigens makkelijk afsluiten en veilig ergens ophangen. Na gebruik kun je de filterzak zonder problemen op een programma van 40ºC wassen waardoor hij steeds schoon en hygiënisch blijft.

Heel wat klanten zijn alvast overtuigd van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding en de gebruiksvriendelijkheid en belonen het product dan ook met een mooi aantal sterren. Echter, is een kleine minderheid wel van mening dat het design best wel wat aantrekkelijker had gekund.

 

Voordelen:

Formaat: de filterzak kent een maximale diameter van 35 cm.

Ophanglus: de notenmelkdoek is voorzien van een bijbehorende ophanglus waarmee je hem veilig ergens kunt ophangen.

Materiaal: de kaasdoek werd vervaardigd uit duurzaam biologisch katoen dat makkelijk door de wasmachine kan worden gereinigd.

 

Nadelen:

Design: enkele klanten zijn van mening dat het design van deze notenmelkdoek vrij onaantrekkelijk oogt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kaasdoeken Koopgids

 

Wil je op geheel traditionele en ambachtelijke wijze bouillons, kazen of vruchtensappen laten uitlekken? Dan is de keuze voor een kwalitatieve kaasdoek sneller gemaakt dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. Wist je trouwens dat kaasdoeken overigens nog in tal van andere situaties handig van pas kunnen komen en dat er meerdere materiaalmogelijkheden voorhanden zijn? Wij zoeken het in de onderstaande koopgids alvast graag voor jou uit. Wij willen jou dan ook de aanbeveling geven om de gids even rustig te bekijken alvorens de verschillende kaasdoeken en/ of aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Wat is een kaasdoek?

Een kaasdoek – in de volksmond ook wel neteldoek, passeerdoek of zeefdoek genaamd – is een los geweven ietwat gaasachtig gekaarde katoenen doek die tijdens het koken en bereiden van kaas op traditionele wijze wordt gebruikt. Maar dat is natuurlijk niet alles want naast het uitlekken en/ of maken van kazen, kan het gebruik van een traditionele kwalitatieve kaasdoek eveneens handig van pas komen bij het laten uitlekken van verse bouillons of vruchtensappen.

Hoewel kaasdoeken vooral ontwikkeld werden om bovenstaande ambachten in goede banen te leiden, worden ze vandaag de dag eveneens aangewend als originele decoratie om een ruimte of kamer verder aan te kleden. Kortom, heel wat toepassingsvelden waarin een degelijke kaasdoek nog steeds goed van pas lijkt te komen.

 

De gebruikte materialen en het formaat

Dat kaasdoeken niet alleen hun dienst bewezen hebben tijdens het uitvoeren van ambachtelijke taken maar tevens ook als decoratie goed van pas komen, heeft mede geleid tot een uitgebreid assortiment aan verschillende formaten, uitvoeringen en materialen. Hoewel de traditionele kaasdoeken veelal gekenmerkt worden door een rechthoekige dan wel vierkante uitvoering, kun je hier en daar ook enkele cirkelvormige exemplaren op de kop tikken.

Daarbij wordt hoofdzakelijk de voorkeur gegeven aan geweven katoen aangezien dit niet alleen bijdraagt aan de traditionele ambachten maar tegelijk ook vrij eenvoudig te onderhouden is. Qua materiaalsoorten kan het lijstje vandaag de dag verder worden aangevuld met kunststof en/ of nylon.

 

Het gebruik en het onderhoud van de passeerdoek

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je op zoek te gaan naar een kwalitatieve passeerdoek, dan is het niet onbelangrijk om op de hoogte te zijn van het gebruik en het onderhoud. Zo wordt bij aanvang aangeraden om de kaasdoek even grondig nat te maken zodanig dat de vezels geleidelijk aan kunnen uitzetten en de passeerdoek bijgevolg als zeef kan worden aangewend. Indien gewenst, kun je daarbij de kaasdoek in een bolzeef leggen om het proces net iets makkelijker te laten verlopen.

Na afloop is het minstens even belangrijk om de kaasdoek met zorg te behandelen zodoende de duurzaamheid ervan te waarborgen. Zo raadt menig expert aan om de kaasdoek – bij voorkeur vrijwel meteen na gebruik – in een bak met heet water te weken. Zo kunnen eventuele restjes makkelijk en snel uit de stof verwijderd worden. Vervolgens is het aangewezen om de passeerdoek aan een grondige schoonmaakbeurt te onderwerpen. Gebruik daarvoor een sopje met baking- of huishoudsoda waarna je de doek grondig gaat uitspoelen en door de lucht laat drogen.

Sopjes met witte azijn of citroensap zouden volgens sommige adviezen eveneens aan te raden zijn en bovendien uitermate geschikt blijken om hardnekkige vlekken uit de neteldoek te verwijderen. Kies je voor een kwalitatieve Oldenhof passeerdoek dan bestaat zelfs de optie om deze in de wasmachine op een programma van 40ºC te laten reinigen. Gebruik in dergelijke gevallen geen wasverzachter en stop de kaasdoek na gebruik niet in de droogtrommel.

Met welke prijs hoef je rekening te houden?

Een kwalitatieve en duurzame passeerdoek hoeft geen stukken van mensen te kosten en kun je vaak voor een aannemelijk bedrag in het winkelmandje plaatsen. Uiteraard zal de prijs – in meer of mindere mate – worden beïnvloed door het formaat, de materiaalkeuze en/ of de uitvoering. Zo kan de prijs makkelijk variëren van ongeveer 5 à 6 euro tot maar liefst 55 à 60 euro.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een kaasdoek?

Een kaasdoek is een los geweven ietwat gaasachtig gekaarde katoenen doek die hoofdzakelijk gebruikt wordt bij het koken én bereiden van kaas. Naast het maken en/ of uitlekken van kazen, worden dergelijke doeken tegenwoordig ook aangewend om vruchtensappen en bouillons uit te lekken. In de volksmond worden ze daardoor ook regelmatig omschreven als passeerdoeken, neteldoeken of zeefdoeken.

Maar dat is nog niet alles want kaasdoeken blijken – vanwege hun unieke ontwerp – eveneens geschikt om ruimtes en/ of feestzalen mooi aan te kleden en te versieren.

Q2: Waar kun je een neteldoek kopen?

Ben je gewonnen voor het idee en op zoek naar een geschikte neteldoek? Dan zijn er tegenwoordig gelukkig heel wat plaatsen waar je hiervoor terecht kunt; zowel off- als online. Zo biedt Stoffen Hemmers een ruim assortiment neteldoeken aan; vervaardigd uit 100% kwalitatief katoen en voorhanden in tal van diktes. Daarnaast kun je eveneens terecht bij Dille en Kamille (indien je in België bent/ woont) of online bij grote webpagina’s zoals bijvoorbeeld bol.com en/ of ikea.

 

Q3: Hoe moet je een neteldoek wassen?

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op het onderhoud aangezien op die manier kan worden ingespeeld op de duurzaamheid van de neteldoek in kwestie. Zo wordt aangeraden om de neteldoek – bij voorkeur meteen na gebruik – in een bak heet water te laten weken. Op die manier kunnen eventuele restjes makkelijker uit de stof verwijderd worden. Vervolgens kun je de neteldoek grondig schoonmaken in een sopje met baking- of huishoudsoda waarna je de doek grondig gaat uitspoelen en door de lucht laat drogen.

Sopjes met witte azijn of citroensap zouden volgens sommige adviezen ook aan te raden zijn en uitermate geschikt om hardnekkige vlekken uit het kaasdoek te verwijderen. Kies je voor een kwalitatieve Oldenhof neteldoek dan bestaat zelfs de mogelijkheid om deze in de wasmachine op een programma van 40ºC te laten reinigen. Gebruik in dergelijke gevallen geen wasverzachter en stop de kaasdoek na gebruik niet in de droogtrommel.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES